Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Chris Evans vede Železné elfy na poušť. Zůstává jen průměrná fantasy, Chris Evans: Světlo hořících stínů (Železní elfové 2)

Evans Chris: Světlo hořících stínů

Železní elfové plují po rozbouřeném moři. Jejich flotila se pomalu blíží k přístavu. Až budou konečně na pevnině, vydají se do pouště, aby v ní našli Pouštní klenot, další spadlou Hvězdu. Přísaha, kterou složili, je svazuje, a právě Hvězda by jim mohla pomoci se jí zbavit.

Rok se s rokem sešel a nakladatelství Fantom Print přináší další díl série Chrise Evanase Železní elfové, který nese název Světlo hořících stínů. Už předchozí část Temnota kovaná v ohni trpěla drobnými neduhy a spíše než na postavy se zaměřovala na akci. A tak vyvstává otázka, zda druhý díl překoná ten první.

Elfové putují přes moře a poušť

Druhý díl se opět soustředí na pluk Železných elfů, který má pod vlajkou impéria za úkol najít místo, kam spadne další Hvězda. Stejně jako tu předchozí, i tuto chce pro sebe uzmout Stínová vládkyně. Železným elfům tak nezbývá nic jiného, než plout od ostrova k ostrovu a Hvězdu najít. Navíc princ Tykin, který výpravu za hvězdou vede, touží objevit tajemnou knihovnu Kaman Rála, jež v sobě skrývá veškeré vědění světa.

Nakonec hrdinové doplouvají k Nazale, k městu na pokraji pouště, do níž má Hvězda nazvaná Pouštní klenot spadnout. Vojáky ale pomalu dohání přísahou, jíž složili a jejíž následky jsou děsivější, než očekávali. Přísaha nejvíce zasáhne vojína Alvina Renwara a není tedy divu, že právě on se jí touží nejvíce zbavit.

Druhý díl pohořel

Bohužel, Světlo hořících stínů trpí stejnými problémy jako Temnota kovaná v ohni a některé jsou až moc viditelné. Ten největší asi tkví v počtu postav. Na tak útlou knihu jich je prostě moc. Ačkoli se autor snaží dávat všem charakterům stejně prostoru, nejde mu to tak dobře jako v první části. Díky tomu pak hlavní hrdina knihy Konowa nemá tolik prostoru, kolik by si zasloužil, na rozdíl od Renwarova příběhu, který zaujímá větší část knihy. Je ale nutno podotknout, že jeho proměna z ustrašeného vojína v prokletého vojáka toužícího po bitvě patří k tomu nejlepšímu, co čtenáři ve Světle hořících stínů najdou.

Chris Evans v pěti bodech

  • narodil se v Torontu (Kanada) a nyní žije v New Yorku (USA)
  • byl historikem specializujícím se na vojenskou historii
  • byl speciálním konzultantem u televizního dokumentu First World War
  • trilogie Železní elfové je jeho prvotinou
  • sérii zatím přeložili do pěti jazyků včetně češtiny

Velké mínus spočívá i v postavě Stínové vládkyně, která se knihou prakticky jenom mihne. Do očí bije taky fakt, že i po dvou knihách nejsou stále vysvětleny její pohnutky. Takovýchto záporáků, kteří chtějí pouze ovládnout svět, je ve fantastické literatuře spousta.

Ani dalším postavám se nedostalo hlubšího prokreslení. Žádná z nich se prakticky nevyvíjí a za celou knihu o nich čtenář nezjistí nic bližšího. To samé platí i pro celý svět. Autor nevysvětlí takřka nic a spoustu otázek naopak ještě připíše – jen těžko si lze představit, že je Chris Evans dokáže všechny zodpovědět.

Výběr lokací rovněž nedopadl nejšťastněji. Poslat pluk do pouště nebyla nejlepší volba, narozdíl od volby kulis v předchozím dílu, který se odehrával převážně v lesích. Zajímavější by bylo, kdyby elfové zůstali na lodích. Mořeplaveckých dobrodružství zůstává ve fantasy poskrovnu, takže by mohlo jít o příjemné osvěžení, na rozdíl od pouště, kterou lze nalézt skoro v každé více známé sérii.

Evans si rozumí hlavně s akcí

V čem si autor věří, to jsou bojové scény. V celém příběhu jich je dost a díky nim kniha dobře plyne. Dialogy postav působí přirozeně a čtenář se dočká i pár vtipů, které druhý díl Železných elfů osvěží. Závěrečný cliffhanger není špatný, ale podobných už lidé četli hodně.

Světlo hořících stínů nijak nevyniká nad ostatními tituly, které u nás letos vyšly. Není to žádná složitá kniha, nad kterou by se čtenáři museli dlouze zamýšlet, naopak je plná akce, vtipu a sympatických postav. Oproti prvnímu dílu příběh více potemněl, ale kniha svého předchůdce rozhodně nepředčila. Nezbývá než si počkat na závěrečný díl a pak teprve nad Železnými elfy vynést konečný rozsudek.

  • Chris Evans: Světlo hořících stínů (Železní elfové 2)
  • Fantom Print, 2012
  • překlad: Kateřina Niklová
  • obálka: Roman Kýbus
  • 256 stran, 249 Kč (v e-shopu Fantasye již za 224 Kč)
11. ledna 2013, Zbyněk Ehrenberger

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Železní elfové 2 - Světlo hořících stínů

Železní elfové 2 - Světlo hořících stínů
Vložit do pytle na zboží  Koupit 249 Kč 119 Kč