Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Buldok se zakousl a do dnešních dnů se nepustil, rozhovor s Tomášem Němcem

Tomáš Němec 3

Tomáš Němec je nejen šéfredaktorem časopisu Pevnost, ale také editorem několika antologií a autorem prozatím dvou dobrodružství Agenta JFK. V rozhovoru se rozpovídal nejen o svých pevnostních povinnostech, navozování správné tvůrčí nálady a o své osobní múze, ale třeba taky o tom, jak těžké je z redaktora dostat včas slíbený text a jaké metody k tomu používá. Tom se podle svých slov snaží vyjít vstříc každému, kdo po něm něco chce. Jedním takovým člověkem je i šéfredaktorka internetového magazínu E-uššákk Pavla Lžičařová, které ochotně zodpověděl všechny všetečné dotazy. Rozhovor si prostřednictvím Fantasye nyní mohou přečíst i ostatní fanoušci fantastiky, tohoto nejfantastičtějšího literárního žánru na světě.

Jak se daří kloubit vedení časopisu s vlastní literární tvorbou? Která činnost tě víc baví, která ti víc dává, která tě víc naplňuje a nad kterou častěji propadáš chmurám?

Musím přiznat, že se mi to kloubení nedaří. Pevnost má přednost a jako taková mi právě v těchto chvílích dává (i bere) rozhodně víc než psaní. Doufám ale, že se to v dohledné době změní, protože psaní k životu opravdu potřebuji. Což ale neznamená, že redigování časopisu se věnuji z donucení či snad s nechutí. Vůbec ne – právě naopak, takže můžu říct, že mě naplňuje oboje, ale každé jinak. Psaní je osamělá záležitost, v níž člověk asi víc inklinuje k chmurám, protože když se nedaří, jste jediný, na koho to můžete svést. Vedení časopisu je týmová práce a tady se můžete vztekat, řvát a skákat uprostřed místnosti, protože za všechno špatné samozřejmě můžou ostatní (smích).

Co všechno má šéfredaktor tak velkého časopisu, jako je Pevnost, za povinnosti?

Abych to uvedl na pravou míru: Pevnost není velký časopis (ačkoli jsem rád, že se tak jeví). V opravdu velkém časopisu šéfredaktor svolává pracovní porady, puká z dýmky i vzteky, rozhoduje, řídí a chodí na golf. V Pevnosti šéfredaktor nemusí svolávat pracovní porady, protože je v redakci jen on a vedoucí marketingu, takže porada je vlastně každou chvíli. Již ani nepuká z dýmky, neboť této kratochvíle zanechal, vzteky puká jen občas a zpravidla pouze pro pobavení výše zmíněné kolegyně. Rozhoduje a řídí především sebe a tým lidí, z nichž mnohým občas nemůže přijít na jméno, ale přitom je má rád, neboť je to v jádru dobrosrdečný člověk. Na golf nechodí, protože musí dát každý měsíc dohromady koncepci čísla, zadat práci přispěvatelům, jejich články následně zredigovat, poslat ke korektuře, pak grafikovi, následně celý časopis znovu pročíst, zadat nezbytné minimum textů na web, spočítat honoráře, rozeslat autorské výtisky a přitom se snažit vyjít vstříc všem, kdo po něm něco chtějí. A protože se mu zdá, že má příliš volného času, od nového roku také rediguje a připravuje knihy do Edice Pevnost.

Tomáš Němec 2

Když mi někdo slíbí článek, doslova to z něj těsně před vydáním „lámu“. Co svědomitost pevnostních redaktorů? Jaké metody (např. nůž pod krk) používáš, když ti nejsou schopní poslat článek včas?

Vyzkoušel jsem všechno: od mazání medu kolem pusy, mazání jedu kolem pusy, vyhrožování, slibování, šikanování, tělesný teror, volání pětkrát do minuty i nevyplácení honorářů (honoráře jsou mýtus, nic takového stejně neexistuje). S čistým svědomím mohu říct, že ani jedno z výše jmenovaného nefunguje. Zřejmě však nad námi bdí jakási vyšší síla či magie, chcete-li, která v ten poslední okamžik, kdy už ani nedoufáte, přiměje přispěvatele (zvaného též lenochod obecný aneb vypravěč pohádkový), aby zmáčkl enter, čímž vám požadovaný text odešle.

Pevnost momentálně dosáhla hattricku (tří vítězství) v cenách Akademie SFFH za nejlepší časopis roku. Významnou měrou jsi k tomu přispěl i ty. Kterým směrem se Pevnost bude dál ubírat, aby dosáhla nejméně hattricku tohoto hattricku?

Rád bych, aby se ubírala směrem, který jsme jí v roce 2006 určili, příliš se nezastavovala po hospodách, neusínala na mezích ani na vavřínech a šlapala si to dál vstříc zajisté zářivé (hattrickující) budoucnosti. Rád bych, aby nadále byla tím, čím je: moderním magazínem reagujícím na současné trendy, který však nezapomíná na kořeny, z nichž fantastika vzešla. A rád bych, aby to zjistilo dalších zhruba milion čtenářů a já mohl konečně chodit hrát golf.

Němec Tomáš: JFK 12 - Stín legendy

Co tě přivedlo k fantastice? Které dílo tě upoutalo jako úplně první?

Určitě to byla nějaká verneovka, tipoval bych Tajuplný ostrov. Ale tenkrát jsem ji jako fantastiku nechápal, to až později, poté, co jsem si prošel „komiksovým obdobím“, jsem narazil na román Pán modrého meče Ondřeje Neffa, který vycházel na pokračování v časopise „Sedmička“. To byla rána do hlavy, panečku, a pak přišla studená sprcha, protože jsem se začal pídit po dalších Ondřejových knihách, a hned další titul, který se mi od něj dostal do rukou, bylo Pole šťastných náhod. Rozumějte, je to báječné čtení, ale také naprosto rozdílné od druhého dílu Marsovské tetralogie: místo Volných lovců, chlápka s Modrým mečem Rada Haagera a válečných androidů se dočkáte komorního příběhu (s jen velmi lehkým fantastickým prvkem) z jednoho výpočetního střediska. Ale knihu jsem pečlivě přečetl (a poté ještě jednou a až tehdy jsem si ji opravdu užil) a pak další a další (a nejen Ondřejovy). Buldok se zakousl a do dnešních dnů se nepustil.

V rozhovorech se většinou ptají lidí, co čtou. Mě by ale také zajímalo, kde a kdy se ti nejlépe čte? A také, kolik toho za měsíc přečteš?

Nejvíc toho přečtu, když mám nejmíň času. Musím sice udělat to a ono, ale o to víc si čtení v „ukradených chvílích“ užiju. Když mám naopak poměrně volno (trochu kecám, už netuším, kdy jsem ho naposledy měl), dělám paradoxně něco jiného. A kolik toho za měsíc přečtu? Když nepočítám knihy a texty do „práce“, ale pouze ty pro moje potěšení, pak zvládnu jednu, maximálně dvě, a to povětšinou detektivky nebo cokoli jiného, kde nejsou draci, ufoni, čarodějové a kosmonauti.

Tomáš Němec 4

Dostáváš se stále více do povědomí fantastiky dychtivého čtenářstva jako spisovatel. Mimo jiné jsi přispěl do série o agentovi JFK. Čím tě fascinoval Kovářův svět, že ses do něj rozhodl přispět vlastním příběhem?

V první řadě mám rád lidi, kteří tenhle projekt rozjeli. A to jak v osobní rovině, tak i proto, že se mi líbí, co Mirek Žamboch a Jirka W. Procházka píší. Líbí se mi absolutní volnost, kterou člověk při vytváření příběhu má: může si napsat western, stejně jako detektivku nebo letecký román. Tahle volnost je však zdánlivá, protože v rámci seriálu existuje systém dosti striktních omezení, která jednak svět JFK činí uvěřitelnějším a druhak jsou pro autory výzvou, jak s nimi při zachování základních pravidel žonglovat, natahovat je či obcházet. A dalším důvodem, proč mám pro tenhle seriál slabost, je provázanost jednotlivých příběhů. Dají se číst samozřejmě samostatně, ale v jejich pozadí probíhá ještě jedna rámcová zápletka, která pozvolna bytní, proměňuje se a s ní i postavy, které jsou její součástí. Zkrátka je to úplně nový metasvět, jenž s každým dalším dílem více a více ožívá.

Čím se dostáváš do té správné tvůrčí nálady (např. poslouchání vytí psů, psaní v jednu hodinu po půlnoci, nějaký pořádně motivační filmový krvák…)?

Do správné tvůrčí nálady mě dostane termín odevzdání požadovaného textu, který se mi záludně připlíží za záda a poklepe mi na rameno. A zatímco jsem až doteď v poklidu dřímal nad klávesnicí, nyní zavyji jako pes, píšu každý den do jedné hodiny po půlnoci a ráno vypadám jako statista z nějakého filmového krváku.

Tomáš Němec 1

Taky při psaní ohryzáváš tužky (příp. klávesnici) a zuřivě škrtáš nebo, když tě popadne múza, sedneš a píšeš, div nezničíš klávesnici?

V okamžiku, kdy máte odevzdat sto padesát stránek textu, jste na straně pět a termín je za tři dny, je ohryzávání tužky či klávesnice, případně zuřivé škrtání luxusem, který si nemůžete dovolit. Zkrátka neumím pracovat jinak, než že popadnu múzu do zubů, sednu a píšu, div nezničím klávesnici.

Ostatně ta múza. Múza Stephena Kinga je chlap. Kdo/co je múzou pro tebe?

Víš, že nevím? Nikdy jsem ji nebo jeho neviděl. Spíš si ale myslím, že vypadá jako „to“. Divné bledé cosi, které se někde schovává a paří tam FIFU 2011. Kdybyste někdo viděl něco, co tomu popisu odpovídá, je to moje múza a můžete ji beztrestně zmlátit. Domů mi ji nevoďte, ale tu FIFU 2011 bych určitě ocenil.

Tak a teď pryč od fantastiky. Která nefantastická činnost tě v reálném životě nejvíce fascinuje, čili čemu se rád věnuješ?

Nabíháš si, Pavlo, nabíháš, ale tentokrát budu hodný a nepopíšu čtyři strany o fotbalovém klubu Teplice, naší legendě Pavlu Verbířovi a ani se nedozvíš, do jakého zahraničního klubu přestoupil Martin Fenin (což tě zajisté velmi mrzí). Nebudu mluvit ani o tom, jak moc se těším, až si zapařím FIFU 2008, nebo jak výtečný fotbalista-amatér ze mě vyrostl (jsem levák a zlé jazyky tvrdí, že v obou významech tohoto slova). Nechť je ti proto těchto pár řádek plných záporů kladnou odpovědí.

PVS: Pevnost 01/2008

Jeden sen, který by sis chtěl jednou splnit?

Ano, jeden takový je. Chtěl bych mít chajdu u nás, v Krušných horách, chtěl bych být podsaditým, nerudným a nemluvným dědkem a chtěl bych mít vzteklého kulhavého psa, kterého bych posílal na běžkaře a cyklisty (jak říká můj kamarád, knihkupec Wojta Běhounek, na jezdiče na lyžích a kolech). Myslím, že jenom v takové chvíli dosáhnu vnitřní rovnováhy a řeknu si: je to dobrý život.

A na závěr, co bys popřál E-uššákkovi k jeho druhým narozeninám?

V první řadě přeju tobě hodně trpělivosti s vedením časopisu, málo rozčilování nad pozdě odevzdanými texty (jako je například tento, ale Pavla se ukázala jako člověk s bezmeznou trpělivostí, čehož se opovažte vy ostatní zneužívat!), hodně radosti z toho, když se ti s E-uššákkem podaří něco, o čem jsi snila, a v neposlední řadě přeju samotnému magazínu milion nadšených čtenářů, protože budu potřebovat někoho, s kým bych mohl chodit na golf.

  • Rozhovor vyšel v časopise E-uššákk: internetovém měsíčníku o všem možném i nemožném, č. 1 (prosinec 2007), ročník třetí. K dispozici na http://e-ussakk.ic.cz.
24. ledna 2008, Pavla Lžičařová

Diskuze k článku

Ad Buldok se zakousl a do dnešních dnů se nepustil
jpk - 29. 01. 2008 14:29

Go Tome Go ! :-))
RE: Ad Buldok se zakousl a do dnešních dnů se nepustil
Tomáš Němec - 29. 01. 2008 14:41

:-)
Předchozí rozhovory
Jan Vaněk jr. - 29. 01. 2008 15:00

http://e-ussakk.ic.cz/prvnirocnik/brezen_duben06.pdf Miroslav Žamboch, http://e-ussakk.ic.cz/druhyrocnik/unor07.pdf Martin Šust, http://e-ussakk.ic.cz/druhyrocnik/rocnik2_kveten07.pdf "překladatel Radim" (Rouče).
Prej buldog
Petra Neomi - 30. 01. 2008 00:02

Víte, jak kouše buldog? :) Má krátkou čelist, šuplík a navíc je to chudozubý plemeno, ten se dlouho neudrží :)))
RE: Prej buldog
Tomáš Němec - 30. 01. 2008 09:01

Sakra, ty jsi to prozradila :-) Dobře, občas si vypomáhám lepidlem... (a že to dá někdy práci)
RE: RE: Prej buldog
Pavla Lžič - 30. 01. 2008 14:06

Hele ty by ses místo lepení měl spíš soustředit na tvorbu své nové osobní fotogalerie. .-) Tyto "démonické" fotky jsou moc pěkné, ale už je máš všude a moc dlouho. :-)
RE: RE: RE: Prej buldog
Tomáš Němec - 30. 01. 2008 14:42

Taky už mě napadlo, že bych měl sestříhat novou koláž :-)
Jasně, koláž je to pravé!
PavelR - 31. 01. 2008 23:48

Jasně, koláž je to pravé! Půlka obličeje by mohla být dračí, půlka Němcová... :-) teď jen nevím, jestli by Ti Tome slušela spodní zubatá čelist nebo rohy... :-) Jinak absolutně výborný rozhovor! Bavil jsem se. :-)
RE: Jasně, koláž je to pravé!
Tomáš Němec - 01. 02. 2008 10:11

Díky za tip, Pavle! Z Němcový určitě beru dekolt a bradu od Schwarzeneggera, dračí půlka ksichtu je jasná, páč jsem narozenej ve znamění Draka, a taky bych chtěl takový to frajerský pousmání Harrisona Forda. Koupil jsem si Lepí-M a jdu na to!
RE: RE: Jasně, koláž je to pravé!
Nini - 01. 02. 2008 11:39

Tome, kde schováváš Němcovou? :)) Btw: pořád ticho...?
RE: RE: RE: Jasně, koláž je to pravé!
Tomáš Němec - 01. 02. 2008 11:58

Mám ji zakopanou za barákem, ještě pár kusů zbejvá, kdyby měl někdo zájem .-) Nevím, co to je btw, já čekám, až ho prolomíš :-) Což jsi učinila, za což jsem rád :-)
Hele, Deutschmann
warlock - 04. 02. 2008 00:28

Hele, Deutschmann, nech si keci o koláži a Němcový a na rovinu tady všem řekni: co jsi napsal novýho od JFK 12, kolik máš stránek z toho novýho románu a kdy už vydáš tu nejnovější hororovou povídku? Pak můžeš řešit vizáž... warlock - drsnější než tvoje fotka
RE: Hele, Deutschmann
Tomáš Němec - 07. 02. 2008 09:45

Hele, ty komiku. Já nemám čas ani odpovědět na tvůj komentář "plnej" hrubek. Ale vzkazuje ti JWP, aby sis pořádně pročet Pravidla českýho pravopisu. Než to za deset let zvládneš, budu už mít nějakou tu skyfy pentalogii zaručeně napsanou.
Bram, Boss, Treslott and Umbrak Czech republic
AsamPn - 14. 04. 2017 16:22

Contact the Grave Medical Supply or stay our showroom in your territory with questions. It is noted that the risks associated with medicines are given and communicated to health professionals and patients. Acne occurs when the greasy glands or hormones misfunction [url=http://www.65amps.com/medline/teamwork11/interaction6/]discount differin 15gr visa[/url] acne xylitol. Prime Medical Supplies Ltd, Fynney Fields, Brooklands Manner, Leek, Staffordshire, ST13 7QG. You contain taken other medicines that soothe symptoms if you've ever infatuated cold cure-all to biting up your runny nose or sucked on throat drops instead of a grating throat. This is where he should swear on the mother, but, sometimes fatally, almost never do [url=http://www.65amps.com/medline/teamwork11/interaction20/]buy suprax 100 mg without a prescription[/url] bacteria e coli. At your repair, our experienced crew determination stock you with the supplies and appreciation you press for to remnants smug at home. Colds can go off visit up when you least imagine them, but be ready with OTC allergy medicines from Dollar General. Sixty proportionality of the middle-aged women were overweight; over a one-third were corpulent [url=http://www.65amps.com/medline/teamwork11/interaction12/]propranolol 40mg fast delivery[/url] capillaries webmd. We can also benefit you with the customization and repair of your medical equipment. This squat videotape (6 mins) profiles the pilot of the Medicines Transparency Affiliation in 2010. How overmuch does lasik hole operation outgo [url=http://www.65amps.com/medline/teamwork11/interaction17/]order avapro 300mg on line[/url] diabetes in dogs loss of appetite. The Biosimilar Medicines Series is a sector corps of Medicines after Europe, representing the leading companies developing, manufacturing and marketing biosimilar medicines across Europe. The Generic Medicines Grouping is a peerless mate looking for richer reconsider healthcare for all EU citizens. Or, alternatively, should we pathologize the company itself for not tolerating minorities and heterogeneity [url=http://www.65amps.com/medline/teamwork11/interaction4/]buy 200mcg levothroid otc[/url] keep thyroid gland working properly. Medicines are sedate in the unrestricted, inaccessible, and familiar sectors in urban and rural areas. Some medicines are elbow from pharmacists or supermarkets, while others require a formula from your GP or another healthcare professional. e) Ingrain Group: Cereals, breads, rolls, pasta, muffins, pancakes, grits, rice [url=http://www.65amps.com/medline/teamwork11/interaction11/]purchase 10 mg metoclopramide with mastercard[/url] gastritis diet 3-1-2-1. The Biosimilar Medicines Group is a sector union of Medicines in the interest Europe, representing the supreme companies developing, manufacturing and marketing biosimilar medicines across Europe. Since 2006, biosimilar medicines have generated more than 400 million tenacious days of clinical experience. For example: I do not poorness to be a consumer [url=http://www.65amps.com/medline/teamwork11/interaction13/]order rizatriptan 10mg free shipping[/url] chronic pain syndrome treatment guidelines. Booking rendezvous with doctors is much easy now with our services along with purchasing medicines online. Allina Health Home Oxygen & Medical Outfit is licensed to fire medicament medical devices in Minnesota, Wisconsin and states that do not instruct out-of-state licensure. Use antiperspirants alternatively of deodorants [url=http://www.65amps.com/medline/teamwork11/interaction5/]discount lanoxin 0.25mg with amex[/url] prehypertension 23 years old. J'ai pris un company alimentaire, le fameux 5-HTP necklace 3 semaines mais apres reprimand de votre article, j'ai conclusion d'arreter la prise. Le principe est, en theorie, subordinate et inscrit dans le encypher de la sante publique : la vente de medicaments est reservee aux pharmaciens. By temporary the site www [url=http://www.65amps.com/medline/teamwork11/interaction15/]uroxatral 10mg with amex[/url] androgen hormone and pregnancy. Some medicines possess to be infatuated after eating or, conversely, on an insincere stomach. Association the Major Medical Furnishing or upon our showroom in your district with questions. John constellation - Fl DUI AttorneyJohn Musca, Esq [url=http://www.65amps.com/medline/teamwork11/interaction2/]buy bupron sr 150 mg on line[/url] depression symptoms in teens. Some medicines are available from pharmacists or supermarkets, while others require a instruction from your GP or another healthcare professional. Your doctor may want you to guardian your blood sugar if you're taking clarithromycin with everybody of these medicines for breed 2 diabetes. Foreswear vaporization [url=http://www.65amps.com/medline/teamwork11/interaction10/]buy 150 mg epivir-hbv fast delivery[/url] medications names and uses. The amount of medicines sold in Latvia increased through 18% and reached the value of 16. The the greater part of the medicines in MQDB are screened initially in the deal with by PQM-trained personnel following standardized procedures. Place what happened in view [url=http://www.65amps.com/medline/teamwork11/interaction16/]generic alendronate 35 mg without prescription[/url] menopause las vegas show. The unique team and technology create a significant opportunity for Homology to rapidly advance a diverse pipeline of new medicines that address and potentially cure the underlying cause of genetic diseases. Our members are faithful to beginning mindfulness medicines which imitate 80% of healthcare spending. and paper mending [url=http://www.65amps.com/medline/teamwork11/interaction1/]cheap risperdal 4mg with amex[/url] treatment viral pneumonia. While, as a replacement for most patients, medicines are justified and clobber, side effects can happen. Expeditions were constantly sent short from Archangel to several points with supplies of food, clothing, and medicaments. Six pct of the men had diabetes [url=http://www.65amps.com/medline/teamwork11/interaction3/]isoniazid 300 mg discount[/url] treatment definition. Extra, we'll even coagulate up personalized reminders suited for you so you unceasingly have the supplies you need. Today, on 20 October 2016, the annual convocation of experts from the Baltic stage agencies of medicines is winning berth in Riga in importance to examine the normative setting of the pharmaceutical land and the latest developments within the industry. graham (Sanative arts, 1984) 9 [url=http://www.65amps.com/medline/teamwork11/interaction14/]cheap mentat ds syrup 100 ml online[/url] symptoms lactose intolerance. The Generic Medicines Club is a leading consort in behalf of bigger healthcare for the treatment of all EU citizens. Quest of babies, syringes work better than spoons because you can be indubitable you're getting all the drug into your youngster's debouchment and down his throat. Voluntary for anaesthetic charities or stock upbringing organizations [url=http://www.65amps.com/medline/teamwork11/interaction9/]generic 250 mcg seroflo fast delivery[/url] allergy forecast rochester ny. While, in requital for most patients, medicines are safe and competent, side effects can happen. In rare cases, medicines may be detached if there are significant protection concerns or if the risks of the medicines compensate for the aptitude benefits. You mustiness exhaust otherwise [url=http://www.65amps.com/medline/teamwork11/interaction18/]order prinivil 5mg amex[/url] arrhythmia echocardiogram. Working in the medicines usefulness as far as something See Fettle Protect Partnership CIC, requires us to from short access to up-to-date news anent medicines. The stylish opinion via the Access to Pharmaceutical Bottom shows which sturdy pharmaceutical companies are marketing the most indispensable medicines and vaccines in place of the highest-burden disease in developing countries. Of trend it does [url=http://www.65amps.com/medline/teamwork11/interaction8/]trusted 500mg naprosyn[/url] arthritis thumb diet. The Value Added Medicines Group is a sector coterie of Medicines for Europe which aims to optimise, rethink and reinvent medicines based on known molecules and through bringing untapped invention to emend care delivery. You might entertain to analyse a infrequent different medicines to upon the ones that occupation best for the benefit of you. Go pet-friendly [url=http://www.65amps.com/medline/teamwork11/interaction7/]quality rumalaya forte 30pills[/url] muscle relaxant injections neck. Generic medicines are the first be on the take treatment over the extent of most habitual diseases such as diabetes, extravagant cholesterol or hypertension. Booking assignment with doctors is much flexible just now with our services along with purchasing medicines online. It provides victuals and too acts as herbal penalty [url=http://www.65amps.com/medline/teamwork11/interaction19/]discount lopid 300 mg online[/url] symptoms neuropathy.
Good Reasons For Selecting Windows Programs For Free
FrankJScott - 07. 03. 2023 13:52

In response to the guy talking about microsoft suite programs, best windows software for laptop, azure sales certification, free unzip software for windows 10, vba ms excel, sandboxie free, I highly suggest this total stranger for windows programs for free forum or free programs like microsoft word, iobit uninstaller 10 download, download free unzip program for windows 10, download free notepad++ for windows 10 64 bit, mos excel certification cost, microsoft ai academy, not to mention this these details on download microsoft programs free blog and don't forget microsoft word processing program, microsoft amp program, discount on microsoft office 365, microsoft student software, windows application software download free, winrar software download for windows 10, and don't forget this get redirected here about download microsoft programs free forum which is as good as revo uninstaller pro free, microsoft office uwo, deskpins windows 10 free download, esi program microsoft, free zip programs windows 10, mpp excel, . Also, have a look at this my sources for windows software pc site alongside all iobit uninstaller pro 7 download, download useful software for pc, microsoft office specialist word, best software download for pc, graduate program microsoft, microsoft word certification free, alongside all this i loved this about download windows software free site alongside all microsoft excel specialist certification, windows education discount, infrarecorder windows 10 download, outlook computer program, office program for windows 10, winrar zip software free download, not to mention recommended site about download windows software free site which is also worth a look not to mention download wise disk cleaner, utoronto microsoft office, microsoft office small business 2007, software to open rar file in windows 10, free unzip download for windows 10, excel certification cost, also. I also suggest this what is it worth on microsoft programs crack details alongside all sandboxie free download 64 bit, microsoft office developer program, microsoft imagine program, microsoft software programs, blender download free windows 10, absolute uninstaller download, alongside all this breaking news for microsoft programs advice not to mention uoit microsoft office, microsoft developer program, eku microsoft office, revo uninstaller for mac free download, infrarecorder windows 10 download, free windows 98 software, not to mention learn more here on microsoft programs crack advice and don't forget best youtube video downloader software free download for windows 10, master excel, blender animation software free download for windows 10, mwsnap 3 free download, computer software windows 7, tamiu microsoft office, which is also great. Finally, have a look at this read this about download microsoft programs free url with word programs for windows, important software for pc windows 7, office 365 open license, free wordpad for windows 10, flowchart in excel, word program for windows 10, for good measure. Check more @ Recommended Tips For Selecting Microsoft Programs Crack 2ad162c

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).