Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Catherynne M. Valenteová vypráví kouzelný příběh pro děti i dospělé, Catherynne M. Valenteová: O dívce, která obeplula Čarozem v lodi vlastní výroby

valente-o-divce-ktera-obeplula

Sourozenci Pevensieovi našli cestu do Narnie schovanou ve skříni, Alenka následovala bílého králíka králičí dírou do Říše divů a Dorotku z Kansasu do země Oz přeneslo tornádo. September, v květnu narozená dívka se slabostí pro všechno oranžové, od dýní až po pomerančový džus, se do Čarozemě dostala s pomocí Zeleného větru a Levhartice mírných vánků.

September už omrzelo mýt stále ty samé hrnečky, hrát si pořád s tím samým pejskem, zkrátka dělat dokola to samé, a proto bez zaváhání souhlasila, když jí Zelený vítr nabídl, že ji vezme do Čarozemě. Ta je vskutku čarovná, a September na své cestě jejími zákoutími potkává spoustu kouzelných tvorů, více či méně přátelských. I s pomocí svých nových přátel, jako třeba kniverna A-až-L nebo marida Víkenda, se bude muset dívka pěkně ohánět, aby porazila zlou Markýzu, která zemi vládne.

Vítejte v Čarozemi, neméně okouzlující sestřičce Říše divů

Catherynne M. Valenteová neztrácí čas dlouhým úvodem a po hlavě se pouští do vyprávění příběhu. Už první kapitola ukazuje, jak velkou má autorka představivost – daří se jí popsat mnohdy až neuvěřitelná místa a vykreslit neobyčejné charaktery. September se na své pouti setkává se spoustou obyvatel Čarozemě, z nichž hodně utkví v paměti, jako třeba čarodějnice Zdravímvás a Loučímse a Díkymoc, jejich manžel a zároveň vlkodlag (ano, to g je tam správně), které si člověk zapamatuje minimálně kvůli jejich jménům, nebo nezapomenutelný knivern A-až-L, jehož matkou byla wyverna (něco jako drak) a otcem knihovna. Nedostatek originality autorce rozhodně vytknout nelze.

„Příběhy jsou známé tím, že dokážou naprosto obrátit. Jsou neukázněné a vzpurné, mají sklony k delikvenci a libují si v házení houbou na mytí tabule po spolužácích. To proto je musíme zavírat do tlustých pevných desek knih, aby z nich nemohly utéct a tropit neplechu.“ (str. 40)

O dívce, která obeplula Čarozem v lodi vlastní výroby je kniha primárně určená dětem od deseti let. To ovšem neznamená, že nad ní dospělí usnou nudou. Autorka mnohdy zmiňuje zdánlivě nedůležité, místy až absurdní detaily, jež vykouzlí úsměv spíše na tváři dospělého než dětí, jimž budou připadat normální. Nejde o jednu z těch hloupých knížek, které dospělé nebaví kvůli naivnosti a předvídatelnosti příběhu; je spíš mile dětská a občas trochu bláznivá – v dobrém slova smyslu. Není výjimkou, že se člověk při čtení obzvlášť geniální věty zastaví, jen aby si ji přečetl znovu.

„Ani bych o tom neuvažoval, kdybych byl tebou. Ale zase, kdybych byl tebou, nebyl bych mnou, a kdybych nebyl mnou, nemohl bych ti tu teď radit, a pokud bych ti nemohl radit, dělala by sis stejně, co bys chtěla, takže klidně můžeš udělat, co chceš, a aspoň už to budeme mít odbyté.“ (str. 102)

Kniha Catherynne M. Valenteové není jedna z těch, které čtenář přečte na posezení. Ne, tohle musí člověk číst po kouskách, aby si řádně vychutnal ten neobvyklý styl psaní, zatímco s přibývajícím počtem stránek roste i jeho nadšení. Ve druhé polovině začne být příběh o něco napínavější, protože September už má určitý cíl. Ve prospěch knihy slouží i fakt, že je poměrně nepředvídatelná, a to včetně finálního rozuzlení, jež dokáže pořádně překvapit. A po dočtení má čtenář chuť okamžitě pokračovat. Naštěstí se již překládá druhý díl, v originále pojmenovaný The Girl Who Fell Beneath Fairyland and Led the Revels There.

Catherynne M. Valente v pěti bodech

  • narodila se v roce 1979 v Seattlu, Washington, USA
  • její první knihou byl Labyrinth (2004)
  • její dvoudílná série The Orphan's Tales vyhrála cenu Mythopoeic za rok 2008
  • česky vyšly autorce povídky Kouzelné vody klín (Trochu divné kusy 3, 2007) a Velmi rychle a potichu (časopis XB-1 2012/11)
  • její kniha O dívce, která obeplula Čarozem v lodi vlastní výroby vyhrála jako první cenu Nebula dříve, než byla vydaná

Je jen málo titulů, kterým člověk nedokáže nic vytknout, a O dívce, která obeplula Čarozem v lodi vlastní výroby patří mezi ně. Takhle dobře napsaných dětských knížek se vyskytuje jako šafránu. Za třešničku na dortu lze považovat nádherné ilustrace Any Juan. Kdo má doma dítko, ať neváhá a knihu mu co nejdříve pořídí, a kdo ne, může si ji sehnat výhradně pro vlastní potěšení. Zajisté nebude litovat.

  • Catherynne M. Valente: O dívce, která obeplula Čarozem v lodi vlastní výroby
  • Albatros, 2012
  • překlad: Eva Dobrovolná
  • obálka: Ana Juan a Rich Deas
  • 232 stran, 229 Kč
6. února 2013, Anežka Dudková

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).