Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Ne každé vyšetřování má zabránit apokalypse, Ben Aaronovitch: Historky z Rozmaru

big_historky-z-rozmaru-Oqe-475447

Od Řek Londýna se z Petera Granta stal nejen policejní expert na nadpřirozené jevy, ale i odborník na jihoanglická říční božstva. A protože za každým velkým příběhem se skrývá několik menších, připravil si Ben Aaronovitch útlý sborník povídek, v nichž sice nejde o velké události, ale které jsou přesto plné zajímavých případů.

Hned na začátek je třeba zdůraznit, že Historky z Rozmaru jsou věrné svému názvu. Nejlepším přirovnáním by bylo představit si, že vás potká Peter Grant (nebo jiný z vypravěčů) a během kávy vám stručně vylíčí nějaké to zajímavé setkání s magií, které ovšem nemusí být víc než pouhým střípkem celého příběhu.

A když už je řeč o kávě, Výhoda domácího prostředí je na kofeinu založená. Peter se zde musí vypořádat s člověkem, který si pro sebe zabere kavárnu v nákupním centru a čeká, až se ho někdo pokusí zatknout za následky událostí londýnských olympijských her roku 1948. Každý detail tohoto příběhu zaručeně probudí čtenářskou zvědavost. Než ji Peter Grant zase uspí nenadálým koncem.

Ben Aaronovitch v pěti bodech

  1. Narodil se v roce 1964 v Londýně.
  2. Je synem bývalého úspěšného ekonoma Sama Aaronovitche.
  3. Má dva sourozence. Jeden je herec a druhý novinář.
  4. Jeho série o Peteru Grantovi se považuje za jednu z nejúspěšnějších městských fantasy.
  5. Napsal tři romány ze světa Doctora Who.

Že je život plný překvapení a zvratů pozná i jistý londýnský makléř, který v povídce Král krys z ničeho nic zjistí, že se chce stát krysou. A protože ho nová identita zavede až na slavnostní otevření historického poštovního metra, potká se i s policejním vyšetřovatelem ze sekce divné, až magické. Peter ovšem ví, že nikdo se jen tak nerozhodne stát krysou. Dokonce ani v kosmopolitním centru Británie ne. Jen je škoda, že žádná z otázek nemá dlouhý život a konec povídky vypadá spíš jako příslib něčeho většího.

Druhá část Historek opouští oblíbenou postavu Petera Granta a dává větší prostor jiným. Paradoxně asi nejpovedenější příběh má na svědomí Abigail a Oblíbený strýček. Mladá kouzelnická učednice se rozhodne pomoct kamarádce objasnit záhadu nesmrtelného příbuzného, který je jakýmsi vánočním inventářem rodiny. Ačkoli se autor postaral o to, aby pointa byla ukrytá jako dárek v celofánu, zde naopak předvídatelnost spolu s rychlým koncem slouží svému účelu. Je jedině dobře, že Argo chystá Aaronovitchův román, v němž hraje Abigail hlavní roli.

Série Peter Grant

  1. Řeky Londýna
  2. Měsíc nad Soho
  3. Šepot podzemí
  4. Prokleté domovy
  5. Zaludné léto
  6. Strom viselců
  7. Nejodlehlejší stanice
  8. Zvony Londýna
  9. Stín nad Trevírem
  10. Falešná hodnota
  11. Historky z Rozmaru

Posledních několik stran této sbírky je věnováno střípkům neexistujících příběhů. Jde vlastně o pouhé náčrty a jednotlivé scény. Ač jsou všechny zajímavé, připomínají spíš něco, co by vydali správci autorovy pozůstalosti. Anebo důkaz, že Aaronovitch má ještě plný šuplík nápadů. Pro čtenáře je ale mnohem důležitější, aby se obsah tohoto šuplíku dostal na stránky knih. Pokud možno v ucelených příbězích.

Historky z Rozmaru jistě potěší fanoušky celé série. Ale stejně jako kratší texty vydané předtím, i zde jde spíš o jakousi výplň mezi plnohodnotnými romány.

  • Ben Aaronovitch: Historky z Rozmaru
  • Argo, 2022
  • Překlad: Milan Žáček
  • Obálka: Kateřina Bažantová
  • 196 stran, 288 Kč (v e-shopu Fantasye již za 259 Kč)
28. září 2022, Tomáš R. Tokoš

Historky z Rozmaru

Historky z Rozmaru
Vložit do pytle na zboží  Koupit 288 Kč 259 Kč