Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Když se rezervací nese smutný blues, Jason Aaron & R. M. Guéra: Rezervace v rytmu blues (Skalpy 7)

Aaron Jason & Guéra R. M.: Skalpy: Rezervace v rytmu blues

Představ si, že celej život vyjdeš s tím, co tvý vlastní pole urodí, a pak si na starý kolena zvrtneš kotník a z celoroční sklizně ti vybyde jen několik mizernejch tuřínů. Představ si, že jsi na kluky, ale společnost, v který žiješ, by tě za to nejraději zlynčovala, a tak raději mlčíš a hraješ si na drsňáka. Představ si, že ti osud dá novou šanci, a ty ji stejně po chvilce váhání spláchneš do záchodu. Anebo si to nepředstavuj a rovnou si o tom přečti.

Komiksová série Skalpy z prostředí hříchy prožrané indiánské rezervace Prérijní růže se nepozorovaně přehoupla do své druhé poloviny a dávno už není jen neonoirovou detektivkou o agentovi v utajení. Vlastně jí v podstatě ani nikdy nebyla, jen si toho čtenář začal všímat až postupně. Asi nejmarkantněji to potvrzuje novinka Rezervace v rytmu blues, v níž je někdejší ústřední hrdina Dash Zlý kůň odsunut bezmála na vedlejší kolej. Místo něj se o místo pod žhavým dakotským sluncem perou jiní.

Nejnovější, příjemně macatý svazek o bezmála dvou set stranách tvoří čtyři různé příběhy. První dva jsou víceméně na hlavní dějové lince zcela nezávislé a s trochou škodolibosti by je bylo možné označit za literární křoví. Pravda je ale taková, že oba příběhy jsou nadmíru povedené a svým postavením připomínají výborně vycizelované povídky přidružené k velkému románu.

Komiksová série Skalpy (Scalped)

V prvním z nich, překvapivě citlivé studii lidského života, pýchy, ale i partnerské soudržnosti nazvané Poslouchej, jak se Země otáčí, čtenář sleduje pár postarších indiánských manželů bojujících s následky neúspěšné sklizně a nalomeného zdraví. Žádná akce, zato však výborně vystavěný scénář, který funguje takřka beze slov, lépe řečeno bez halasných dialogů. Druhý příběh – Vznešený čin ctihodného španělského katolíka – je sólovou jízdou jedné z vedlejších postav série, která vyrazí na služební cestu za kopečky a během zvláštní mise poodhalí nečekané detaily z vlastního soukromí. Nebylo by záhodno čtenáři v recenzi prozradit, o kterou postavu jde, šokující dějový zvrat však snese to nejvyšší měřítko.

Páteř celé knihy tvoří čtyřdílný příběh nazvaný Nechtěné, jehož předehrou je retrospektivní epizoda Rodinná tradice. Zatímco výlet do minulosti, konkrétně do nevyzpytatelné vietnamské džungle, osvětluje některé detaily z prokleté rodinné historie Zlých koňů, Nechtěné – jak už název napovídá – se zabývá otázkou nechtěného dítěte: Sebere dcera náčelníka Rudé vrány Carol odvahu a postaví se nenadálé situaci, respektive svému nezřízenému životu čelem? A jak do jejího rozhodování zasáhne další drogový závislák Dashiell, který sám musí řešit nenadálé otcovské potíže? Do rezervace se totiž nečekaně vrací Dashův otec, na něhož nezdárný syn už dávno zanevřel.

I sedmý svazek Skalpů potvrzuje trend posledních dílů série. Příběh, který zpočátku vsadil na zločinem opepřené exotické prostředí indiánské rezervace, se postupně rozrůstá do šířky a hloubky. Zprvu se zdálo, že napětí bude generovat především ústřední závod s časem, tedy Dashova snaha dostat Rudou vránu za mříže dříve, než se náčelník dozví o jeho spolupráci s FBI. Tak tomu už ale dávno není. I tento prvek sice v sérii zůstává zachován, vytlačují jej ale další, mnohem lidštější a obecnější náměty: otcovství, těhotenství, sexuální orientace, staré rodinné křivdy apod.

Jason Aaron v pěti bodech

  1. Je americký komiksový tvůrce ve službách Marvelu, kde už pracoval mj. na sériích Wolverine, Ghost Rider, Punisher či Thor: God of Thunder.
  2. Než přešel do Marvelu, prosadil se v DC imprintu Vertigo komiksem z vietnamské války nazvaným The Other Side (Druhá strana), za tuto minisérii si vysloužil svou první nominaci na Eisnerovu cenu.
  3. Skalpy, ambiciózní projekt o zločinem prolezlé indiánské rezervaci, psal Aaron pro Vertigo v letech 2007 až 2012, v originále už je tedy série kompletní.
  4. V současnosti boduje krimi-komiksovou sérií Southern Bastards (Jižanští parchanti), která byla roku 2015 oceněna Harveyho cenou za nejlepší novou sérii a o rok později dvěma Eisnerovými cenami (pro nejlepší pokračující sérii a nejlepšího scenáristu).
  5. V nakladatelství Crew vyšel česky též jeho komiks Muži hněvu (Men of Wrath), chystá se také vydání Aaronova runu Doctora Strange, další autorovy superhrdinské scénáře vyšly v komiksových řadách nakladatelství Hachette Fascicoli.

Scenárista Jason Aaron nadále odvádí nadstandardní výkon, méně trpělivému čtenáři, který očekává především čistokrevnou akci či alespoň posun v kriminálním vyšetřování jednotlivých vražd, však jistě pomalu dochází trpělivost. Z nekompromisní a často vulgární kriminálky se totiž stává působivá komiksová poéma o těžkostech bytí, která zcela cíleně hledá cestu ven z žánrové šablony, aniž by se původnímu krimi námětu současně příliš odcizila.

Nabízí se samozřejmě otázka, proč Aaron Dashe poněkud stáhl do stínu. Jedním z důvodů je jistě snaha vytvořit komplexní mozaiku příběhů z indiánské rezervace, která se neopírá o jediného hrdinu. Současně se ale ukazuje, že Dashova postava holohlavého tvrďáka – založená na přílišné konzumaci drog a alkoholu mj. v důsledku nervového přepjetí – nemá takovou hybnou sílu, aby sama o sobě celý komiks utáhla. A není ani zdaleka tou charakterově nejpozoruhodnější figurkou na šachovnici. Dashův tanec na ostří břitvy splnil prvotní cíl a vtáhl čtenáře do děje, nechce-li však Aaron rozehrát velkolepé finále příliš brzy, musí sérii nastavovat o další příběhy a postavy.

I díky tomu už Skalpy nejsou jen drsnou detektivkou, nýbrž panoramatickým obrazem zoufalci prosáklé rezervace. Ano, vysoké tempo muselo ustoupit pečlivé výstavbě scén a obrazů – obzvláště si Aaron a jeho kreslíři potrpí na souběžné zachycení vícero osudů či myšlenkových pochodů, zdvojování obrazů apod. Právě tím ale Skalpy vyčnívají z davu a na české komiksové scéně, která se zpravidla nespokojí pouze s bezduchou akcí, právem sbírají body.

  • Jason Aaron & R. M. Guéra: Rezervace v rytmu blues (Skalpy 7)
  • Crew, 2017
  • Překlad: Štěpán Kopřiva
  • 192 stran, 399 Kč (v e-shopu Fantasye již za 359 Kč)
12. března 2018, Jakub Ehrenberger

Skalpy: Rezervace v rytmu blues

Skalpy: Rezervace v rytmu blues
Vložit do pytle na zboží  Koupit 399 Kč 359 Kč