Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

PRVNÍ ZÁKON JE JASNÝ: ZA ŽÁDNÝCH OKOLNOSTÍ SE NEZAPLÉTAT S ČARODĚJI!, Joe Abercrombie

Abercrombie Joe: První zákon 1 - Sama čepel

Důvod je celkem zřejmý. Ve většině případů to totiž neskončí vůbec dobře. A je celkem jedno, jestli onen čaroděj stojí na straně dobra, nebo je-li prohnilý až do morku kostí. Prvně jmenovaný obvykle trpí spasitelským komplexem, jenž ho nutí pořádat sebevražedné výpravy do doupat zla. Ten druhý zase bývá megalomanský sociopat, který touží získat ještě větší moc a nakonec ovládnout svět. Oba však mají jedno společné – dokáží skvěle manipulovat s lidmi.

A jak by také ne. Příslovečná dlouhověkost jim poskytuje dostatek času a prostoru, aby své schopnosti vybrousili k dokonalosti. Když k tomu připočteme opojný pocit moci, jenž jim dává magie, máme tu rázem vražednou kombinaci, které se prostě nedá odolat. Takže zatímco se kolem hroutí říše, aby na jejich troskách vyrůstaly nové, čarodějové dál nevzrušeně pokračují ve své velké Hře. Ony říše se totiž většinou rodí i zanikají právě kvůli nim. Kvůli takovým jako je první z mágů Bayaz. Čaroděj, který kdysi stál i u zrodu Spojeného království.

Svůdnost obnaženého meče

To se mu právě teď docela hodí. Jeho nepřátelé nebezpečně zesílili, takže Bayaz musí přijít s něčím opravdu mocným, aby je porazil. A proto se ve společnosti Seveřana Logena Devítiprsťáka vydává do Adovy, hlavního města Království. To však na tom není zrovna nejlépe. Král země je slabý a nemocný, šlechtici zpupní a sedláci se bouří. Navíc se rýsují potíže na Severu, kde se samozvanému králi Bethodovi podařilo sjednotit Seveřany a začíná se poohlížet po novém nepříteli. Ani na jihu není klid, Gurchové se nesmířili ze ztrátou Dagosky, a připravují odvetu. A to ani nemluvím o inkvizici, která řádí jako utržená z řetězu. Nic z toho ovšem nemůže Bayaze zastavit. Má totiž plán a je ochoten udělat vše proto, aby dosáhl svého cíle. Třeba i přihlásit se o místo v královské radě, které mu vlastně podle pradávných zákonů náleží.

Tím ovšem vzbudí pozornost inkvizice, jež ho pokládá za podvodníka. Nic takového jako mágové přece NEEXISTUJE! Čím více se však inkvizitor Glokta dozvídá, tím je zmatenější. Co má ten podivný stařík za lubem? Začíná další kolo jedné z těch her, které změní běh dějin. Jenže až na pár vyvolených o tom nikdo nemá ani tušení…

Přečtěte si i ROZHOVOR S JOEM ABERCROMBIEM

Jedním z oněch vyvolených je i britský spisovatel Joe Abercrombie, v jehož hlavě se Bayazův příběh zrodil. Čtenářům se tento čaroděj stejně jako Logen či Glokta poprvé představují v roce 2006 v románu Sama čepel, která otevírá trilogii První zákon. A je to nezapomenutelné setkání. Abercrombieho příběh je totiž v mnoha ohledech výjimečný. Autor vychází z premis klasické epické fantasy, ale upravuje a mění je tak, že mnohdy dostávají zcela nečekaný význam a smysl. Tímto tahem téměř triviální zápletka získává novou přitažlivost, což čtenáři nemohli neocenit. Obzvláště, když se jejich společníky staly takové celebrity jako Sand dan Glokta, jehož pátravému oku a jízlivému komentáři nic neunikne, či Logen Devítiprsťák, který dokáže s mečem neuvěřitelně věci. Ne nadarmo je název knihy částí Homérova citátu „Sama čepel podněcuje k násilným činům“. Ona je to totiž pravda.

Antihrdinou proti své vůli

Seveřan Logen o tom ví své. Strávil léta v klanových válkách a vybudoval si děsivou pověst. Nepřináší mu to však žádné uspokojení. I proto se nakonec postavil Bethodovi a teď patří k nejhledanějším psancům Severu. Logen je ovšem rozhodnut stát se lepším člověkem, a putování s Bayazem je pro něj dobrou záminkou k opuštění země. Jenže starých návyků se člověk zbavuje jen těžko.

Trilogie První zákon (The First Law Trilogy)

To by mohl potvrdit i inkvizitor Glokta, zatrpklý mrzák bez přátel, pro něhož je každý nový den dalším utrpením. Ještě před pár lety to býval švihácký důstojník, jenže pak ho zajali Gurchové, a po jejich mučení z něj zbyla jen troska. Glokta se však odmítá vzdát, a s cynismem sobě vlastním se vysmívá bolesti a glosuje události kolem sebe. Naštěstí jeho současná práce u inkvizice s sebou přináší dost intelektuálních podnětů, aby se něčím zabavil.

Pravým opakem Glokty je mladý důstojník Jezal dan Luthar, arogantní šlechtic, který je vzorovým příkladem nadutosti, samolibosti a egoismu vůbec. I on chce udělat v armádě kariéru, rozhodně si ovšem nehodlá „pálit prsty“. Ani jeden z této trojice mužů nevypadá jako hrdina. A rozhodně by neriskovali život, aby provedli něco tak pitomého jako hrdinský čin. Jenže mají smůlu. Padli do oka Bayazovi, a ten je rozhodnut z nich hrdiny udělat. I kdyby přitom měli zemřít. Hrají totiž důležitou úlohu v jeho plánu.

Abercrombie Joe: První zákon 2 - Až budou viset

Další knihy ze světa Prvního zákona:

Jak vidno, originální postavy patří k tomu nejlepšímu, co Abercrombie v příběhu nabízí. Každá z nich je do detailů propracovaná a prokreslená. Autor nemilosrdně odhaluje jejich slabosti i silné stránky, stejně jako minulost, která formovala jejich charaktery. A neskrývá ani pohnutky, jež je vedou k činům. I proto působí hrdinové jeho příběhu tak živě a věrohodně. A přece se mu daří čtenáře překvapit i šokovat. Abercrombie je totiž vykutálený vtipálek, který má vždy nějaké to eso v rukávu. Což dokazuje i pokračování Samé čepele nazvané Až budou viset.

Válka všude, kam se podíváš

I tady použil autor část citátu. Tentokrát byl jeho autorem Heinrich Heine a zní: „Měli bychom odpustit svým nepřátelům, ale teprve až budou viset.“ A přesně v tomto duchu se nese celá kniha. Události se totiž daly do pohybu. Na Severu Bethod v čele Seveřanů překročil hranice a ničí vše, co mu stojí v cestě. Armáda Království v čele s korunním princem ho má zastavit. Je tu však jeden malý problém. Tato armáda nemá ani dostatek vycvičených mužů ani výzbroje. Oproti tomu disponuje tím nejhorším velením, jaké vůbec existuje. I na Jihu pěkně přituhuje. Gurchové oblehli Dagosku a jsou odhodláni ji získat za každou cenu. Ve městě je spousta zrádců i zbabělců, takže nový představený Glokta má práce nad hlavu. Aby město udržel, bude muset použít nestandardních prostředků. Naštěstí je Glokta velmi kreativní. A zatímco na hranicích Království zuří válka, skupina dobrodruhů se pod vedením Bayaze vydává na šílenou výpravu kamsi na konec světa. Nejsou to zrovna ideální společníci: sobecký frajírek, šílená bojovnice a krvavý zabiják. Přesto musí spojit své síly, pokud se z téhle šlamastiky chtějí dostat živí. Na jejich cestě totiž číhá spousta nebezpečí…

Soutěžte o knihu HRDINOVÉ

V druhé knize se Abercrombie rozmáchl do široka. Ozývá se z ní bušení válečných bubnů, krev teče proudem a dýka v zádech je všední realitou. Hrdinové se tedy musí pořádně otáčet, aby se udrželi na živu. Autor jim připravuje jedno nepříjemné překvapení za druhým. A to není všechno. Ze zavřených skříní vypadávají dávno pohřbení „kostlivci“, což ukazuje některé protagonisty příběhu v nečekaném světle. Výborně zpracované bitevní scény, skvěle naservírované intriky, sžíravé Gloktovy komentáře a Logenova excelentní práce s mečem – to je jen malá část toho, čeho se vám dostane v této zběsilé jízdě.

Abercrombie Joe: První zákon 3 - Poslední argument králů
Domove, ach sladký domove

Výpravy našich hrdinů nekončí nijak oslnivě, takže je čas, aby se vrátili zpátky. Což udělají v závěrečné knize trilogie nazvané podle motta z hlavní děl Ludvíka XIV. – Poslední argument králů. Logen se obrací na Sever, aby si to jednou pro vždy vyříkal s Bethodem. Čeká ho tu ovšem bitva, jakou ještě nezažil. Glokta, který nakonec přece jen ztratil Dagosku, dostává v Adově kupodivu nové úkoly. Následník trůnu byl totiž zabit, takže začíná boj o to, kdo usedne na uprázdněný trůn. A Inkvizice má samozřejmě své kandidáty. Takže náš mrzácký inkvizitor má využít všech prostředků, aby je prosadil na vladařský stolec. Jak známo, účel přece světí prostředky. No a Luthar? Ten se těší na život s nekonvenční Ardee plný lásky a sexuálních radovánek. Jen už žádné hrdinské činy! Jenže člověk míní a Bayaz mění. Tento intrikánský stařík se nevzdává a hodlá zase pořádně zamíchat kostkami osudu. K branám Adovy se totiž blíží guršské armády. V srdci Království i na Severu bude ještě pořádně horko!

Abercrombie příběh uzavírá ve velkolepém finále, v němž mají své místo nejen bitvy a potyčky, ale i zákeřné intriky či magické souboje stejně jako překvapivé dějové zvraty a nečekaná odhalení. Nikdy si přitom nedá ujít příležitost, aby čtenáře překvapil, nadchl a namíchl nebo pobavil. Jeho hrdinové však legrácky svého stvořitele nepřijímají nijak nadšeně. Možná je to proto, že jim nic moc dobrého nepřináší. No co, takový už je život.

Pro čtenáře je ovšem trilogie První zákon téměř zjevením, které dokazuje, že fantasy rozhodně není mrtvým žánrem, a dá se psát s originalitou i grácií. Tento temný příběh je plný ironie, svěžesti, černého humoru a nechybí ji ani ona špetka cynismu, která shazuje hrdiny bez bázně a hany z jejich podstavců, aby na jejich místo dosadila skutečné lidi. Jsou to sice darebáci, ale sympatičtí!

Tento článek je upravenou verzí článku, který vyšel v časopisu Pevnost č. 04/2011.

3. října 2011, Martin Fajkus

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Sama čepel

Sama čepel
Vložit do pytle na zboží  Koupit 409 Kč 368 Kč

Až budou viset

Až budou viset
Vložit do pytle na zboží  Koupit 399 Kč 359 Kč

Poslední argument králů

Poslední argument králů
Vložit do pytle na zboží  Koupit 419 Kč 377 Kč

Nejlépe chutná za studena

Nejlépe chutná za studena
Vložit do pytle na zboží  Koupit 379 Kč 341 Kč

Hrdinové

Hrdinové
  379 Kč