Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.
Pomocí malby se snažím ve čtenáři vybudit jeho vlastní magické síly Rozhovory
Pomocí malby se snažím ve čtenáři vybudit jeho vlastní magické síly
říká výtvarník Jan Patrik Krásný

25. září 2008, Pavla Lžičařová
Na tom, že knihovničky českých čtenářů fantastiky tak skvěle vypadají, mají zásluhu především naši výtvarníci, kteří se věnují těžké a mnohdy nevděčné práci tvorby obálek. Jan Patrik Krásný patří mezi ty nejlepší, a tak si zaslouží představit se i jinak než svými obrazy. Proto jsem pro vás připravila rozhovor, kde si můžete přečíst například o tom, proč nejraději kreslí draky, kde hledá inspiraci či s jakými pocity prochází kolem knih se svými obálkami.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 7874
K hlavnímu příběhu Valhaly se už vracet nechci Rozhovory
K hlavnímu příběhu Valhaly se už vracet nechci
říká autor této monumentální ságy František Novotný

5. září 2008, Jiří Popiolek
„Původně se mělo jednat jenom o jednu knihu, zamýšlenou trochu jako recese, jako parodie na žánr fantasy,“ tvrdí v rozhovoru o své trilogii Valhala František Novotný. Nakonec z toho vznikl jeden z nejzásadnějších textů české fantastiky všech dob, jejž lze směle řadit po bok takových veličin žánru, jako jsou Čapkova Válka s mloky nebo Součkova Cesta slepých ptáků.

Číst článek dál | Diskuze (2) | Přístupů: 7188
Upíři a vlkodalci jsou mými favority Rozhovory
Upíři a vlkodalci jsou mými favority
říká americká spisovatelka Laurell K. Hamiltonová

11. srpna 2008, Martin Fajkus
Vzpomíná přitom na staré upírské filmy, které si zamilovala už jako malá. Snad největší dojem na ni udělal Circus of Fear, který viděla, když jí bylo sedm let. Říká, že tento snímek zanechal nesmazatelnou stopu na její psychice i tvorbě. Důkazem toho je i hlavní hrdinka jejího nejúspěšnějšího cyklu – Anita Blakeová, oživovatelka mrtvých a lovkyně upírů…

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 5802
U psaní se potím, u čtení vztekám Rozhovory
U psaní se potím, u čtení vztekám
rozhovor se spisovatelem Svatoplukem Dosedělem

6. srpna 2008, Pavla Lžičařová
Máme u nás výborné autory scifi i fantasy příběhů, ale hororu se v Česku příliš nedaří. O to víc si musíme vážit Svatopluka Doseděla, snad jediného autora, který se tomuto žánru věnuje soustavně. Sváťa připravuje na podzim novou novelu, čekání si můžete zkrátit třeba tímto rozhovorem, v němž jsme si povídali o inspiraci, nočních můrách ze psaní či třeba o tom, jak dlouhá je cesta od nápadu ke knize.

Číst článek dál | Diskuze (1) | Přístupů: 6992
Mojí múzou budou asi čtenáři Rozhovory
Mojí múzou budou asi čtenáři
rozhovor s Pavlem Renčínem

14. února 2008, Pavla Lžičařová
Hvězda spisovatele Pavla Renčína stoupá vzhůru. Po úspěchu románové prvotiny Nepohádka se na několik let odmlčel, aby v loňském roce slavil triumfální návrat křehkou a poetickou novelou Jméno korábu a povídkou Ukolébavka pro město krys z antologie Pod kočičími hlavami, která definitivně potvrdila jeho pozici nejlepšího spisovatele žánru městské fantasy u nás. Rozhovor šéfredaktorky internetového magazínu E-uššákk Pavly Lžičařové se týká nejen těchto počinů, ale i zcela nového projektu – on-line psaného románu Labyrint, který je na pokračování uveřejňován nejen na autorově stránce, ale i v magazínu Pevnost.

Číst článek dál | Diskuze (11) | Přístupů: 8030
Buldok se zakousl a do dnešních dnů se nepustil Rozhovory
Buldok se zakousl a do dnešních dnů se nepustil
rozhovor s Tomášem Němcem

24. ledna 2008, Pavla Lžičařová
Tomáš Němec je nejen šéfredaktorem časopisu Pevnost, ale také editorem několika antologií a autorem prozatím dvou dobrodružství Agenta JFK. V rozhovoru se rozpovídal nejen o svých pevnostních povinnostech, navozování správné tvůrčí nálady a o své osobní múze, ale třeba taky o tom, jak těžké je z redaktora dostat včas slíbený text a jaké metody k tomu používá. Tom se podle svých slov snaží vyjít vstříc každému, kdo po něm něco chce. Jedním takovým člověkem je i šéfredaktorka internetového magazínu E-uššákk Pavla Lžičařová, které ochotně zodpověděl všechny všetečné dotazy. Rozhovor si prostřednictvím Fantasye nyní mohou přečíst i ostatní fanoušci fantastiky, tohoto nejfantastičtějšího literárního žánru na světě.

Číst článek dál | Diskuze (15) | Přístupů: 9086
Vydávání Star Treku v Česku, stav a perspektivy Rozhovory
Vydávání Star Treku v Česku, stav a perspektivy
rozhovor s Radimem Roučem a Martinem Šustem

18. září 2007, E. Kocourek
Moje recenze knihy „Ragnarok“ z řady Star Trek – Voyager vzbudila jistou pozornost. Během pár dní se v diskusi sešlo přes sedmdesát vstupů, v naprosté většině negativních. A co negativních – přímo odsuzujících moji recenzi, můj vztah k recenzované knize, speciálně i ke Star Treku obecně. Takovéto ohlasy mohou být poučné pro mne, ale neočekávám, že by zajímaly trekkies nebo ostatní čtenáře. Naštěstí se v diskusi objevily i údaje podstatně zajímavější – o současné situaci a o perspektivách vydávání knih z prostředí Star Treku ve vydavatelství Laser-books. Ale tyto údaje přímo od pramene – snad mylně pochopeny? – naneštěstí vyvolaly v řadách věrných čtenářů ST paniku a obavy, že by vydávání jejich oblíbené literatury mohlo být ohroženo, a to vinou mou a mojí recenze. I pro mne byla představa takových katastrofických následků mého textu děsivá. S velkou úlevou jsem přijal nabídku redakce publikovat k tématu tento článek, který snad vyjasní aspoň některé sporné body.

Číst článek dál | Diskuze (9) | Přístupů: 7988
S obrovským množstvím postav u Jordana a Eriksona se vyrovnávám dost blbě Rozhovory
S obrovským množstvím postav u Jordana a Eriksona se vyrovnávám dost blbě
rozhovor s překladatelkou Danou Krejčovou

22. srpna 2007, Martin Fajkus
…práskla na sebe s chutí jedna z nejznámějších brněnských překladatelek fantasy a sci-fi Dana Krejčová. Právě díky ní se k českým čtenářům dostávají knihy takových spisovatelů, jako je David Gemmell, Steven Erikson či Robert Jordan. Jak vidno z titulku, ti poslední dva jmenovaní jí sice občas přidávají vrásky na čele, ovšem nakonec si vždycky nějak poradí. Inu, je to holka šikovná. Dana ale nepřekládá jen knihy, věnuje se i komiksům a občas pracuje jako překladatelka i pro televizi. Jaký je vlastně život takové překladatelky na plný úvazek?

Číst článek dál | Diskuze (88) | Přístupů: 14012
Kvůli Vládcům času jsem dokonce navštívila Japonsko Rozhovory
Kvůli Vládcům času jsem dokonce navštívila Japonsko
rozhovor s Lucií Lukačovičovou

12. července 2007, Martin Fajkus
…říká Lucie Lukačovičová, jejíž románová prvotina Vládci času se odehrává právě v reáliích středověkého Japonska. Nelze přitom než obdivovat její vytrvalost a cílevědomost, s jakou dokáže tato zdánlivě křehká dívka naplňovat vlastní představy. Vždyť se dokonce začala učit japonsky, aby lépe porozuměla tomuto podivuhodnému národu a jeho mýtům a legendám… V rozhovoru se dále dozvíte, kteří autoři byli jejími vzory, ale také o tom, proč si za kulisy svého příběhu zvolila právě středověké Japonsko, které postavy jsou jí nejbližší a jak Vládci času odpovídají historické realitě.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 7945
Whiskeyjack, Anomander i Chromý bůh v jednom... Rozhovory
Whiskeyjack, Anomander i Chromý bůh v jednom...
rozhovor se Stevenem Eriksonem

24. května 2007, Martin Fajkus
Když jsme s Martinem Šustem v minulém roce připravovali rozhovor s Stevenem Eriksonem pro časopis Pevnost, odpověděl nám na mnohem více otázek, než kolik se jich nakonec dostalo do článku. Bylo mi to docela líto, proto jsem Martina i Toma Němce požádal, zda bychom plnou verzi nemohli publikovat na našem webu. Oba souhlasili, takže čtenáři Fantasye mají jedinečnou příležitost blíže se seznámit s člověkem, který dokázal napsat tak vynikající knihy. Dík samozřejmě patří i Daně Krejčové, která Eriksonovy knihy překládá a přeložila i tento rozhovor.

Číst článek dál | Diskuze (104) | Přístupů: 10819
Věřím ve šťastné konce Rozhovory
Věřím ve šťastné konce
rozhovor se spisovatelem Richardem A. Knaakem

27. dubna 2007, Martin Fajkus
Rozhovor Martina FajkuseRichardem A. Knaakem je tentokrát zaměřen přímo na jednu z autorových nejslavnějších knih, na Legendu o Humovi, která je součástí světa Dragonlance. Román na začátku tohoto roku vydalo v českém jazyce nakladatelství FANTOM Print.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 6022
Chtěl bych udělat antologii věnovanou upírům a vlkodlakům Rozhovory
Chtěl bych udělat antologii věnovanou upírům a vlkodlakům
rozhovor s editorem Martinem Fajkusem

20. března 2007, Martin Šust
Martina Fajkuse zná většina fanoušků jako redaktora časopisu Pevnost, kde se netají především svou láskou k dobrodružnější fantasy klasického ražení, ačkoli jeho záliba ve fantastice se přirozeně nesoustředí pouze na jeden žánr. Martin Fajkus však také významnou měrou ovlivňuje tvář nakladatelství FANTOM Print včetně samotného výběru titulů, podílí se na tvorbě internetových stránek Fantasye a v neposlední řadě sestavil podle prvních ohlasů úspěšnou antologii Legie nesmrtelných. Lze tedy říct, že patří k lidem, kteří u nás významnou měrou ovlivňují tvář fantastického žán­ru…

Číst článek dál | Diskuze (1) | Přístupů: 5827
Do tak psychedelického závěru pentalogie jako Sapkowski bych se zaplést nechtěla Rozhovory
Do tak psychedelického závěru pentalogie jako Sapkowski bych se zaplést nechtěla
rozhovor s Petrou Neomillnerovou

7. března 2007, Jiří Popiolek
Petře Neomillnerové vyšla v loňském roce v rámci fantastického žánru debutová kniha – povídková sbírka Vlastní krev, která si rázem získala uznání kritiků i mnoha čtenářů. Rozhovor s touto autorkou je tedy v době, kdy přispívá do mnoha antologií a chystá první román, zcela na místě. Dozvíte se v něm mimo jiné, proč Petra nepíše harlekýnky, co si myslí o české fantastice nebo o Andrzeji Sapkowském, jaké to je být profesionálním spisovatelem a proč vystupuje na internetu jako čarodějka Alraune.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 10236
Člověk, pokud je mu zboží představené dostatečně atraktivně, koupí za poslední peníze cokoliv Rozhovory
Člověk, pokud je mu zboží představené dostatečně atraktivně, koupí za poslední peníze cokoliv
rozhovor s Alexandrou Pavelkovou

26. února 2007, Jiří Popiolek
Člověk, pokud je mu zboží představené dostatečně atraktivně, koupí za poslední peníze cokoliv, říká slovenská spisovatelka Alexandra Pavelková, které přednedávnem vyšla na Slovensku kniha Prísaha, jež obsahuje všechny její příběhy o vědmě Vimce. Rozhovor je nejen o této knize, ale také obecně o vydávání fantastiky na Slovensku, o dvou třetích dílech ságy Miešanci a o tom, jaké to je vést workshop pro nadějné i nenadějné začínající spisovatele.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 8369
Nejslavnější hrdina východoevropských bájí musí mít svou hrdinskou ságu! Rozhovory
Nejslavnější hrdina východoevropských bájí musí mít svou hrdinskou ságu!
rozhovor s Ďurem Červenákem

8. února 2007, Martin Fajkus
Nejslavnější hrdina východoevropských bájí musí mít svou hrdinskou ságu. Tak přesně tohle si řekl slovenský spisovatel Ďuro Červenák, když se začal ohlížet po inspiraci pro své nové příběhy. A protože je to muž činu, rozhodl se udělat z Ilji Muromce hlavního hrdinu hned celé trojice knih. Přednedávnem se konečně první díl tohoto cyklu pod názvem Bohatýr: Ocelové žezlo objevil na pultech knihkupectví, takže je asi ta nejvhodnější doba položit pár otázek na téma Ilja Muromec a Ďuro Červenák. Autor a jeho postava – přátelé, nebo protivníci? Posuďte sami…

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 15293
Psaní je pro mě vášeň, koníček, hra, relaxace i posedlost… Rozhovory
Psaní je pro mě vášeň, koníček, hra, relaxace i posedlost…
rozhovor s Miroslavem Žambochem

23. ledna 2007, Martin Fajkus
Psaní je pro mě vášeň, koníček, hra, relaxace i posedlost… tvrdí Miroslav Žamboch, jeden z nejlepších českých autorů sci-fi a fantasy současnosti. Povoláním materiálový inženýr v Ústavu jaderných výzkumů žije dvojím životem. Přes den je vědcem, ale po večerech se mění ve snílka a fantastu. Usedá k počítači a před jeho vnitřním zrakem se začínají odvíjet příběhy plné ostrých čepelí, tajuplných kouzel či výpravy kosmických lodí k dalekým planetám. Prsty se jen míhají po klávesnici a on takřka nestačí psát. Ale autor více než desítky knih, z nichž většina je vyprodaná, má i další tváře. Je také milovníkem dobrého vína, obdivovatelem hezkých žen, tak trochu dobrodruhem i romantikem.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 11280
Sérii TDK ukončím, až pocítím, že už není kam dál Rozhovory
Sérii TDK ukončím, až pocítím, že už není kam dál
rozhovor s Martinem Šustem

21. prosince 2006, Jiří Popiolek
Letošní rok byl bohatý na ambiciózní antologie českých editorů. Martin Šust, tvůrce Trochu divných kusů 2, které vydalo koncem listopadu nakladatelství Laser-books, si dal nelehký úkol – seznámit české čtenáře s budoucností americké fantastiky, a to prostřednictvím autorů, jejichž knihy u nás ještě nikdy nevyšly. Mnohdy třeba i proto, že jsou teprve na začátku kariéry a na prvních románech teprve pracují. Především o Trochu divných kusech 2, jak vznikaly, jací jsou v nich autoři, o plánech Martina Šusta do budoucnosti a taky trochu o české fantastice je následující rozhovor.

Číst článek dál | Diskuze (12) | Přístupů: 8067