Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Komiks Skalpy Jasona Aarona srazí čtenáře do tratoliště indiánské krve, Jason Aaron & R. M. Guéra: Skalpy 1 – Země indiánů

Aaron Jason & Guéra R. M.: Skalpy: Země indiánů

Jižní Dakota, to je nepřehledná džungle, přestože v ní nerostou takřka žádné stromy. Zato v ní bují něco mnohem zhoubnějšího. Vyprahlá americká prérie, kde se chudoba objímá s bohem alkoholu, je plodným semeništěm organizovaného zločinu. A holohlavý rváč Dashiell Zlý kůň se jako samozvaný spasitel vrací po mnoha letech domů, aby v rezervaci konečně poklidil. Nebo je tomu úplně jinak?

Zdá se, že se buldok Dashiell vrací do indiánské rezervace Prérijní růže právě včas. Místní zločinecký boss Rudá vrána chystá otevření velkolepého kasina, jehož výstavbu pravděpodobně financoval z veřejných peněz, Dashiellovu matku srdnatě hájící indiánské tradice se někdo snaží odkráglovat a jeho bývalá holka Carol si nechává dráždit poštěváček od každého pablba, kterému penis vydrží stát dostatečně dlouho na to, aby vůbec mělo cenu se svléct. No prostě ráj na zemi vypadá podle křesťanských příruček úplně jinak.

Ale ono to jinak nejde. Skutečnou práci má v zapadlé indiánské rezervaci jen asi každý pátý, přičemž o její legálnosti by se jistě dalo polemizovat. Ostatní obyvatelé se protloukají s pomocí sociálních dávek nebo si přivydělávají pečením (čti: vařením) perníku. Chudý kraj, chudý mrav. Dashiell Zlý kůň však není žádný zlatý hoch, který přináší přiopilým obyvatelům rodného kraje novodobé Písmo svaté. A tak vzduch záhy nasládne indiánskou krví.

Americký scenárista Jason Aaron se rozhodně ve své vertigovské sérii Skalpy s původním obyvatelstvem Ameriky nemazlí. Místem činu jeho drsné komiksové kriminálky, která čerpá z osvědčených konceptů hard-boiled fiction či noirového filmu, je zdegenerované, zoufalstvím prosáklé indiánské doupě, kde se člověk musí mít na pozoru i před svým nejlepším přítelem. Do takové díry přirozeně Aaron nemůže poslat nějakého obrýleného tichošlápka, a tak má jeho maniakální antihrdina Dash na kontě nejeden vroubek. Ostatně, přesně takové nekompromisní typy má čtenář v oblibě, ať už se jmenují Frank Castle, Hellboy či John Constantine.

Jason Aaron v pěti bodech

  • je americký komiksový tvůrce ve službách Marvelu
  • než si jej ochočil Marvel, prosadil se v DC imprintu Vertigo komiksem z vietnamské války nazvaným The Other Side (Druhá strana)
  • za tuto minisérii si vysloužil nominaci na Eisnerovu cenu
  • Skalpy, svůj zatím nejambicióznější projekt, psal v letech 2007 až 2012, v originále už je tedy série kompletní
  • z tradičních (super)hrdinů si Aaron osedlal Wolverinea, Punishera nebo třeba Neuvěřitelného Hul­ka

Vizuálně má indiánskou anti-idylu na starosti zasloužilý srbský ilustrátor R. M. Guéra (což je jeho umělecké jméno, kdyby snad náhodou někomu neznělo dostatečně srbsky), který Aaronův bezútěšný komiks posadil na splašeného koně a kopnul zvíře do zadku. Ostré řezy obličeje, ztemnělé uličky nažloutlé v blednoucím světle a nepřátelské stíny takřka na každém kroku čtenáři zprvu četbu nikterak neusnadňují, jakmile se však dostane do příběhu, nebude si rozhodně přát, aby Guéra svého koně krotil.

Skalpy jsou politicky nekorektní, sexem a násilím napěchovaný a k tomu ještě arzenálem pestrých nadávek a vulgarit vyzbrojený komiks, který je, jak se píše na zadní straně, určen pro dospělé čtenáře. Ostatně překládal ho Štěpán Kopřiva. Vychutnají si jej všichni ti, kteří marně pošilhávají po dalším vydání Brubakerova opusu Criminal, šetří na souborné vydání Sin City nebo se zrovna zabouchli do westernové zábavy a lá Jonah Hex. Snad se tenhle majstrštyk na českém trhu chytne. Indiánská krev připravená dle Aaronova receptu totiž chutná navýsost dobře. Vinnetou je mrtev, ať žije Zlý kůň!

  • Jason Aaron & R. M. Guéra: Země indiánů (Skalpy 1)
  • Crew, 2014
  • překlad: Štěpán Kopřiva
  • 128 stran, 329 Kč (v e-shopu Fantasye již za 296 Kč)
22. října 2014, Jakub Ehrenberger

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Skalpy: Země indiánů

Skalpy: Země indiánů
Vložit do pytle na zboží  Koupit 349 Kč 314 Kč