Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Tajné společenství nihilistických vrahů přichází, James Tynion IV.: Batman Detective Comics 3 – Liga stínů

Tynion IV. James: Batman: Liga stínů (brož.)

Batman Detective Comics byl u nás vždy považován za takové ošklivé káčátko, které zůstávalo ve stínu hlavní batmanovské řady. S příchodem Rebirthu se však situace otočila. A tak zatímco Tom King o svých kvalitách čtenáře ještě zcela nepřesvědčil, James Tynion IV. zazářil právě s Detective Comics, který se i přes slabší druhý book rázem vyhoupl mezi to nejlepší, co u nás v rámci Znovuzrození vychází. A i nejnovější Liga stínů je toho jasným důkazem.

James Tynion IV. má již opravdu bohaté zkušenosti a patrně ho netřeba blíže představovat. Ostatně jen u nás již vyšlo cca 15 komiksů s Batmanem, pod kterými je nějakým způsobem podepsaný, ať už jako spoluscénárista, či jako člověk stojící za celou řadou. Jako právě u Rebirthového Batman Detective Comics. O kvalitu se tak nemusíme příliš bát, i když zrovna v předchozí knize Tynion IV. maličko polevil. Sestupná kvalita se naštěstí nekoná, a tak nám třetí book slibuje opět pořádně našlapanou jízdu.

Komiks vyšel v rámci projektu Znovuzrození hrdinů DC

Zatímco Syndikát obětí navazoval na události z velkého crossoveru Noc nestvůr, Liga stínů vrací zpět vše do běžných kolejí. Tedy samozřejmě v rámci možností. Nikdo snad ani nečeká, že by si mohla celá „Bat Family“ užívat zaslouženého odpočinku. A tak jen co se naši hrdinové vypořádali se Syndikátem obětí, přichází do Gothamu další hrozba. A tentokrát jí nebude nic menšího než tajemná Liga stínů, o které byli všichni přesvědčeni, že jde o pouhou báchorku.

Tajné společenství nihilistických vrahů je skutečnou legendou, kterou však nikdo nikdy neviděl. Až doposud. Nyní je ale Liga v Gothamu a společně se svou hrozivou vůdkyní, Lady Shivou, likvidují členy Batmanova týmu. Jaký je však pravý důvod, proč se Liga objevila v Batmanově městě? Jde jim pouze o moc, nebo tím Lady Shiva sleduje i vlastní zájmy?

Největším trumfem této řady je bezpochyby fakt, že si zde Tynion IV. na nic extra nehraje a fanouškům přináší příjemnou akční zábavu, která má však hlavu a patu a nezapomíná ani na své hlavní hrdiny. Ty se Tynion snažil především v prvním booku trochu rozvíjet a zaměřil se na jejich vztahy a interakci. Díky tomu vše působilo uvěřitelněji a čtenáři nemuseli mít pocit, že dostali do rukou další generický pláštěnkářský mainstream, který dosáhne sotva na průměrné hodnocení. I díky tomu se Batman Detective Comics takřka okamžitě vyšvihl mezi nejlépe hodnocené „Rebirthové“ série, které u nás vycházejí.

V rámci druhého booku si autor sice vybral maličko slabší chvilku, především co se záporáků týče, aktuální novinka však naštěstí pokračuje v duchu Ve stínu netopýrů. Tynion tak opět sází na interakci mezi hlavními postavami, přináší pár závažnějších dilemat a svěží vítr v podobě nových členů Batmanova týmu.

Na scénu tak přichází anděl pomsty Azrael a nebojácný Batwing. Tyto dvě postavy však nedostávají v rámci příběhu zase tolik prostoru, a tak je jejich zapojení lehce diskutabilní. Na druhou stranu je to vcelku pochopitelné, jelikož se prakticky celá zápletka točí okolo nejzáhadnější členky týmu, Cassandry Cainové – Orphan. Tynion IV. se tak opět zaměřuje především na „vedlejší“ postavy a tentokrát je středobodem právě ona.

Samozřejmě i v případě Batman Detective Comics můžeme najít pár chybek a ani aktuální kniha není výjimkou. Nejedná se však o nic extrémně zásadního, co by zcela zničilo celkový dojem z komiksu. Ano, Batman je možná až nesmyslně slabý a naopak Orphan působí, že by si dala Thanose k obědu. Jako celek však působí Liga stínů velice dobrým dojmem, za což vděčí především dobře vystavěnému příběhu, slušným dialogům i a neustávající akci, díky které příběh příjemně odsýpá kupředu. Klasická mainstreamová kresba pak celý dojem z tohoto komiksu jen a jen podtrhuje.

6. dubna 2019, Petr Čapek

Batman: Liga stínů (brož.)

Batman: Liga stínů (brož.)
Vložit do pytle na zboží  Koupit 299 Kč 269 Kč