Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Jsme to, kde žijeme - Já jsem Gotham, Tom King, David Finch: Batman 1 - Já jsem Gotham

King Tom: Batman: Já jsem Gotham

Nakladatelství Crew s velkou slávou odstartovalo novou řadu komiksů „Znovuzrození hrdinů DC“, a pokud můžeme soudit z jejího prvního řádného svazku, věnovaného tomu největšímu z DC hrdinů (not you, Superman), bude to velká paráda!

Reálně onu řadu odstartoval útlý komiks, v němž se z reality vypadlý Flash snaží vrátit a varovat hrdiny před tím, že je někdo přiměl zapomenout deset let života. Tenhle krátký příběh popravdě dává smysl nejspíš jen americkým čtenářům zvyklým na pravidelně vycházející sešitovky a majícím detailní znalost všech různých časových linií a restartovaných vesmírů nakladatelství DC. Batmanův příběh, začínající svazkem Já jsem Gotham, je na něm ale naštěstí (aspoň na první dobrou) zcela nezávislý. A navíc je naprosto skvělý, takže tentokrát opravdu neváhejte.

Když dva dělají totéž…

Batman nemládne a s ochranou Gothamu má stále plné ruce práce, takže je vlastně nakonec poměrně rád, když se ve městě objeví nadšená mladá dvojice superhrdinů, říkající si prozaicky Gotham a Gotham Girl. Oba mají víceméně schopnosti Supermana a na první pohled se zdá, že i jeho mravní integritu. Gothamu se snad konečně blýská na lepší časy.

Komiks vyšel v rámci projektu Znovuzrození hrdinů DC

Jistě, mladí nadšenci dělají i se svými superschopnostmi spoustu přešlapů a je na Batmanovi, aby jim kromě svých běžných povinností dělal ještě chůvu, ale ve výsledku jsou mu hlavně nápomocní. Nebyl by to ale správný příběh Temného rytíře, kdyby vše brzy nepřekryla věčná gothamská tma, špína a beznaděj. Protože nehledě na to, jak si jiní říkají, pravý ochránce Gothamu byl, je a vždy bude pouze jeden.

Parádní drobnokresba

O scénáristovi Tomovi Kingovi se anotace zmiňuje jako o hvězdném autorovi a není to přehánění. Tenhle člověk má scénář pevně v ruce a jediným tahem se dokáže dostat postavám hluboko pod kůži. Batman je tu z pohledu psychologického prokreslení v té nejlepší kondici a drží se neomylně svého morálního kompasu, který je úplně jinak nastavený než třeba Supermanův, ale jehož zásady jsou jasné. Okamžiky, během kterých je hrdina schopný ve vteřině učinit velmi nesnadná osudová rozhodnutí, patří v knize k těm nejsilnějším.

Ostatní přitom za hlavním tahounem nezaostávají, Gotham i Gotham Girl mají na poměry vedlejších postav až nezvykle vymazlenou minulost a motivace. Já jsem Gotham má nejen skvělý příběh sám o sobě, ale výborně pracuje i s hlavní dějovou linkou pokračující do dalších dílů. Listopad, který přinese následující svazek Já jsem sebevražda, nemůže nastat dostatečně brzy.

  • Tom King, David Finch: Batman 1 – Já jsem Gotham
  • Crew, 2018
  • Překlad: Petr Zenkl
  • Obálka: David Finch, Jordie Bellaireová
  • 192 stran, 299 Kč (v e-shopu Fantasye již za 269 Kč)
24. července 2018, David P. Stefanovič

Batman: Já jsem Gotham

Batman: Já jsem Gotham
Vložit do pytle na zboží  Koupit 299 Kč 269 Kč