Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.
Vyhlášení 29. ročníku Ceny Karla Čapka Krátké zprávy
Vyhlášení 29. ročníku Ceny Karla Čapka
(PR)

3. září 2009, Jiřina Vorlová
Československý fandom vyhlašuje 29. ročník literární soutěže Cena Karla Čapka. Své práce žánru sci-fi, fantasy nebo hororu s fantastickými prvky psané česky nebo slovensky zasílejte v elektronické formě nejlépe emailem, možno též na CD, DVD či disketě, a současně ve čtyřech čitelných papírových kopiích (anonymní výtisky bez uvedení jména autora) na adresu administrátora.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 4077
IstroCON 2009 a COMICS SALON 2009 Krátké zprávy
IstroCON 2009 a COMICS SALON 2009
Možno príde aj Comics Man! (PR)

31. srpna 2009, Róbert Žittňan
IstroCON 2009 je 22. ročník medzinárodného festivalu filmov, scifi, fantasy, hororu, larpov a spoločenských hier. Comics Salón 2009 je 6.ročník medzinárodného festivalu comicsu, anime, japonskej kultúry, počítačových hier a všetkých elementov dobrej zábavy. Koná se 11–13. september 2009 na tejto adrese:Istropolis, Trnavské Mýto 1, Bratislava

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 5867
Ohnivé pero Q2 2009, hlasovanie Krátké zprávy
Ohnivé pero Q2 2009, hlasovanie
PR

12. srpna 2009, Fantázia OnLine
Ďalšie kolo súťaže amatérskych poviedok, ktoré prebiehalo na stránke www.fantazia.sk, je za nami a ostáva na vás, čitateľoch, aby ste vybrali víťaza.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 4179
Conventicon 2009: Setkání na křídlech fantazie Krátké zprávy
Conventicon 2009: Setkání na křídlech fantazie
PR

3. srpna 2009, Vojtěch Čepelák
Conventicon je zbrusu nová akce nabízející esenci starého dobrého conování i vstup do nitra fantazie skrze zážitky a fundované přednášky. V Praze 28. až 30. srpna se otevře prostor pro zájmové a fanouškovské skupiny i špičky české fantastiky jištěné přednáškami s přesahem. A třeba to všechno i přežijete.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 4573
Vítězem soutěže o knihu Goblinova válka se stal Michal Pavlic Krátké zprávy
Vítězem soutěže o knihu Goblinova válka se stal Michal Pavlic


9. června 2009, Fantasya
Do soutěže o knihu Goblinova válka od Jima C. Hinese přišlo 37 odpovědí. Správných bylo nakonec 25. Největší problémy dělala čtvrtá otázka, jejíž odpověď šla ale poměrně snadno nalézt na začátku předchozího dílu série. Píseň o Jigovi je napsána na melodii skladby Sweet Home Alabama, již na počátku 70. let proslavila skupina Lynyrd Skynyrd. Ostatní otázky už tak těžké nebyly, Jim C. Hines žije v Michiganu, pavouk Ohýnek se zahřívá a bůh, který k Jigovi promlouvá, se jmenuje Tymalous Stínohvězda. Vítězem soutěže se stal Michal Pavlic.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 4772
Laser vydává jeden z nejzajímavějších románů Roberta Silverberga Umírat v nitru Krátké zprávy
Laser vydává jeden z nejzajímavějších románů Roberta Silverberga Umírat v nitru


18. března 2009, Jiří Popiolek
Nakladatelství Laser-books pokračuje ve vydávání knih z edice Mistrovská díla sci-fi v úchvatném tempu. Brzy po Gibsonově Virtuálním světle přichází na řadu jeden z nejzajímavějších – a podle mě nejlepších – románů Roberta Silverberga, nazvaný Umírat v nitru. Zárukou mimořádné kvality je pak i jméno překladatele, jímž je Petr Kotrle. Robert Silverberg, neobyčejně plodný a talentovaný autor science fiction, vytvořil v této knize nezapomenutelnou postavu telepata, jenž dokáže proniknout do nitra každého čtenáře a navždy ho změnit. David Selig se narodil se schopností nahlížet do lidské mysli i srdce a odhalit pravdu ukrytou v nejtajnějším koutku duše. S bezohlednou nenuceností využívá tento talent pro vlastní potěšení. A pak, jednoho dne, jeho síla začne pomalu odumírat… Román, všeobecně uznávaný jako zásadní dílo s motivem telepatie, je živý a bez přehánění úchvatný portrét člověka, jenž si nevážil pozoruhodného daru, kterého se mu dostalo. Díky trýznivé ztrátě nadlidského nadání je však nucen naučit se žít jako obyčejný člověk a paradoxně tak porozumět lidem kolem sebe mnohem lépe, než tomu bylo kdykoli dříve.

Číst článek dál | Diskuze (13) | Přístupů: 6006
Ohnivé pero vyhral Miloš Ferko Krátké zprávy
Ohnivé pero vyhral Miloš Ferko


3. února 2009, Alexandra Pavelková
Víťazmi 4. kvartálu 2008 súťaže Ohnivé pero sa stala dvojica populárnych teoretických publicistov zameriavajúcich sa na fantastiku Miloš a Ferko s poviedkou Trón pre kráľovnú.

Číst článek dál | Diskuze (768) | Přístupů: 4962
1. února startuje nová podoba Ligy přispěvatelů Krátké zprávy
1. února startuje nová podoba Ligy přispěvatelů


29. ledna 2009, Jiří Popiolek
1. prosince 2008 byl „předkolem“ zahájen druhý ročník Ligy přispěvatelů, 1. února 2009 startuje hlavní část soutěže. Nejdříve proto bude vhodné připomenout si pravidla, která zůstala v platnosti z loňského roku, pak vás seznámíme s novinkami. A věřte, je jich dost.

Číst článek dál | Diskuze (19) | Přístupů: 6998
Fantasya otevírá v Praze nové knihkupectví Krátké zprávy
Fantasya otevírá v Praze nové knihkupectví
Praha - Vinohrady

1. prosince 2008, Fantasya
Máme dobrou zprávu pro všechny příznivce fantastiky z Prahy a nejbližšího okolí. Nakladatelství FANTOM Print společně s webem Fantasya právě dnes, tedy 1. prosince 2008, otevřelo firemní knihkupectví v Praze na Vinohradech. Přesná adresa je: Knihkupectví Fantasya, Slezská 92.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 6312
Poslední dva dny hlasování v letošním ročníku Einsteinova mozku!!! Krátké zprávy
Poslední dva dny hlasování v letošním ročníku Einsteinova mozku!!!


29. září 2008, Jiří Popiolek
Blíží se uzávěrka prvního kola letošního ročníku soutěže Einsteinův mozek, a tak mají čtenáří poslední dva dny, kdy mohou rozhodnout, které povídky a romány postoupí do druhého kola. Hlasování probíhá zde. Připomeňme si, že loňskými vítězi byly román Stroncium Jiřího Kulhánka a povídka Bivoj a vládce stříbrného šípu Ďura Červenáka. A připomeňme si i to, že druhé kolo proběhne stejně jako loni na prosincovém brněnském Fénixconu a že garantem pro tento ročník se stala legenda české fantastiky, spisovatel Jiří W. Procházka.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 4120
Klasika se vrací - Laser připravuje nové vydání románu Zpěv drozda Krátké zprávy
Klasika se vrací - Laser připravuje nové vydání románu Zpěv drozda


17. září 2008, Jiří Popiolek
My pamětníci si na román Zpěv drozda, jehož autorem je Walter S. Tevis, dobře vzpomínáme z osmdesátých let minulého století. Nakladatelství Laser-books se rozhodlo k této klasice vrátit a vydat ji znovu jako součást své edice Mistrovská díla science fiction. Společnost pětadvacátého století je za pomoci drog a duševní manipulace ovládána vlastními výtvory – roboty. Ústřední dvojice postav se nadvládě snaží vymanit. Protihráčem je jí nejdokonalejší, zároveň však poslední článek technického vývoje – robot deváté generace. Rozpoutává se souboj myslí, zápas mezi přirozenou a umělou inteligencí… Pochmurná vize budoucnosti je varováním před možným zneužitím vědy a techniky, přesto nepostrádá humanistické jádro – víru v člověka a jeho rozum a naději, že lidé, stejně jako hlavní hrdinové románu, odolají nesmyslné touze po sebezničení. Kniha vychází v původním, mírně revidovaném překladu Miroslava Jindry.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 3819
Vyhlášení 28. ročníku Ceny Karla Čapka Krátké zprávy
Vyhlášení 28. ročníku Ceny Karla Čapka


27. srpna 2008, Jiřina Vorlová
Československý fandom vyhlašuje 28. ročník literární soutěže Cena Karla Čapka. Své práce žánru sci-fi, fantasy nebo hororu s fantastickými prvky psané česky nebo slovensky zasílejte v elektronické formě nejlépe emailem, možno též na CD či disketě a současně ve čtyřech čitelných papírových kopiích.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 3678
Fantázia začína... Krátké zprávy
Fantázia začína...
časopis Fantázia, číslo 41

20. července 2008, Ivan Alakša
Každý správny popkultúrny hrdina sa raz vráti, aby mohol ponúknuť viac… Nielen s novým logom, v novej podobe, ale aj s novým obsahom a novými prispievateľmi prichádza časopis Fantázia vo svojej obnovenej premiére.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 6670
PC hit loňského roku Hellgate London v knižní podobě Krátké zprávy
PC hit loňského roku Hellgate London v knižní podobě


8. ledna 2008, Robin Červeňák
Nakladatelství FANTOM Print chystá pro milovníky akčního RPG Hellgate London opravdovou lahůdku. V prvním čtvrtletí letošního roku vydá první díl z připravované trilogie ze světa Hellgate. V orginále má podtitul Exodus a přenese nás do roku 2038, kde je Londýn doslova peklem na zemi. Démonům se podařilo otevřít bránu mezi našimi světy a začinají se nepříjemně rozlézat. Armáda selhala a jedinou naději lidstva jsou starodávní Templáři. Hellgate London je umně skloubený mix sci-fi, fantasy a hororu. Autorem knihy je Mel Odom, jenž je rovněž autorem knih ze světů Might and Magic nebo Buffy the Vampire Slayer a český čtenář se s ním mohl setkat například v jedné z knih ze světa Diabla, Černá cesta.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 4348
Worldwide D&D Day Krátké zprávy
Worldwide D&D Day
pozvánka na akci

1. listopadu 2007, Dalcor
Dne 10. – 11. listopadu 2007 se v Pražské herně Černého rytíře uskuteční World DnD Day 2007. Zajímalo by vás, jaké to je ocitnout se v kůži oblíbených hrdinů z knížek Forgotten Realms, nebo Dragonlance? Chcete si na vlastní kůži vyzkoušet, jak vypadá sestup do Temných říší, nebo jací jsou opravdu drowové? Nebo snad sníte o tom, že jako Raistlin budete zkoumat magická tajemství Krynnu? World DnD Day vám nabízí právě takovou možnost.

Číst článek dál | Diskuze (2) | Přístupů: 5152
PC hra Zaklínač vzbudila záujem aj mimo hráčsku komunitu! Krátké zprávy
PC hra Zaklínač vzbudila záujem aj mimo hráčsku komunitu!


25. října 2007, Henrieta Galgóciová, Brloh
Príbehy o Zaklínačovi od aj u nás mimoriadne populárneho autora Andrzeja Sapkowskeho si získali srdcia fanúšikov žánru fantasy už dávno. Po nie príliš vydarenom filmovom a seriálovom spracovaní sa už čoskoro na úspechy knižných vydaní pokúsi Zaklínač nadviazať aj v hernej podobe.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 5432
PC hra Zaklínač: Čo by ste mali vedieť o Predpremiére? Krátké zprávy
PC hra Zaklínač: Čo by ste mali vedieť o Predpremiére?


19. října 2007, Brloh
Srdečne vás pozývame na VEĽKÚ PREDPREMIÉRU HRY ZAKLÍNAČ, ktorá sa uskutoční 23. 10. o 15:00 v Brlohu Polus (Vajnorska 100, Bratislava).

Číst článek dál | Diskuze (2) | Přístupů: 4640
Zaklínač prichádza do Brlohu o tri dny skôr Krátké zprávy
Zaklínač prichádza do Brlohu o tri dny skôr
soutěž o hru Zaklínač

8. října 2007, Brloh
Zaklínač klope na dvere? Nie, chystá sa vám ich rovno vykopnúť! Túto dlho očakávanú hru na motívy populárnej knihy Andrzeja Sapkowského si už onedlho budete môcť ohmatať aj na našich pultoch. Uvedenie hry síce oficiálne začína 26.10., ale ak navštívite našu predajňu Brloh Polus už o celé tri dni skôr – teda 23.10. zažijete jeho PREDPREMIÉRU.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 3591
Kdy bude nový Kulhánek? Jak se to vezme. Krátké zprávy
Kdy bude nový Kulhánek? Jak se to vezme.


5. října 2007, Martin Fajkus
Jedním z nejčastěji kladených dotazů je už zase otázka, kdy bude nový Kulhánek? Protože to zatím neví asi nikdo, rozhodlo se nakladatelství Klub Julese Vernea trochu zpříjemnit čtenářům čekání. Už v říjnu by se tak mohlo objevit exkluzivní kolibří vydání dvou Kulhánkových povídek pojmenované prostě POVÍDKY. První z nich bude kultovní příběh z postapokalyptické budoucnosti, který odstartoval Kulhánkovu kariéru jako spisovatele  – Je 7.00 – pro dnešek nejvyšší čas zabít svého prvního policajta, a druhou zase novinka v podobě předapokalyptického Trojúhelníku. Kolibříček bude mít obálku od Luise Roya a měl by stát pouhých 79 Kč, což je více než příjemná cena. Držíme palce Egonu Čiernemu, aby všechno vyšlo podle jeho plánů, a už se na knížečku těšíme.

Číst článek dál | Diskuze (109) | Přístupů: 5671
První kolo hlasování v soutěži o Einsteinův mozek skončilo, zde jsou romány a povídky postupující dál Krátké zprávy
První kolo hlasování v soutěži o Einsteinův mozek skončilo, zde jsou romány a povídky postupující dál


20. září 2007, kolektiv organizátorů
S koncem prázdnin skončila i možnost internetového hlasování do čtenářské soutěže O Einsteinův mozek pro nejlepší povídku a román roku 2006. Celkem hlasovalo 175 čtenářů, kteří rozdělili celkem 356 hlasů 45 knihám v kategorii román a 416 hlasů 220 povídkám.

Číst článek dál | Diskuze (1) | Přístupů: 3952
Vyhlášení 27. ročníku Ceny Karla Čapka Krátké zprávy
Vyhlášení 27. ročníku Ceny Karla Čapka


25. července 2007, Jiřina Vorlová
Československý fandom vyhlašuje 27. ročník literární soutěže Cena Karla Čapka. Své práce žánru sci-fi, fantasy nebo hororu s fantastickými prvky psané česky nebo slovensky zasílejte v elektronické formě na CD, disketě či emailem a současně ve čtyřech čitelných papírových kopiích (anonymní výtisky bez uvedení jména autora) na adresu administrátora.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 3676
To nejlepší z roku 2006 podle Akademie sci-fi, fantasy a hororu Krátké zprávy
To nejlepší z roku 2006 podle Akademie sci-fi, fantasy a hororu


6. května 2007,
Přinášíme výsledky Cen Akademie SFFH za rok 2006, které byly předány v sobotu 5. května v rámci tradičního festivalu Svět knihy v Praze.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 4270
Krátké zprávy
Čtenářská cena Einsteinův mozek
pro nejlepší povídku a román roku 2006

2. dubna 2007, kolektiv organizátorů
Stejně jako ve světě, existuje u nás, na teritoriu České a Slovenské republiky, značné množství specifických cen pro díla z oblasti science fiction a fantasy. Jedná se o ceny jednotlivých nakladatelů, odborně profilovaných porot, fanovských klubů. Stále však chybí protipól těchto ocenění a tím je ocenění čtenářské, tedy ocenění nejlepší povídky a románu roku, o kterém budou svými hlasy rozhodovat právě ti, pro něž se knihy píší a vydávají – čtenáři.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 4336
Nominace na cenu Akademie SFFH v kategorii Česká a slovenská povídka Krátké zprávy
Nominace na cenu Akademie SFFH v kategorii Česká a slovenská povídka


16. března 2007, Akademie SFFH
Dne 16. 3. 2007 byl uzavřen výběr nominací pro cenu Akademie SFFH v kategorii Česká a slovenská povídka. Členy komise jsou aktivní redaktoři a editoři žánru – Miloš Ferko, Ondřej Jireš, Antonín K. K. Kudláč, Tomáš Němec a Vlado Ríša, u nichž se oprávněně předpokládá největší znalost v dané oblasti. Komise vybrala čtyři kratší práce, které doplnily „divokou kartu“ vzešlou z hlasování celé Akademie v prvním kole.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 4614
Další Krátké zprávy
Další "žambochovina" na obzoru


14. března 2007, Martin Fajkus
Už jen několik málo týdnů nás dělí od chvíle, kdy se na pultech knihkupectví objeví nová kniha Miroslava Žambocha. Tentokrát autor slibuje temný a drsný příběh, proti kterému jsou dobrodružství Baklyho pouhým odpoledním čajíčkem pro mimina. Tomu také odpovídá hlavní hrdina, který je opravdu pěkně prohnaný „parchant“. Ostatně není tak úplně člověkem, takže co se od něj taky dá čekat. Ovšem disponuje palebnou sílou opravdu impozantního kalibru – od velkorážních pušek plivajících opravdu velké kusy olova až po těžkotonážní magii. Bude ji potřebovat, protože ve světě po Krachu se lidé musí vyrovnávat se spoustou bohů, démonů a dalších bestií… Román se bude jmenovat Drsný spasitel a podle posledních informací by měl vyjít v měsíci dubnu ve vázané podobě v nakladatelství Triton. Fantasya se vám pokusí co nejdříve přinést ukázku a hned po vydání knihy i recenzi.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 0
Výsledky prvního kola hlasování Akademie SFFH za rok 2006 Krátké zprávy
Výsledky prvního kola hlasování Akademie SFFH za rok 2006


14. března 2007, Akademie SFFH
Předávání cen Akademie science fiction, fantasy a hororu za rok 2006 proběhne v rámci knižního veletrhu Svět knihy v Praze, a to již v sobotu 5. května 2007 od 14:30 do 15:50. Ještě předtím si však můžete prohlédnout letošní nominace vzešlé z prvního kola hlasování akademiků. V některých kategoriích lze najít překvapivá jména, jiné jen těžko někoho překvapí, tak už tomu u hlasování různých širších odborných porot bývá, posuďte sami a nejlépe vyjádřete i svůj osobní názor…

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 5278
Stephen King opět o spisovatelích a jejich démonech Krátké zprávy
Stephen King opět o spisovatelích a jejich démonech


7. listopadu 2006, Jiří Popiolek
Nový více než pětisetstránkový román Stephena Kinga Lisey´s Story (Příběh Lisey), vydaný v říjnu nakladatelstvím Scribner, je další v řadě knih tohoto autora o spisovatelích sužovaných démony. A to ať už těmi jejich vlastními, pevně sídlícími v hlavách, nebo přicházejícími zvenčí v různých podobách lidského zla. Více zde.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 5499
Kulhánek snad v listopadu Krátké zprávy
Kulhánek snad v listopadu


3. listopadu 2006, Jiří Popiolek
Snad nejočekávanějším titulem tohoto roku je nový román ikony české fantastiky Jiřího Kulhánka s názvem Stroncium. Několikrát již anoncovaný, avšak stále nevydaný titul by se měl podle neoficiálních kuloárových informací konečně objevit na pultech. A termín? Poslední listopadový týden. Vydavatelem knihy je jako u Jiřího Kulhánka vždy Klub Julese Verna.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 6029
Krátké zprávy
Souboj antologií


3. listopadu 2006, Jiří Popiolek
Na konci listopadu čeká čtenáře fantastiky velice zajímavý souboj antologií českých editorů. Martin Šust vydává v nakladatelství Laser-books druhý díl Trochu divných kusů, který prý má být ještě o trochu divnější než ten první. Martin Fajkus si svou editorskou premiéru odbude zase u nakladatelství Fantom Print komerčněji laděnou antologií Legie nesmrtelných, do níž přispělo deset našich i zahraničních autorů, mimo jiné Steven Erikson, Richard A. Knaak, Ďuro Červenák nebo Petra Neomillnerová.
Legie nesmrtelných preview Trochu divné kusy 2
A to už se ani nezmiňuji o třetí antologii, výroční, kterou vydává nakladatelství Polaris. Je to jejich dvoustá publikace, která se objeví pod názvem Polaris 2006. A známá jména? Neil Gaiman, David Weber, Neal Asher nebo John Moore. Na závěr perlička. V této antologie vyjde patrně definitivně poslední povídka William Kinga ze série o Gotrekovi a Felixovi.

Číst článek dál | Diskuze (3) | Přístupů: 6075
Krátké zprávy
Knaak je v kurzu


3. listopadu 2006, Martin Fajkus
Ruku v ruce s rostoucí popularitou se zároveň zvyšuje i pracovní vytíženost Richarda A. Knaaka. Nabídky se hrnou ze všech stran, takže se musí otáčet pěkně z čerstva, aby dostál všem svým závazkům. Pokračující spolupráce s Blizzardem nese ovoce v podobě trilogie ze světa Diabla – The Sin War (Válka hříchu).
Knaak Richard A. - perex Knaak: Diablo - Sin War
První kniha Birthright (Dědictví) už je venku a autor právě dokončil druhou – Scales of the Serpent (Šupiny hada). Hlavním hrdinou cyklu je farmář Uldyssian ul-Diomed, který se stává nedobrovolným pěšákem ve velké hře mezi Nebesy a Peklem. Válek hříchu se u nás pravděpodobně dočkáme v příštím roce v produkci nakladatelství FANTOM Print.

Číst článek dál | Diskuze (2) | Přístupů: 5279