Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Mercy Thompsonová se v Dlouhém tichu podívala do Prahy, Patricia Briggs: Dlouhé ticho (Mercy Thompsonová 10)

Briggs Patricia: Mercedes Thompson 10 - Dlouhé ticho

Duchovní matka kojotí kožoměnkyně Mercy Thompsonové, Patricia Briggs, přijela v roce 2012 na pozvání tuzemského nakladatele do České republiky. Zalíbilo se jí tu natolik, že se desátý díl této knižní série odehrává přímo v Praze. Dojde na golema, vlkodlaky, upíry, duchy i řadu dalšího.

Po výživném, akcí i politikou nabitém díle Ohnivý dotyk, který Patricia Briggs představila v českém překladu v roce 2016, přišel čas trochu zvolnit tempo. Autorka se uchýlila k oblíbenému scenáristickému triku vypravit hlavní hrdiny do zcela nového prostředí a oživit tím sérii neokoukanými motivy. V nové knize však nejde o jednorázovou dovolenou, která se zvrhne, jako tomu bylo v šestém díle Říční znamení. Místo toho je Mercy ve slabé chvíli unesena, převezena do italského Milána a vtažena do tenat upírsko-vlkodlačí politiky v Evropě.

Z Itálie se nakonec kojotce podaří uprchnout a shodou okolností se ocitne uprostřed Prahy, o níž dosud slyšela tak maximálně z doslechu. Musí se skrývat, nikde ji nečekají žádní přátelé ani spojenci a vzdálenost utlumila její pouto se smečkou natolik, že z toho dlouhého ticha Adam leze po stropě. Ten se mezitím společně s upíří královnou Marsilií, gobliním králem jménem Larry a samozřejmě Stefanem vydává vyjednávat do Milána. Aniž by tušil, že Mercy tam už není.

Mercy Thompsonová trochu jinak

Patricia Briggs už od první strany nového románu dává tušit, že tentokrát budou věci trochu jinak. Osamělá Mercy vypráví jen polovinu příběhu a zbytek se naopak nově odehrává z pohledu Adama. A třebaže ti dva nejlépe fungují v tandemu, jejich oddělením dostává kniha zase novou, neméně zajímavou dynamiku. Obě dějové linie se navíc neodehrávají souběžně, ale různě skáčou v čase sem a tam. Pořádek v tom sice dělá autorka krátkými průpovídkami na začátku kapitol – další novinka – i tak jde ale v případě netradiční výstavby děje o příjemné ozvláštnění.

Patricia Briggs v pěti bodech

  1. Narodila se roku 1965 v Montaně ve Spojených státech, kde vystudovala dějepis a němčinu.
  2. Její debutový román Masques (1993) se u kritiky nesetkal s úspěchem a málem znamenal konec její literární kariéry. V roce 1995 následovala kniha Steal the Dragon (1995, č. Riallina hra, 2003), která se jako první dostala i k českým čtenářům.
  3. Teprve sérií urban fantasy o automechaničce Mercedes Thompsonové se dostala na žebříček bestsellerů New York Times. Cyklus dosáhl již desíti dílů a vyšla i povídková antologie Mihotavé stíny.
  4. V tomtéž světě se odehrává i série Alfa & Omega, která vypráví o druhém marokově synovi, Charlesovi, a jeho družce Anně. Ta prozatím čítá čtyři díly.
  5. Volný čas tráví Patricia Briggsová s rodinou a koňmi.

Tou největší změnou je ale samozřejmě evropské prostředí. Prahu si autorka zjevně prochodila a nastudovala velmi dobře, a tak domácího čtenáře příjemně překvapí absence faktických chyb, jaké by se v podobném románu daly čekat. Zajímavá je také atmosféra Prahy z amerického úhlu pohledu či role pražských upírů a vlkodlaků v nadpřirozené politice Starého kontinentu (včetně sympaticky odtažitého a nejednoznačného alfy od Vltavy).

Nakonec se navíc ukáže, že nejasně motivovaný únos Mercy do Evropy měl mnohem širší souvislosti, dozvíme se něco o historii Marsilie a Stefana i o schopnostech dosud nepříliš známých goblinů a Mercy také odhalí nové hloubky svých schopností rozmlouvat s duchy – to když potká nemístně silné spirituální zbytky pražského golema.

S lehkostí sobě vlastní

Ve výsledku působí Dlouhé ticho jako velmi příjemná dovolenková epizoda oblíbené série. Naneštěstí má několik hluchých míst, co se týče logiky příběhu, kapitoly z pohledu Adama, evropská politika a především kulisy Prahy však drobné nedostatky tuzemskému čtenáři s přehledem vynahradí. I tentokrát píše Patricia Briggs s lehkostí a čtivostí sobě vlastní, a tak máme ji i její hrdiny rádi.

  • Patricia Briggs: Dlouhé ticho (Mercy Thompsonová 10)
  • FANTOM Print, 2017
  • Překlad: Kateřina Niklová
  • Obálka: Daniel dos Santos
  • 320 stran, 319 Kč (v e-shopu Fantasye již za 223 Kč)
3. září 2017, Jan Nohovec

Mercedes Thompson 10 - Dlouhé ticho

Mercedes Thompson 10 - Dlouhé ticho
Vložit do pytle na zboží  Koupit 339 Kč 237 Kč