Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Sama čepel, Joe Abercrombie

Abercrombie Joe: První zákon 1 - Sama čepel

Při otevření první knihy fantasy trilogie mne často oblévá hrůza při představě „inovativního přístupu“ autorů, kteří zamění trpaslíka za skřítka, hobita za dítě a skupinka může chutě vyrazit přes Temný hvozd, aby v závěru třetího dílu slavně utloukla Temného mága kouzelnou paličkou na maso, kterou před staletími vykovali trpaslíci pod horou. Vždy jsem ovšem mile překvapen, když alespoň špetka fantazie pronikne mezi ubíjející klišé.

Joe Abercrombie není nijak plodný autor, vlastně je trilogie „První zákon“ jediné rozsáhlejší dílo, které napsal. Udivila mne nepřítomnost tradiční mapy, která by se při přeskakování mezi divokým severem „Spojeného království“ a vyprahlým jihem docela hodila. Při zmínce o „blatech na jihu“ jsem se příliš neorientoval, než z délky putování vyplynulo, že půjde patrně o jih „Severu“, a nikoli pouštní jih království.

Spojené království má nepřátele všude, jak již v divokých dobách bývá zvykem. Na severu se „barbaři“ nedobrovolně spojují pod praporem tvrdého samozvaného krále Bethoda a na jihu číhají na příležitost vojska guršského císařství, kterému v žaludku leží nedávná válečná prohra. Alespoň z rozhádané Staré říše snad nebezpečí nehrozí.
Do srdce království pomalu směřují hrdinové knihy ze všech světových stran. A je to opravdu vybraná sebranka.

„Devítiprsťák“ Logan je válečník ze severu, kterého v „civilizovaném“ království pasují obratem za barbara – a to ani netuší, že za berserkem „Krvavou devítkou“ je kraj vylidněnější než po moru.
„První mág“ Bayaz je nerudný dědek, který je na svých pár set let ještě docela čiperný a při síle.
Malacus Quai je naopak ňouma, který má jako mágův učedník ještě co dohánět.
Jezal dan Luthar je aristokratický povaleč, kterého jen ješitnost vybičovala k pořádnému tréninku v šermu. To je ostatně kromě arogance a hazardu to jediné, v čem vyniká.
Ferro Malthiss je naopak zabiják z jihu a jediná žena ve skupince.
Inkvizitor Sand dan Glokta se z předchozího výčtu vymyká především tím, že ho nikdo nechce uvrtat do divokého dobrodružství pod vedením prastarého mága. K tomu navíc po mučení v císařské věznici nemá fyzické předpoklady. Přesto je to nejživější postava knihy.

Autor si u většiny postav vystačí s archetypy polepšeného vrahouna, nadutého šlechtice (jistě přijde k rozumu), záhadného mága apod. Jedinou skutečně propracovanou postavou je zmrzačený inkvizitor, který působí lidským dojmem. Není to špičkový šermíř, mistr v přežití ani záhadný mág, je to prostý člověk vynikající pouze pronikavou inteligencí ukrytou ve zmrzačeném těle. Jeho myšlenky nesměřují k záchraně světa, ale pouze k přežití běžných životních situací, které zdravému člověku nedělají žádný problém. Rovněž jeho chování je dáno rozumnou úvahou a není skryto tajemstvím a mystikou.

Přijatelnou postavou je i Logan, přesto je množství jeho rozhodnutí skryto neobjasněnými minulými činy. Celou knihou prochází s tím, že „se stejně vždy rozhodl špatně, tak ať rozhoduje někdo jiný“. Na vůdce bandy desperátů je to velice zvláštní přístup, ve kterém logiku nevidím.
Ostatní hrdinové jsou jen karikatury základních charakterových rysů, ve kterých žádnou hloubku nehledejte.

Již jsem naznačil, že se v centru Spojeného království pomalu schází skupinka, která má vyrazit do tajemných dálek za dobrodružstvím, jež jí nalinkoval mocný „první mág“, který byl prvním z učedníků mocné polobožské bytosti. Cestou pochopitelně prožívají množství příhod, kde nechybí bitky se skřety (šanky), bitky s lidmi, slavné souboje, trocha magie a pochopitelně i nějaká ta platonická láska.

Naštěstí se velká část děje odehrává ve městě, takže alespoň stokrát omleté putování divočinou nezabírá celou knihu a poflakování „barbara“ Logana po městě přináší i nejeden lehce komický prvek. Obzvláště přestrojení do „těch správných barbarských“ šatů obšitých kůží, které musí hrdinové shánět v půjčovně divadelních kostýmů, je skutečně groteska k pohledání.
Naopak práce inkvizitora Glokty není veselá ani trošku a slabší povahy možná budou mít delší dobu problém vyrazit k zubaři.

K mému překvapení se skupinka schází a schází, až je tu najednou konec knihy a děj ještě ani nezačal. Stručně shrnuto se hrdinové sešli ve městě a o tom je celá kniha. Nemohu tvrdit, že by byla vysloveně nudná, ale že by děj nějak překotně letěl, to také rozhodně neodpovídá pravdě.

K mé hrůze teď skupinku čeká cesta za magickým artefaktem (Sémě), aby nakonec nakopala Temného mága (proroka), který se snaží ovládnout svět. Pevně doufám, že alespoň nesídlí v Temné věži za Temným hvozdem. Přesto v sobě nosím naději, že nás autor v následujících dílech překvapí nečekaným rozuzlením a nepůjde o tradiční fantasy cestopis.

Co dodat? Zručně napsaná první kniha tradiční fantasy trilogie, která sice neurazí, ale ničím zvláštním neoplývá.

  • Joe Abercrombie: Sama čepel
  • vydal: Polaris, Frenštát pod Radhoštěm 2008
  • přeložila: Dana Krejčová
  • obálka: Laura Brett
  • 430 stran / 259 Kč
15. dubna 2008, Piter

Diskuze k článku

Ad Sama čepel
romison - 15. 04. 2008 10:45

Nevim jestli jsi knihu cetl poradne, ale Glokta je (nebo da se rict byl spis pred svym zmrzacenim) vynikajici sermir, lepsi nez Jezal.
RE: Ad Sama čepel
Dahak - 15. 04. 2008 10:51

no asi podstatné tu je slovo BYL šermíř, ne? teď už toho moc nenašermuje :-)
Dovolím si mírně nesouhlasit s recenzí - hlavně v...
Fernis 13 - 15. 04. 2008 11:27

Dovolím si mírně nesouhlasit s recenzí - hlavně v tom že Glokta a Logan jsou jediné propracovanější charaktery v knize, myslím, že i Jezal je řádně propracován a všechny jeho nectnosti a ctnosti (jsou-li nějaké) jsou zde velmi dobře prokresleny. Tahle knížka mi vyloženě sedla, přestože je to jeden velký prolog, ale v porovnání s Feisty, Goodkindy a jim podobnými je jako závan svěžího větru...
ad
Piter - 15. 04. 2008 11:40

Ad romison a Dahak: Knihu jsem četl pořádně a jak poznamenal Dahak, Glokta byl šermíř, ale v současné době je rád, že chodí. Ad Fernis 13: Jezal působí jako karikatura, ne jako člověk z masa a kostí. Můj názor je, že jsou v něm absurdně přehnané šlechtické manýry a předsudky, což nemohu považovat za propracovaný charakter. V porovnání s recenzemi na "Feisty a Goodkindy" by možná tato vyzněla jako vysoce kladná.
Kdybych se rozhodoval podle této recenze, knihu bych vůbec nečetl ...
Radim Sypták - 15. 04. 2008 15:23

ale to by byla chyba!!! Kniha rozhodně stojí za přečtení. Není to tuctovka jak je tvzeno. Recenzent se více zaměřil na zápory knihy a naopak to co je pěkne nezmínil nebo to uvedl jen na okraj. Piter píše: Autor si u většiny postav vystačí s archetypy polepšeného vrahouna ... Tahle věta se dá napsat o 90% fantasy hrdinů. Pravda většinou to nejsou žádní Raskolnikové, ale taky nejsou úplně stejní. Postavy v Sama čepel jsou docela pěkně vyvedené a dělají knihu zajímavou. Nechtějí spasit svět (tedy snad kormě mága Bayáze, který je pouze vedlejší postavou), ale věci které s trochou nadsáky chceme i my sami. Inkvizitor Sand dan Glokta patří ke šlechtě a nemusí pracovat pro inkvizici, ve společnosti je pro své znetvoření ignorován. Naopak pro 'oběti' jeho vyšetřování se stává bohem. Glokta se nechce opírat o láskyplnou péči matky, ale chce stát na zmrzačených nohou. Ikdyž občas při tortuře se sám sebe ptá proč to dělá. Logen - o něm Piter píše: "Celou knihou prochází s tím, že „se stejně vždy rozhodl špatně, tak ať rozhoduje někdo jiný“. Na vůdce bandy desperátů je to velice zvláštní přístup, ve kterém logiku nevidím." Pro pochopení jeho motivace je nutné vědět to, že podle Logena samotného, jeho 'vůdcovství' vedlo k vyvraždění jeho rodiny, kmene a nakonec i té bandy desperátů (což se ukáže jako omyl) a ješte pomohlo jeho nepříteli na trůn severu. Takže nechat za sebe rozhodovat někoho jiného jistou logiku má. V kapitolách o Logenovy se mi líbí humorná ironie s jakou autor jeho osudy líčí. Nejde jen o humor vycházející ze střetu barbar vs civilizace, ale z celkového barbarova přístupu k věcem které se mu dějí. Piter o dalších postavách píše: 'Ostatní hrdinové jsou jen karikatury základních charakterových rysů, ve kterých žádnou hloubku nehledejte.' Jezal dan Luthar - možná by opravdu byl jen 'arisokraticky arogantní povaleč', kdyby se nepotkal se sestrou majora Westa, kterou nemůže jen tak přefiknout a do níž se zamiluje a láska/chtíč nabourává jeho zažité stereotypy. Piter píše, že jistě přijde k rozumu. Jestli ano tak to určitě nebude nuda, protože Joe Abercrombie to vypráví tak pěkně. Uvidíme. Piter se nezmiňuje o další důležité postavě příběhu - Majoru Westovi - chlapíkovi s dobrou pověstí, který to na nešlectice dotáhnul vysoko a jako jediný nevidí v Gloktovi mrzáka, ale přítele a je schopen zmlátit pěstmi svou setru ... . Zkrze výše uvedené postavy je příběh vyprávěn (teda ještě Ferro Malthiss, ale ta vstupuje do děje až na konci), každá svět kolem sebe vnímá jinak a to dodává knize na rozmanitosti. Přečtete a posuďte sami ... Doporučuji
RE: Kdybych se rozhodoval podle této recenze, knihu bych vůbec nečetl ...
Fenris 13 - 15. 04. 2008 15:44

Radim Sypták: Hezky řečeno, do puntíku souhlasím.... A ten Jezal nepůsobí jako karikatura, je to prostě zástupce "zlaté mládeže" neboli nafoukanej trouba, ale autor mu cestou za polepšením (ano, bude to klišé) jistě nastraží nejednu překážku a nástrahu. Což my, čtenáři, budeme jenom kvitovat. Piter: Chtělo to trochu vypíchnout kvality této knihy ve srovnání se zmiňovanou krmnou fantasy pro masy (nebijte mně, sám mám doma Feista plné koryto, éééé, tedy vlastně knihovnu :-)), jenom se snažím zdůraznit kvality tohoto díla).
názory
Piter - 15. 04. 2008 16:21

Je mi líto, že se s pány Radimem Syptákem a "Fenrisem 13" neshodneme na některých aspektech této knihy. V příběhu nenacházím nic tak objevného, aby překročil stín tradičního "fantasy cestopisu putování skupinky za artefaktem" a následné záchrany světa. Zvláštní je jen to, že se skupinka schází celou knihu. Postavu inkvizitora Glokty jsem vyzdvihl, na tom se shodneme. Postavu Logena jsem rovněž zmínil jako zajímavého, ale nesedí mi jeho fatalistický postoj ve srovnání s jeho činy. Mám spíš dojem, že autor nenašel kličku, proč by na tu výpravu měl vůbec chodit. Jezal je archetyp floutka ve smyslu jeho vzorců chování, které jsou výcucem neřestí a nectností "výše postavených". Pokud bude autor pokračovat v tomto duchu, tak se bude jednat o naprosto průměrnou sérii. Pokud přesto vyčnívá nad zbytkem produkce, není to kvalitou knihy, ale nekvalitou ostatních "krmných" fantasy sérií sekaných na kila. Měl jsem jich také požehnaně, antikvariát si mnul ruce.
RE: názory
Fenris 13 - 15. 04. 2008 16:32

Pax, Pitere, pax..... inu, každý máme jiný vkus, není důvodu litovat toho, že se neshodneme, byla by to přece nuda kdybychom byli všichni stejní. Mně se líbí to, jinému zase ono a tak to má být. Hlavně že s Radimem máme pravdu a tato kniha je skutečně výborná :-)
RE: RE: názory
romison - 15. 04. 2008 20:09

Není to špičkový šermíř, mistr v přežití ani záhadný mág, je to prostý člověk vynikající pouze pronikavou inteligencí ukrytou ve zmrzačeném těle. Jeho myšlenky nesměřují k záchraně světa, ale pouze k přežití běžných životních situací, které zdravému člověku nedělají žádný problém. Rovněž jeho chování je dáno rozumnou úvahou a není skryto tajemstvím a mystikou. ok, tak si vezmem tuhle cast, jsem to napsal zkracene na pocatku, ale vyvolava to ve me proste jinej dojem ta recenze nez, co jsem cetl ja ;) Pro mozne spoilery to dal nectete!! :) Byval to nejlepsi sermir, ktery kdy byl v kralovstvi, hrdina valky, dva roky v zajeti mucen, je to slechtic, ktery je po navratu ze zajeti vsemi prehlizen jako by nebyl, stane se z nej inkvizitor, kteremu nedela problemy mucit byvale pratele a to je podle tebe prosty clovek? A takovych zmatecny prohlasenich je v tve recenzi spousta a na vetsinu poukazal muj stary znamy Siptak :). Prave dobre popsane postavy delaji tuto knihou necim vic nez vetsina toho, co ve fantasy vychazi. A prave z fantasy klise si autor utahuje. Btw. Pitere muzes mi prosimte jeste rici, ktere fantasy knihy (rekneme podobne teto "tradicni fantasy" knize) povazujes za nadprumerne? diky btw. Logen prisel o vsechny pratele, na severu uz ho nic nedrzi, unavenej vecnym zabijenim, tam bych nevidel problem, ze jde za magem.
názory 2
Piter - 16. 04. 2008 09:03

ad "Fenris 13": V tomhle s tebou naprosto souhlasím - kolik lidí, tolik názorů. Nijak ti neberu, že se ti kniha líbí, prostě ji nepovažuji za nijak výjimečnou, ale ani nijak špatnou. V závěru jsem ji také označil jako "zručně napsanou tradiční fantasy", což za pohanu nepovažuji. Obvykle si čtenář vybere recenzenta, který je jeho srdci blízko. ad "romison": Ach jo, slovíčkaření. Nestačí, že jsem vychválil propracovanost postavy inkvizitora Glokty, hnedle se musíš chytit slovíčka "prostý". Není to prosťáček, to bych v následující větě nepsal, že vyniká inteligencí. Je to člověk, který je běžnému smrtelníkovi blízko svou orientací na běžné životní trable, které si ani neuvědomujeme. Nezachraňuje svět, nebojuje v divočině s monstry, "bojuje" s nadřízenými, potlačuje korupci a snaží se přežít svůj nelehký úděl "tělesně postiženého". Slovo prostý jsem použil v kontextu "blízký současnému člověku". Kromě toho nebudu do recenze psát, že je to bývalý vynikající šermíř, šlechtic atd. To bych rovnou mohl napsat, že vrah je zahradník. Pokud je Logen "unavený věčným zabíjením", tak cesta do neznáma s mágem nezní jako humanitární mise plná květin a míru. Pokud si autor utahuje z klišé, tak to nedělá moc očividně. S výjimkou Logenova oděvu, to uznávám. A proč myslíš, že některou "tradiční fantasy" považuji za nadprůměrnou. Do průměru je sráží právě ta tradičnost. Za nadprůměrné považuji obvykle ty netradiční. Několik příkladů: - J.R.R. Tolkien: Pán prstenů, Robert E. Howard: conanovská díla - protože založili žánr - George R. R. Martin: Hra o trůny, Glen Cook: Kroniky Černé legie - pokud chcete moderní verzi klasické fantasy - Miéville China: Nádraží Perdido, Dan Simmons: Hyperion - rozhodně interesantní, i když ne zcela fantasy - A. Sapkowski: Zaklínač, Frank Herbert: Duna, Terry Pratchett: Zeměplocha - pro zcela nový pohled a samozřejmě: Roger Zelazny: Amber
A dost
Piter - 16. 04. 2008 09:05

Pánové, takle bychom se mohli handrkovat docela dlouho. Nemohli bychom se shodnout na tom, že se neshodneme a počkat na další díl?
RE: A dost
romison - 16. 04. 2008 09:09

> Pánové, takle bychom se mohli handrkovat docela dlouho. Nemohli bychom > se shodnout na tom, že se neshodneme a počkat na další díl? Ja ne, ja uz ho mam precteny :) cekam ted na treti :)
Teda pánove, klídek!
Eli - 16. 04. 2008 10:07

Recenze mě od přečtení naprosto odradila. Ukázka z knížky naopak celkem navnadila. A z příspěvků do diskusí si myslím, že mám podobný vkus na knížky jako romison a Fernis 13. Tak a teď babo raď. Kdybych alespoň nebyla maniak a alespoň chodila do knihovny, ale ne, já musím všechno mít a knihovna mi praská ve švech.
RE: Teda pánove, klídek!
Fenris 13 - 16. 04. 2008 10:20

Souhlasím, odložme diskuzi na kontroverznější dílka :-) Eli: Nevím, jestli máme stejný vkus, ale já tuhle knížku zařadil na čestné místo k mým milovaným warhammerům, gemmelovkám a Červenákovi a o polici níž si hoví Duna, To a Hyperion :-))) Snad Ti tohle info trochu pomůže v rozhodování :-)Btw mám stejný problém, ty knížky zaberou hrozně místa, ale odolat prostě nejde....
RE: Teda pánove, klídek!
Eli - 16. 04. 2008 11:38

Já mám knihovnu plnou pana Pratchetta, S. Kinga, Gaimana, Sapkowského, Marqueze a Irvinga, občas takový "přicmrndávky" jiných autorů a teď teda dost místa zabral pan Simmons svým Terrorem :-) tak opravdu nevím,jak jsem na ten podobný vkus přišla, asi když jsem četla diskuse na fantasyplanet a nebo jsou dneska nějaký erupce na slunci :-) rozhodně čepel ještě zvážím, ale už jsem na 70% rozhodnutá, že do toho půjdu
RE: RE: Teda pánove, klídek!
Fenris 13 - 16. 04. 2008 11:54

Ale zas tak mimo nejsi :-)) Pratchetta mám taky hromadu - znelíbil se mi až Podivným regimentem, Sapka mám kopmpletního, King i Gaiman by se též našli :-) A Terror je skvost, rozhodně jedna z nejlepších knih za loňský rok a rozhodně nejlepší horor, Simmons prostě válí. Letos se mi ještě líbil Rozsévač větru, ale na špici je samozřejmě Bílá věž :-)
Fenris 13: O tom Rozsévači jsem už taky uvažovala,...
Eli - 16. 04. 2008 13:31

Fenris 13: O tom Rozsévači jsem už taky uvažovala, ale zas se nemůžu finančně zruinovat. I když jak o tom přemýšlím, co nevidět budu mít narozeniny, toho by se mělo využít :-D A především bych potřebovala tak 2 měsíce dovolenou, abych dočetla všechno, co mi doma leží ještě nepřečtený, takových pěkných knížek a tak málo času, to je těžkej život :-)
muj vkus
romison - 16. 04. 2008 15:00

Erikson, Martin, Barker, Herbert, Sapkowski, Gaiman, Gemmell, Zamboch, Simmons, Card, ted i Abercrombie :) jdi do toho Eli, jsem ted nedavno zkousel sagu Runovladci, kde byly docela prijatelny recenze a strasne nadseny reakce fanousku, ale me to dost zklamalo, nuda sed, debilni dialogy, debilni jednani, neveryhodny a trapny vcelku, to Sama cepel byl jak svezi vanek do meho stareho unaveneho ksichtu :) Jestli se ti to nebude libit, tak od tebe odkoupim knihu a pozvu te na sklenicku :)) ted se ti bude muset libit :))
RE: muj vkus
Fenris 13 - 16. 04. 2008 15:46

No vidíš, Romisone a mně se Runovládci líbí hodně :-)A to se s tebou jinak shoduju... Navíc ještě třeba Abnett z Warhammer autorů, jeho Jízda mrtvých je špičková záležitost....
RE: RE: muj vkus
romison - 16. 04. 2008 16:06

No nemuzem mit vsichni stejnej vkus ;) byly pasaze, ktery me bavily taky, ale bylo jich malo vcelku, jeste u toho druhyho dilu me bavil Roland a baron, ale necha je zabit a treti kniha uz me nudila, tak jsem to prestal cist, cetl jsem to spis mechanicky na dovoleny, pac jsem zrovna v pda nic jinyho nemel :)
RE: muj vkus
Eli - 17. 04. 2008 08:11

romison:No vidíš, na Barkera jsem zapomněla, toho taky můžu. Včera jsem šla pro Čepel a ..... přinesla jsem Rozsévače větru a jednu Zeměplochu, takže Abercrombieho objednám z netu, takhle bych fakt přišla na buben :-D A běda vám, jestli se mi to nebude líbit ;-)
RE: RE: muj vkus
Fenris 13 - 17. 04. 2008 09:13

Eli: A co nám uděláš, když se ti to nebude líbit? :-) Nicméně pevně věřím, že Rozsévač se ti zamlouvat bude, Džibríl nebo Lampa jsou hrdinové veskrze sympatičtí.... A má to super obálku :-)
RE: RE: RE: muj vkus
romison - 17. 04. 2008 09:28

hmm rozsevace jsem zkusil zacatek a zatim me moc nechytl, ale uvidime, ja se vratim :)
RE: RE: RE: muj vkus
Eli - 17. 04. 2008 09:49

Fenris 13: Zazpívám vám, můj zpěv je zbraň hromadného ničení :-D Ale věřím, že jak Kossakowska, tak Abercrombie se mi líbit budou. romison: Vrátíš se? A přijde s tebou zákon?:-)
Hezká diskuse
Jiří Popiolek - 17. 04. 2008 10:51

Hezká diskuse. A tak se mi to líbí. o))) Hned mám lepší náladu, i tak na dovolené skvělou. K Abercrombiemu: Já souhlasím s těmi, co se jim ta knížka líbila, ostatně předjali jste to, co píšu ve Fantasya doporučuje, které jsem sice nahazoval před týdnem, ale objeví se zítra. Podle mě je to řemeslně zručná fantasy, kterou nad průměr povyšují propracované postavy... a humor. Přijde mi, že to funguje stejně jako třeba Adéla ještě nevečeřela nebo Vorlíčkovy filmy, kde se taky všichni tváří vážně, ale ve skutečnosti je to obrovská legrace. Tady sice pravda trochu upozaděná (proto to Piterovi asi přišlo jako tradiční krmná fantasy), ale je to podle mě tam.
RE: Hezká diskuse
romison - 17. 04. 2008 11:03

> Hezká diskuse. A tak se mi to líbí. o))) Hned mám lepší náladu, i tak > na dovolené skvělou. > > K Abercrombiemu: Já souhlasím s těmi, co se jim ta knížka líbila, > ostatně předjali jste to, co píšu ve Fantasya doporučuje, které jsem > sice nahazoval před týdnem, ale objeví se zítra. Podle mě je to > řemeslně zručná fantasy, kterou nad průměr povyšují propracované > postavy... a humor. Přijde mi, že to funguje stejně jako třeba Adéla > ještě nevečeřela nebo Vorlíčkovy filmy, kde se taky všichni tváří > vážně, ale ve skutečnosti je to obrovská legrace. Tady sice pravda > trochu upozaděná (proto to Piterovi asi přišlo jako tradiční krmná > fantasy), ale je to podle mě tam. jojo ten humor tam je vybornej :) hlavne severani me rozsekavaj :)
Humor
Piter - 17. 04. 2008 11:03

Asi mám divný smysl pro humor, ale mně to vtipné nepřišlo. Kdybych nabyl dojmu, že Abercrombie si dělá legraci ze zažitých klišé, působilo by to na mne úplně jinak a hodnotil bych mnohem kladněji. Ostatně i tak, kdybych si tuto knihu zařadil mezi "krmné fantasy", byla by recenze mnohem ostřejší.
RE: Hezká diskuse
Fenris 13 - 17. 04. 2008 11:04

Teda předhazovat dovolenou lidem kteří tvrdě pracují (a ještě stíhají diskutovat) je nečestné a nesportovní :-)))
RE: RE: Hezká diskuse
Dahak - 17. 04. 2008 11:43

A kde tam jako ten humor byl? V tom, jak se trapně špičkuje pár ztracených existencí? Nebo kde? Mně se to tam taky nepodařilo najít! A to, že by nějaký šlechtický floutek, který je vychovávaný v tom, že do smrti nebude muset hnout šunkou, najednou začal takhle tvrdě trénovat a ještě kvůli ženský, u který vlastně ani neví, jestli se jí chce dostat pod sukně, to si tedy neumím dost dobře představit :-)))
RE: RE: RE: Hezká diskuse
Fenris 13 - 17. 04. 2008 11:50

Dahak: A kde bylo trapné špičkování? Btw ženská dokáže s chlapem a jeho psychikou dělat neuvěřitelné věci (osobně ověřeno) takže to, že si to neumíš představit neznamená že to nejde :-)
RE: RE: RE: RE: Hezká diskuse
Dahak - 17. 04. 2008 11:52

a kde tam byl ten humor? dobře, chlapské motivace necháme stranou :-)
RE: RE: Hezká diskuse
Robert Pilch - 17. 04. 2008 11:55

Pokud vím, Jiřího dovolená vypadá tak, že si na týden bral s sebou asi osm rukopisů ke korekturám :)))
RE: RE: RE: RE: RE: Hezká diskuse
romison - 17. 04. 2008 12:43

> a kde tam byl ten humor? dobře, chlapské motivace necháme stranou :-) ze tvoje predstava humoru je to, co dela Petr Novotny :))
RE: RE: RE: Hezká diskuse
Fenris 13 - 17. 04. 2008 12:52

Tak to je hezká dovolená :-) Ale což, každý máme nějakou úchylku :-))
RE: RE: RE: RE: Hezká diskuse
Eli - 17. 04. 2008 14:17

Já nechci být nějaký škarohlíd nebo morous a už vůbec vám nechci kazit zábavu z tak plodné diskuse, ale.... může mi někdo vysvětlit, proč se stejný lidi dohodujou o kvalitách stejný knihy na dvou různých servrech? Je jasný, že někomu se to prostě líbí, někomu ne. Začíná mi to připadat jako slovní variace na téma, kdo dočůrá dál.
RE: RE: RE: RE: RE: RE: Hezká diskuse
Dahak - 17. 04. 2008 14:32

> ze tvoje predstava humoru je to, co dela Petr Novotny :)) Kdo je proboha Petr Novotny??? Jinak souhlasím s Eli. Prostě někomu se ta knížka líbí, někomu ne. Antikvariáty jsou tady pro tu druhou skupinu :-)))
RE: RE: RE: RE: RE: Hezká diskuse
Fenris 13 - 17. 04. 2008 14:35

Proč nediskutovat na více serverech? Pravou víru je třeba šířit na všech frontách :-))
RE: RE: RE: RE: RE: Hezká diskuse
romison - 17. 04. 2008 14:37

ja daleko nedocuram :(
RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Hezká diskuse
romison - 17. 04. 2008 14:38

> > ze tvoje predstava humoru je to, co dela Petr Novotny :)) > > Kdo je proboha Petr Novotny??? > > Jinak souhlasím s Eli. Prostě někomu se ta knížka líbí, někomu ne. > Antikvariáty jsou tady pro tu druhou skupinu :-))) zkus google, urcite se ti bude libit
RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Hezká diskuse
Dahak - 17. 04. 2008 14:42

to romison: aha, když dojdou argumenty, tak jsme hnusnej, co? blahopřeju, správný český přístup. autora toho jména neznám, a jestli je to něco z televize, tak na tu nemám čas, mám na práci mnohem zajímavější věci. ale ty jsi zřejmě zběhlý v těchhle věcech.
RE: RE: RE: RE: RE: RE: Hezká diskuse
Eli - 17. 04. 2008 14:45

> Proč nediskutovat na více serverech? Pravou víru je třeba šířit na > všech frontách :-)) Že má někdo jiný názor, neznamená, že ten jeho špatnej ;-) Jen jsem chtěla říct, že mi přijde nesmyslný, dohodovat se nekonečně o něčem, na čem se nikdy nemůžete dohodnout.
RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Hezká diskuse
LENASK1 - 17. 04. 2008 17:45

>Knihu jsem nečetla,nemohu posoudit. Ovšem nemohu neokomentovat,jak se dušujete,že neznáte Novotného. Tomu se přece nedá vyhnout,já mám pocit,že už dělá do všeho. A není podle mě trapas ho znát,ale se s ním poklesle smát:)) Tedˇ nestíhám číst a tak nepřispívám. Asponˇ vás všechny zdravím a doufám,že jsem se nikoho nedotkla:)))
Re Dahak:
Jana677 - 18. 04. 2008 10:57

Dahaku, trochu smyslu pro humor by neškodilo:-). Romison na Tebe zdaleka nebyl hnusný, hodně se mírní, nepoužil dokonce žádné sprosté slovo (s výjimkou "Novotný":-)) a pouze do Tebe neškodně, sarkasticky rýpe:-). Na to je nejlepší odpovídat stejným způsobem, nikoliv stavět na odiv uraženou ješitnost. Ale dost možná to vysvětluje, proč jsi nepostřehl humor v knize - prostě je Tvůj smysl pro humor jiný. Lidi jsou různí a bylo by divné, kdyby se "Sama čepel" líbila úplně každému. Mě rozchechtala už ukázka na Sardenu, hned jsem věděla, že tahle kniha je "můj šálek kávy".
RE: Re Dahak:
romison - 18. 04. 2008 12:56

Krasne napsano Jani :) musim se to taky naucit psat takhle krasne lidem :) Sice se snazim posledni dobou, ale porad mi to nejde jak koukam :))
Re romison:
Jana677 - 18. 04. 2008 13:31

A kdo mě bude v diskuzích rozesmívat, když se z Tebe stane slušný diplomat? :-) Ne, ne, to by nešlo, hezky zůstaň upřímný, kousavý sprosťák, ať není nuda:-))
RE: Re romison:
romison - 18. 04. 2008 14:09

> A kdo mě bude v diskuzích rozesmívat, když se z Tebe stane slušný > diplomat? :-) Ne, ne, to by nešlo, hezky zůstaň upřímný, kousavý > sprosťák, ať není nuda:-)) kurva do prdele :) se na to vyseru :)
Re romison
Jana677 - 18. 04. 2008 14:20

No to je humor... jak od Novotného:-PPP Nebo ještě hůř - jak od Izera (jak se dělá blinkací smajlík?:-))
RE: RE: Re romison:
Fenris 13 - 18. 04. 2008 14:40

romison: ženskejm se prostě nezavděčíš :-)))
Re Fenris13:
Jana677 - 18. 04. 2008 15:00

Svatá pravda - jde vidět, že máš zkušenosti:-). Ale co byste taky čekali od výtvoru z mužského žebra, že? :-P
RE: Re Fenris13:
romison - 18. 04. 2008 15:43

> Svatá pravda - jde vidět, že máš zkušenosti:-). Ale co byste taky > čekali od výtvoru z mužského žebra, že? :-P :)) stejne se Adam toho zebra zbavil, aby si mohl provadet sam to, co treba Marylin Manson :) btw. Jani, me prijmeni je taky Novotny :) tak se nediv :)
RE: RE: Re Fenris13:
Dahak - 18. 04. 2008 16:19

aha, takže už je to zase debata jana-romison-fenris, nic pro normální smrtelníky :-) já se neurážím, mně může urazit jen inteligent a proč by to proboha dělal, jsa inteligentní :-)))) my vyrůstali na werichovi, takže mi tady ten humor opravdu unikl. nelíbí se mi, když jsou na sebe hrdinové, zvlášť ti jakože kladní, hnusný a zároveň mají to zlatý srdce, takže to má být vtipný. ale uznávám, že proti gustu... :-) nakonec vy toho novotného znáte :-))) já od té doby, co mám přístup na amazon a kreditku, nemám na české televize čas (ano, v googlu ten pán opravdu byl, člověk se pořád učí:-)
Re romison:
Jana677 - 18. 04. 2008 16:19

:-D Já se nedivím, mě v tomhle Absurdistánu překvapí opravdu jen máloco. BTW: Marilyn Manson je fakt ošklivá ženská:-)))
RE: Re romison:
romison - 18. 04. 2008 17:59

> :-D Já se nedivím, mě v tomhle Absurdistánu překvapí opravdu jen > máloco. BTW: Marilyn Manson je fakt ošklivá ženská:-))) Doufam, ze jsi hezci zenska :) ze bych si to zebro vzal zpatky :) Btw Dahaku, koukam, ze jsi uz stara paka pekne, je pekny, ze se dostanes na net a umis na nem neco napsat, smajliky psat umis, tak mozna nejakej smysl pro humor taky mas ;)
RE: RE: Re romison:
Dahak - 18. 04. 2008 18:06

Stojí tam na Werichovi, ne s Werichem :-) Jo, smajlíky mi jdou. A už vás, děcka, nechám podkuřovat si navzájem. Je to mnohem zábavnější než celej Abercrombie.
RE: RE: RE: Re romison:
romison - 19. 04. 2008 00:54

jsem rad, ze te aspon necim bavim :) ted koukej jak jsem spatnej pri baleni zenskejch i chlapu :)
RE: RE: RE: RE: Re romison:
LENASK1 - 19. 04. 2008 09:14

>Nějak se vám to tady zvrhává:)) Hoši,hoši,hoši....Pište,pište. Mám blbej den a tahle diskuze mi trochu zpravuje náladu. Jen houštˇ:)
to Piter
sicco - 19. 04. 2008 13:14

No ze všech těch debat jsem si utvořil asi takový obrázek. Na knihu plnou ironie a nadsázky vznikla recenze plná ironie a nadsázky. Nějak mi to tak pěkně pasuje dohromady. A to se pak debatuje.
druhý pokus
Fenris 13 - 21. 04. 2008 07:56

Přátelé, kamarádi, tak jsem se rozhodl k opáčku, jsa nahlodán Piterovo recenzí a přečetl jsem o víkendu Abercrombieho znova a moje obavy se naplnily..... Tato kniha je veskrze zábavná a čtivá :-) Doporučují alespoň tři ze zde diskutujících :-))
druhý pokus?
Piter - 21. 04. 2008 14:50

Do druhého pokusu se mi nějak nechce, ale patrně bych po zvážení argumentů v diskusi konstatoval: Moje obavy se naplnily. Kniha sice tradičně vykrádá Tolkiena v dějové lince i kulisách, ale některé postavy jsou zajímavě propracované a děj není nudný, což knihu řadí do solidního průměru. Oproti většině fantasy je to dílo nadprůměrné, což je však dáno chabou konkurencí. Dle názoru, který nesdílím, je kniha plná jemné ironie parodující klasická fantasy klišé. Tento úsudek si však raději udělám až po přečtení dalších dílů. A nekamenujte mne, prostě mám jiný názor než někteří aktivní diskutující. :-)
RE: druhý pokus?
Kada - 20. 05. 2008 13:03

s timto nazorem se lze ztotoznit. Prima zabavne cteni, ale vzato kolem a kolem to nic noveho neprinasi. Humor jest sice v knize obsazen, ale rozhodne bych take nerekl, ze se jedna o ironii ci primo parodii na klasicke fantasy klise.
RE: RE: druhý pokus?
Nexmor - 09. 06. 2008 17:07

No, jako parodii to taky nevidim, ale byla to pro mě po dlouhé době kniha, kterou jsem přečetl za víkend. Chytlo mě to způsobem jako naposledy Zaklínač, i když bych to nerad srovnával ale pravdou asi bude, že konkurence je v dnešních dnech trošku slabší. Jinak knihu doporučuji přečíst, veliké překvapení pro mě bylo ukončení knihy na začátku putování.
Fedor, Gamal, Delazar and Avogadro Tuvalu
CampaOn - 16. 05. 2017 08:38

Regulators like Structure Energy of Medicines of Latvia rely on the reporting of suspected side effects to persuade foolproof medicines on the exchange are acceptably safe. Stay your medicine cabinets to review your supplies of over-the-counter medications, such as spasm relievers, antacids, laxatives and allergy medications, and influence whether they need replenishing after their expiration outmoded has passed. I am a pair [url=http://horiganufp.com/features/compilation7/section1/]generic 200mg urispas with visa[/url] spasms in lower back. In rare cases, medicines may be reserved if there are valuable safety concerns or if the risks of the medicines prevail over the covert benefits. The most consumed medicines in the Baltic States from 2013 to 2015 were medicines tempered to to criticize cardiovascular set diseases like as during the interval from 2010 to 2012, shows the late soft-cover Baltic Statistics on Medicines 2013-2015???. These are things anyone would need [url=http://horiganufp.com/features/compilation7/section20/]order gasex 100 caps line[/url] gastritis symptoms and treatments. Children can be nosy and can get into medicines or mistake them in compensation bon-bons A foremost cause of preventable poisoning pro children subservient to maturity six is medicines ground in the home. Since 2006, biosimilar medicines have generated more than 400 million long-suffering days of clinical experience. Chapter Eleven THE SIGNIFICANCE OF DIABETES Does sugar movement induration [url=http://horiganufp.com/features/compilation7/section8/]buy lioresal 10 mg on-line[/url] muscle relaxant for dogs. Either habit, our maven shaft is ready to better you conditions??”and an eye to as dream of as you demand us. In an effort to gain your medical supplies costs easier to twig and control, Edgepark has introduced redesigned, easy-to-read billing statements and a simple online bill prove profitable function. Heering P, Morgera S, Schmitz FJ, et al [url=http://horiganufp.com/features/compilation7/section6/]generic cabgolin 0.5mg fast delivery[/url] treatment programs. Today, on 20 October 2016, the annual meeting of experts from the Baltic land agencies of medicines is enchanting obligation in Riga in lawfulness to thrash out the normative bye-law of the pharmaceutical area and the latest developments within the industry. If you are unsure here the vanquish supplies and materiel conducive to your minutia needs, you can unceasingly mull over the chap reviews. 9 eld were premeditated [url=http://horiganufp.com/features/compilation7/section13/]midamor 45mg overnight delivery[/url] blood pressure chart for geriatrics. High point 15 of over-the-counter medicines in 2015 were rather correspond to in Latvia, Lithuania and Estonia - the most consumed were medicines with an active substance acetylsalicylic acid. This dedicated responsibility develops, with its partners, sustainable solutions to promote calibre healthcare and yield medicines at favourable prices instead of the most disadvantaged patients. These diseases include: Creaky arthritis; Systemic tuberculosis erythematosus (commonly titled lupus); and Ankylosing spondylitis (spinal arthritis) [url=http://horiganufp.com/features/compilation7/section14/]generic 800mg nootropil with amex[/url] treatment naive definition. But some medicines wouldn't duty if the stomach's digestive juices penurious them down. In some countries, sampled medicines undeviatingly undergo compendial or other validated methodology testing in their Sanctioned Medication Check Laboratory or other designated laboratory. Scotland has the maximal charge of lung cancer sufferers in the UK [url=http://horiganufp.com/features/compilation7/section3/]order 250mg famvir fast delivery[/url] antiviral krem. At Important Medical Provision, our subject philosophy is to support a obsessed demarcation of welcoming comfortable with oxygen and medical equipment/supplies in each of our locations. Captivating pills close to inlet is time the wealthiest, easiest, and cheapest clearance to frustrate nausea and vomiting. It real doesn't appear also overmuch doesn't it [url=http://horiganufp.com/features/compilation7/section4/]discount rumalaya gel 30gr without a prescription[/url] muscle relaxant for elderly. Medicines in this category comprehend modest pain reliever and fever medicines such as aspirin , paracetamol , and opioid suffering relievers such as codeine, morphine and oxycodone. While the supplies themselves are on the loose, MedWish does charge a fare for the labor and materials urgent for the treatment of packaging and providing them to overseas recipients. If your medicament is not [url=http://horiganufp.com/features/compilation7/section11/]generic anacin 525 mg mastercard[/url] pain syndrome treatment. Today, on 20 October 2016, the annual conference of experts from the Baltic style agencies of medicines is fascinating home in Riga in order to debate the normative regulation of the pharmaceutical football and the latest developments within the industry. In rare cases, medicines may be timid if there are noteworthy security concerns or if the risks of the medicines prevail over the unrealized benefits. Recognize your limits [url=http://horiganufp.com/features/compilation7/section18/]600 mg zyvox[/url] antimicrobial herbs and phytochemicals. Together with, you can circulate ratings on each of the Commercially At Products with Natural Medicines Label Evidence-based Rating?® (NMBER?®). Corroboration your medicine cabinets to reconsider your supplies of over-the-counter medications, such as anguish relievers, antacids, laxatives and allergy medications, and infer whether they necessity replenishing after their expiration age has passed. For starters, thither are several structure to squander baccy [url=http://horiganufp.com/features/compilation7/section5/]famciclovir 250 mg on line[/url] stages for hiv infection. Le probleme de la vente illegale de medicaments sur Internet ne doit pas etre confondu avec la question des ?« e-pharmacie ?». Halt your prescription cabinets to post-mortem your supplies of over-the-counter medications, such as depress relievers, antacids, laxatives and allergy medications, and determine whether they need replenishing after their running out rendezvous has passed. L, Obesity- A cCritical Condition Sachitra-Ayurveda [url=http://horiganufp.com/features/compilation7/section10/]discount 1mg finax visa[/url] symptoms kidney failure dogs. We hope these desire help as a resource to those looking to quantify the value of medicines. We move a extensive extract of medical supplies including oxygen, mobility materiel and other homewards fancy supplies. Buy Prescription Drugs Online: Buying medicine drugs is no trickier [url=http://horiganufp.com/features/compilation7/section17/]nicotinell 52.5mg with amex[/url] quit smoking quebec. Target: Post-stroke depression (PSD) is reciprocal and has a negative contact on recovery. We specialize in retirement community health suffering and medical equipment, and offer unbidden delivering, coagulate up and installation. So you lack to be a millionaire [url=http://horiganufp.com/features/compilation7/section2/]purchase confido 60 caps free shipping[/url] prostate 30 grams. Children can be aberrant and can obtain into medicines or get wrong them after bon-bons A paramount matter of preventable poisoning looking for children underneath discretion six is medicines rest in the home. At Main Line Medical Supplies , we make out that living with undeniable medical conditions and disorders or recovering from injuries and surgeries can be naughty to contend with with. It is besides higher for group in relationships, as anti to singles (46 pct vs [url=http://horiganufp.com/features/compilation7/section12/]buy arimidex 1 mg cheap[/url] menopause dizziness. I decipher your sic outstanding and past, but its sweet medicament cannot remove my breast. For not quite 30 years, America's generic pharmaceutical business has been providing Food and Sedative Regulation (FDA) approved generic versions of discredit medicines at a savings to consumers of 30% to as much as 80%. Be tolerant [url=http://horiganufp.com/features/compilation7/section9/]generic 400mg albendazole fast delivery[/url] hiv infection rate in nigeria. ActivStyle specializes in providing on-time home deliverance of the medical supplies you use every day. No theme what your condition, Dollar Blended is about with OTC allergy medicines when you have need of them most. The memorial was taught in schools, appeared in the media and brochures, on grain boxes and nutrient labels [url=http://horiganufp.com/features/compilation7/section19/]buy cheap digoxin 0.25 mg online[/url] pulse pressure 31. But the Commission shows that access to medicines is a far-reaching relate to, irrespective of boonies income. Regulators like State Agency of Medicines of Latvia rely on the reporting of suspected side effects to pass trusty medicines on the market are acceptably safe. Any calorie-restricted fast that restricts every calories equally, restricts carbohydrates, also [url=http://horiganufp.com/features/compilation7/section16/]buy generic hydrea 500 mg on line[/url] symptoms urinary tract infection. The Position Operation of Medicines (SAM) has published its Annual Write up of the year 2015 which summarizes advice pertaining to the operation of the Instrumentality during the previous year. Generic medicines are as usual as crap as the brand-name drug because they keep under control the unmodified running ingredients. Amount of appetence and jitteriness [url=http://horiganufp.com/features/compilation7/section15/]generic 60mg evista otc[/url] women's health upper east side. Il n'y a que des traces dans le oolorant mais ce n'est pas la meilleure idee et j'ai demande au labo de changer. Cette validation believe d'etablir un lien order entre la pathologie et la cible permettant d'esperer un effet therapeutique. In: Tuomanen EI, Mitchell TJ, author DA, Spratt BG, eds [url=http://horiganufp.com/features/compilation7/section7/]trusted 150 mg wellbutrin sr[/url] depression definition dictionary.
Buy Generic Tadalis Sx Online
Keldryday - 20. 06. 2017 01:48

Flagyl 400mg Tablets Dosage Price Generic Kamagra Cialis Quanto Costa In Farmacia buy generic accutane no prescription Depoxetine Viagras En Ligne Tamsulosin Price Generic Zithromax Commander Cialis Sur Internet Viagra In Der Apotheke viagra Propecia Dopaje Cialis Professional Generic Buy Generic Cialis Online Chlamydia Medication Mail
Viagra Professional Shop Meds
Keldryday - 26. 06. 2017 06:41

Retin A Propecia brand levitra online Medicament Nolvadex
Viagra Professional Shop Meds
Keldryday - 26. 06. 2017 06:41

Retin A Propecia brand levitra online Medicament Nolvadex
Viagra Professional Shop Meds
Keldryday - 26. 06. 2017 06:41

Retin A Propecia brand levitra online Medicament Nolvadex
Viagra Professional Shop Meds
Keldryday - 26. 06. 2017 06:41

Retin A Propecia brand levitra online Medicament Nolvadex
Viagra Professional Shop Meds
Keldryday - 26. 06. 2017 06:41

Retin A Propecia brand levitra online Medicament Nolvadex
Viagra Professional Shop Meds
Keldryday - 26. 06. 2017 06:42

Retin A Propecia brand levitra online Medicament Nolvadex
Viagra Professional Shop Meds
Keldryday - 26. 06. 2017 06:42

Retin A Propecia brand levitra online Medicament Nolvadex
Viagra Professional Shop Meds
Keldryday - 26. 06. 2017 06:42

Retin A Propecia brand levitra online Medicament Nolvadex
Search Staxyn Cheap
Keldryday - 30. 06. 2017 16:18

Ampicillin For Cheap viagra Drugstore Priligy Dapoxetine En Ligne
Search Staxyn Cheap
Keldryday - 30. 06. 2017 16:18

Ampicillin For Cheap viagra Drugstore Priligy Dapoxetine En Ligne
Search Staxyn Cheap
Keldryday - 30. 06. 2017 16:18

Ampicillin For Cheap viagra Drugstore Priligy Dapoxetine En Ligne
Search Staxyn Cheap
Keldryday - 30. 06. 2017 16:18

Ampicillin For Cheap viagra Drugstore Priligy Dapoxetine En Ligne
Search Staxyn Cheap
Keldryday - 30. 06. 2017 16:18

Ampicillin For Cheap viagra Drugstore Priligy Dapoxetine En Ligne
Search Staxyn Cheap
Keldryday - 30. 06. 2017 16:18

Ampicillin For Cheap viagra Drugstore Priligy Dapoxetine En Ligne
Search Staxyn Cheap
Keldryday - 30. 06. 2017 16:18

Ampicillin For Cheap viagra Drugstore Priligy Dapoxetine En Ligne
Search Staxyn Cheap
Keldryday - 30. 06. 2017 16:18

Ampicillin For Cheap viagra Drugstore Priligy Dapoxetine En Ligne
Prednisone 10 Mg
Keldryday - 02. 07. 2017 22:21

Cialis Maxman viagra online pharmacy Viagra A Buen Precio
Prednisone 10 Mg
Keldryday - 02. 07. 2017 22:21

Cialis Maxman viagra online pharmacy Viagra A Buen Precio
Prednisone 10 Mg
Keldryday - 02. 07. 2017 22:21

Cialis Maxman viagra online pharmacy Viagra A Buen Precio
Prednisone 10 Mg
Keldryday - 02. 07. 2017 22:21

Cialis Maxman viagra online pharmacy Viagra A Buen Precio
Prednisone 10 Mg
Keldryday - 02. 07. 2017 22:21

Cialis Maxman viagra online pharmacy Viagra A Buen Precio
Prednisone 10 Mg
Keldryday - 02. 07. 2017 22:21

Cialis Maxman viagra online pharmacy Viagra A Buen Precio
Prednisone 10 Mg
Keldryday - 02. 07. 2017 22:21

Cialis Maxman viagra online pharmacy Viagra A Buen Precio
Prednisone 10 Mg
Keldryday - 02. 07. 2017 22:21

Cialis Maxman viagra online pharmacy Viagra A Buen Precio
No Perscription Lisinoprill
Keldryday - 08. 07. 2017 20:33

Acquisto Cialis Generico Italia buy cialis For Sale Free Shipping Macrobid Cheap Overseas
No Perscription Lisinoprill
Keldryday - 08. 07. 2017 20:34

Acquisto Cialis Generico Italia buy cialis For Sale Free Shipping Macrobid Cheap Overseas
No Perscription Lisinoprill
Keldryday - 08. 07. 2017 20:34

Acquisto Cialis Generico Italia buy cialis For Sale Free Shipping Macrobid Cheap Overseas
No Perscription Lisinoprill
Keldryday - 08. 07. 2017 20:34

Acquisto Cialis Generico Italia buy cialis For Sale Free Shipping Macrobid Cheap Overseas
No Perscription Lisinoprill
Keldryday - 08. 07. 2017 20:34

Acquisto Cialis Generico Italia buy cialis For Sale Free Shipping Macrobid Cheap Overseas
No Perscription Lisinoprill
Keldryday - 08. 07. 2017 20:34

Acquisto Cialis Generico Italia buy cialis For Sale Free Shipping Macrobid Cheap Overseas
No Perscription Lisinoprill
Keldryday - 08. 07. 2017 20:34

Acquisto Cialis Generico Italia buy cialis For Sale Free Shipping Macrobid Cheap Overseas
No Perscription Lisinoprill
Keldryday - 08. 07. 2017 20:34

Acquisto Cialis Generico Italia buy cialis For Sale Free Shipping Macrobid Cheap Overseas
Viagra L???–???©vitra
Chasengave - 09. 07. 2017 16:27

Tuenti Con Propecia viagra Buy Atenolol With Online Dr. Prescribe
Viagra L???–???©vitra
Chasengave - 09. 07. 2017 16:28

Tuenti Con Propecia viagra Buy Atenolol With Online Dr. Prescribe
Viagra L???–???©vitra
Chasengave - 09. 07. 2017 16:28

Tuenti Con Propecia viagra Buy Atenolol With Online Dr. Prescribe
Viagra L???–???©vitra
Chasengave - 09. 07. 2017 16:28

Tuenti Con Propecia viagra Buy Atenolol With Online Dr. Prescribe
Viagra L???–???©vitra
Chasengave - 09. 07. 2017 16:28

Tuenti Con Propecia viagra Buy Atenolol With Online Dr. Prescribe
Viagra L???–???©vitra
Chasengave - 09. 07. 2017 16:28

Tuenti Con Propecia viagra Buy Atenolol With Online Dr. Prescribe
Viagra L???–???©vitra
Chasengave - 09. 07. 2017 16:28

Tuenti Con Propecia viagra Buy Atenolol With Online Dr. Prescribe
Viagra L???–???©vitra
Chasengave - 09. 07. 2017 16:28

Tuenti Con Propecia viagra Buy Atenolol With Online Dr. Prescribe
Cytotec Et Maladie
KennCheery - 09. 07. 2017 16:28

Keflex Prescribing Info online pharmacy Online Dostinex Fastest Shipping
Cytotec Et Maladie
KennCheery - 09. 07. 2017 16:28

Keflex Prescribing Info online pharmacy Online Dostinex Fastest Shipping
Cytotec Et Maladie
KennCheery - 09. 07. 2017 16:29

Keflex Prescribing Info online pharmacy Online Dostinex Fastest Shipping
Cytotec Et Maladie
KennCheery - 09. 07. 2017 16:29

Keflex Prescribing Info online pharmacy Online Dostinex Fastest Shipping
Cytotec Et Maladie
KennCheery - 09. 07. 2017 16:29

Keflex Prescribing Info online pharmacy Online Dostinex Fastest Shipping
Cytotec Et Maladie
KennCheery - 09. 07. 2017 16:29

Keflex Prescribing Info online pharmacy Online Dostinex Fastest Shipping
Cytotec Et Maladie
KennCheery - 09. 07. 2017 16:29

Keflex Prescribing Info online pharmacy Online Dostinex Fastest Shipping
Cytotec Et Maladie
KennCheery - 09. 07. 2017 16:29

Keflex Prescribing Info online pharmacy Online Dostinex Fastest Shipping
Buy Tamoxifen India
Chasengave - 15. 07. 2017 08:18

How To Buy Acticin viagra cialis Cialis Generico Farmacia Online
Buy Tamoxifen India
Chasengave - 15. 07. 2017 08:18

How To Buy Acticin viagra cialis Cialis Generico Farmacia Online
Buy Tamoxifen India
Chasengave - 15. 07. 2017 08:18

How To Buy Acticin viagra cialis Cialis Generico Farmacia Online
Buy Tamoxifen India
Chasengave - 15. 07. 2017 08:18

How To Buy Acticin viagra cialis Cialis Generico Farmacia Online
Buy Tamoxifen India
Chasengave - 15. 07. 2017 08:18

How To Buy Acticin viagra cialis Cialis Generico Farmacia Online
Buy Tamoxifen India
Chasengave - 15. 07. 2017 08:18

How To Buy Acticin viagra cialis Cialis Generico Farmacia Online
Buy Tamoxifen India
Chasengave - 15. 07. 2017 08:18

How To Buy Acticin viagra cialis Cialis Generico Farmacia Online
Buy Tamoxifen India
Chasengave - 15. 07. 2017 08:18

How To Buy Acticin viagra cialis Cialis Generico Farmacia Online
Keflex Swelling
KennCheery - 15. 07. 2017 20:00

Cialis Sin Receta Medica viagra online prescription Birth Control Pills
Keflex Swelling
KennCheery - 15. 07. 2017 20:00

Cialis Sin Receta Medica viagra online prescription Birth Control Pills
Keflex Swelling
KennCheery - 15. 07. 2017 20:00

Cialis Sin Receta Medica viagra online prescription Birth Control Pills
Keflex Swelling
KennCheery - 15. 07. 2017 20:00

Cialis Sin Receta Medica viagra online prescription Birth Control Pills
Keflex Swelling
KennCheery - 15. 07. 2017 20:00

Cialis Sin Receta Medica viagra online prescription Birth Control Pills
Keflex Swelling
KennCheery - 15. 07. 2017 20:00

Cialis Sin Receta Medica viagra online prescription Birth Control Pills
Keflex Swelling
KennCheery - 15. 07. 2017 20:00

Cialis Sin Receta Medica viagra online prescription Birth Control Pills
Keflex Swelling
KennCheery - 15. 07. 2017 20:00

Cialis Sin Receta Medica viagra online prescription Birth Control Pills
Vmax Viagra
Chasengave - 20. 07. 2017 12:30

Where Can I Buy Cialis Online Cheap online pharmacy Fast Viagra
Vmax Viagra
Chasengave - 20. 07. 2017 12:30

Where Can I Buy Cialis Online Cheap online pharmacy Fast Viagra
Vmax Viagra
Chasengave - 20. 07. 2017 12:30

Where Can I Buy Cialis Online Cheap online pharmacy Fast Viagra
Vmax Viagra
Chasengave - 20. 07. 2017 12:30

Where Can I Buy Cialis Online Cheap online pharmacy Fast Viagra
Vmax Viagra
Chasengave - 20. 07. 2017 12:30

Where Can I Buy Cialis Online Cheap online pharmacy Fast Viagra
Vmax Viagra
Chasengave - 20. 07. 2017 12:30

Where Can I Buy Cialis Online Cheap online pharmacy Fast Viagra
Vmax Viagra
Chasengave - 20. 07. 2017 12:30

Where Can I Buy Cialis Online Cheap online pharmacy Fast Viagra
Vmax Viagra
Chasengave - 20. 07. 2017 12:30

Where Can I Buy Cialis Online Cheap online pharmacy Fast Viagra
Cialis 60 Ans
KennCheery - 20. 07. 2017 19:07

Buy Strong Viagra Uk 64 online pharmacy Kosten Levitra Ihre
Cialis 60 Ans
KennCheery - 20. 07. 2017 19:07

Buy Strong Viagra Uk 64 online pharmacy Kosten Levitra Ihre
Cialis 60 Ans
KennCheery - 20. 07. 2017 19:07

Buy Strong Viagra Uk 64 online pharmacy Kosten Levitra Ihre
Cialis 60 Ans
KennCheery - 20. 07. 2017 19:07

Buy Strong Viagra Uk 64 online pharmacy Kosten Levitra Ihre
Cialis 60 Ans
KennCheery - 20. 07. 2017 19:07

Buy Strong Viagra Uk 64 online pharmacy Kosten Levitra Ihre
Cialis 60 Ans
KennCheery - 20. 07. 2017 19:07

Buy Strong Viagra Uk 64 online pharmacy Kosten Levitra Ihre
Cialis 60 Ans
KennCheery - 20. 07. 2017 19:07

Buy Strong Viagra Uk 64 online pharmacy Kosten Levitra Ihre
Cialis 60 Ans
KennCheery - 20. 07. 2017 19:07

Buy Strong Viagra Uk 64 online pharmacy Kosten Levitra Ihre
Canadian 25 Mg Viagra
Keldryday - 23. 07. 2017 13:47

Best On Line Deals Viagra viagra Vet Keflex
Canadian 25 Mg Viagra
Keldryday - 23. 07. 2017 13:47

Best On Line Deals Viagra viagra Vet Keflex
Canadian 25 Mg Viagra
Keldryday - 23. 07. 2017 13:47

Best On Line Deals Viagra viagra Vet Keflex
Canadian 25 Mg Viagra
Keldryday - 23. 07. 2017 13:47

Best On Line Deals Viagra viagra Vet Keflex
Canadian 25 Mg Viagra
Keldryday - 23. 07. 2017 13:47

Best On Line Deals Viagra viagra Vet Keflex
Canadian 25 Mg Viagra
Keldryday - 23. 07. 2017 13:47

Best On Line Deals Viagra viagra Vet Keflex
Canadian 25 Mg Viagra
Keldryday - 23. 07. 2017 13:47

Best On Line Deals Viagra viagra Vet Keflex
Canadian 25 Mg Viagra
Keldryday - 23. 07. 2017 13:47

Best On Line Deals Viagra viagra Vet Keflex
Purple Viagra Pills For Sale Evenign
Evenign - 22. 02. 2018 15:55

Shipped Ups Bentyl For Sale Real viagra cialis Can You Buy Cialis In Cebu Pharmacy Cialis In Canada Viagra Online Alicante
dating sites free
Williammax - 28. 07. 2021 21:26

free meet me site dating daddy part 2 taboo
free adult dating
Williammax - 30. 07. 2021 00:02

dating personals female farmers only dating
teen gay dating sites
KevinBeeri - 06. 08. 2021 18:58

gay asian dating hsiten gay dating gay dating for big man
free gay adult dating
KevinBeeri - 09. 08. 2021 21:08

famous gay dating sites dating my father gay stroy gay dating clubs
" gay dating sites"
KevinBeeri - 10. 08. 2021 20:58

old jewish gay men dating mateen used gay dating sites gay dating honesdale
best gay dating karnataka
KevinBeeri - 13. 08. 2021 21:21

chicago dating gay best 100% free gay dating sites best gay dating site in chicago
gay dating nh
KevinBeeri - 16. 08. 2021 19:06

gay lesbian dating sites clover dating site gay gay-dating
gay dating site free usa
Patrickamowl - 01. 09. 2021 19:42

gc gay dating gay dating services dating sites for gay people
gay dating leave
Patrickamowl - 05. 09. 2021 00:28

clover dating site gay gay girl dating website gay single parent dating
gay phone dating sites
MichaelIrord - 06. 09. 2021 21:30

dating younger men gay skruff gay dating gay canadian dating
gay dating sites in flordia
Henryexole - 10. 09. 2021 03:23

gay dating site 25 years old gay ramnichel gypsy dating gay mexican dating site
gay torture dating
Henryexole - 14. 09. 2021 18:19

bi gay dating sites gay chat dating site dad and son gay dating cartoon
professional essay writers
GustavoJoync - 11. 10. 2021 13:53

dissertation editing cheap essay writing services
Deming's corkscrew comminution presence inhibitor, demyelination.
upopipupar - 11. 10. 2021 18:57

Isolozaju Inivanuz edh.wqrz.fantasya.cz.xmj.kp http://slkjfdf.net/
Urethral field dermatomal mammary step.
ifahokuvecesi - 11. 10. 2021 19:05

Auawufi Adinetutu cyg.pzuf.fantasya.cz.ows.vy http://slkjfdf.net/
Full circumlocutions distribution drivers signalling regulation.
ogecuderali - 11. 10. 2021 19:14

Ihoxej Nabkekad aop.ihli.fantasya.cz.ttq.ra http://slkjfdf.net/
photo editing service
Matthewsok - 15. 10. 2021 23:07

custom printed wrapping paper essaywriters
essay format example
BrandonNumma - 06. 11. 2021 02:32

how to quote someone in an essay example of a narrative essay help with writing an essay
ap lang argumentative essay example
DonaldMoime - 10. 11. 2021 04:44

five paragraph essay outline essay meaning gre essay examples
halloween sex games
Donaldrek - 30. 11. 2021 17:50

girls games sex wild sex games bedroom sex games for families incest
Handy Suggestions For Selecting Download Windows Software Free
FrankJScott - 07. 03. 2023 14:49

For the man asking about free program to open rar files windows 10, program nero 7 free download, mac word program, windows unzip free, microsoft visual studio web development, uvu microsoft office, I highly suggest this agree with for download windows software free details or flowchart with excel, word document program, ms excel certification, tamiu microsoft office, sandboxie 64 bit download, pazera free mp4 video converter 64 bit, alongside all this her response on microsoft programs crack details as well as ms office suite programs, best zip software windows 10, best zip software for windows 10 free, download wise disk cleaner, windows 7 application software free download, ms fasttrack, and don't forget this his comment is here about microsoft programs link which is as good as free pc cleaner software for windows 10, mos excel certification cost, microsoft excel master class, microsoft excel vba certification, best software for windows xp, free word program for windows, . Also, have a look at this see for windows programs for free site as well as the students excel, microsoft office for government employees program code, free word program, auslogics registry cleaner download, microsoft spreadsheet program, microsoft office small business 2007, and don't forget this good about download windows software free tips on top of free word program for windows 10, latest free software for windows 10, download unzip software for pc, pazera free mp4 video converter 64 bit, microsoft office drawing program, microsoft project management certification, alongside all helpful site about microsoft programs torrent info which is also worth a look as well as free belarc download, free microsoft programs, microsoft office uc berkeley, best free zip software windows 10, free word program for windows, microsoft office specialist certification, also. I also recommend this more info on microsoft programs crack blog as well as uchicago microsoft office, powerpoint certification, surface education discount, programs like one note, aml free registry cleaner download, microsoft startup program, not to mention this at yahoo about download microsoft programs free link as well as hkust microsoft office, microsoft leap apprenticeship program reddit, microsoft drafting software, best zip software for windows 10 free, unzip program for windows free, advanced microsoft office, and don't forget my explanation about windows software details on top of programs like microsoft office, ms fasttrack, speccy software free download, software of ms office, free application for windows 10, download iobit uninstaller 10, which is also great. Finally, have a look at this read more on windows software info with zip file extractor software free download for windows 10, belarc advisor portable version download, microsoft leap apprenticeship program, accidentally uninstalled microsoft office, best windows software download sites, best software for pc windows 7, for good measure. Check more @ This Hyperlink For Best Mastiff Dog Info a912e04
Recommended Reasons On Deciding On Dog Supplements
FrankJScott - 26. 04. 2023 18:52

To the people talking about best hip and joint supplement for dogs 2022, b12 vitamin for dogs, top rated joint supplements for dogs, human vitamins good for dogs, hip & joint health for dogs, 4cyte liquid 200ml, I highly recommend this agree with for pet wellbeing link or naturvet joint health level 3, canine joint health, supplements to prevent ear infections in dogs, best dog joint pain supplement, brain supplements for dogs, probiotics for dogs itchy skin, not to mention this read this on kidney failure in cats details as well as best hip dysplasia supplements, dietary supplements for dogs, canine plus multivitamin, vetpro complete hip and joint, best multivitamin for german shepherd puppy, best joint supplement for dogs with arthritis, and don't forget this my response for collagen for dogs tips which is as good as best supplements for german shepherds, best all natural dog vitamins, emervit vitamins for dogs, the natural dog company skin soother, olewo carrots for dogs, calming care purina, and don't forget more helpful hints for herbs good for dogs site on top of connectin hip and joint for dogs, best calming treats for puppies, 4cyte gel for dogs 200ml, ocu glo, skin soother by natural dog company, german shepherd hip and joint vitamins, not to mention this at yahoo for petz park blog on top of pet ultimates probiotics for dogs, platinum joint supplement for dogs, joint pain chews for dogs, best all natural dog treats, enzyme powder for dogs, natural vitamin c for dogs, and don't forget i loved this on dogs supplements for joints link which is about calcium supplements for puppies, skin and coat for dogs, jointsure for dogs, calcium vitamins for dogs, joint supplements for dogs with arthritis, vitamins dogs need, as well as this continue for kidney failure in dogs blog alongside all liquid protein for dogs, supplements to help dogs with arthritis, best multivitamin for pitbulls, hip and joint supplement, daily probiotic for dogs, best supplement for dog allergies, and don't forget this look at this about petz park blog not to mention cod liver oil for dog skin problems, best multivitamin for dogs, probiotics for dogs ears, liquid vet hip & joint dog supplement, movoflex joint support, synoquin joint supplement, not to mention article source for petz park advice and don't forget inhancer dog supplement, protexin probiotics for dogs, best joint relief for dogs, proplan probiotic, quercetin dogs, 4cyte liquid, which is also great. Finally, have a look at this updated blog post for collagen for dogs info with skin soother dog, dr marty dog supplements, best vitamins for labrador puppy, large dog joint supplements, zesty paws probiotic, ligament supplement for dogs, for good measure. Check more @ Top Tips On Selecting Business Massage 4497778

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Sama čepel

Sama čepel
389 Kč 350 Kč