Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Sebevražednému oddílu hrozí zničení, a tak nezbývá než vše vypálit do základů, Rob Williams: Sebevražedný oddíl – Vypálit do základů

Williams Rob: Sebevražedný oddíl 3: Vypálit do základů (brož.)

Sebevražedný oddíl neměl nikdy lehký život. Nebezpečí je jejich druhé jméno, a tak je vražední nepřátelé, či možnost výbuchu vlastní hlavy moc nevyvede z míry. Tentokrát se však tato banda psychicky narušených jedinců s destruktivními sklony bude muset vypořádat s daleko nebezpečnějším nepřítelem, a tím je mimo jiné i zrádce ve vlastních řadách. O tom se ostatně můžeme přesvědčit v aktuálním příspěvku této série do Znovuzrození hrdinů DC, jenž u nás vychází s podtitulem Vypálit do základů.

Stejně jako úvodní dva díly série i aktuální novinka obsahuje sešity série Suicide Squad (Rebirth) #11–15 a speciál Suicide Squad Special: War Crimes. Vypálit do základů však tentokrát přímo nenavazuje na události z předchozího dílu, ale odkazuje na nedávno vydaný crossover Liga spravedlnosti versus Sebevražedný oddíl, jenž u nás vyšel ve dvou dílech. Pokud vás tedy tento crossover minul a chtěli byste pokračovat se Sebevražedným oddílem, doporučím pustit se nejdříve do tohoto kousku, než navážete třetím Suicide Squad.

V rámci již zmíněného crossoveru na scénu přichází mimo jiné i nepřítel, který se v této knize touží jednou provždy vypořádat s Amandou Wallerovou. A vezme to pěkně od podlahy – počínaje její domovskou základnou, věznicí Belle Reve a jejími dětmi konče. Amanda Wallerová tak bude muset chtě nechtě ustoupit do pozadí, což se však vcelku záhy může ukázat jako fatální omyl. Protože jakmile se naskytne možnost uniknout Wallerové zpod kontroly, jeden z členů oddílu svou šanci využije, obrátí se k týmu zády… a během své zrady neváhá prolévat krev.

Předchozí kniha série nabídla vcelku zajímavý příběh, který však nedokázala naplno využít, a navíc vsázela pouze na Harley Quinn, pro kterou se tak K zbláznění příčetná stala v podstatě One Woman Show, což mohlo nejednoho čtenáře maličko zklamat. Třetí kniha se naštěstí vrací do správných kolejí a dává více prostoru celému týmu. Když k tomu připočteme i veskrze povedený příběh, ve kterém není nouze o akci i překvapivé momenty, dostáváme do rukou opravdu povedenou odpočinkovou „akčňárnu“, která vás rozhodně pobaví.

Komiks vyšel v rámci projektu Znovuzrození hrdinů DC

Příběh se tentokrát snaží hrát na vážnější notu a pokouší se ve čtenářích vyvolat pocit něčeho zásadního. Ostatně, celá řada zvratů v této knize tomu nasvědčuje, a Rob Williams si tak dal s touto částí série skutečně hodně práce. Nakonec vše sice dopadne tak nějak podle očekávání, snaha se však cení. A jako celek tato kniha nepůsobí vůbec špatně. Rob Williams tak pomalu ale jistě splétá dohromady příběh, který se táhne celou sérií a jenž zároveň dává tušit, že by Sebevražedný oddíl nemusel být pouhopouhou nenáročnou zábavou pro jedince s násilnickými sklony.

I když toho násilí si opět užijeme vskutku do sytosti. Nejšílenější jedince však nenajdeme v Sebevražedném oddíle, či v jejich protivnících, ale na vyšších postech. Amanda Wallerová tak i tentokrát ukazuje, že je ženou na svém místě, která si nic nezadá ani s těmi největšími psychopaty, které hravě strčí do kapsy. Nejednou tak budete uvažovat nad tím, kdo ze zúčastněných by vlastně měl skončit za mřížemi…

Hlavní devizou úvodních dvou knih Sebevražedného oddílu byla podmanivá kresba Jima Lee, kterého vždy doplnila celá řada nadaných kreslířů. Lee si však tentokrát dává od této partičky psychopatů pauzu a své místo nepřepouští nikomu jinému než Johnu Romitovi Jr., kterého jedni nenávidí, zatímco druzí vynášejí do nebes. Ten zde odvádí vcelku dobrou práci a až na pár postav (např. Killer Croc vypadá skutečně divně) se dá jeho pojetí vcelku dobře přežít. V případě tohoto kreslíře však opět bude velice záležet na tom, zda jste jeho fanoušky, či nikoli. Na druhou stranu by byla věčná škoda si tento vcelku povedený příběh nechat uniknout jen kvůli kresbě.

Sebevražedný oddíl: Vypálit do základů pokračuje v nejlepší tradici „Rkových“ komiksů a předkládá čtenářům vcelku nenáročnou akční jízdu, kterou se tentokrát scénárista Rob Williams snaží podpořit i veskrze povedeným příběhem. Díky tomu se můžeme opět těšit na celou řadu zajímavých okamžiků, které budou minimálně zajímavým příslibem do budoucna. Pokud se Williamsovi podaří udržet nastolený trend, máme se i u této série na co těšit.

22. června 2019, Petr Čapek

Sebevražedný oddíl 3: Vypálit do základů (brož.)

Sebevražedný oddíl 3: Vypálit do základů (brož.)
Vložit do pytle na zboží  Koupit 299 Kč 269 Kč