Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Říční znamení (Mercedes Thompson 6), Patricia Briggs

Briggs Patricia: Mercedes Thompson 6 - Říční znameni

Šťastné romantické příběhy a pohádky končívají zpravidla svatbou, šestý román o poloviční indiánce, automechaničce a kojotí kožoměnce Mercedes Thompsonové svatbou začíná. Mercy nežije v pohádce, poslední roky to vypadá spíše na noční můru. Problémy jako by ji pronásledovaly na každém kroku, už si nemůže ani v klidu nakoupit ve Wallmartu.

Kdo je ženich a nevěsta, asi tušíte, a pokud ne, tak radím začít číst sérii od začátku, tedy od Měsíční písně. Ačkoli Patricia Briggs zakončuje zápletku v každém díle, přeskakováním byste se mohli připravit o napětí a řadu překvapení.

Již tradiční mapa washingtonského Tri-Cities v úvodu knihy chybí, místo ní je tu jiná, Mercy a Adam, alfa Smečky columbijského poříčí, totiž odjeli kempovat do Maryhill k řece Columbii. Nebyla by to ovšem naše stará známá tvrdohlavá bojovnice Mercy, aby i zde na sebe nepřivolala katastrofu. Ono už to, že si Adam vypůjčil karavan od Strýčka Mika, bylo špatné znamení. Řeka Columbie ukrývá ve svých kalných vodách nebezpečné prehistorické monstrum, jemuž Mercy připadá jako lákává kořist. Navíc ji pronásledují podivné vize o úmrtích cizích lidí a také duch jejího otce. Čtenář tak dychtivě otáčí stránky a spolu s Mercy (je zachováno obvyklé vyprávění v ich-formě) hledá souvislosti a pokouší se přijít věcem na kloub. Mercy má nakonec jen jeden cíl – přežít, vždyť to přece slíbila Adamovi. Říkal někdy někdo, že život s ní bude jednoduchý?

Říčním znamení se autorka kromě říční ďáblice věnuje hlavně hrdinčiným indiánským kořenům. Mercy se dozvídá překvapivou pravdu o svém otci, ale také mnohé o indiánské mytologii a podivných „prvních“ stvořeních, jejichž pouhým odrazem jsou všechna další. Až do samého závěru nedávají některé věci smysl, takže velkou část příběhu čtenář tápe spolu s hlavní hrdinkou, co jsou jen sny a co skutečnost.

Briggsová - Měsíční píseň

Série Mercedes Thompsonová na Fantasyi:

Co tentokrát v knize chybí, je emoční napětí. Dokud se kolem Mercy motali vlkodlak Samuel či upír Stefan, a Adam tak byl jen jednou z variant, s kým by Mercy mohla skončit, příběhy emocemi jiskřily. Věčné škádlení, hádky a udobřování, mužská žárlivost dávaly knihám náboj, který se teď někam vytratil. Líbánky vyznívají pro čtenáře jako manželská dovolená po mnoha letech, čemuž napomáhá i to, že autorka cudně zhasíná světla, má-li dojít k bližšímu kontaktu, než je polibek. Když se kolem sebe dřív Mercy a Adam pohybovali, byli jako dva odjištěné granáty, teď jakoby jim došel střelný prach, když jsou si jeden druhým jistí.

Patricia Briggs vystavěla nevšední příběh a do série zavedla zcela nové mytologické postavy, což ale nenahradilo třeskutou atmosféru předchozích dílů, která kromě mrazivých zápletek vyplývala i ze vztahů mezi postavami. Vlkodlaci z Adamovy smečky, Samuel, Zee, Stefan – tedy postavy, které máme rádi – dostanou kousek prostoru jen na samém začátku knihy a pak nám až zoufale chybí, protože Mercy s Adamem příběh neutáhnou.

Andrews Ilona: Kate Daniels 02- Magie spaluje
Harrison Kim: Rachel Morgan - Mrtvá čarodějka přichází

Redakce Fantasye doporučuje podobné série:

  1. Ilona Andrews (série Kate Daniels)
  1. Kim Harrison (série Rachel Morgan)

Úvodní kapitola, v níž Mercy vytrhává Stefana z letargie, nás mohla navnadit, že by si už konečně mohla vyřídit účtu s upírkou Marsilií. Na to bohužel v téhle knize nedojde, tak snad příště. I když šestý díl vyznívá tak, že by mohl být dílem posledním, autorka už potvrdila, že chystá další pokračování.

Říční znamení je sice slabším dílem série, stále je to ale příjemné čtení a v rámci žánru urban fantasy nespadlo pod průměr. A zkrátit čekání na další díl si můžeme u romantičtěji laděné série Alpha a Omega, která se zaměřuje na Samuelova bratra Charlese.

  • Briggs, Patricia: Říční znamení (River Marked)
  • Fantom Print; 2011
  • Překlad: Kateřina Niklová
  • Obálka: Daniel dos Santos
  • 272 stran, 259 Kč (v e-shpu Fantasye již za 233 Kč)
patty

Patricia Briggs v pěti bodech:

1. * 1965 v Montaně, USA, vystudovala dějepis a němčinu
2. Její první román Masques (1993) se nesetkal s příznivou odezvou u kritiky a málem znamenal konec Patriciiny kariéry. V roce 1995 následovala kniha Steal the Dragon (1995, č. Riallina hra, FANTOM Print, 2003), která se jako první dostala i k českým čtenářům
3. Teprve sérií o automechaničce Mercedes Thompsonové, v níž opustila vody klasické fantasy a vrhla se na urban fantasy, se Briggsová dostala na žebříček bestsellerů New York Times. Série dosáhla už šesti dílů – Moon Called (2006, č. Měsíční píseň, FANTOM Print, 2009), Blood Bound (2007, č. Krevní pouto, FANTOM Print, 2010), Iron Kissed (2008, č. Železný polibek, FANTOM Print, 2010), Bone Crossed (2009, č. Zkřížené hnáty, FANTOM Print, 2011), Silver Borne (2010, č. Stříbrná relikvie, FANTOM Print, 2011), River Marked (2011) a sedmý je připravován na tento rok
4. Ve stejném světě jako Mercy Thompsonová se odehrává i další úspěšná série Alpha & Omega, která sleduje příběhy druhého marokova syna, Charlese a jeho družky Anny a čítá prozatím dva díly (Cry Wolf, Hunting Ground) a povídku ve sbírce On the Prowl
5. Volný čas tráví Patricia s jedním ze svých osmi koní a s rodinou

11. března 2012, Renata Heitelová

Mercedes Thompson 6 - Říční znameni

Mercedes Thompson 6 - Říční znameni
Vložit do pytle na zboží  Koupit 339 Kč 237 Kč