Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Nová éra ve světě DC Comics přichází do Čech. A máme se na co těšit!, Geoff Johns: Znovuzrození hrdinů DC

Johns Geoff: Znovuzrození hrdinů DC

V roce 2016 nakladatelství DC Comics odstartovalo projekt, který zahájil další éru v DC vesmíru. Po dvou letech se tato událost dostává také na pulty tuzemské komiksové scény, a to díky úzké spolupráci nakladatelství Crew a BB art. První vlaštovkou monumentálního projektu je útlý sešit s názvem Znovuzrození hrdinů DC, který se pokouší v rychlých narážkách shrnout události z předchozí New 52 a připravit čtenáře na novou epochu.

Wally West (bývalý Kid Flash, který později převzal otěže Flashe) uvízl mezi dimenzemi, kdesi mimo prostor a čas. Důvodem jeho současného neutěšeného stavu je událost, která se v DC universu zapsala do historie pod názvem Flashpoint (česky Bod zvratu). Bod zvratu zapříčinil Wallyho mentor Barry Allen, alias Flash, který se rozhodl vrátit zpátky do minulosti a zabránit smrti své matky. V důsledku toho však způsobil ohromný „motýlí efekt“, který přepsal realitu. Barry nakonec svůj přešlap napravil, avšak celé události využil ještě někdo jiný, někdo stojící v pozadí, kdo z neznámého důvodu „vymazal“ celé desetiletí. A jediný, kdo si jeho ztrátu pamatuje, je právě uvězněný Wally West.

Wally se proto pokouší varovat své známé a přátele, což není úplně jednoduché, když jste až po uši ponořeni v podivném meziprostoru. Zda se Wallymu nakonec podaří uniknout nebo alespoň předat potřebné informace, na to odpoví právě úvodní sešit. Hlubší porozumění všemu, co se v útlé knížečce odehrává, vyžaduje určitou důkladnější znalost předchozího projektu New 52, která však není možná bez zabroušení i do komiksů, jež ještě nebyly přeložené do češtiny. Nicméně alespoň k základnímu zorientování se v některých narážkách a událostech napomáhá dvoustrana vysvětlivek, v níž je stručně popsáno, na co určité panely odkazují.

Úvodní sešit Znovuzrození hrdinů DC tak slouží hlavně jako rychlé rekapitulační okénko ve stylu v předchozích dílech jste viděli, které zároveň naťukává, na co se můžeme v nadcházející éře těšit a co bude hlavním spojujícím prvkem mezi jednotlivými příběhy známých hrdinů, které by však měly být plně pochopitelné bez hlubšího povědomí o předchozím projektu 52. A to i přesto, že na rozdíl od padesátdvojky se nejedná o kompletní restart, tedy vymazání všeho, co se odehrálo předtím, se záměrem začít zcela od začátku. Tvůrci tentokrát akceptují minulé události, vybírají z nich to nejzásadnější a přenášejí svoji pozornost primárně na práci s postavami. Zároveň ale pamatují též na nové čtenáře a jednotlivé sešity by tak měly být pochopitelné i bez výše zmíněné expertízy.

A na co se můžeme v Čechách rámci Znovuzrození hrdinů DC (zatím) těšit? Samozřejmě nesmí chybět Batman, který se představí hned ve třech sériích – Batman, Batman Detective Comics a v třídílném All-Star Batman. Svůj prostor dostane také populární Wonder Woman, Flash či Green Arrow. Na své si přijdou též fanoušci Harley Quinn a jejího Sebevražedného oddílu a scházet samozřejmě nebude ani týmovka Liga spravedlnosti. Více níže v přehledové tabulce.

Znovuzrození hrdinů DC představuje ambiciózní projekt, který českým příznivcům zajišťuje přístup k aktuální komiksové události nastíněné z pohledu velkého množství hrdinů. Přestože první sešit může místy působit poněkud zmatečným dojmem, je třeba ho vnímat primárně jako jakousi úvodní znělku, za níž netrpělivě čekají jednotlivé nadupané epizody, kterým určitě stojí za to dát šanci. Už jen pro to, že jejich případný úspěch může otevřít dveře dalším podobným počinům.


Harmonogram Znovuzrození hrdinů DC

ROK 2019

Leden 2019

  • Liga spravedlnosti versus Sebevražedný oddíl 2
  • Wonder Woman 3: Pravda

Únor 2019

Březen 2019

Duben 2019

Květen 2019

Červen 2019

  • Batman/Flash: Odznak
  • Harley Quinn 4: Překvápko

Srpen 2019

  • Batman – Detective Comics 4: Deus Ex Machina

ROK 2018

Duben

Květen

Červen

Červenec

Srpen

Září

Říjen

Listopad


  • Geoff Johns: Znovuzrození hrdinů DC
  • Crew, 2018
  • Překlad: Ľudovít Plata
  • 100 stran, 99 Kč (v e-shopu Fantasye již za 94 Kč)
11. července 2018, Adéla Košařová

Znovuzrození hrdinů DC

Znovuzrození hrdinů DC
Vložit do pytle na zboží  Koupit 99 Kč 94 Kč