Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Hamiltonová má novou sérii. Necháte se políbit ve stínech Temného království?, Laurell K. Hamiltonová: Polibek stínů (Merry Gentryová 1)

Hamiltonová Laurell K.: Merry Gentryová 01 - Polibek stínů

Američance Laurell K. Hamiltonové zřejmě nestačilo, že přivedla na svět upírskou popravčí Anitu Blakeovou. Na přelomu milénia vdechla život rudovlasé Meredith, princezně z Říše kouzel, a dala jí do vínku bystrou mysl, odvahu a krásu. Do cesty jí ovšem připletla dvorské intriky, závist, neustálé úklady o život, ale také strážce – silné, magicky schopné a neskutečně sexy.

Do života třiatřicetileté Merry čtenář nahlédne v okamžiku, kdy už se přes tři roky skrývá v Los Angeles před nástrahami své tety Andais – královny Temného království – a jejího syna Cela, jenž má obavy, aby jej sestřenka nepřipravila o dědický nárok na trůn. Pod jménem Merry Gentryová pracuje pro detektivní agenturu specializující se na nadpřirozené případy. Její totožnost je však při práci na jednom případu odhalena a královna Andais vyšle svého nejvěrnějšího a nejschopnějšího strážce Doyla, aby princeznu přivedl zpět. Vládkyně Temného dvora si pro ni přichystala překvapivou nabídku, kterou ohromí nejen ji, ale i strážce, kteří mohou po staletích porušit nucený celibát.

Autorka Laurell K. Hamiltonová jako kulisy pro svůj příběh zvolila současné Spojené státy, odlišnost od reality spočívá v tom, že prezident Jefferson pozval do USA fae vyhnané z Evropy. Ti se usídlili v kouzelných kopcích Sithin poblíž autorčina bydliště v St. Louis. Mnoho lidí má v sobě příměs faeské krve a s ní i magické schopnosti na různé úrovni. Merryini lidští kolegové v agentuře jsou tedy čarodějové nebo jasnovidci. Jenže tímto mísením se krev fae ředí, žádní fae s čistou krví se již téměř nerodí a magie v Říši kouzel upadá. Královna doufá, že Merry by s tím jako potomek bohů plodnosti mohla pomoci.

První kniha o Merry Gentryové je pouze úvodem do příběhu – jedna zápletka se táhne celou sérií, je to tedy spíš x-logie než série – a čtenář se seznamuje s množstvím postav, hrdinčinou minulostí a pravidly faeského světa, autorka však nesklouzává k nudnému výčtu faktů. Místo toho využívá jiskřivých dialogů mezi rodinnými příslušníky, přáteli i nepřáteli. Ve faeském světě nic není černé nebo bílé, existuje zde mnoho odstínů šedi, bolesti i potěšení. Kam se hrabe vynalézavost pana Greye, jeho Anastasia by odsud rozhodně utekla.

Laurell K. Hamiltonová v pěti bodech

  • Hamiltonová se narodila roku 1963 v Heber Springs ve státě Arkansas, ale většinu dětství strávila v městečku Sims v Indianě. V současnosti bydlí s rodinou v St. Louis v Missouri.
  • V šesti letech ztratila matku při automobilové nehodě a její výchovu převzala babička.
  • První román Nightseer byl spíše tradiční fantasy s elfy, trpaslíky a draky.
  • První krátký příběh o Anitě napsala koncem 80. let. Její svět a postavy byly vystavěny mnohem dřív, než se slovo „paranormální“ stalo nakladatelským výrazem. Série o Anitě má v současnosti již 21 dílů a další vychází letos.
  • Hamiltonová kromě série o Anitě také píše sérii o Meredith Gentry, soukromé vyšetřovatelce, která je zároveň princeznou Říše kouzel.

Přestože příběh stojí teprve na začátku, děj nepostrádá napětí a souboje o život se střídají s velmi tvrdým politickým vyjednáváním u dvora. Tím vším se nevine žádná milostná linka, ačkoli bývá kniha označována za romanci. Nechybí ji ovšem velká dávka erotiky; ať už se jedná o všudypřítomné flirtování, nenucenou nahotu fae či otevřené sexuální scény. Naturalismus však nepoužívá autorka jen při explicitním popisu sexu, ale také při popisu zabíjení. Čtenář by tak raději neměl čekat sladký milostný román, spíš mix erotického thrilleru, hororu a fantasy. Na druhou stranu na lásku dojde, ten potenciál je z příběhu a postav okolo Merry jasný. Jen asi až v dalších dílech.

Čtenářům Anity Blakeové neujde podobnost jak ve stylu psaní, tak v myšlenkách, které se jak Anitě, tak Merry odehrávají v hlavě. V knize se nachází mnoho pasáží, které by šly vystřihnout a zasadit do některého z dílů Anity, aniž by čtenář zaznamenal nějakou nesrovnalost. Merry se charakterově podobá starší Anitě, vyzařuje z ní sebejistota a téměř postrádá ostych. Ale podobnost lze nalézt i u jiných charakterů, například u „znetvořeného“ Sholta – jeho chování kopíruje upíra Ashera, zjizveného milence Anity Blakeové. Série Merry Gentryová má na rozdíl od Anity výhodu v tom, že hned od začátku je jasné, že erotika slouží jako základní kámen, na kterém zápletka stojí. Autorka se nemusela snažit zavděčit čtenářům, kteří chtějí více akce a hororu a nad erotikou ohrnují nos, jako to dělá u novějších dílů Anity.

Čtenář si udělá obrázek o sérii hned první dílem , protože buď mu erotický fantasy thriller Polibek stínů sedne, nebo ne. Lze ho doporučit zejména těm, kteří nemají problém se zlomem Anity od desátého dílu výše, či s erotickou literaturou obecně. Když se výjimečně dobře zkombinuje napětí, erotika, magie a sympatická hrdinka, čtení je pak požitek.

  • Laurell K. Hamiltonová: Polibek stínů (Merry Gentryová 1)
  • Epocha, 2012
  • překlad: Kateřina Bínová
  • obálka: Jakub Jíra
  • 392 stran, 359 Kč (v e-shopu Fantasye již za 323 Kč)
21. ledna 2013, Renata Heitelová

Diskuze k článku

Externí recenze
Cathy Chloupková - 17. 09. 2014 10:50

Zdravím, pracuji na projektu SPOLEČNÉ ČTENÍ MERRY GENTRY, v rámci projektu bych ráda zveřejnila článek s recenzemi (částí recenze cca jeden odstavec) na knihu Polibek stínů. S vašim dovolením použiji kousek z vaší recenze (samozřejmě s uvedením autora a odkazu na celou vaši recenzi). Předpokládám, že nestihnete odpovědět dopoledne, proto navštivte blog http://mezi-nebem-a-peklem.blogspot.cz/ , kde bude článek publikován a v případě, že nesouhlasíte se zveřejněním části vaší recenze mi napište do komentářů pod článek a já váš "úryvek" smažu. Předem děkuji za ochotu. S přáním hezkého dne Cathy Chloupková
Chválím projekt "Společné čtení Merry Gentry" a ne...
Renča - 17. 09. 2014 17:06

Chválím projekt "Společné čtení Merry Gentry" a nemám se zveřejněním části své recenze problém :)

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Merry Gentryová 01 - Polibek stínů

Merry Gentryová 01 - Polibek stínů
Vložit do pytle na zboží  Koupit 359 Kč 323 Kč