Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Oběť (Smečka 3), Andrea Cremerová

Cremerová Andrea: Smečka 3 - Oběť

Calla Torová, která má schopnost měnit se ve vlčici, v prvním díle trilogie Smečka zjistila, že vše, čemu doposud věřila, byla lež. Vzápětí utekla se Shayem, do kterého se zamilovala navzdory pravidlům svých pánů, Strážců. V druhém díle následovalo spoustu uvádění věcí na pravou míru, spojenectví s bývalými nepřáteli, Hledači, a nějaká ta Vzpoura proti Strážcům. Ale největší zkouška teprve přijde – na závěr nás čeká Oběť…

V závěrečném dílu trilogie Smečka bude mít Calla napilno. Sice se jí povedlo přesvědčit Rena o tom, že její strana rovná se dobrá strana, ale ještě ji spolu s ostatními čeká hledání zbývajících částí elementálního kříže, bez něhož nemohou porazit démona Bosquea Mara. Nemluvě (i když o tom mluvit budeme) o tom, že si konečně musí vybrat, jestli chce být se Shayem nebo s Renem…

Hlavní hrdinka by občas potřebovala trochu proplesknout, aby se vzpamatovala. Od začátku knihy neuběhne ani dvacet stránek a už se muchluje s jedním ze svých nápadníků. Ale toho druhého přece miluje, takže by to asi neměla dělat, jenže si zkrátka nemůže pomoct. Dívka tak občas působí jako vystrašená holka, která má ve všem zmatek, namísto vůdkyně, jíž údajně je.

Cremer Andrea R.: Smečka

Série Smečka:

  • Nightshade, 2010 (č. Smečka, Knižní klub, 2011) – recenze
  • Wolfsbane, 2011 (č. Vzpoura, Knižní klub, 2011) – recenze (Anežka Dudková), recenze (Alžběta Lexová)
  • Bloodrose, 2012 (č. Oběť)

Callini milí jí to také příliš neulehčují. Venku zuří válka, ale je očividně nezajímá nic jiného než Calla. Co pár stránek někdo zavrčí nebo vycení zuby a občas je děj okořeněn následnou rvačkou. Čtenář už jenom čeká na chvíli, kdy do sebe začnou strkat a provolávat věty typu „Vyber si mě, já jsem nejlepší!“. Jak se blíží závěr série, hrozí i to, čeho se Calla celou dobu tolik obávala: její milostný trojúhelník se dočká konce a ona si bude muset vybrat. A její volba nenávratně rozčílí polovinu fanynek.

Callinu citovou nerozhodnost si Andrea Cremerová vynahrazuje na ostatních postavách, které všechny idylicky spáruje, aby náhodou někdo neskončil sám. Vztahy se řeší ve značné části knihy. Uvažuje se o nich, mluví se o nich. A vůbec se hodně povídá. První čtvrtina knihy by se dala shrnout slovy nic důležitého se neděje, ale hodně se o tom mluví. Poté se konečně objeví trocha akce. A zrovna když si čtenář začne říkat, že těch obětí tam teda moc nebylo, zaklepe bačkorami hned několik postav. Ne, že by to někomu zas tolik vadilo, obzvlášť ne hlavním hrdinům. Cože, válka? Cože, mrtvoly? Pojďme se zasmát a řešit naše vztahy.

Andrea Cremerová v pěti bodech:

  1. Andrea Cremerová se narodila ve Wisconsinu.
  2. Momentálně žije v Minneapolisu, kde vyučuje dějiny na Macalester College.
  3. Psaní milovala už odmalička, ale do profesionálních vod se vrhla až se Smečkou.
  4. Má nešťastnou schopnost vylít věci – bílé koberce, mějte se na pozoru!
  5. Ve svém volném čase se Andrea ráda dívá na stromy, zachraňuje malé králíčky před kočkami a vymýšlí se svým manželem jména pro štěňata mopslíků.

Navzdory tomu nelze Oběti upřít jistou čtivost. Stránky rychle ubíhají a čtenář, i kdyby měl chuť vzít hlavní hrdinku po hlavě pánvičkou, knihu dočte, jen aby se dozvěděl, jak to skončí. Situaci opět zachraňuje partička Hledačů v čele s vtipálkem Connorem. Ale i těch Hledačů je někdy moc a v množství postav účastnících se závažných debat, se jde ztratit stejně lehce jako v labyrintu. Největším překvapením celé knihy je však její nečekaný konec.

Andrea Cremerová svou sérii začala slibně a s příslibem zlepšení v dalších dílech. Namísto toho ale kvalita s každým dílem o něco klesla. A to náš čeká ještě další série, prequel ke Smečce.

  • Cremerová, Andrea: Oběť (Bloodrose)
  • Euromedia Group – Knižní klub, 2012
  • překlad: Lenka Faltejsková
  • obálka: David Dvořák
  • 384 stran, 299 Kč (v e-shopu Fantasye již za 269 Kč)
Januszová Aleksandra : Město mágů 1 - Dům u vycházejícího slunce
Garcia Kami a Stohl Margaret : Kronika prokletých zaklínačů 2 - Nádherná temnota

Redakce Fantasye doporučuje podobné knihy:

30. května 2012, Anežka Dudková

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Smečka 3 - Oběť

Smečka 3 - Oběť
299 Kč 269 Kč