Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Mysteriózní thriller Niceville předčí všechno, co jste kdy četli, Carsten Stroud: Niceville (Niceville 1)

Stroud Carsten: Niceville

„Zlí lidé mohou umřít, ale zlo… NIKDY.“ Tahle děsuplná věta je první větou na zadní straně přebalu Niceville. Knihy plné napětí, které bere dech, nevysvětlitelných zmizení a temných tajemství doutnajících pod pokojným vzezřením města. Podaří se policistovi Nicku Kavanaughovi objevit prastarou nenávistnou sílu dříve než pohltí celé městečko?

Niceville je úvodním, čili prvním dílem ságy, v Americe známého, autora Carstena Strouda. Českým čtenářům se představil poprvé právě tímto mysteriózním románem, který poprvé vyšel v červnu roku 2012. Děj knihy se zdá být velice jednoduchý na pochopení. V poklidném městečku zmizí chlapec jménem Rainey Teague a bývalý příslušník speciálních sil, nynější policista, Nick Kavanaugh má za úkol tohle zmizení vyřešit. Po vyřešení případu se Rainey ocitá v kómatu v nemocnici, kde stráví celý rok. Po roce se zmizení opakují a ve stejnou chvíli začíná další policejní vyšetřování. Tentokrát to však nejde jen o únos, ale i o vyloupení banky First Third a zavraždění čtyř strážců zákona.

Začátek knihy uvozuje mapka městečka a míst, kde se příběh odehrává. Je to pouze orientační spleť čar, a proto si každý čtenář musí sám představit, jak asi vypadá Belfairský hřeben, Skalní stěna Tallulah a nebo Kráterové jezero. Děj se zpočátku velice tahá a špatně čte, ale jak to bývá, někde uprostřed vybuchne sopka s celou zápletkou a kniha se začne číst opravdu rychle a velice příjemně.

Postavy z velké části pocházejí ze čtyř rodin, které stály u zrodu Niceville, nebo z řad policie. V knize se jich nachází opravdu velká spousta a každá kapitola vypráví postupně životy několika z nich, takže čtenář sleduje osudy všech jedinců a hledá mezi nimi vzájemnou spojitost. Charakterově působí postavy různorodě, od milých lidí, přes studené čumáky až po zločince, kteří nemají svědomí a stojí jen o peníze.

Carsten Stroud používá poměrně spisovný jazyk, tedy až na pár chvilek, kdy se ubírá vulgárním směrem, což ale nevadí, protože to knize dodává realistický pohled na svět, v němž sami čtenáři žijí. V překladu si čtenář může povšimnout docela velkého počtu překlepů, ale to se nemusí považovat za mínus knihy, i když to nepůsobí zrovna příjemně. Kniha obsahuje spoustu dialogů, novinových článků a e-mailů, dlouhých i krátkých souvětí, která se však vzájemně projímají a nikdy nepůsobí nesmyslně.

Carsten Stroud v pěti bodech

  • Carsten Stroud (1946) je americký spisovatel žijící u Huronského jezera na americko-kanadském pomezí.
  • Je autorem řady velice úspěšných knih a získal různá prestižní literární ocenění.
  • Pronikl na seznam bestsellerů listu New York Times a několik titulů prodal do Hollywoodu.
  • Jeho první dílo přeložené do češtiny, Niceville, se vyšvihlo mezi nejpoutavější novinky a získalo i mezinárodní úspěch.
  • V současnosti připravuje další dva díly téhle série.

Carsten Stroud právě připravuje další dva díly, takže se fanoušci tohoto fantasy hororu mohou těšit na další pokračování, ve kterých se snad otevřený konec postupně uzavře. Knihu lze doporučit čtenářům, kteří se chtějí pasivně podílet na vyšetřování záhad. Pokud si rádi zapřemýšlíte, neváhejte se do Nicevillu na několik dní vydat.

  • Carsten Stroud: Niceville (Niceville 1)
  • Knižní klub, 2012
  • překlad: Libuše a Luboš Trávníčkovi
  • obálka: Kateřina Stárková
  • 368 stran, 349 Kč (v e-shopu Fantasye již za 314 Kč)
10. února 2013, Aneta Vrbová

Diskuze k článku

Guy as belonging he instructed believing on winding chicken breast DarinJervoiseah
Thaddeus Matra - 20. 06. 2020 08:48

viagara pills

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Niceville

Niceville
349 Kč 314 Kč