Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Bleach 4 za svými třemi předchůdci pokulhává, Tite Kubo: Quincy Archer Hates You (Bleach 4)

bleach-4

V pořadí již čtvrté pokračování legendární mangy, ve kterém se čtenář mimo jiné setká s novým přítelem ve zbrani a naopak také se svým potenciálním nepřítelem. Díl, s nímž se lze místy opět z plných plic zasmát a v němž se skrývá dalších pár desítek máchnutí mečem, přivede nejednoho čtenáře do varu.

V pořadí již čtvrté pokračování legendární mangy, ve kterém se čtenář mimo jiné setká s novým přítelem ve zbrani a naopak také se svým potenciálním nepřítelem. Díl, s nímž se lze místy opět z plných plic zasmát a v němž se skrývá dalších pár desítek máchnutí mečem, přivede nejednoho čtenáře do varu.

Ičigovi je špatně z toho, když se dozví, že do jeho města má přijet natáčet známá hvězda duchařské TV show, která je nyní v Japonsku velmi oblíbená. Don Kanondži (japonská verze krotitele duchů) je se svým pořadem slavný a nijak se to nesnaží tajit. Právě naopak, svou extravagantností se snaží zaujmout víc a víc televizních diváků a získat tak větší sledovanost. Všichni Ičigovi přátelé se společně s jeho rodinou natáčení nemohou dočkat a štvou Ičiga tím, že se mu každou chvíli svěřují, jak Dona Kanondžiho a jeho pořad milují. Hlavní hrdina se natáčení z donucení zúčastní a rázem zjišťuje, že to není všechno, co mu otráví jinak běžný den.

Don Kanondži se rozhodl odstranit ducha, který sídlí v prostorách staré nemocnice. Netuší ovšem, že to, co údajně straší v nemocnici, je takzvaný demi-hollow, neboli duše mezi pluskem a hollow. Tyto duše jsou většinou svojí myslí a myšlenkami připoutány k nějakému předmětu či budově a nechtějí ho/jí opustit.

Tite Kubo v pěti bodech

  • Živí se jako japonský kreslíř manga komiksů.
  • Pro tuto kariéru se rozhodl po přečtení mangy Saint Seiya ve svých sedmnácti letech.
  • Mimo Bleach, díky němuž je tak slavný, má na svém kontě i mangu jménem Zombiepowder.
  • Ta byla otištěna v časopise Weekly Sh?nen Jump, kde se pravidelně objevuje i Bleach.
  • Zajímá se o Španělsko a přitahuje ho španělština, protože mu přijde okouzlující.

Vše by snad dopadlo v pořádku, kdyby se přičiněním krotitele duchů z demi-hollow nestal hollow celým svým bytím a nezačal tak ohrožovat všechny účastníky natáčení, včetně Ičigových přátel a jeho rodiny. Mladík se tak opět musí vrhnout do krutého boje a porazit krvežíznivého hollow. A co víc, do města přichází tajemná postava, která má podle všeho schopnosti sběrače duší a myslí si, že Ičigo neodvádí svoji práci zas až tak dobře.

Bleach 4 nesoucí název Quincy Archer Hates You je bezpochyby další porcí humoru, akce, napětí i emocí. Kombinace všeho, co se najde a ladí to spolu. Počátek dílu je vesměs humorný, o což se zasloužil především Kon, jemuž Tite Kubo dává – téměř ihned po jeho objevu – prostor pro one man show. Malý plyšový medvídek tak odvádí to, co se od něj očekává – hraje svoji repliku, výborně baví a přímo se hodí ke krátkým, ale za to pozitivně a šíleně nabitým scénám.

Atmosféra se opět sestává z toho nejlepšího, co může Tite Kubo nabídnout. Mix vtipných momentů s akcí je zde v jednu chvíli více než dost. I samotný souboj padne na úrodnou půdu, i když je o něco kratší než třeba Ičigův poslední. Čtenář je i v tomto případě vystaven jistému napětí, neboť nová postava nedoceňuje Ičigovu práci sběrače duší a dává mu tak jasně najevo, že obarvený chlapec není na post sběrače duší dost dobrý.

Tite Kubo odvádí dobrou práci, prakticky se téměř nic nemění, jen právě dějově je Bleach 4 o něco slabší v porovnání s předešlými díly, do nichž do toho dokázal napasovat víc a přitom nepřekročil žádnou neúnosnou mez. Psychologie postav ustoupila do pozadí, nahrazují ji vtipné dialogy a oddechová dějová linie. Tentokrát ze svého standardu autor trochu slevil, konec však čtenářovi napovídá, že to s příštím dílem zase rozjede ve velkém stylu, jaký je pro něj typický.

  • Tite Kubo: Quincy Archer Hates You (Bleach 4)
  • Crew, 2012
  • překlad: Anna Křivánková
  • obálka: Tite Kubo
  • 192 stran, 189 Kč
31. ledna 2013, Vojtěch Hamerský

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Bleach 4

Bleach 4
Vložit do pytle na zboží  Koupit 229 Kč 206 Kč