Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Kojotí dáma Mercy Thompson je zpět, čelí Uchvatiteli duší, Patricia Briggs: Uchvatitel duší (Mercedes Thompson 13)

uchvatitel_duší_cover

Mercedes Athena Thompsonová Hauptmanová už zase lítá v problémech. Zmizel nevypočitatelný Wulfe i řada dalších upírů, někdo ve městě vraždí slabší magické bytosti a kojotka musí záhy sama čelit útoku děsivých pavoukovitých stvoření. Prostě vítejte opět v Tri-Cities, tam, kde už si na magické potíže dávno zvykli.

Jen chvíli poté, co se Mercy vypořádala s Kouřovým démonem už se zase musí postavit novému problému, tentokrát Uchvatiteli duší. V neutrálním městě, kde mohou lidé a nadpřirozené bytosti žít bok po boku pod ochranou Adamovy smečky zdánlivě v míru a bezpečí, si totiž neznámý pachatel začal vybírat slabé magické bytosti, které kolem sebe nemají mnoho přátel a jejichž smrti si sotvakdo všimne. Tedy do chvíle, než se mrtvol vynoří příliš a mezi nadpřirozenou komunitou v Tri-Cities vypukne panika – chrání snad vlkodlaci jen ty „důležité“ osobnosti a nad nevýznamnými mávají rukou? Politický problém je na stole, nemluvě o náhle zmizelých upírech a řadě dalších problémů.

V hlavní roli postavy

U Mercy Thompsonové už jsme si tak nějak zvykli, že musí v každé nové knize řešit hned několik zápletek najednou, do toho nějaké romantické trable a často také komplikace způsobené zraněními utrženými v boji. V tomto směru je novinka Uchvatitel duší překvapivou změnou – zápletku tu máme vlastně jen jednu, navíc tentokrát podstatně méně akční a spíše v detektivně-politickém duchu. To nutně neznamená, že by kniha nudila, ostatně číst o starých známých postavách je jedna radost a Patricia Briggs také rozhodně nezapomněla psát čtivě, takže se stránky tak jako obvykle otáčejí raz dva.

Série Mercy Thompson

  1. Měsíční píseň (Mercy Thompsonová 1)
  2. Krevní pouto (Mercy Thompsonová 2)
  3. Železný polibek (Mercy Thompsonová 3)
  4. Zkřížené hnáty (Mercy Thompsonová 4)
  5. Stříbrná relikvie (Mercy Thompsonová 5)
  6. Říční znamení (Mercy Thompsonová 6)
  7. Spálená mrazem (Mercy Thompsonová 7)
  8. Nocí zlomená (Mercedes Thompsonová 8)
  9. Ohnivý dotyk (Mercedes Thompson 9)
  10. Dlouhé ticho (Mercy Thompsonová 10)
  11. Bouří prokletá (Mercy Thompsonová 11)
  12. Kouřový démon (Mercy Thompsonová 12)

Mnohem zajímavější než sama zápletka ale jsou tentokrát hrdinové. Předně hlavní pár Mercy a Adam – zatímco většina předchozích dílů stavěla na tom, že jeden z nich kamsi zmizel a druhý musel řešit všechny problémy o samotě, v Uchvatiteli duší fungují oba jako sehraný, navzájem se milující a podporující tým, což je po tak dlouhé době různých dramatických pnutí skvělé sledovat. Dokonce do takové míry, že člověk vydrží i nějakou tu milostnou scénu, i když si u toho v autorčině podání připadá bohužel spíše jako při sledování sexu svých rodičů než u rajcovní červené knihovny.

Patricia Briggs v pěti bodech

  1. Narodila se roku 1965 v Montaně ve Spojených státech, kde vystudovala dějepis a němčinu.
  2. Její debutový román Masques (1993) se u kritiky nesetkal s úspěchem a málem znamenal konec její literární kariéry. V roce 1995 následovala kniha Steal the Dragon (1995, č. Riallina hra, 2003), která se jako první dostala i k českým čtenářům.
  3. Teprve sérií urban fantasy o automechaničce Mercedes Thompsonové se dostala na žebříček bestsellerů New York Times. Cyklus dosáhl již třinácti dílů a vyšla i povídková sbírka Mihotavé stíny.
  4. V tomtéž světě se odehrává i série Alfa & Omega, která vypráví o druhém marokově synovi, Charlesovi, a jeho družce Anně. Ta prozatím čítá šest dílů.
  5. Volný čas tráví Patricia Briggs s rodinou a koňmi.

Dostatek prostoru dostane i plejáda postav vedlejších. Jedním z hlavních taháků bude pro fanoušky série nepochybně odhalení totožnosti Sherwooda Posta a jeho dopady na dynamiku smečky, ale svých patnáct minut slávy dostane i Warren, Zack, Tad, Jess, místní král goblinů, Tilly alias Pod Kopcem a dojde i na krátká camea Samuela či Kojota. Značný prostor pak autorka věnuje faemu Zeemu a samozřejmě magií nadanému upíru Wulfovi, po kterém Mercy po celou dobu pátrá. Jak je navíc patrné ze seznamu zmíněných postav, Patricia Briggs často a do detailu zmiňuje dopady událostí z mnohých předchozích dílů, čímž svůj svět k radosti fanoušků dále zahušťuje různými křížovými odkazy a dodává příběhu na uvěřitelnosti a celistvosti.

Jako návrat domů

Otevírat knihy s Mercy Thompsonovou je jako nazout oblíbené teplé škrpále a vrátit se domů. Sympatické postavy tu obývají zajímavý barvitý svět a řeší akčně-detektivní zápletky, aby zabránily narůstajícímu počtu mrtvol nebo hrozícím problémům mezi obyčejným lidstvem a mezi magickými bytostmi. Patricia Briggs tentokrát ubrala akce a zápletky a naopak přidala důraz na hrdiny a budování světa v pozadí, to ovšem neznamená, že by jí docházel dech. Naopak, aktuální kniha působí, že se tu mezi řádky sbírá větší drama, které už už hrozí vypuknout v některém z následujících svazků a převrátit svět kojotí dámy naruby. Už aby tu tedy byl zase další díl.

  • Patricia Briggs: Uchvatitel duší (Mercedes Thompson 13)
  • FANTOM Print, 2022
  • Překlad: Kateřina Niklová
  • Obálka: Daniel Dos Santos
  • 352 stran, 399 Kč (v e-shopu Fantasye již za 279 Kč)
18. ledna 2023, Jan Nohovec

Mercedes Thompson 13 - Uchvatitel duší

Mercedes Thompson 13 - Uchvatitel duší
Vložit do pytle na zboží  Koupit 399 Kč 279 Kč