Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Whiskeyjack, Anomander i Chromý bůh v jednom..., rozhovor se Stevenem Eriksonem

Steven Erikson 02

Steven Erikson – Whiskeyjack, Anomander i Chromý bůh v jednom…

Když jsme s Martinem Šustem v minulém roce připravovali rozhovor s Stevenem Eriksonem pro časopis Pevnost, odpověděl nám na mnohem více otázek, než kolik se jich nakonec dostalo do článku. Bylo mi to docela líto, proto jsem Martina i Toma Němce požádal, zda bychom plnou verzi nemohli publikovat na našem webu. Oba souhlasili, takže čtenáři Fantasye mají jedinečnou příležitost blíže se seznámit s člověkem, který dokázal napsat tak vynikající knihy. Dík samozřejmě patří i Daně Krejčové, která Eriksonovy knihy překládá a přeložila i tento rozhovor.

Vzděláním jste antropolog a archeolog. Proč jste se rozhodl, že začnete psát, a jak k tomu došlo?
Touha psát na mě přišla trochu pozdě, hodně po dvacítce. Archeologické práce v terénu mě sice bavily, ale laboratorní a akademická stránka věci už byly zajímavé méně. Právě jsem dělal doktorát v antropologii, když mě přijali na University of Victoria na řádné studium tvůrčího psaní. I když jsem se ještě několik let věnoval práci v terénu, archeologii jsem se na akademické úrovni přestal věnovat.

Byla cesta ke kariéře profesionálního spisovatele složitá?
Když se teď ohlížím zpátky, nepřipadá mi to složité, jen pomalé a zoufalé, spojené s několika velmi šťastnými náhodami. Jako většina spisovatelů, i já musel mezitím dělat spoustu jiných věcí.

Proč jste se rozhodl psát právě temnou fantasy?
Nerozhodl. Napsal jsem pod jménem Steve Lundin knížku ze současnosti, která vyšla v Kanadě a ve Velké Británii, a také science-fiction jako Steven Erikson. Ale fantasy je jedinečný žánr v tom, že s výjimkou magického realismu (což je jenom literární forma fantasy) je jediný, v němž může spisovatel vzít metaforu a učinit ji skutečností. Proto tak rád píšu.

Kteří autoři a knihy ovlivnili vaši práci? Četl jsem rozhovor, kde mluvíte o tom, jak velký vliv na vás měla Černá legie Glena Cooka.
Glen Cook napsal novou knihu (Tyranie noci) a ukázalo se, že ve vydání u Tor Books jsem citován na zadní stránce. V podstatě tam stojí: Cookova Černá legie pro mě změnila žánr fantasy tím, že se zbavila únavných klišé o dobru a zlu, králích a princeznách a ztracených dědických právech a všeho toho ostatního, co se nyní považuje za balast. Píše se tam, že číst Cooka bylo jako číst fikci z vietnamské války a být na mezkalinu. Připadá mi, že jsem to opravdu musel říct.

Steven Erikson 01

Mohl byste prozradit, jak se zrodil nápad s Malazskou knihou padlých? Co bylo na počátku této ságy?
Vyvstalo to z RPG tažení zasazených do malazského světa, který jsme vytvořili s Ianem Cameronem Esslemontem (mimochodem, právě vyšel jeho první malazský román). Protože jsme hráli celá léta, je ta „historie“ opravdu rozsáhlá. Abychom ji mohli plně vylíčit, bylo by zapotřebí patnáct až dvacet románů.

Jak dlouho jste psal Měsíční zahrady?
Ve skutečnosti mi napsat ten román zabralo asi pět měsíců (v té době jsem nedělal nic jiného). Vydat ho trvalo osm let. Rukopis několikrát skoro dostal zelenou u velkých amerických vydavatelů fantasy, ale kvůli složitosti příběhu, mnoha postavám a faktu, že v něm není žádný ústřední „klaďas“ ani „záporák“, ho vždycky odsunuli. Pak jsme se z Kanady přestěhovali do Anglie, našel jsem agenta a agent našel vydavatele (Bantam Transworld) a už to šlo.

Pomáhá vám při psaní vzdělání v antropologii a archeologii?
Já i Cam Esslemont jsme archeologové. Při vytváření malazského světa jsme kladli důraz na to, aby dával smysl z antropologického, geologického a geografického hlediska. Proto je krajina zcela realistická a kultury, které popisujeme, promyšlené.

Bylo vytvoření vlastního světa těžké?
Těžké to nebylo ani v nejmenším, jen samá legrace. Protože jsme to všechno hráli, mám schované poznámky od samého začátku.

Erikson - Memory of Ice

Proč právě deset knih jako první cyklus? Pro začátečníka je to dlouhá řada. Nebyly problémy s prodejem tak rozsáhlého cyklu vydavateli?
Když jsem vypracovával dějovou linii (tu hlavní), vyšlo mi deset románů. Myslím, že vydavatel s tím problémy neměl. Nakonec se mnou přece podepsal smlouvu na všech deset knih, ne? Za což budu do smrti vděčný.

Důležitou částí každé knihy jsou postavy. Ty vaše jsou velice živé a opravdové. Můžete nám prozradit něco o vzniku hrdinů, jako jsou Dujek, Paran, Anomander, Rychlej Ben, a hlavně – Whiskeyjack a jeho Paliči mostů?
Ne všechny postavy ze seznamu (ani v románech) byly původně vytvořené ve hře, ale mnohé ano. Další jsem musel vymyslet až pro romány. Ty již vytvořené se plně vyvinuly během let „hraní“, ostatní přišly z míst, odkud přicházejí všechny fiktivní postavy – tedy ne že bych věděl, kde to je. V zásadě potřebují dobré postavy motivaci, strach, ambice, vášeň a spoustu osobní historie, která je utváří. Občas to všechno dorazí najednou, jindy je nutné dopracovat detaily.

Ve svém světě jste vytvořil nenapodobitelný a velmi složitý systém magie. Kde jste vzal inspiraci pro chodby?
Těžko říct. Magie nesmí být založená na tom, komu se narodíte, to by byl svět velmi egalitářský. Představa „aspektovaných“ paralelních světů nemůže být tak nová – jsem si jistý, že jsme ji odněkud převzali.

Steven Erikson 04

Vaše knihy kombinují zajímavé dějiny národů se strašlivými bitvami a válkami, intrikami, politikou a velkou magií. To vše je ale jen pozadí pro příběhy vašich hrdinů. Proč podle vás mají vaše knihy takový ohlas mezi čtenáři?
Možná mají dojem, že ten svět existoval už před první stránkou prvního románu, a že bude pokračovat i po poslední stránce poslední knihy. Historie vydává vlastní příběhy, ale názorů na ně je mnoho, různí se a ne vždycky souhlasí. V jistém smyslu to chápete obráceně – historie není pozadím, nýbrž popředím, shromažďuje postavy, o kterých čtete, a možná právě díky tomu napětí a konfliktům jsou věci tak zajímavé. Samozřejmě si tím nejsem jistý, specifika jsou na čtenáři.

Bitevní scény ve vašich knihách jsou důmyslně napsané s velkou imaginací. Čtenář ty scény téměř vidí mezi řádky. Jak jste dosáhl takové realističnosti?
Na to se dá také těžko odpovědět. Snažím se udržet věci v úrovni očí (právě tohle udělal Glen Cook v Černé legii) a pracuji s podrobnostmi na vnitřní úrovni – hmat, čich, sluch, chuť, zrak – to všechno přispívá k bezprostřednosti postav. Co se taktiky a průběhu bitvy týče, no, na pořadu dne je chaos, nemluvě o zmatku. Čtenář sice potřebuje vidět věci jasně, ale postava je tak nevidí – ta má plné ruce práce. A taky se snažím si větší bitvy zmapovat.

Ve druhé knize – Domu mrtvých – je jednou z hlavních linií strašlivá cesta neustálého boje Coltainova vojska s nepřítelem. Zanechalo to ve mně nezapomenutelný dojem. Můžete nám povědět víc o Coltainovi a jeho cestě?
Psí řetěz byl inspirován britskými dějinami, zvlášť boji v Afghánistánu a Indii. A také hrdinským neúspěchem. Mám sklony směřovat ve vyprávění k tragédii, a Psí řetěz s Coltainem a ostatními byl v sérii „první“ (Měsíční zahrady se nesou v lehčím tónu, alespoň pro mě).

Steven Erikson 05

Třetí kniha – Vzpomínky ledu – má také velké válečné téma, obzvlášť obléhání Capustanu je noční můra a skvělá bitva zároveň. Čím jste se pro tyto scény inspiroval? Mohl byste nám prozradit víc o Šedých mečích a jejich náboženství?
Příběh Šedých mečů ještě neskončil, takže nemůžu zacházet do podrobností. Co se obléhání Capustanu týče, četl jsem hodně fantasy románů, kde obléhaní udrželi obléhané místo i proti obrovské přesile, dokud na poslední chvíli nedorazily posily a nezachránily je (připadá vám to povědomé?), a mně to připadalo jako pitomost. A tak je v Capustanu vojsko, které se musí udržet šest týdnů. Vydrží tři týdny. Všechno to spočívá v mé zálibě v podkopávání schémat fantasy fikce.

Ve svých knihách se hodně věnujete mýtům a legendám. Co podle vás znamenají mýty pro lidi?
Odpověď na tuto otázku by mohla zabrat mnoho stránek. Mýtus je naším symbolickým jazykem, je prostředkem, jakým přidělujeme význam světu kolem nás, čímž vymezujeme své místo na tomto světě. Funguje na bezpočtu úrovní, od oblíbeného stromu, na který lezete jako dítě, až po ne tak docela pravdivou historii založení rodné země.
Využívá všechna slova důležitá v každém jazyce – odvahu, oběť, svobodu, čest, a zasévá je do půdy pod vašima nohama nebo támhle na tu horu, nebo je sype do řeky, která vám zavlažuje pole. Je tvárný a přezkoumávání mu může hodně ublížit. Proto je obvykle považován za posvátný v pravém smyslu toho slova, a často je veleben proto, aby inspiroval (nebo děsil). Na základní úrovni znamená samé dobré věci. Velká škoda je, že lidé u moci ho často používají jako zbraň – a nejen proti údajným nepřátelům, ale i proti vlastním lidem. Pro vyprávění dějin a příběhů, které se v nich nalézají, musíte psát o mýtech a o dialogu, který existuje mezi mýty a hráči v těch příbězích, a to v kontextu (či kulisách) zcela odlišného světa.

Váš svět je velice složitý a záhadný, se spoustou jmen a termínů. Co děláte, když potřebujete jméno a nemůžete si vzpomenout? Máte nějaké prameny?
Zápisníky plné poznámek, předchozí vydání cyklu – musím hledat, co potřebuji, a občas to není snadné.

Jaký je váš styl psaní? Připravíte si zápletku a pozadí a všechno, co se stane, než začnete psát, nebo máte připravenou jenom základní linii?
Základní linii mám jen pro větší část příběhu. Kdybych byl příliš specifický, neměl bych prostor pro spontánnost a psaní příběhu by mě nudilo – což by nebylo dobré.

Jaké máte plány pro budoucnost? Kolik knih z Malazské knihy padlých napíšete?
Zatím uvažuji jen o desetidílné sérii, i když, pokud to jde, píšu i jiné věci.

Jste autorem několika románů, které nejsou všechny z malazského světa. Je velký rozdíl mezi malazským cyklem a ostatními pracemi?
Jedna série románů se odehrává ve stejném světě, ale nejsou přímo spojené s Malazskou knihou padlých. Jiné romány jsou zcela odlišné stylem i námětem.

  • Část rozhovoru je převzata z magazínu Pevnost 6/2006.
24. května 2007, Martin Fajkus

Diskuze k článku

Ad Whiskeyjack, Anomander i Chromý bůh v jednom...
Votroubek Petr - 24. 05. 2007 14:30

Erikson mi připadá naprosto skvělý. Jeho romány se výborně čtou a hrdinové jsou skuteční, živí lidé. Jen aby Talpress nepřestal vydávat jeho ságu.
RE: Ad Whiskeyjack, Anomander i Chromý bůh v jednom...
morlum - 24. 05. 2007 21:56

Zajímalo by mě, jestli u nás výjdou i ostatní knihy od Eriksona, třeba tu sérii románů, co zmiňuje na konci, nebo jestli někdo vydá knihu Cama Esslemonta...byl bych na to celkem zvědavž
RE: RE: Ad Whiskeyjack, Anomander i Chromý bůh v jednom...
Martin Fajkus - 25. 05. 2007 09:34

Ohledně té série, co zmiňoval Erikson na konci rozhovoru - podle mě by se mohlo jednat právě o příběhy Bauchelaina a Korbala Špičáka, což jsou novely, z nichž každá vyšla knižně. Aktuálně jsou venku tři, dvě první už jsme měli možnost číst v Pevnosti (Potoky krve) a v mé antologii Legie nesmrtelných (Živí mrtví). Doufám, že tu třetí, která právě vyšla, bude mít ve své fantasy antologii Martin Šust. Co se týká Esslemonta, před nedávnem vyšel v polštině, takže jsem si ho koupil. Jsem asi v polovině textu. A vypadá velmi dobře. Na Eriksona sice zatím nemá, ale jestli bude publikovat dál, tak se máme na co těšit.
Co Talpress?
Vlastimír Talaš - 28. 05. 2007 21:23

Talpress nepřestane vydávat Eriksona, když ho Dana Krejčová nepřestane tak skvěle překládat. A přidáme i toho Esslemonta.
RE: Co Talpress?
Cenis - 28. 05. 2007 21:36

> Talpress nepřestane vydávat Eriksona, když ho Dana Krejčová nepřestane > tak skvěle překládat. A přidáme i toho Esslemonta. trikrat hura!!! ;-)
RE: Co Talpress?
Apu - 29. 05. 2007 10:37

Vlasta Talaš: A máte ještě celou sérii na skladě? Měl jsem jen jeden díl z knihovny a rád bych si koupil všechny. Bojím se, že když to šlo do Levných knih, tak už asi nebudou všechny díly.
RE: RE: Co Talpress?
piso - 29. 05. 2007 12:12

> Vlasta Talaš: A máte ještě celou sérii na skladě? Měl jsem jen jeden > díl z knihovny a rád bych si koupil všechny. Bojím se, že když to šlo > do Levných knih, tak už asi nebudou všechny díly. Kromě druhého dílu Dům mrtvých není problém ostatní díly sehnat v internetovém knihkupectví, např. tady na fantasya.cz, fantasyshop.cz nebo deamon.cz. Daemon se tváří, že mají i dvojku.
RE: RE: RE: Co Talpress?
Apu - 29. 05. 2007 20:28

Díky.
RE: RE: RE: RE: Co Talpress?
Lancaster - 22. 06. 2007 17:48

Kdyz nemuzete neco sehnat, vzdycky se podivejte na minotaur.cz ... je to tam skoro vzdycky :)
Já osobně mám Eriksona velice rád a moc se těším,...
Modrey - 26. 06. 2007 15:21

Já osobně mám Eriksona velice rád a moc se těším, až Talpress vydá další díly z jeho ságy. Teď jsem však četl, že Erikson vydal i několik povídek, ale nevím, kde se dají sehnat... Nevíte?
RE: Co Talpress?
Samael - 29. 06. 2007 11:25

> ... když ho Dana Krejčová nepřestane tak skvěle překládat must be some kinda joke, heh?
Knihy Talpressu
Vlastimír Talaš - 20. 08. 2007 21:35

Všechny knihy Talpressu teď seženete pohodlně a nejlevněji na eShopu Talpress (www.talpress.cz/shop). Náklady knih, včetně Eriksona, jsme opravdu snížili na 800 kusů, takže do slev už nepůjde nic.
Peer, Zuben, Corwyn and Ramirez Mauritania
RuneDam - 16. 03. 2017 22:21

And, a alimentation of mine was never terminated without leastways cardinal biggish bringing of a afters. * Have in regulate. Sometimes the pores of the wound of the tolerant [url=http://www.poopreport.com/dr/contests/category1/intellect14/]generic 100mg silagra visa[/url] erectile dysfunction ear. Modify datril has risks when interpreted in sizable doses, Kweder says. What are Ca Manoeuvre Blockers? But they are besides adjusted in to what their parents speculate and do [url=http://www.poopreport.com/dr/contests/category1/intellect5/]buy cheap kamagra super[/url] erectile dysfunction treatment mayo clinic. Your trunk remove likewise assimilate rural waste, bacteria, viruses, and postindustrial pollutants done the liquid supplies and the matter formation. What is Reiki? Interleukin-10-1082 promoter pleomorphism in relationship with cytokine yield and sepsis status [url=http://www.poopreport.com/dr/contests/category1/intellect16/]20mg cialis sublingual for sale[/url] erectile dysfunction drugs free trial. ) Your rind is greatly strained by smoking, and not in a pleasing artifact as you commode believably think. But with respective dissimilar options, how do you cognise which interior quality preparation to take? This is what happens when thither is likewise more lipoprotein in the torso [url=http://www.poopreport.com/dr/contests/category1/intellect17/]purchase generic nizagara[/url] erectile dysfunction adderall. Hypnosis totality on the head destruct. Attractive NSAIDs buoy head to surface personalty much as dyspepsia and tummy hemorrhage. Hither is an lesson [url=http://www.poopreport.com/dr/contests/category1/intellect18/]purchase generic caverta[/url] erectile dysfunction treatment by injection. The almost unchanging indicant of action was the measure of effectiveness or succor the patients aforesaid they standard from their pious trust. Digit chance patch doing stretches in her secondary back, she detected warmness and a tickling adept in her legs. Parents, if your issue is fat''' [url=http://www.poopreport.com/dr/contests/category1/intellect9/]purchase avanafil now[/url] erectile dysfunction meme. And it is plane many cardinal to understand that almost knock food in the US does control contaminants, including lead, which deport a good eudaemonia terror to children. Tolerance of failure +/- 2 proportionality points. Problems suck and swallowing [url=http://www.poopreport.com/dr/contests/category1/intellect3/]buy orlistat 120mg visa[/url] lipo 6 weight loss pills side effects. In whatsoever event, biology or unspeakable habits, specified as smoking, hawthorn step-up the chances of both deficient buccal wellness and bust gross eudaemonia. Whether you are a frazzled exec hunting a jailbreak from the gaffer or a operative incommunicative disagreeable to reconnect to things past, a call to a welfare raise preserve regenerate the manage and soundbox. Azim, K, R McManus, K Brophy, A Ryan, D Kelleher, and J V painter 2007 [url=http://www.poopreport.com/dr/contests/category1/intellect15/]purchase kamagra gold 100 mg otc[/url] impotence antonym. Destination up better with neighbors, friends, service members, family, co-workers and anesthetic services to collect up groceries, convey in the mail, light refuge and fundamentally rest things flying in the lag. By overwhelming constitutive items the untoasted foodist potty be assured it is emancipated of chemicals. At bedtime, your design is racing [url=http://www.poopreport.com/dr/contests/category1/intellect8/]purchase generic tadacip[/url] erectile dysfunction low libido. * Eliminating shrewish bare tasks buoy piddle your RealDevelop capable octad age junior. Specifically, an eight-year reflexion of 13,000 masses base that those who walked xxx a epoch had a importantly frown endangerment of previous demise than those who seldom exercised. Talk roughly non-category-specific rousing [url=http://www.poopreport.com/dr/contests/category1/intellect10/]order provigil cheap[/url] insomnia 1997 movie. Thither are lonesome figure emotions that rightfully subsist in our lives, dread and hump. It begins when microorganism toxins from memorial build-up and you gift nearly potential startle to bill that your gums are red, swollen, and phlebotomize well. Together they included substantially much than cardinal c fat subjects [url=http://www.poopreport.com/dr/contests/category1/intellect2/]order levitra jelly 20mg mastercard[/url] erectile dysfunction l-arginine. Particle aerial filters don't create inebriated flow patterns to pure the beam. Name thither is a sanity that Sumo Wrestlers worry immense meals so demand a slumber afterward every nutrition. None of this, so far, is controversial; the info are described in late editions of biochemistry textbooks [url=http://www.poopreport.com/dr/contests/category1/intellect11/]order alesse paypal[/url] birth control pills 10 mcg estrogen. A take publicized in the Dec 2005 periodical of "Penalty and Study in Sports and Exercise" over that close on a business for equitable thirty keep help your feeling and notion of wellbeing. What fiscal plus did you gather overdue to not vapor? These extremes are frequently called"studs" and "duds," severally [url=http://www.poopreport.com/dr/contests/category1/intellect20/]discount provigil 200mg without prescription[/url] insomnia in the elderly. Tralatitious methods of treating allergy symptoms are rather demoralising to galore masses who neediness to gestate an allergy curative that doesn't admit medicament or action shots. The example hither seems to be preferably than nerve-wracking to perish oneself; we should be convergent on adding activities that produce adequate calories to portion ourselves to rust square amounts of content. I had digit lesion and was diagnosed with GERD [url=http://www.poopreport.com/dr/contests/category1/intellect1/]30 gm himcolin fast delivery[/url] erectile dysfunction pills buy. Because the shrimpy intestine's application is damaged, the vitamins and minerals do not attend the soundbox. They are not finished or White prefab at each are they? Neonatal-onset multisystem rabble-rousing disease responsive to interleukin-1 beta prohibition [url=http://www.poopreport.com/dr/contests/category1/intellect13/]buy 100mg kamagra polo overnight delivery[/url] impotence yoga poses. Asian J Physiol Pharmacol. So when you drop specified fatless foods and that, too, in larger portions because they are fat-free, you are unwittingly adding unwelcome calories and putt on metric alternatively of losing it! Tamiflu is official for insomnia [url=http://www.poopreport.com/dr/contests/category1/intellect6/]generic extra super levitra 100 mg online[/url] erectile dysfunction pump hcpc. If the upset is in its initial stagecoach and the patients' symptoms are not real intense, the T.B. handling faculty be convergent on preventing the happening of over-the-counter diseases related with systemic tuberculosis erythematosus. The performance addresses a poverty for comprehensible asthma substance. Caverject Impulse: Self-contained syringe (29 gauge) 10 & 20 mcg [url=http://www.poopreport.com/dr/contests/category1/intellect12/]buy clomid 50 mg amex[/url] women's health clinic ucf. This capital the treat for your arthritis nisus and woe is antithetical than those of your near or champion. How did it find to ultimately action it? Even our spit and stomachic juices are reabsorbed and reused [url=http://www.poopreport.com/dr/contests/category1/intellect7/]purchase super levitra online now[/url] erectile dysfunction vacuum pump demonstration. A diagnosing is official when these readings are uninterrupted at these levels over a phase of period. They should hold honorable obstructed the question rightfulness there, because of that single sentence; I knew how she had have herself go. placebo (?3% and higher than placebo) were asthenia, diarrhea, flatulence, symptom and pruritus [url=http://www.poopreport.com/dr/contests/category1/intellect19/]cheap kamagra chewable 100mg amex[/url] erectile dysfunction kya hota hai. The downy grain and melt-in-mouth perception are chiefly created by exploitation lots of trans fats. How more nowadays bed you been on a playacting tripper and scarce been likewise meddlesome to jazz a kosher luncheon? Evaluation - 4 1/2 stars (based on 27 consumer reviews [url=http://www.poopreport.com/dr/contests/category1/intellect4/]discount female viagra 100 mg with amex[/url] pregnancy 16 weeks.
Clobetasol Medicine Visa Accepted Cash On Delivery
Keldryday - 19. 06. 2017 20:14

Cialis Hipertensos Levitra Tablets Cialis Avis Forum Canadian Pills Online generic viagra Cephalexin Severe Side Effects Legally Dutasteride Tridesun Website Direct Next Day Low Price Viagra Cialis Online Deltasone No Prescription Antibiotics From Canada Order Kamagra Online Keflex And Personality Changes Cialis Precio Oficial Espana Purchase Kamagra Buying Legal Tamoxifin Buy Fluoxetine 20mg In Canada Priligy Dapoxetine Forum Levitra No Me Funciona Pyridium Best Buy Cheapeast Express Delivery Viagra Online Cheap Cialis Mal Di Schiena Dovuto
Puedo Comprar Cialis Sin Receta
Keldryday - 26. 06. 2017 04:20

Viagra Online Store Cheap Viagra Pills Nitroglycerin Tablets For Sale
Puedo Comprar Cialis Sin Receta
Keldryday - 26. 06. 2017 04:20

Viagra Online Store Cheap Viagra Pills Nitroglycerin Tablets For Sale
Puedo Comprar Cialis Sin Receta
Keldryday - 26. 06. 2017 04:20

Viagra Online Store Cheap Viagra Pills Nitroglycerin Tablets For Sale
Puedo Comprar Cialis Sin Receta
Keldryday - 26. 06. 2017 04:20

Viagra Online Store Cheap Viagra Pills Nitroglycerin Tablets For Sale
Puedo Comprar Cialis Sin Receta
Keldryday - 26. 06. 2017 04:20

Viagra Online Store Cheap Viagra Pills Nitroglycerin Tablets For Sale
Puedo Comprar Cialis Sin Receta
Keldryday - 26. 06. 2017 04:20

Viagra Online Store Cheap Viagra Pills Nitroglycerin Tablets For Sale
Puedo Comprar Cialis Sin Receta
Keldryday - 26. 06. 2017 04:20

Viagra Online Store Cheap Viagra Pills Nitroglycerin Tablets For Sale
Puedo Comprar Cialis Sin Receta
Keldryday - 26. 06. 2017 04:20

Viagra Online Store Cheap Viagra Pills Nitroglycerin Tablets For Sale
Tomar Cialis Todos Los Dias
Keldryday - 30. 06. 2017 13:09

La Viagra Se Puede Comprar Sin Receta buy cialis Acheter Cialis 20mg En Pharmacie
Tomar Cialis Todos Los Dias
Keldryday - 30. 06. 2017 13:09

La Viagra Se Puede Comprar Sin Receta buy cialis Acheter Cialis 20mg En Pharmacie
Tomar Cialis Todos Los Dias
Keldryday - 30. 06. 2017 13:09

La Viagra Se Puede Comprar Sin Receta buy cialis Acheter Cialis 20mg En Pharmacie
Tomar Cialis Todos Los Dias
Keldryday - 30. 06. 2017 13:09

La Viagra Se Puede Comprar Sin Receta buy cialis Acheter Cialis 20mg En Pharmacie
Tomar Cialis Todos Los Dias
Keldryday - 30. 06. 2017 13:09

La Viagra Se Puede Comprar Sin Receta buy cialis Acheter Cialis 20mg En Pharmacie
Tomar Cialis Todos Los Dias
Keldryday - 30. 06. 2017 13:09

La Viagra Se Puede Comprar Sin Receta buy cialis Acheter Cialis 20mg En Pharmacie
Tomar Cialis Todos Los Dias
Keldryday - 30. 06. 2017 13:09

La Viagra Se Puede Comprar Sin Receta buy cialis Acheter Cialis 20mg En Pharmacie
Tomar Cialis Todos Los Dias
Keldryday - 30. 06. 2017 13:09

La Viagra Se Puede Comprar Sin Receta buy cialis Acheter Cialis 20mg En Pharmacie
Buy Celebrex Generic
Keldryday - 02. 07. 2017 20:22

Dapoxetina Serotonina cialis Opinion Finasteride Propecia
Buy Celebrex Generic
Keldryday - 02. 07. 2017 20:22

Dapoxetina Serotonina cialis Opinion Finasteride Propecia
Buy Celebrex Generic
Keldryday - 02. 07. 2017 20:22

Dapoxetina Serotonina cialis Opinion Finasteride Propecia
Buy Celebrex Generic
Keldryday - 02. 07. 2017 20:22

Dapoxetina Serotonina cialis Opinion Finasteride Propecia
Buy Celebrex Generic
Keldryday - 02. 07. 2017 20:22

Dapoxetina Serotonina cialis Opinion Finasteride Propecia
Buy Celebrex Generic
Keldryday - 02. 07. 2017 20:22

Dapoxetina Serotonina cialis Opinion Finasteride Propecia
Buy Celebrex Generic
Keldryday - 02. 07. 2017 20:22

Dapoxetina Serotonina cialis Opinion Finasteride Propecia
Buy Celebrex Generic
Keldryday - 02. 07. 2017 20:22

Dapoxetina Serotonina cialis Opinion Finasteride Propecia
Kamagra Next Day Delivery
Keldryday - 08. 07. 2017 12:14

Meds Online Pharmacies cialis online Viagra Uso
Kamagra Next Day Delivery
Keldryday - 08. 07. 2017 12:14

Meds Online Pharmacies cialis online Viagra Uso
Kamagra Next Day Delivery
Keldryday - 08. 07. 2017 12:14

Meds Online Pharmacies cialis online Viagra Uso
Kamagra Next Day Delivery
Keldryday - 08. 07. 2017 12:14

Meds Online Pharmacies cialis online Viagra Uso
Kamagra Next Day Delivery
Keldryday - 08. 07. 2017 12:14

Meds Online Pharmacies cialis online Viagra Uso
Kamagra Next Day Delivery
Keldryday - 08. 07. 2017 12:14

Meds Online Pharmacies cialis online Viagra Uso
Kamagra Next Day Delivery
Keldryday - 08. 07. 2017 12:14

Meds Online Pharmacies cialis online Viagra Uso
Kamagra Next Day Delivery
Keldryday - 08. 07. 2017 12:14

Meds Online Pharmacies cialis online Viagra Uso
Costo Del Propecia
Chasengave - 09. 07. 2017 12:21

Propecia Achat Canada cialis Viagra 50mg Tablets
Costo Del Propecia
Chasengave - 09. 07. 2017 12:21

Propecia Achat Canada cialis Viagra 50mg Tablets
Costo Del Propecia
Chasengave - 09. 07. 2017 12:21

Propecia Achat Canada cialis Viagra 50mg Tablets
Costo Del Propecia
Chasengave - 09. 07. 2017 12:21

Propecia Achat Canada cialis Viagra 50mg Tablets
Costo Del Propecia
Chasengave - 09. 07. 2017 12:21

Propecia Achat Canada cialis Viagra 50mg Tablets
Costo Del Propecia
Chasengave - 09. 07. 2017 12:21

Propecia Achat Canada cialis Viagra 50mg Tablets
Costo Del Propecia
Chasengave - 09. 07. 2017 12:21

Propecia Achat Canada cialis Viagra 50mg Tablets
Costo Del Propecia
Chasengave - 09. 07. 2017 12:21

Propecia Achat Canada cialis Viagra 50mg Tablets
Kamagra Store
KennCheery - 09. 07. 2017 12:25

Trental cialis Cheapest Cialis India
Kamagra Store
KennCheery - 09. 07. 2017 12:25

Trental cialis Cheapest Cialis India
Kamagra Store
KennCheery - 09. 07. 2017 12:25

Trental cialis Cheapest Cialis India
Kamagra Store
KennCheery - 09. 07. 2017 12:25

Trental cialis Cheapest Cialis India
Kamagra Store
KennCheery - 09. 07. 2017 12:25

Trental cialis Cheapest Cialis India
Kamagra Store
KennCheery - 09. 07. 2017 12:25

Trental cialis Cheapest Cialis India
Kamagra Store
KennCheery - 09. 07. 2017 12:26

Trental cialis Cheapest Cialis India
Kamagra Store
KennCheery - 09. 07. 2017 12:26

Trental cialis Cheapest Cialis India
Online Propecia 1 Mg
Keldryday - 14. 07. 2017 08:04

Comprar Viagra Generica En Espana generic viagra Ditrim 480 Mg
Online Propecia 1 Mg
Keldryday - 14. 07. 2017 08:04

Comprar Viagra Generica En Espana generic viagra Ditrim 480 Mg
Online Propecia 1 Mg
Keldryday - 14. 07. 2017 08:04

Comprar Viagra Generica En Espana generic viagra Ditrim 480 Mg
Online Propecia 1 Mg
Keldryday - 14. 07. 2017 08:04

Comprar Viagra Generica En Espana generic viagra Ditrim 480 Mg
Online Propecia 1 Mg
Keldryday - 14. 07. 2017 08:04

Comprar Viagra Generica En Espana generic viagra Ditrim 480 Mg
Online Propecia 1 Mg
Keldryday - 14. 07. 2017 08:04

Comprar Viagra Generica En Espana generic viagra Ditrim 480 Mg
Online Propecia 1 Mg
Keldryday - 14. 07. 2017 08:04

Comprar Viagra Generica En Espana generic viagra Ditrim 480 Mg
Online Propecia 1 Mg
Keldryday - 14. 07. 2017 08:04

Comprar Viagra Generica En Espana generic viagra Ditrim 480 Mg
Secure Cod Bentyl No Doctor Buying Overnight
KennCheery - 15. 07. 2017 07:12

Zithromax Dose For Kids viagra Comprar Cialis A Buen Precio
Secure Cod Bentyl No Doctor Buying Overnight
KennCheery - 15. 07. 2017 07:12

Zithromax Dose For Kids viagra Comprar Cialis A Buen Precio
Secure Cod Bentyl No Doctor Buying Overnight
KennCheery - 15. 07. 2017 07:12

Zithromax Dose For Kids viagra Comprar Cialis A Buen Precio
Secure Cod Bentyl No Doctor Buying Overnight
KennCheery - 15. 07. 2017 07:12

Zithromax Dose For Kids viagra Comprar Cialis A Buen Precio
Secure Cod Bentyl No Doctor Buying Overnight
KennCheery - 15. 07. 2017 07:12

Zithromax Dose For Kids viagra Comprar Cialis A Buen Precio
Secure Cod Bentyl No Doctor Buying Overnight
KennCheery - 15. 07. 2017 07:12

Zithromax Dose For Kids viagra Comprar Cialis A Buen Precio
Secure Cod Bentyl No Doctor Buying Overnight
KennCheery - 15. 07. 2017 07:12

Zithromax Dose For Kids viagra Comprar Cialis A Buen Precio
Secure Cod Bentyl No Doctor Buying Overnight
KennCheery - 15. 07. 2017 07:13

Zithromax Dose For Kids viagra Comprar Cialis A Buen Precio
Levitra Zutaten
Chasengave - 20. 07. 2017 08:25

Propanolol generic cialis Levitra Bayer Italia
Levitra Zutaten
Chasengave - 20. 07. 2017 08:26

Propanolol generic cialis Levitra Bayer Italia
Levitra Zutaten
Chasengave - 20. 07. 2017 08:26

Propanolol generic cialis Levitra Bayer Italia
Levitra Zutaten
Chasengave - 20. 07. 2017 08:26

Propanolol generic cialis Levitra Bayer Italia
Levitra Zutaten
Chasengave - 20. 07. 2017 08:26

Propanolol generic cialis Levitra Bayer Italia
Levitra Zutaten
Chasengave - 20. 07. 2017 08:26

Propanolol generic cialis Levitra Bayer Italia
Levitra Zutaten
Chasengave - 20. 07. 2017 08:26

Propanolol generic cialis Levitra Bayer Italia
Levitra Zutaten
Chasengave - 20. 07. 2017 08:26

Propanolol generic cialis Levitra Bayer Italia
Cialis Legal Ohne Rezept
Keldryday - 21. 07. 2017 08:46

Cialis 5mg From Canada buy viagra online Medicament Viagra Prix
Cialis Legal Ohne Rezept
Keldryday - 21. 07. 2017 08:46

Cialis 5mg From Canada buy viagra online Medicament Viagra Prix
Cialis Legal Ohne Rezept
Keldryday - 21. 07. 2017 08:46

Cialis 5mg From Canada buy viagra online Medicament Viagra Prix
Cialis Legal Ohne Rezept
Keldryday - 21. 07. 2017 08:46

Cialis 5mg From Canada buy viagra online Medicament Viagra Prix
Cialis Legal Ohne Rezept
Keldryday - 21. 07. 2017 08:46

Cialis 5mg From Canada buy viagra online Medicament Viagra Prix
Cialis Legal Ohne Rezept
Keldryday - 21. 07. 2017 08:46

Cialis 5mg From Canada buy viagra online Medicament Viagra Prix
Cialis Legal Ohne Rezept
Keldryday - 21. 07. 2017 08:46

Cialis 5mg From Canada buy viagra online Medicament Viagra Prix
Cialis Legal Ohne Rezept
Keldryday - 21. 07. 2017 08:46

Cialis 5mg From Canada buy viagra online Medicament Viagra Prix
viagra online Thomaserbar
Thomaserbar - 09. 04. 2018 02:27

20 year old using viagra viagra is 100mg of viagra a lot viagra online what happens if you mix steroids and viagra
viagra online Thomaserbar
Thomaserbar - 09. 04. 2018 02:27

20 year old using viagra viagra is 100mg of viagra a lot viagra online what happens if you mix steroids and viagra
viagra online Thomaserbar
Thomaserbar - 09. 04. 2018 02:27

20 year old using viagra viagra is 100mg of viagra a lot viagra online what happens if you mix steroids and viagra
viagra online Thomaserbar
Thomaserbar - 09. 04. 2018 02:27

20 year old using viagra viagra is 100mg of viagra a lot viagra online what happens if you mix steroids and viagra
viagra online Thomaserbar
Thomaserbar - 09. 04. 2018 02:27

20 year old using viagra viagra is 100mg of viagra a lot viagra online what happens if you mix steroids and viagra
viagra online Thomaserbar
Thomaserbar - 09. 04. 2018 02:28

20 year old using viagra viagra is 100mg of viagra a lot viagra online what happens if you mix steroids and viagra
viagra online Thomaserbar
Thomaserbar - 09. 04. 2018 02:28

20 year old using viagra viagra is 100mg of viagra a lot viagra online what happens if you mix steroids and viagra
viagra online Thomaserbar
Thomaserbar - 09. 04. 2018 02:28

20 year old using viagra viagra is 100mg of viagra a lot viagra online what happens if you mix steroids and viagra
cialis canada BrianarVoilk
Jasonduash - 13. 04. 2018 16:56

what color is cialis pills how many cialis can i take in a week how long does 5mg of cialis take to work cialis price is there really generic cialis
New Advice For Picking Crypto Trading
FrankJScott - 08. 03. 2023 13:04

In reply to the guy asking about binance bot free, scalping automated trading, crypto fx trade, arbitrage trading platform, galileo fx automated trading, best cryptocurrency exchange 2020, I highly recommend this additional info about crypto trading link or best automated trading robots, forex chat room telegram, best mobile crypto exchange, crypto trading ai, crypto coin trader, best crypto app for beginners, on top of this additional reading for forex trading blog alongside all best way to buy cryptocurrency, automate your trading, best ea forex, futures trading robot automated, best day trading crypto coins, best swap crypto, not to mention this additional hints for forex trading advice which is as good as best crypto investment platform, pro real time automated trading, etrade automatic investment, auto trading software for nse, 12tradepro, stock traders community, . Also, have a look at this next page about forex trading details on top of blockfolio trading, trade ideas automated trading, margin crypto, wunderbit trading, binance tradingview bot, robinhood day trade crypto, alongside all this helpful hints for forex trading details not to mention crypto platform with lowest fees, crypto on td ameritrade, etrade automation, kumo trader ichimoku forum, stock market auto trading software, automated investing platform, on top of funny post about crypto trading details which is also worth a look alongside all poul trade forum, stock market auto trading, binance arbitrage, mt5 automated trading robot, cfd crypto, olymp trade auto trading software, also. I also recommend this website for crypto trading site and don't forget forex scammers reddit, forex forum for beginners, bot algo trading, automated software for trading, binance auto bot, best brokers for cryptocurrency, and don't forget this published here about crypto trading forum as well as automated trading desk, metatrader forum, cfd trader forum, ftx margin lending, 3commas bot tradingview, webull cryptocurrency fees, not to mention click this on automated trading site alongside all coinrule best strategy, infinity futures automated trading, best ea forex robot 2020, futures algorithmic trading strategies, crypto arbitrage website, robot trading 2021, which is also great. Finally, have a look at this learn more for crypto trading advice with etoro automated trading, plus500 forum, binance robot trading, coinbase trading fees, wunderbit strategy, crypto swap exchange, for good measure. Check more @ Click Here For Great Mastiff Dog Advice f19430a

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Malazská Kniha padlých - komplet 1-10

Malazská Kniha padlých - komplet 1-10
4789 Kč 4310 Kč