Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Mezihvězdná archeoložka Aphra hledá tajemství bájného artefaktu Recenze
Mezihvězdná archeoložka Aphra hledá tajemství bájného artefaktu
Kieron Gillen: Star Wars – Aphra – Citadela hrůzy

22. ledna, Tereza Vršková
Dříve pracovala po boku Darth Vadera, dneska se mu spíše vyhýbá a předstírá, že neexistuje. Aphra, svérázná zlodějka a archeoložka v jednom, se snaží nejen zamést za svou minulostí, ale i za samotným Impériem. Jedna z nejoblíbenějších postav nového kánonu ožívá ve své vlastní komiksové sérii.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 374
Svět ovládla pandemie nebetyčných rozměrů! Recenze
Svět ovládla pandemie nebetyčných rozměrů!
Júlia Matulová: Spící Beatrice

21. ledna, Anastasja Višťalová
Spavá nemoc – i tak by se dal popsat virus, který teď řádí po celé zeměkouli. Tato ohavnost už si vyžádala miliony lidských životů. Dát si šlofíka, to již není vůbec příjemnou činností. Pokud usnete, tak je tu velká pravděpodobnost, že už se nevzbudíte. Zavřít na chvíli víčka je v této době opravdu nebezpečné. Na neznámou chorobu neexistuje lék, vědci ani neví, co zapříčinilo vznik této biologické hrozby. Jedno je však jisté, pokud se brzy nenajde řešení, tak svět, který je všem tak blízký, prostě skončí.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 384
Město & město je milostným dopisem klasickým detektivním románům s netradičním twistem Recenze
Město & město je milostným dopisem klasickým detektivním románům s netradičním twistem
China Miéville: Město & město

20. ledna, Ladislav Svatoš
Inspektor Tyador Borlú za svou kariéru viděl spousty mrtvých těl. Pouze jedno tělo dokázalo obrátit společnost proti sobě, rozdupat stovky let zavedené pořádky v prach a probudit utichající válku dvou měst. Po tomto případu nic nebude jako dřív. Vnímaní společnosti, jak ji známe, je nenávratně ztracené.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 411
Jeden temný trůn – cesta ke koruně vede skrze prolitou krev! Recenze
Jeden temný trůn – cesta ke koruně vede skrze prolitou krev!
Kendare Blakeová: Jeden temný trůn (Temné koruny 02)

19. ledna, Anastasja Višťalová
Nástupnický rok nadešel, dvě sestry zemřou, aby se jedna mohla ujmout vlády nad ostrovem. Souboj o právo získat sladké dědictví bude nemilosrdný, plný tahů a protitahů. Na jeho konci vzejde jen jedna jediná vítězka, která se zbaví svých sester jednou pro vždy. Mrtví odejdou v zapomnění a přeživší dívka se stane legendou, která porodí příští generaci trojčat. To je vůle samotné Bohyně, která se po desetiletí již stala svatou.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 369
Vítejte ve světě, kde chřipka není k smíchu Recenze
Vítejte ve světě, kde chřipka není k smíchu
Stephen King: Svědectví

15. ledna, Tomáš R. Tokoš
Rok 1990 není zrovna šťastný. Spojenými státy (a později i zbytkem světa) se prožene superchřipka, která téměř vyhladí celou lidskou populaci a přeživších nechá jen tolik, aby si mohli v hloučcích u ohňů povídat legendy o civilizaci. Jenomže potom se objeví On a začne budovat svůj nový svět. A kdo se k němu nepřidá, bude litovat, že byl imunní vůči pandemii.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 494
Musíte být blázni na čtení Nespasitelných? Recenze
Musíte být blázni na čtení Nespasitelných?
Michael R. Fletcher: Nespasitelní (Manifest bludu 01)

14. ledna, Jiří Kábrt
Je možné, že na psaní fantastické literatury musíte být tak trochu blázni. Totiž, abyste dokázali vytvořit všechny ty imaginární světy s jejich cizokrajnými pravidly. S jistou nadsázkou musíte být možná trochu výstřední, aby se vám to vůbec líbilo. Ale není jistá porucha příčetnosti vlastní každému vyhraněnému umění a mnohdy i mocipánům nejrůznějšího druhu? Michael R. Fletcher vidí šílenství všude kolem nás, takže ve své fantasy sérii Manifest bludu spojil duševní problémy s magií.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 450
Nejlepší knihy roku 2020 Recenze
Nejlepší knihy roku 2020


13. ledna, redakce
Závěrečné prosincové dny nabádají k tomu, abychom uplynulému roku vystavili finální vysvědčení. K tomuto účelu si pro vás naše redakce připravila obsáhlý seznam těch nejlepších knih a komiksů, které letos v češtině ve světě fantastiky vyšly. Kromě úplných nováčků dostaly prostor i dotisky a nová vydání. Ať už jste příznivcem fantasy, sci-fi, hororu, young adult či komiksu a mangy, určitě si přijdete na své a třeba vás naše tipy inspirují k dalšímu rozšíření knihovny. Odkaz pod každým titulem navíc slouží jako zkratka přímo do našeho e-shopu, kde můžete zjistit další informace o knize, přečíst si recenzi či ukázku nebo si svazek rovnou přidat do košíku.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 1578
Mimozemské intriky jsou pro našince hračkou! Recenze
Mimozemské intriky jsou pro našince hračkou!
Brandon Sanderson: Výhled na hvězdy

24. prosince 2020, Martin Bečvář
Se Spensou, mladou pilotkou s velkými cíli a srdcem, se již nejspíš znáte. Jenže její boj zdaleka nekončí; ba naopak. Teprve teď se tato mladá dáma pořádně dostává do obrátek a vydává se přímo mezi úhlavní nepřátele ukrást jedno z jejich nejstřeženějších tajemství. Nebo že by to největší tajemství bylo nakonec úplně jiné?

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 516
Elegie života osamělého telepata Recenze
Elegie života osamělého telepata
Dan Simmons: Pustá duše

23. prosince 2020, Ladislav Svatoš
Podzim života může být děsivou neznámou. Nikoliv pro telepata, který díky své schopnosti prožil životy desítek lidí. Bohužel osud si nevybírá. Nečekaná rána osudu ho připraví o jistou půdu pod nohama a donutí ho vydat se na výpravu za sebepoznáním.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 502
Rude svitky magie: Návrat oblíbených postav světa lovců stínů Recenze
Rude svitky magie: Návrat oblíbených postav světa lovců stínů
Cassandra Clareová: Rudé svitky magie (Nejstarší kletby 01)

17. prosince 2020, Nela Libovická
Lovci stínů skončili, ale příběh velkého čaroděje Magnuse Banea a Aleca Lightwooda pokračuje. Po skončení války si Magnus nepřeje nic než dovolenou – luxusní výlet po Evropě se svým přítelem. Už by ale mohli oba vědět, že problémy je budou následovat i za moře. Objevil se kult zvaný Karmínová ruka, který uctívá démona a usiluje o vyvolání chaosu.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 493
Ani alternativní historie se neobejde bez hrdinů Recenze
Ani alternativní historie se neobejde bez hrdinů
Jan Kotouč: Spojenci českých zemí (České země 4).

16. prosince 2020, Tomáš R. Tokoš
Rusko hladoví. Rozlehlá euroasijská velmoc se zoufale snaží získat dostatek jídla pro svůj lid, aby se současná ohniska nepokojů napříč impériem neslila v občanskou válku. Ani car totiž není nesmrtelný. Turecko se od ruské ochrany osvobodilo, totéž se povedlo Švédsku. V obou případech díky námořní síle Česko-slovenského království. Teď se Rusové chtějí prosadit za oceánem. A tentokrát si dávají velký pozor na to, aby jejich protivník nezvítězil.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 544
Tak trochu jiný Superman Recenze
Tak trochu jiný Superman
Mark Millar, Dave Johnson: Superman – Rudá hvězda

11. prosince 2020, David P. Stefanovič
Nalijme si čistého vína. Superman je tak trochu nudný hrdina. Všechno zná, všechno umí, svou morálkou by zahanbil i Mirka Dušína. Málokdo se diví Batmanově permanentní chuti tomuhle správňákovi upravit ciferník. Nejlepší Supermanovy příběhy jsou proto ty, kde je hlavním hrdinou někdo jiný, nebo kde je sám Superman nějak pozměněn…

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 743
Jak se honí superholka v alternativních 90. letech? To ukáže Dalibor Vácha Recenze
Jak se honí superholka v alternativních 90. letech? To ukáže Dalibor Vácha
Dalibor Vácha: Šedá

10. prosince 2020, Jan Nohovec
Dalibora Váchu znají čtenáři především jako autora faktografických knih o československých legiích a dalších tématech z našich dějin, občas si ale odskočí napsat i nějaký ten historický román či dokonce fantastiku – tak jak to dokázal s postapo románem Nikam či sbírkou Jizvák Jim a další noční můry. Novinka Šedá je jeho výlet do světa alternativní historie, kde se v 90. letech honí bývalá StB s občany nadanými nadpřirozenými schopnostmi.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 687
Ohnivý květ: Postapo pirátská young adult pro dívky Recenze
Ohnivý květ: Postapo pirátská young adult pro dívky
Natalie C. Parkerová: Ohnivý květ (Seafire 01)

9. prosince 2020, Nela Libovická
Loď Mors Navis křižuje mořské hladiny s posádkou tvořenou pouze dívkami a ženami, které ve válce s Aricem Athairem přišly o všechno. Jejich cílem je pomsta nepříteli, který se plaví na obávané lodi zvané Ohnivý květ.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 612
Když zlo bojuje se zlem, dobrota pláče Recenze
Když zlo bojuje se zlem, dobrota pláče
Kentaró Miura: Berserk 02

8. prosince 2020, Sabina Dudová
Guts pokračuje v řezničině přesně tam, kde posledně přestal – ve městě, kde vládne démony ovládaný hrabě a brutálně terorizuje jeho obyvatele. Guts sice není zrovna lidumil, že by zachraňoval kdejakého chudáka v nesnázích, ale s démony by si to i přesto rád vyřídil. No a jestli během toho umře i několik bezmocných patetických lidí, tak zkrátka nikdy neměli ani šanci.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 689
Stejně epický konec, jako je výbuch supernovy Recenze
Stejně epický konec, jako je výbuch supernovy
Marissa Meyerová: Supernova (Renegáti 3)

5. prosince 2020, Ivana Scholzová
Nightmare způsobila v Centrále Renegátů pozdvižení, když ukradla helmu Ace Anarchisty, s kterou může Ace nabýt svou ztracenou moc. Ve stejnou chvíli, kdy Nova kradla helmu, byl Ace zajat Sentinelem. Ten ho jako dar na usmířenou předal Renegátům, kteří ho uvěznili v nedobytném vězení. Nova se stále více zamotává do svých lží a je jen otázkou času, než přijdou na to, že to ona je Nightmare. Brzy vypukne nová bitva o Gatlon City a každý si musí vybrat stranu, za kterou bude bojovat. Vyhrají Renegáti nebo Anarchisté?

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 682
Cyklus Algor počtvrté. Chlad chiméry je pořád stejná pecka Recenze
Cyklus Algor počtvrté. Chlad chiméry je pořád stejná pecka
Jan Hlávka, Jana Vybíralová: Chlad Chiméry (Cyklus Algor 4)

4. prosince 2020, Jan Nohovec
Když člověk zabloudí na libovolné čtenářské databázi do komentářů pod jednou z knih ze sci-fi série Algor od autorské dvojice Jan Hlávka a Jana Vybíralová, jen se to tam hemží superlativy, historkami o čtení do čtyř do rána a o tom, že tyhle knihy patří mezi to nejlepší, co tuzemská fantastická scéna vyplodila. Nedá se s nimi polemizovat. A čtvrtý díl to jen dokazuje.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 839
Prokletého věštce čeká závod o holý život, který vás nenechá vydechnout Recenze
Prokletého věštce čeká závod o holý život, který vás nenechá vydechnout
Benedict Jacka: Prokletý (Alex Verus 02)

3. prosince 2020, Adéla Košařová
Mladý věštec Alex Verus je zpátky. Naposledy se s ním čtenáři setkali poté, co se mu podařilo dostat bájný a mocný artefakt z rukou temných mágů. Tento jeho počin se stal tak trochu veřejným tajemstvím a z do té doby poměrně nenápadného mága je najednou celebrita. Jak to tak ale s nabytou slávou ve světě mocných bývá, znamená to často víc potíží než užitku. Dokáže to hlavní hrdina ustát nebo skončí zapomenutý a v neoznačeném hro­bě?

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 681
Vnitřní démoni muže z hlíny Recenze
Vnitřní démoni muže z hlíny
James Tynion IV.: Batman Detective Comics 6 – Stín nad netopýry

2. prosince 2020, Jakub Ehrenberger
Pohledný mladík Basil Karlo měl celou svou hereckou kariéru před sebou, pak však v jediný okamžik přišel o všechno. Jeho následná tvrdohlavá snaha vrátit se za každou cenu na scénu jej nakonec stála mnohem víc, než si vůbec byl schopen představit – jeho vlastní tělo. Z Basila se stal beztvarý zločinec Clayface, muž z hlíny. Šestý díl komiksové řady Batman Detective Comics čtenáři prozrazuje, jak k Basilově proměně došlo, a současně poodhaluje napětí v Batmanově týmu.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 605
Superhrdinové dostali mileniálský kabát v Metě Pavla Bareše Recenze
Superhrdinové dostali mileniálský kabát v Metě Pavla Bareše
Pavel Bareš: Meta

1. prosince 2020, Radim Červenka
Autorů juniorů není příliš a těch, kteří umí zábavně psát, je ještě méně. Bareš patří mezi ně a ve své poslední knize ukázal nejen spisovatelské řemeslo hodné protřelého harcovníka, ale i neotřelý a provokativní námět.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 563
Smyčka medúzy: Další porce Lovecraftových revizí a spoluprací s jinými autory Recenze
Smyčka medúzy: Další porce Lovecraftových revizí a spoluprací s jinými autory
Howard Phillips Lovecraft: Smyčka medúzy a jiné příběhy

26. listopadu 2020, Jan Nohovec
Otec moderního hororu Howard Phillips Lovecraft je známý tím, že kromě vlastní tvorby se živil i ghostwritingem, tedy psaním povídek na zakázku pro jiné autory. Americký expert na jeho dílo S. T. Joshi nyní představuje druhý a závěrečný svazek těchto děl pěkně na jedné hromadě. Jste připraveni nechat se ovinout smyčkou medúzy?

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 588
Těšíte se na space operu? Právě jste spadli do pasti Recenze
Těšíte se na space operu? Právě jste spadli do pasti
Luděk Pešek: Past na Persea

25. listopadu 2020, Sabina Dudová
Vesmírná loď Perseus III se pomalu blíží k desáté planetě sluneční soustavy. Jeho mise je jasná – zjistit, co se stalo s posádkami Persea I a Persea II poté, co ztratily kontakt se Zemí. Později se ukáže, že vyřešení této záhady nebude tak obtížné, jako podat o tom zprávu zpět na Zemi.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 535
Vzhůru za ryzím dobrodružstvím! Recenze
Vzhůru za ryzím dobrodružstvím!
Leonard Medek: Taranitový triptych

24. listopadu 2020, David P. Stefanovič
Leonard Medek se mezi českými autory sice poněkud zaškatulkoval, ale komu by to vadilo (nám ne), když poctivou dobrodružnou literaturu tady dělá prostě nejlíp. Takže to, že Taranitový triptych je – byť oficiálně samostatný – v podstatě další odnoží příběhů Franty Franty, vítáme s nadšením. Navíc i drobnosti, které jej ozvláštňují a odlišují, stojí za to.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 560
Finch: Jeff VanderMeer zve na subversivní výpravu do města zamořeného vražednými houbami Recenze
Finch: Jeff VanderMeer zve na subversivní výpravu do města zamořeného vražednými houbami
Jeff VanderMeer: Finch

22. listopadu 2020, Jan Nohovec
Jméno Jeff VanderMeer už čeští čtenáři zaslechli několikrát. Poprvé v první dekádě milénia, když se stal jedním z hlasů originálního hnutí New Weird, později u trilogie Anihilace (podle níž Netflix natočil stejnojmenný film) či románu Borne. Nyní tuzemský nakladatel sáhl k jeho nejspíše nejpřístupnějšímu titulu Finch.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 625
Terminátor poháněný samohonkou je zpět již po deváté a ukazuje jak Kapry bijem Recenze
Terminátor poháněný samohonkou je zpět již po deváté a ukazuje jak Kapry bijem
Andrzej Pilipiuk: Kapry bijem (Jakub Vandrovec 09)

21. listopadu 2020, Petr Čapek
Nesmrtelný dědek a nejznámější amatérský exorcista celého Polska Jakub Vandrovec má v portfoliu nakladatelství Laser a srdcích bezpočtu fanoušků své nezastupitelné místo. Nyní se tento terminátor poháněný samohonkou vrací zpět na scénu, aby nám představil své další eskapády v již devátém díle svých kronik tentokrát vycházejících s podtitulem Kapry bijem…

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 459
Králova ničeho: Dokáže dát královna ničeho přednost lidskosti před mocí? Recenze
Králova ničeho: Dokáže dát královna ničeho přednost lidskosti před mocí?
Holly Blacková: Královna ničeho (Krutý princ 3)

20. listopadu 2020, Nela Libovická
Získat moc je snazší než si ji udržet. Jude to zjistila na vlastní pěst ve chvíli, kdy ji zrada krále Cardana připravila o všechno. Poučení? Nikomu nevěř. Jako by to nevěděla už od začátku. Víly jsou prohnané, smrtelnice v jejich světě je odkázána sama na sebe a Cardan? Cardan je nejhorší ze všech. Jak se však může obyčejná lidská dívka pomstít králi všech víl, kterého sama dosadila na trůn?

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 425
Mlčení jehňátek je naléhavým varováním současné společnosti Recenze
Mlčení jehňátek je naléhavým varováním současné společnosti
Thomas Harris: Mlčení jehňátek

13. listopadu 2020, Ladislav Svatoš
Může společnost ovlivnit vnitřní vývoj osobnosti natolik, aby vytvořila monstrum prahnoucí po uznání? Hannibal Lecter o tom ví své a nebojí se ve svých žalářních monolozích o tom mluvit.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 496
Nadčasový román o cestě za poznáním vychází s novým překladem Recenze
Nadčasový román o cestě za poznáním vychází s novým překladem
Robert Silverberg: Dolů k zemi

9. listopadu 2020, Tomáš R. Tokoš
Planeta Belzagor opustila náruč imperialistické Terry a vládu zde převzali místní. Planetu teď navštěvují pouze turisté toužící po opravdové exotice, případně po nostalgických toulkách po bývalých koloniích. Edmun Gunderson se na Belzagor vypravil z úplně jiných důvodů. Chce změnit svůj život. A napravit minulost.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 674
Skřítci, bobřící a jeden velký pes. Knižní zpracování Hildě sluší a přináší kotel zábavy pro malé i velké Recenze
Skřítci, bobřící a jeden velký pes. Knižní zpracování Hildě sluší a přináší kotel zábavy pro malé i velké
Stephen Davies, Luke Pearson: Hilda a domácí skřítek (Dobrodružství Hildy 3)

8. listopadu 2020, Adéla Košařová
Hilda je zpět. Tentokrát si ale ze světa komiksu odskočila do světa knih. Hilda a domácí skřítek přináší další dobrodružství všemi oblíbené hrdinky, která bude muset čelit nejen svému strachu z jízdních kol, ale také násilnému vysídlování domácích skřítků, lovení bobříků a jednomu velkému děsivému psovi. Neváhejte a pojďte se na chvíli propadnout do kouzelného světa, v němž se ani na vteřinu nebudete nudit.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 453
Je možné změnit budoucnost na základě dopisů? Recenze
Je možné změnit budoucnost na základě dopisů?
Ičigo Takano: Orange 1

7. listopadu 2020, Tereza Vršková
Kdybyste dostali příležitost změnit něco ze své minulosti, udělali byste to? A změnili byste sebe nebo upravili minulost někoho jiného? Zachránili třeba někomu život? Šestnáctiletá Naho dostane jednoho dne dopis od svého o deset let staršího já, ve kterém si přeje, aby změnila budoucnost. A to nejen svoji.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 636