Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Skalpy 3: Mrtvé matky za sebou zanechávají živé syny, Jason Aaron & R. M. Guéra: Skalpy 3 – Mrtvé matky

Aaron Jason & Guéra R. M.: Skalpy: Mrtvé matky

Už potřetí zve vousatý Američan Jason Aaron, jeden z nejpozoruhod­nějších komiksových scenáristů současnosti, české čtenáře do indiánské rezervace Prérijní růže. Dash Zlý kůň se tentokrát musí vypořádat s problémem, který představují mrtvé matky.

Dashiell Zlý kůň, tajný agent FBI, který má pro svého nadřízeného Nitze vyčmuchat špínu na zkorumpovaného náčelníka Rudou vránu, by nejraději Prérijní růži ukázal prostředníček a zmizel za kopečky. Nitz jej však drží v šachu, a tak se Dash volky nevolky snaží Rudé vraně dostat na kobylku. Čáru přes rozpočet mu však udělá brutální vražda jeho vlastní matky Giny, místní bojovnice za indiánská práva a jedné z nejhlasitějších odpůrkyň náčelníkovy pokřivené hospodářské politiky. Je Rudá vrána v její vraždě namočený? Odehrála se s jeho souhlasem, nebo dokonce na jeho výslovný rozkaz?

Třebaže tyto otázky v Dashovi hryžou, paradoxně se rozhodne matčinu vraždu ignorovat a vydává se raději po stopě jiného násilníka, který v jedné z místních výroben pervitinu chladnokrevně zardousil matku pěti dětí. Vyšetřování mu však zkomplikuje nejstarší z nich, dvanáctiletý Shelton, který by rád matčinu smrt za každou cenu pomstil.

Jason Aaron v pěti bodech

  • Je americký komiksový tvůrce ve službách Marvelu, kde už pracoval mimo jiné na sériích Wolverine, Ghost Rider, Punisher či Thor: God of Thunder.
  • Než přešel do Marvelu, prosadil se v DC imprintu Vertigo komiksem z vietnamské války nazvaným The Other Side (Druhá strana).
  • Za tuto minisérii si vysloužil nominaci na Eisnerovu cenu.
  • Skalpy, ambiciózní projekt o zločinem prolezlé indiánské rezervaci, psal Aaron pro Vertigo v letech 2007 až 2012. V originále už je tedy série kompletní.
  • V současnosti boduje krimikomiksovou sérií Southern Bastards (Jižanští parchanti), která byla roku 2015 oceněna Harveyho cenou za nejlepší novou sérii a autorovi samotnému vynesla nominaci na Harveyho i Eisnerovu cenu.

Mrtvé matky – tak scenárista Jason Aaron nazval centrální příběh třetího svazku komiksových Skalpů. Jak už tomu ale u zesnulých často bývá, víc než o nebožtíky samotné jde i tentokrát především o ty, kteří zůstali naživu. S rolí pozůstalých a vším, co s ní souvisí, se v komiksu musí popasovat nejen mladík Shelton, ale taky Dash, který na vlastní matku jen zdánlivě zanevřel, a náčelník Rudá vrána, jenž zavražděnou tradicionalistku Ginu navzdory rozdílným názorům očividně respektoval, ne-li přímo obdivoval (o milostném poměru obou kdysi před lety pomlčme).

Kdo od nových Skalpů očekává jen prostoduchou mlátičku, bude zklamaný. Aaron je zjevně pevně odhodlaný ukázat čtenářům víc než jen pár nahých zadků, roztříštěných čelistí a odstřelených šourků, a tak se do zločineckého bahna jménem Prérijní růže začíná nořit stále hlouběji. A to je moc dobře. Série, která zprvu vypadala jako přímočará akční one-man show, se pomalu rozrůstá do šíře a nabírá na plasticitě. Nové i dosud vedlejší postavy se hlasitě dožadují čtenářovy pozornosti a místy se člověk přistihne, že v tomhle světě samých záporáků ani neví, komu má dřív fandit.

Decentně s příběhem pracuje i výtvarník R. M. Guéra, jemuž se daří věrně zobrazit nejen vztek a agresivitu dynamických akčních scén, ale také přirdoušený smutek jednotlivých protagonistů, na který jsou slova krátká. Jednou z nejzdařilejších pasáží v tomto díle je kupříkladu poměrně dlouhá sekvence s náčelníkem Rudou vránou mlčky sedícím u těla zavražděné Giny. Guérovy komiksové panely se před čtenářem rozkládají jako obrazy z líbivé noirové kriminálky a je jen škoda, že se do filmového či televizního zpracování Skalpů nejspíš nikdo nepustí. Proč? Takovou porci násilí by totiž nejspíš nestrávila ani divácká základna Hry o trůny.

  • Jason Aaron & R. M. Guéra: Skalpy 3 – Mrtvé matky
  • Crew, 2015
  • překlad: Štěpán Kopřiva
  • 168 stran, 439 Kč (v e-shopu Fantasye již za 395 Kč)
10. prosince 2015, Jakub Ehrenberger

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Skalpy: Mrtvé matky

Skalpy: Mrtvé matky
449 Kč 404 Kč