Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Bouří prokletá kojotka Mercy čelí černé magii i zombie kozičkám, Patricia Briggs: Bouří prokletá (Mercedes Thompson 11)

Briggs Patricia: Mercedes Thompson 11 - Bouří prokletá

Léto bez nové knihy Patricie Briggs by prostě nebylo ono. A třebaže za okny už se dávno zbarvilo listí, dojmy z nejnovějšího příběhu kojotí dámy stále přetrvávají. Americká autorka totiž v jedenáctém díle urban fantasy série sáhla po pořádně temném tématu – černé magii.

Letos je to přesně deset let, kdy se v českém překladu objevila první kniha ze žánru urban fantasy od americké autorky Patricie Briggs. A letos v létě vyšel také jedenáctý svazek její nejslavnější série o automechaničce Mercy Thompson. Ta se dokáže proměnit v kojota, vzala si za muže jednoho z nedůležitějších vlkodlaků ve Spojených státech, přátelí se s upíry i s fae, poskytla azyl chlapci uvězněnému kdysi v říši Pod kopcem i týranému vlkodlakovi s utajovanými magickými schopnostmi, slíbila ochranu před nadpřirozenými nepřístojnostmi všem lidem ve městě…

Za těch jedenáct dílů, jednu povídkovou sbírku a paralelní knižní sérii se těch vedlejších informací nastřádalo docela dost. Tu a tam to vypadalo, že autorce pomalu dochází dech, jinde zase že se v těch překrývajících se detailech pomalu sama ztrácí. Bouří prokletá je pokusem začít všechny detaily zpracovávat zpátky do jednoho velkého celku – a kdoví, možná i předehrou k vyvrcholení celé série o pár svazků později.

Čarodějnice, kam se podíváš

Ale zpátky do Tri-Cities. Americká vláda se pomalu sbližuje s fae a ráda by zorganizovala oficiální schůzku, na níž by se dohodla na mírumilovném soužití s nadpřirozenými bytostmi. Za koordinátorku si přirozeně vybrala Mercy, když teď smečka jejího manžela garantuje všem obyvatelům i návštěvníkům Tri-Cities bezpečí.

Patricia Briggs v pěti bodech

  1. Narodila se roku 1965 v Montaně ve Spojených státech, kde vystudovala dějepis a němčinu.
  2. Její debutový román Masques (1993) se u kritiky nesetkal s úspěchem a málem znamenal konec její literární kariéry. V roce 1995 následovala kniha Steal the Dragon (1995, č. Riallina hra, 2003), která se jako první dostala i k českým čtenářům.
  3. Teprve sérií urban fantasy o automechaničce Mercedes Thompsonové se dostala na žebříček bestsellerů New York Times. Cyklus dosáhl již jedenácti dílů a vyšla i povídková sbírka Mihotavé stíny.
  4. V tomtéž světě se odehrává i série Alfa & Omega, která vypráví o druhém marokově synovi, Charlesovi, a jeho družce Anně. Ta prozatím čítá pět dílů.
  5. Volný čas tráví Patricia Briggsová s rodinou a koňmi.

Jenže Mercy má spoustu starostí s něčím úplně jiným – během jediného dne se ve městě objeví vražedný goblin, pak stádo zakrslých koziček, které někdo proměnil v zombie, a navrch ještě někdo nastražil magickou past přímo v jejím sklepě. Zdá se, že do města dorazily mocné čarodějnice a jediný, kdo by mohl pomoci, totiž Elizaveta, spřízněná čarodějka smečky, je na stáži v Evropě u nejvyššího šéfa upírů. Dle tradice předešlých dílů nepřekvapí ani to, že se po většinu příběhu vypaří i největší ranař Adam.

Temnější a brutálnější, než jsme zvyklí

Bouří prokleté Patricia Briggs zcela zásadně přitvrdila. Její příběh je svižný a čtivý jako obvykle, namísto běžného skotačení mezi vlkodlaky, upíry a fae se však stočí za černou magií. Nejde ani tak o všude možně pobíhající zombie, jako spíš o hromadu násilí páchaného zápornými postavami na zvířatech i na lidech, kterou jsme v knihách této americké autorky dosud nezažili. Holt černá magie je černá magie.

Vyvažují to opět pasáže plné humoru či romantiky, ale také poodhalování skrytých souvislostí mezi probíhajícími i již dávno uzavřenými událostmi. Chvílemi to sice naneštěstí vypadá, jako kdyby si je autorka cucala z prstu – obzvlášť vzhledem k tomu, že ústřední zdůvodnění zápletky tohoto dílu se zřejmě dozvíme až v některém z následujících svazků – detaily však alespoň dodají barvu doposud šedým mezerám v příbězích jednotlivých postav. Pokud jde o hrdiny, v nové knize vůbec dojde k řadě vývojů, které bude zajímavé sledovat i nadále.

Po výletě do Evropy v minulém díle Dlouhé ticho se série o Mercy Thompson vrací do Tri-Cities, není to ale tak úplně návrat do starých známých vod. Temnější příběh nového dílu a posuny v zápletce celé knižní série dávají tušit, že se před námi rýsuje zásadnější linka, která svět kojotí hrdinky značně ovlivní. Držme jí palce, aby se s tím vypořádala tak, jak to umí nejlépe – s pořádnou dávkou štěstí a nerozumu.

  • Patricia Briggs: Bouří prokletá (Mercy Thompsonová 11)
  • FANTOM Print, 2019
  • Překlad: Kateřina Niklová
  • Obálka: Daniel dos Santos
  • 320 stran, 339 Kč (v e-shopu Fantasye již za 237 Kč)
24. listopadu 2019, Jan Nohovec

Mercedes Thompson 11 - Bouří prokletá

Mercedes Thompson 11 - Bouří prokletá
Vložit do pytle na zboží  Koupit 339 Kč 237 Kč