Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Aquaman a jeho podvodní svět se poprvé představuje v Pádu do hlubin, Dan Abnett: Aquaman 01 - Pád do hlubin

Abnett Dan: Aquaman 01 - Pád do hlubin
Abnett Dan: Aquaman 02 - Black Mantova pomsta

Znovuzrození hrdinů DC se u nás stihlo již pěkně zakořenit a Crew společně s BB Artem pro nás chystají stále nová a nová dobrodružství těchto oblíbených hrdinů. Nakladatelství BB Art si navíc pro fanoušky DC univerza přichystalo těsně před Vánoci i jedno milé překvapení. U příležitosti vstupu Aquamana na plátna kin se nám král Atlantidy, člen Ligy spravedlnosti a vládce všech moří vůbec poprvé představuje i ve své komiksové podobě a jak jinak než v rámci Rebirthu.

Aquaman to u nás rozhodně nebude mít úplně jednoduché. A to nejen díky tomu, že u nás zatím žádná jeho sólovka nevyšla, ale i v rámci Ligy spravedlnosti hrál vždy tak nějak druhé housle. A tak zatímco ještě před pár lety by bylo vydání tohoto komiksu v českém překladu nemyslitelné, díky filmové adaptaci ledy tají a Aquaman se nám vůbec poprvé představuje i na stránkách komiksu coby hlavní postava. A kupodivu to nedopadlo vůbec špatně.

Aquaman se již dlouhou řadu let snaží sblížit svět suchozemců s říší pod hladinou. To, co se dříve zdálo nemyslitelné, se však přeci jen plní, a Atlantida se tak chystá otevřít na pobřeží Spojených států svou ambasádu, která je prvním krokem ke sblížení těchto dvou zcela odlišných světů. Všichni obyvatelé Atlantidy však nesdílejí názor svého krále. A tak skupina atlanťanských teroristů bere vše do vlastních rukou a křehké vztahy, které se podařilo Aquamanovi navázat, rázem berou za své. A aby toho nebylo málo, na scénu přichází i Black Manta, odvěký Aquamanův protivník, kterému „náš“ hrdina zabil otce a který netouží po ničem jiném než po krvavé pomstě. Podaří se vše králi Atlantidy ustát, nebo se svět ocitne na pokraji války, jež nepřinese nikomu nic dobrého?

Aquaman se sice nedočkal žádného většího restartu, avšak velezkušený Dan Abnett jej v rámci Znovuzrození hrdinů DC uchopil opravdu dobře, díky čemuž nebudou mít s touto pro nás méně známou postavou větší problémy ani nováčci, kteří se zatím v rámci DC univerza tolik neorientují. Na stránkách úvodní knihy série, která u nás vychází s podtitulem Pád do hlubin, sice nedostáváme Aquamanův origin, Abnett však během několika panelů dokázal více méně zachytit to nejdůležitější z historie, co bude pro čtenáře v rámci tohoto příběhu nejpodstatnější. Samozřejmě najdeme zde pár odkazů na předchozí události, v těchto chvílích se však musíme smířit s určitou nevědomostí. Jako celek ale Aquaman působí opravdu přístupně.

Komiks vyšel v rámci projektu Znovuzrození hrdinů DC

Samotný příběh se sice nese v klasickém superhrdinském duchu a nepřináší výraznější inovace, rozhodně však dobře funguje, baví od začátku do konce, je prošpikovaný akcí a na závěr přináší příjemný cliffhanger, po kterém budete toužit po pokračování. A tak by to mělo být. Oproti některým svým souputníkům, kteří u nás v rámci Rebirthu vycházejí, je tak Aquamanův příběh příjemně soudržný a minimálně tato úvodní kniha patří k tomu lepšímu, co nám zatím Rebirth nabídl.

Kromě příběhu nahrává celkovému dojmu i samotný hrdina. Ten je sice obdařen speciálními schopnostmi stejně jako jeho parťáci z Ligy spravedlnosti, ale přeci jen na rozdíl od takového Batmana či Wonder Woman působí daleko lidštějším dojmem. Může za to především fakt, že Arthur Curry, alias Aquaman, rozhodně není bez chyby, avšak na rozdíl od jiných to dokáže i přiznat.

Jediný menší problém, který u tohoto komiksu může nastat, je v oblasti samotné kresby. Tu tentokrát obstaralo hned několik kreslířů. Jejich styl se výrazněji neliší, a tak přechody mezi jednotlivými sešity jsou vcelku plynulé. Zkrátka klasický mainstream, který nenadchne ani neurazí. Bohužel se občas stane, že to kreslířům maličko ujede a Aquaman vypadá někdy mírně řečeno divně a kolikrát působí jako patnáctiletý kluk. Zcela zapomeňte na drsňácké ztvárnění Jasona Momoy z filmu a připravte se na to, že blonďatý hrdina bude čas od času jako vystřižený z nejrůznějších internetových „meme“, které si z něj dělají srandu.

Když však odhlédneme od kresby, která je občas trochu problematická, komiksové představení Aquamana se skutečně podařilo a je vcelku zajímavým příslibem do budoucna. Už jen proto, že samotný příběh tady teprve začíná, a Abnett tak zde nastiňuje celou řadu otázek, na které budeme chtít znát odpovědi. Velký dík proto patří nakladatelství BB Art, že se nakonec rozhodlo po tomto u nás méně známém hrdinovi sáhnout a blíže jej představit i českým čtenářům. –

  • Dan Abnett: Aquaman 01 – Pád do hlubin
  • BB art, 2018
  • Překlad: Changer the Elder
  • Obálka: Brad Walker, Andrew Hennessy, Gabe Eltaeb
  • 176 stran, 299 Kč (v e-shopu Fantasye již za 269 Kč)
27. března 2019, Petr Čapek

Aquaman 01 - Pád do hlubin

Aquaman 01 - Pád do hlubin
Vložit do pytle na zboží  Koupit 299 Kč 269 Kč