Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Dcera kostí a dýmu – Zajímavý konflikt na pozadí nadbytečné romance, Laini Taylorová

Taylorová Laini: Dcera kostí a dýmu

Bylo nebylo, anděl a ďábel se do sebe zamilovali. Taková láska většinou dobře nekončí. A končí o to hůř, když rozhodnutí zamilovaných může ovlivnit průběh nelítostné války, v níž každý z nich stojí na opačné straně.

I když se celý příběh otevírá slovy „Bylo nebylo“, o pohádku se rozhodně nejedná. V této sérii poteče krev.

Sedmnáctiletou studentku umění Karou vychovala skupinka stvoření, jimž se říká chiméry. Jeden z nich, Brimstone, sbírá zuby. Přes tajné dveře posílá Karou na pochůzky do celého světa jako prostředníka vlastních obchodů. O svém původu toho ale Karou moc neví. To se však má změnit s příchodem anděla jménem Akiva, jenž o Karou z neznámého důvodu jeví veliký zájem.

Dceru kostí a dýmu si můžete koupit ZDE

Co se týče stylu stylu psaní a nápadů, Laini Taylorové se nedá nic vyčíst. Její vyprávění má šťávu a popisy nepostrádají plasticitu. Její fantazie je odzbrojující a svět za zavřenými dveřmi (jehož potenciálu snad autorka plně využije v pokračováních) okouzlující. Ne snad, že by byl tento svět jako učiněný ráj, spíš hotové peklo, které žije pouze nekonečnou válkou. Postavy této země postrádají soucit a pro smrtící ránu nechodí daleko.

„A jakmile všechny dveře ponesou znamení, bude to začátek konce. A začne ohněm.“ (str. 59)

Pro českého čtenáře bude velmi atraktivní i místo, v němž se část příběhu odehrává. Karou totiž studuje umění v Praze. Autorčina představivost mění Staré Město a Malou Stranu v temná místa, kde za tajnými dveřmi číhají mystičtí tvorové. Praha se tak ukazuje ve své záhadnější podobě, která se k celé zápletce perfektně hodí. Obdobné prohlídky čekají čtenáře i v Paříži a Marrákeši. Smyšlené kraje paralelní země se snad svého magického vykreslení ještě dočkají v následujících dílech.

Dcera kostí a dýmu se z úplného začátku jeví jako nezajímavá žánrová romance s přidrzlou puberťačkou, nicméně s dalšími stránkami veškeré stopy po romantice mizí a na jejich místo nastupuje drsná realita, v níž se Karou pohybuje. Tuto realitu představuje rodina tvořená bytostmi, jež mají k lidem velmi daleko, a poměrně nebezpečná práce občas končící krvácejícími ranami. Na obchodu se zuby něco nesedí, což znamená, že se kolem něj nemotají jen obyčejní a slušní lidé. Děj neztrácí své svižné tempo ani když se do něj připlete anděl Akiva. A bohužel, láska anděla a Karou na sebe nenechá dlouho čekat.

Cremer Andrea R.: Smečka
Kagawa Julie: Železný král

Redakce Fantasye doporučuje podobné knihy:

Autorka příliš rychle nechává své postavy spadnout do puberťácky přehnaného a osudového poblouznění. Úvodní díl plánované trilogie by se však bez takto prvoplánové a bláznivé zamilovanosti hlavních postav velmi dobře obešel. Prostředí, historické události, nové zvyky a některé zajímavé charaktery celý příběh hravě utáhnou, dají čtenáři pocit, že brzy půjde opravdu do tuhého, a donutí ho s napětím očekávat další dílky skládačky. Nicméně rychle přicházející city atmosféru drsného boje srážejí na úroveň křehce fungujícího a dobře předvídatelného stereotypu. Přitom by stačilo počkat s láskou do chvíle, kdy se čtenáři nový svět trochu omrzí, a následně ubrat na sentimentalitě vztahu ústřední dvojice. Při tak nárazové vlně emocí zajímavé dějiště příběhu ztrácí na své síle, což je velká škoda. Ale najdou se i čtenářky, jež tuto údernost ocení.

Dcera kostí a dýmu je čtivým a poutavým startem romantické fantasy trilogie. Schyluje se k velké bitvě a zatím to vypadá, že se vyplatí si na ni počkat. Nezbývá než doufat, že Laini Taylorová nabytý potenciál neutuchajícího konfliktu využije a nepřesytí ho patetickou zamilovaností. Druhý díl s názvem Days of Blood & Starlight by měl v USA vyjít v listopadu tohoto roku.

  • Taylorová, Laini: Dcera kostí a dýmu (Daughter of Smoke and Bone)
  • Euromedia Group – Knižní klub
  • překlad: Petra Klůfová
  • obálka: Vojtěch Kybal
  • 366 stran, 259 Kč (v e-shopu Fantasye již za 233 Kč)
5. července 2012, Sabina Dudová

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Dcera kostí a dýmu

Dcera kostí a dýmu
259 Kč 233 Kč