Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Harley zasahuje aneb K zbláznění příčetná, Rob Williams: Sebevražedný oddíl 2 – K zbláznění příčetná

Williams Rob: Sebevražedný oddíl 2: K zbláznění příčetná (brož.)

Komiksový projekt Znovuzrození hrdinů DC má i u nás za sebou vcelku úspěšný rozjezd. Všechny vydávané série se tak již dočkaly svých prvních booků a my se můžeme těšit na jejich další pokračování. Jednou z prvních sérií, která přichází s bookem číslo dvě, je Sebevražedný oddíl. Banda psychicky narušených jedinců s destruktivními sklony se tak opět vrací na scénu, aby se vypořádala se zlověstným tajemstvím podivuhodné Černé sféry…

Stejně jako první kniha i druhý díl obsahuje čtyři původní sešity série Suicide Squad (Rebirth) #5–8 a speciál Harley Quinn & the Suicide Squad April Fools' Special. K zbláznění příčetná přímo navazuje na události z předchozího dílu a nadále pracuje s podivuhodnou Černou sférou, kulovitým objektem pocházejícím z jiné dimenze. Poté, co se Sebevražedný oddíl vrátil ze své mise o jednoho člena chudší, stojí před Amandou Wallerovou nelehké rozhodnutí.

Černá sféra totiž ukrývá samotného kryptonského generála Zoda, jenž je jednou z nejnebezpeč­nějších bytostí známého vesmíru. Teoreticky by ten, kdo ovládne Zoda, ovládl i svět. Pokušení je tedy i pro Wallerovou příliš velké. Má to však jeden háček. Černá sféra zamořila celé ústředí Oddílu zářením, které připravuje všechny přítomné o rozum. S výjimkou Harley Quinn, která se paradoxně stává zcela normální. Osud světa tak opět leží v rukou korunní princezny potrhlosti…

Úvodní kniha z Rebirthu přinesla čtenářům zběsilou představovačku, plnou akce a nenáročného děje, který stavěl především na nesourodosti celé operační skupiny X. Ani druhá kniha – K zbláznění příčetná – v tomto ohledu výrazněji nevybočuje z řady. I když nutno podotknout, že scénárista Rob Williams pomalu ale jistě začíná splétat určitý příběh, který se potáhne celou touto sérií. Na kolik bude zajímavý či kvalitní si budeme muset ještě počkat, zatím dostáváme pouze určité střípky. Díky tomu se však zdá, že by Sebevražedný oddíl nemusel být pouhopouhou nenáročnou zábavou pro jedince s násilnickými sklony.

Komiks vyšel v rámci projektu Znovuzrození hrdinů DC

Bohužel se čím dál více projevuje fakt, že obliba Sebevražedného oddílu v poslední době stojí a padá s Harley Quinn. Scénáristé dávají této postavě skutečně až příliš prostoru a aktuální „rebirthovská” novinka není výjimkou. Ostatně už samotný název leccos napovídá. Harley tak opět hraje prim. Naštěstí přišel Rob Williams s celou řadou zajímavých nápadů, díky kterým tato trhlá psychiatrička funguje daleko lépe, než ve své vlastní řadě.

Přitom tato série nabízí tolik originálních postav, které by mohly být tahouny místo Harley. Zmínit můžeme například Hack, Killer Croca, či Enchantress. Ti se zde ostatně dočkají, stejně jako v prvním díle, svých medailonků. Nováčci se tak opět dozví něco málo o původu těchto postav. Kromě hlavního příběhu a již zmíněných medailonků zde narazíme i na řádně ujetý speciál s Harley a především pak prolog k chystanému crossoveru s Ligou spravedlnosti.

Po příběhové stránce se stále jedná spíše o průměr, kdy autor staví především na akci a humoru. Zároveň tu však můžeme narazit na pár vskutku zajímavých okamžiků, které by mohly být lákavým příslibem pro další díly. Zda se Williamsovi podaří tento potenciál naplnit, je však otázka. Zatím se stále jedná především o nenáročnou zábavu, plnou humoru, hlášek a akčních scén, jež perfektně podtrhuje „filmová” kresba Jima Leeho, kterého i tentokrát doplňuje celá řada talentovaných kreslířů.

10. září 2018, Petr Čapek

Sebevražedný oddíl 2: K zbláznění příčetná (brož.)

Sebevražedný oddíl 2: K zbláznění příčetná (brož.)
Vložit do pytle na zboží  Koupit 299 Kč 269 Kč