Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Lauren Oliver představuje svět bez lásky v dystopii Delirium, Lauren Oliver: Delirium (Delirium 1)

lauren-oliver-delirium

Jaké by to bylo žít ve světě, v němž neexistuje láska? Ve světě, kde je láska nebezpečnou nemocí, která se musí vymýtit a kde každý člověk ve věku osmnácti let podstoupí nenávratný lékařský zákrok, zabraňující cítit k jinému člověku něco víc?

Lenu čeká tato procedura za několik měsíců, už teď se ale nemůže dočkat. Představa onemocnění Amor deliria nervosa, jak je láska odborně nazývána, ji děsí a znepokojuje. Láska zabíjí a Lena netouží po ničem jiném, než žít vyrovnaným a bezstarostným životem beze strachu z onemocnění. Zamilovat se totiž v Portlandu s jeho přísnými zákony a elektrickým plotem znamená podepsat nad sebou rozsudek smrti.

Za plotem se totiž nachází Divočina, nekontrolované území obydlené Nežádoucími. Lidmi, kteří s režimem nesouhlasí a jimž se nějakým způsobem podařilo z Portlandu uprchnout. Vláda však existenci takových jedinců striktně odmítá. Pro Lenu vypadá vše velmi dobře, zakrátko podstoupí zákrok a bude spárována se svým protějškem, vybraným speciální komisí. Až do chvíle, než potká Alexe a pozná, že lásce není tak jednoduché uniknout, když ji jednou pocítíte…

Delirium americké spisovatelky Lauren Oliver je prvním dílem další nadějné dystopické série pro mládež. Kniha byla již od svého vydání v originále značně diskutovaná především v knižní blogosféře a není se čemu divit. Námět skýtá spoustu potenciálu, proto je pochopitelné, že romantická dystopie nezůstala bez povšimnutí. Oproti jiným současným young adult románům však zůstává co do kvality v závěsu.

Lauren Oliver v pěti bodech

  • Otcem Lauren Oliver je Harold Schechter, spisovatel a specialista na sériové vrahy. Její matkou je básnířka Kimiko Hahn.
  • Oba její rodiče jsou profesoři literatury, kteří vedli své děti k vymýšlení příběhů již od raného dětství.
  • Má spoustu koníčků od vaření přes cestování až k vymýšlení divných písní.
  • Její knižní debut Chvíle před koncem vzbudil velmi pozitivní ohlasy.
  • V dětství trávila čas psaním pokračování ke svým oblíbeným knihám. Jak sama říká, věnovala se fan-fiction ještě předtím, než tento pojem vznikl.

Kniha se rozjíždí jen velmi pomalu, začátek se vleče až začíná téměř nudit a celý autorčin svět nešťastné budoucnosti působí nepřirozeně, nedomyšleně a k úplné uvěřitelnosti mu stále něco schází. Stejně tak hlavní hrdinka, poslušná a zakřiknutá Lena, si srdce a sympatie mnoha čtenářů nezíská. Alespoň ne v první polovině knihy. Její ustrašená a nervózní povaha z ní dělá velmi nudnou hrdinku a všechny vedlejší postavy vedle ní vypadají mnohem zajímavěji.

Námět i prostředí, ačkoli se mohou zdát značně originální, již v úvodu vyprávění připomínají několik jiných knih tohoto žánru jako Divergenci od Veroniky Roth nebo sérii Matched. Čtenáři se bohužel nevyhnou ani srovnání s filmem Equilibrium. Postupně ale začíná Delirium nabírat na obrátkách a od její poloviny ji už čtenáři pravděpodobně neodloží. Děj se rozvíjí sice pomalu, ale velmi zajímavě a několik dějových zvratů, ač mírně předvídatelných se postará o vcelku působivý čtenářský zážitek.

Příběh však osloví spíše dívčí publikum, jelikož od jistého momentu se z knihy stává nefalšovaná tragická love story a ani autorčina snaha o politické pozadí příběhu či motivy rodinných tragédii to nezmění. Hlavní hrdinka se postupně mění ze zakřiknuté a přehnaně poslušné Leny v Lenu novou, nebojácnou a samostatnou, což většinu čtenářů mile potěší. Její přehnaná fixace na milovaný protějšek však i tak místy působí otravně.

Největší předností románu je tedy jeho (i když mírně nedotažený) námět, který upoutá pozornost každého čtenáře, a především autorčin sympatický styl vyprávění. Delirium se čte výjimečně lehce. Lauren Oliver používá dlouhých popisů prostředí a niterných pocitů na úkor přímé řeči, což ale jejímu vyprávění jen prospívá, obzvlášť v kvalitním českém překladu. Autenticitu svého světa se autorka snaží dokládat pomocí citací, které provází každou kapitolu, ať už jde o ukázky z odborných knih o Amor deliria nervosa, učebnic, zákonů či dětských říkanek.

Konec knihy je akční a strhující a jen těžko by se dal označit za skutečný happyend, představuje ale pravděpodobně nejlepší část celého svazku. Doufejme, že se Lauren Oliver podaří v dalších dílech série zaplnit mezery a napravit nelogičnosti, kterým se v prvním díle bohužel nevyhnula. Pak by to tato série měla šanci dotáhnout to dál než jen k průměrné dystopii s nevyužitým potenciálem. I přes své nedostatky je však Delirium velmi zajímavou a působivou knihou pro mládež, která si ještě získá mnoho čtenářů a fanoušků.

  • Lauren Oliver: Delirium (Delirium 1)
  • CooBoo, 2012
  • překlad: Romana Bičíková
  • obálka: Martin Straka
  • 352 stran, 249 Kč
29. ledna 2013, Jana Balharová

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).