Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.
Průřez nejlepšími tituly roku 2008 Fantasya doporučuje
Průřez nejlepšími tituly roku 2008
fantasy

4. března 2009, Martin Fajkus
Loňský rok byl pro čtenáře fantastiky u nás neobyčejně příznivý. Na knižním trhu se objevilo velké množství dobrých žánrových knih, které si mohli užít jak příznivci fantasy, tak i pravověrní zastánci sci-fi či hororu. I my ve Fantasyi jsme byli touto úrodičkou více než příjemně potěšeni a téměř nestíhali číst. A protože nejsme žádní tajnůstkáři, rozhodli jsme se ohlédnout za uplynulým rokem a vybrat tituly, které se nám líbily nejvíce či měly největší ohlas u čtenářů. A vzali jsme to pěkně od podlahy…

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 8066
Setkání s Rámou Fantasya doporučuje
Setkání s Rámou
Arthur C. Clarke

19. března 2008, Jiří Popiolek
Sluneční soustavou prolétá pozoruhodný artefakt neznámého původu, který vypadá jako padesát kilometrů dlouhý válec o průměru deset kilometrů. Zanedlouho má zmizet v nenávratnu a lidstvo musí během několika málo týdnů zjistit, co je tato podivná vesmírná loď zač, kdo ji poslal a proč letí právě směrem k Zemi. Blíží se první setkání s mimozemskou civilizací, nebo je Ráma, jak lidé loď pojmenovali, pouze mrtvou hrobkou?

Číst článek dál | Diskuze (453) | Přístupů: 10862
Píseň Kálí Fantasya doporučuje
Píseň Kálí
Dan Simmons

19. září 2007, BoboKing
Indická Kalkata – v našich představách exotické místo plné slunce a tepla, cizokrajných vůní a příslibu dobrodružství. Z jiného, reálnějšího pohledu nekontrolovatelně se rozrůstající město plné špíny a smradu, děsivé vlhkosti a pekelného horka, kde ani Matka Tereza za půl století charity nic nezměnila. Právě do tohoto světa zasadil děj svého prvního, nanejvýš temného románu Píseň Kálí americký autor Dan Simmons, velká hvězda na poli současné literární fantastiky.

Číst článek dál | Diskuze (96) | Přístupů: 8740
Mlhovina v Andromedě Fantasya doporučuje
Mlhovina v Andromedě
Ivan Jefremov

19. září 2007, Zdena Štouračová
Mlhovinu v Andromedě vydala Mladá fronta poprvé (a pak ještě dvakrát) v roce 1960. Když se mi pár let nato dostala do rukou, bylo mi asi tak dvanáct a zdála se mi úžasná. Takže když na mě nedávno vypadla při úklidu z knihovny, neodolala jsem a znovu si ji přečetla.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 28246
Nadějní nováčci roku 2007 - Cena J. W. Campbella Fantasya doporučuje
Nadějní nováčci roku 2007 - Cena J. W. Campbella


4. září 2007, Martin Šust
Cenu Johna W. Campbella si v roce 2007 dle očekávání odnesla Naomi Noviková, ale i mezi „poraženými“ se skrývá řada zajímavých jmen, na všechny autory se můžeme podívat trochu podrobněji.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 5045
Srdce v Atlantidě Fantasya doporučuje
Srdce v Atlantidě
Stephen King

16. srpna 2007, Jiří Popiolek
Atlantida je svět, jejž si vytvořila generace Američanů, kteří se dostali na práh dospělosti v době, kdy zazněly první výstřely ve Vietnamu. O Atlantidě byla napsána spousta písniček, jednu z nich si zpívali i američtí středoškoláci v polovině šedesátých let. Atlantida je kontinent, který se pomalu, ale jistě potápí pod hladinu. A Srdce v Atlantidě jsou román, který by byl ještě o něco lepší, kdyby nebyl hororem vůbec.

Číst článek dál | Diskuze (949) | Přístupů: 10157
Kmen Andromeda Fantasya doporučuje
Kmen Andromeda
Michael Crichton

15. srpna 2007, BoboKing
Jurský park, Koule, Kongo, Pojídači mrtvých – to jsou všechno názvy světových bestsellerů a velkých hollywoodských filmů, které mají jednoho společného jmenovatele – amerického spisovatele Michaela Crichtona. Tento na Harvardu vystudovaný medik se nikdy ke své lékařské profesi nedostal, protože ho úspěch na poli literatury tak nadchl, že se rozhodl tomuto umění věnovat celý život.

Číst článek dál | Diskuze (2) | Přístupů: 6073
Zpěv drozda Fantasya doporučuje
Zpěv drozda
Walter Tevis

22. května 2007, BoboKing
Americký profesor anglické literatury Walter Tevis (1928 – 1984) byl spisovatel, který se nemohl chlubit rozsáhlou bibliografií, ale zato o to kvalitnější. Vydal jen sedm knih, a z toho většinu až na sklonku života. Knihou, která mu přinesla klíč do síně slávy science fiction, byl román „Zpěv drozda“ (orig. Mockingbird, 1980), který byl posléze nominován na cenu Nebula.

Číst článek dál | Diskuze (17) | Přístupů: 7450
Kukly Fantasya doporučuje
Kukly
John Wyndham

17. května 2007, BoboKing
Díla anglického spisovatele Johna Wyndhama patří k základům světové sci-fi, čehož je nejlepším důkazem fakt, že se autor dostal na seznam povinné školní četby. To vše je ale spojeno především s jeho románem Den trifidů, který se už u nás od svého prvního vydání z roku 1972 dočkal několika reedic. Tento proslulý příběh ale zdaleka není jeho jediným dílem, které by stálo za povšimnutí.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 5415
Píseň pro Arbonne Fantasya doporučuje
Píseň pro Arbonne
Guy Gavriel Kay

25. března 2007, Zdena Štouračová
O zařazení této knihy do kategorie fantasy podle mého mínění rozhodlo především to, že ji vydalo nakladatelství Talpress. Nepochybuji o tom, že kdyby vyšla v tvrdé vazbě s pestře vyvedeným přebalem v některém nakladatelství vydávajícím tzv. literaturu pro ženy, což by se vlastně klidně mohlo stát, čtenáři fantasy – pokud by si jí vůbec všimli – by nad ní s despektem mávli rukou a nenamáhali by se ji ani otevřít. A to by byla škoda.

Číst článek dál | Diskuze (19) | Přístupů: 7709
To nejlepší z fantastiky roku 2006 podruhé Fantasya doporučuje
To nejlepší z fantastiky roku 2006 podruhé
hodnocení redaktorů Fantasye

13. března 2007, Martin Fajkus, Jiří Popiolek
Minulý týden jsme na Fantasyi uveřejnili převzatý článek z Pevnosti, v němž Martin Šust, Tomáš Němec a Ondřej Jireš rozebírali nejlepší knihy loňského roku. Tentokrát jsme se rozhodli my, zodpovědní za Fantasyu, vytvořit vlastní žebříčky – čistě subjektivní a podle našeho vkusu. A kupodivu – nesešli jsme se ani v jednom titulu…

Číst článek dál | Diskuze (133) | Přístupů: 7219
Emancipátor Fantasya doporučuje
Emancipátor
Ray Aldridge

13. března 2007, Zdena Štouračová
Sbírka povídek Ray Aldridge Dilvermoon i při letmém, natož pak při pozorném čtení vyvolává dojem jakési snivě melancholické krutosti. Stejnou atmosféru tedy ten, kdo ji zná, očekává i od Emancipátora, trilogie skládající se z dílů s názvy Faraoský kontrakt, Vládce všeho a Orfeovský stroj.

Číst článek dál | Diskuze (179) | Přístupů: 6701
To nejlepší z roku 2006 Fantasya doporučuje
To nejlepší z roku 2006
hodnocení redaktorů časopisu Pevnost

5. března 2007, Martin Šust, Tomáš Němec, Ondřej Jireš
Rok 2006 byl našlapaný skvělými knižními peckami natolik, že nějakou minout bylo asi stejně pravděpodobné jako bez problémů přeběhnout válečnou zónu plnou nášlapných min. Výběr proto rozhodně nebyl jednoduchý a při pohledu na níže uvedený přehled nám snad dáte za pravdu. Každý čtenář má samozřejmě dost odlišný vkus a my jsme se tradičně pokusili nabídnout vám od každého to nejlepší. Fantastika je žánrově i tematicky dost široká pro nás pro všechny, tedy s chutí do objevování nových území!

Číst článek dál | Diskuze (186) | Přístupů: 8661
Oblázek na obloze Fantasya doporučuje
Oblázek na obloze
Isaac Asimov

31. ledna 2007, BoboKing
Jako je zbytečné představovat milovníkům divadla Williama Shakespeara, je stejně zbytečné milovníkům science fiction představovat Isaaca Asimova (1920 – 1992). Americký autor, který výraznou měrou přispěl k tomu, že ze science fiction je dneska obecně tolerovaná literatura, byl nejen velmi schopný spisovatel, ale i vědec na poli biochemie a fyziky.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 6670
Pán moru Fantasya doporučuje
Pán moru
Paul C. Doherty

22. ledna 2007, Zdena Štouračová
Pokud vám připadá, že s touto knihou se ocitáme poněkud mimo žánr, není vlastně čemu se divit. Paul Doherty je u nás známý především jako autor detektivek ze starověkého Egypta faraónské doby, jejichž hrdinou je vyšetřovatel Amerotke. Ve většině těchto detektivek se sice vyskytuje motiv nadpřirozena, ale pokaždé jsou tajemné jevy či podivné zásahy nakonec vysvětleny nějakým racionálním způsobem. V Pánu moru ale nadpřirozeno hraje podstatnou roli.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 6597
Noční hlídka Fantasya doporučuje
Noční hlídka
Sergej Lukjaněnko

16. ledna 2007, Jakub Malchárek
Ruský spisovatel Sergej Lukjaněnko se ve své domovině poprvé dostal do povědomí čtenářů povídkovou sbírkou Atomový sen, nicméně nic jej neproslavilo tak jako první díl cyklu o boji mezi silami Světla a Tmy, román Noční hlídka, který byl později zfilmován a v Rusku se těší veliké oblibě. Právě za Noční hlídku Lukjaněnko obdržel cenu Aelity, nejprestižnější ocenění ruského sci-fi, které se uděluje za největší přínos k rozvoji fantastických žán­rů.

Číst článek dál | Diskuze (12) | Přístupů: 6939
Soumrak na Worlornu Fantasya doporučuje
Soumrak na Worlornu
George R. R. Martin

8. ledna 2007, Andrej Takáč
Jako čtenář jsem vždy tíhnul spíše k fantasy žánru. Výjimkou jsou povídky, kde si u mě sci-fi našla své místo. Martinovy kousky, jako jsou „Písečníci“ nebo „Píseň pro Lyu“, jsou nezapomenutelné, a tak jsem byl zvědavý, jakou kvalitou oplývají další díla z autorovy tvorby. Z jeho vědeckofantas­tických románů jsem zatím měl přečtená jen „Křídla snů“, která, ač s nádherným příběhem, působila celkově rozvláčným dojmem, podobně jako tomu je třeba v „Hostině pro vrány“. „Soumrak na Worlornu“ mi ovšem vyrazil dech.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 8427
Darwinie Fantasya doporučuje
Darwinie
Robert Charles Wilson

24. listopadu 2006, Jiří Popiolek
Kanadský spisovatel Robert Charles Wilson letos získal za román Spin, který v českém překladu Petra Kotrleho vydalo nakladatelství Polaris, ocenění Hugo. Není proto na škodu trochu si připomenout první jeho román, jenž se u nás objevil před šesti lety, „alternativku“ Darwinie.

Číst článek dál | Diskuze (249) | Přístupů: 8443
Stalker (Piknik u cesty) Fantasya doporučuje
Stalker (Piknik u cesty)
Arkadij a Boris Strugačtí

15. listopadu 2006, BoboKing
V množství sci-fi především americké produkce se díky nakladatelstvím Triton a Laser-books objevují v reedici i klasická díla ruské science fiction od bratří Strugackých. Jedním z nich je i román Stalker, který už v době socialistické vyšel pod původním názvem „Piknik u cesty“.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 22237
To Fantasya doporučuje
To
Stephen King

8. listopadu 2006, Jiří Popiolek
Knihou To skončila rozsáhlá etapa Kingovy tvorby. A troufám si tvrdit, že později už nic lepšího nikdy nenapsal. To je jenom jedno, výjimečné, děsivé, podmanivé. Pokud jste milovníci hororů, potažmo Kingových knih, a neznáte je, máte ve vědomostech obrovskou díru, již je třeba rychle zacelit.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 12242