Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Šesté Skalpy se stranou rozhodně nedrží, umírá se i po telefonu, Jason Aaron & R. M. Guéra: Hlodání (Skalpy 6)

Aaron Jason & Guéra R. M.: Skalpy: Hlodání

Náčelník Lincoln Rudá vrána šlápl na kuří oko šéfovi asijského zločineckého syndikátu a nezdá se, že ten by to hodlal nechat jen tak. Šaman Ten, který chytá si pořizuje novou pušku. A ranař Dashiell Zlý kůň, který se oblbuje heroinem a alkoholem, má týden na to, aby se vzchopil a vypátral FBI špicla v řadách náčelníkových mužů. Háček je v tom, že oním špiclem je on sám.

(Výstřel)
Johnny Jazyk (v telefonu): Co se to kurva právě stalo? Co to bylo? Hlavoune? Haló? Co to –
Lincoln Rudá vrána (do telefonu): Už tě neslyší.
Johnny Jazyk: Ty zdegenerovanej demente. Modli se, ať není mrtvej.
Umírající vězeň: Uuuhhh…
Lincoln Rudá vrána (do telefonu): Není.
(Několik výstřelů)
Lincoln Rudá vrána (do telefonu): Teď už jo.

Indiánská rezervace Prérijní růže připomíná ráj na zemi asi stejně jako plesnivý pokoj v zapadlém motelu luxusní prezidentské apartmá, přesto se pro řadu ztracených duší stala domovem. A vlastně by v ní mohlo být i docela útulno, kdyby se tu do země místo dešťových kapek nevsakovala krev a konflikty se tu neřešily s kudlou v ruce v zapadlých uličkách.

Komiksová série Skalpy v češtině

Do tohoto vražedného mumraje se před časem po letech v exilu nedobrovolně vrátil i ztracený syn rezervace, tajný agent FBI Dashiell Zlý kůň. Pro svého nadřízeného, zvláštního agenta Baylise Nitze, má získat důkazy o zločinech svérázného náčelníka Rudé vrány, na něhož má Nitz spadeno už od poloviny 70. let. Dashovi se sice podařilo organizaci úspěšně infiltrovat, jenže poté se zapletl s náčelníkovou dcerou a drogami a teď to vypadá, že mu definitivně odzvonilo. Jeho nemilosrdným šéfům na obou stranách barikády totiž dochází trpělivost, z vězení se chystá hromotluk Diesel, s nímž si Dash příliš nepadl do oka, a vše navíc nasvědčuje tomu, že se v brzké době v rezervaci bude střílet. Jak do toho všeho promluví bláznivý šaman Ten, který chytá?

Po poněkud rozpačitém pátém díle Skalpů, v němž čmuchání agenta z donucení Dashe Zlého koně kolem Lincolna Rudé vrány poněkud ustoupilo do pozadí, zařadil scenárista Jason Aaron v novém svazku Hlodání zcela jiný rychlostní stupeň a rozhodl se své hrdiny ve sr*čkách, do nichž se dostali, pořádně vymáchat. Na scénu kvůli tomu povolal většinu ústředních aktérů série od správňáckého policisty Volného páda až po bělošského zabijáka Diesela Fillenwortha. A právě spletenec jednotlivých postav, které na sebe často bolestivě narážejí, mu dovoluje rozehrát hru moci a násilí, která se čte jedním dechem. Každý se snaží podrazit každého, osobní sympatie a antipatie se přelévají zleva doprava a zase zpátky a nouze dává vzniknout nečekaným spojenectvím, která však zákonitě nemají dlouhého trvání.

Jason Aaron v pěti bodech

  • je americký komiksový tvůrce ve službách Marvelu, kde už pracoval mj. na sériích Wolverine, Ghost Rider, Punisher či Thor: God of Thunder
  • než přešel do Marvelu, prosadil se v DC imprintu Vertigo komiksem z vietnamské války nazvaným The Other Side (Druhá strana), za tuto minisérii si vysloužil svou první nominaci na Eisnerovu cenu
  • Skalpy, ambiciózní projekt o zločinem prolezlé indiánské rezervaci, psal Aaron pro Vertigo v letech 2007 až 2012, v originále už je tedy série kompletní
  • v současnosti boduje krimikomiksovou sérií Southern Bastards (Jižanští parchanti), která byla roku 2015 oceněna Harveyho cenou za nejlepší novou sérii a o rok později dvěma Eisnerovými cenami (pro nejlepší pokračující sérii a nejlepšího scenáristu)
  • v nakladatelství Crew vyšel česky též jeho komiks Muži hněvu (Men of Wrath), jeho superhrdinské scénáře vyšly v komiksových řadách nakladatelství Hachette Fascicoli

Skalpy jsou nesporně jednou z nejlepších akčních komiksových sérií pro dospělé, která se kdy na českém trhu objevila, a nový svazek tohoto vulgárního a politicky nekorektního komiksu to náležitě potvrzuje. S tím, jak se série překulila do své druhé poloviny, se ústřední konflikt přiostřuje a vedlejší linky či flashbacky odpadají. Scénář se navíc může konečně pořádně opřít o dostatečné znalosti pravidelného čtenáře a více pracovat s jeho rostoucím očekáváním: Bude Zlý kůň odhalen? Dostane se někdo na kobylku tajemnému loutkoherci v pozadí, Tomu, který chytá? A zůstal v Prérijní růži ještě vůbec nějaký poctivec, jemuž by bylo možné bez výčitek svědomí držet palce? To je jen zlomek otázek, které se na čtenáře z každého ostře řezaného panelu komiksu hrnou.

Tvůrci Skalpů si nicméně nezaslouží chválu pouze za výborně vyladěný kriminální komiks, ale i proto, jak dokáží vedle akčních scén příběh doplnit i o zdánlivě vedlejší, avšak velmi lidské příběhy, mnohdy jen letmé rozpravy. V novém čísle je jednou takovou například ta úvodní mezi strážníkem Volným pádem a babičkou, která se opět dotýká i indiánské kultury. Dlouho ale v člověku zůstane hryzat třeba i pokus Rudé vrány přemluvit dceru ke spěšnému odjezdu. Je to snad otcovská láska, nebo jen zavšivený pytel výčitek, který se zrovna protrhl? O skutečných obavách, pochybnostech a prioritách jednotlivých účastníků prozrazují podobné scény často více než peprný slovník či efektivně vyprázdněný žaludek. A tak nezbývá než doufat, že se chystaný televizní pilot chytne a Skalpy dostanou zelenou také na televizní obrazovce. Aaronova prérijní apokalypsa by si ještě větší pozornost určitě zasloužila.

  • Jason Aaron & R. M. Guéra: Hlodání (Skalpy 6)
  • Crew, 2017
  • překlad: Štěpán Kopřiva
  • 128 stran, 379 Kč (v e-shopu Fantasye již za 341 Kč)
14. května 2017, Jakub Ehrenberger

Skalpy: Hlodání

Skalpy: Hlodání
Vložit do pytle na zboží  Koupit 379 Kč 341 Kč