Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

HIC SUNT DRACONES: Draci ve fantastické literatuře (část třetí),

Owen James A.: Imaginárium Geographica 01 - Indigový drak

Snad žádné zvíře, ať už skutečné či mytické, není tak pevně spjaté s fantastikou jako draci. Obzvláště autoři fantasy těchto šupinatých okřídlenců používají s takovým nadšením a vehemencí, že se drak téměř stal jedním ze symbolů tohoto žánru. Posledních pár desetiletí navíc příběhy o dracích a s draky prožívají renesanci. Spisovatelé jako Chris Bunch, Christopher Paolini či Naomi Noviková navazují na tradici, která je starší než fantastika sama… Oblastí, v níž se naši okřídlení ještěři cítí jako doma, je fantasy určená dětskému a dospívajícímu publiku. Vždyť právě dětská fantazie je dokáže nejlépe oživovat, protože děti na ně skutečně věří a jejich příběhy opravdu prožívají. A podíváme se i na to, jak jsou na tom s draky čeští, slovenští a polští autoři.

Drak – ideální mazlíček pro vaše dítě!

Oblastí, v níž se naši okřídlení ještěři cítí jako doma, je fantasy určená dětskému a dospívajícímu publiku. Vždyť právě dětská fantazie je dokáže nejlépe oživovat, protože děti na ně skutečně věří a jejich příběhy opravdu prožívají.

Draci se objevují i v takových bestsellerech naší žhavé současnosti jako Harry Potter (1997–2007) Joanny Rowlingové či Eragon (2001) Christophera Paoliniho. První z nich se s nimi seznámí asi nejdůvěrněji v díle Harry Potter a Ohnivý pohár (Harry Potter and the Goblet of Fire, 2000), kde se jedním z jeho úkolů v nebezpečné čarodějnické soutěži stane získání dračího vejce, které ovšem střeží jeho dospělý soukmenovec. Shodou okolností vyjde na Harryho ten nejnebezpečnější druh. Nejvíce draků v této sérii však žije v Rumunsku, kde se také často vyskytuje bratr Rona Weasleyho Charlie, který je tam studuje a krotí. A že to není zrovna nejbezpečnější práce, dokazuje množství jizev a popálenin na jeho těle. V Eragonovi je zase dračice Safira jednou z nejdůležitějších postav knihy a společnicí i přítelkyní mladého Eragona.

Nejen Rowlingová a Paolini jsou okouzleni draky. Třeba v netradičně pojatém románu Indigový drak (Here, There Be Dragons, 2007) Jamese A. Owena pojednávajícím o podivuhodné knize Imaginaria Geographica, v níž jsou zaznamenány všechny imaginární země, hrají důležitou úlohu strážců a ochránců. A když i zde začne bujet zlo a násilí, odmítnou se podrobit a raději odletí. Nové Správce Imaginarie tak čeká nelehký úkol dát vše do pořádku. Zajímavý příběh má překvapivou pointu a v textu se objevují mnohé reminiscence na známá díla ještě známějších autorů, přičemž jejími hrdiny jsou právě oni známí autoři. Tato kniha otevírá zajímavě pojatý cyklus Imaginaria Geographica (2007-), v němž hrají draci výraznou roli.

Downerová Ann: Krotitelka dráčků
Na duši pohladí Krotitelka dráčků (Hatching Magic, 2003) Ann Downerové. V tomto románu se prolínají osudy děvčátka Teodory žijící v moderní Americe a dračice Wyky. Ta se sem dostala kouzelnou branou ze středověku, když hledala bezpečné místo pro své vejce. Netuší ale, že je jí v patách zlý mág, který se chce pomocí ní pomstít jejímu pánovi, čaroději Gideonovi. Příjemný a čtivý příběh si ihned po vydání získal mnoho obdivovatelů, takže autorka v něm pokračuje dalšími knihami. Ani menší děti nepřijdou zkrátka. Kromě různých ilustrovaných knížek jsou právě pro ně určeny dobrodružné příběhy typu Dračinec Ohnivec, kde se s draky létá i závodí…

Dračí věk neskončil, dračí věk trvá…

Skutečně, draci jsou stále in a nevypadá to, že by autorům docházel dech. K pravověrné klasice se řadí Válka o dračí korunu (DragonCrown War, 2001–2003) Michaela A. Stackpolea. Právě o získání úlomků této koruny jde čarodějné císařovně Chytrině, přičemž neváhá užít intrik, kouzel ani vyvolávat války. Protože kdo korunu sestaví, bude ovládat draky.

Malazskou Knihou padlých (Malazan Book of the Fallen, 1999-) se prolínají osudy draků, kteří měnili a mění historii. Takový byl třeba Skabandari Krvooký, dračí otec Tiste Edur, který ve chvíli společného vítězství zradil a uvěznil svého spojence draka Silchase Zmara. Dračím převtělencem je i Anomander Dlouhý vlas, který vládne Měsíčnímu kameni. A kromě převtěleneckých draků jsou v temném Eriksonově světě i draci skuteční.

King William: Zabíječ draků - Warhammer 4
Dalším zatím neukončeným cyklem je Píseň ohně a ledu (Song of Ice and Fire, 1996-) G. R. R. Martina. V něm draci kdysi umožnili Aegonu Dobyvateli získat Sedm království. A nyní je hodlá ke stejnému účelu využít i princezna Deanerys z rodu Targaryenů… Martinova sága v sobě nese nostalgii rytířského románu i velikost historické fresky, to vše v kombinaci s příběhem plným temné magie i drsnými mocenskými intrikami. Zapomenout bychom však neměli ani na Williama Kinga, který draka obsadil nejprve jako hlavního protivníka trolobijce Gotreka v knize ze světa Warhammeru Zabíječ draků (Dragonslayer, 2000). Ještě větší prostor pak draci dostali v jeho vlastním Terraršském cyklu (2005-), kde jsou společníky temných elfů Terrarchů.

Ale moderní doba nepřináší jen klasické pohledy. Jo Waltonová napsala román Draví a krvežízniví (Tooth and Claw, 2003) ve viktoriánském stylu, jen místo lidí zde vystupují draci, kteří mají kupodivu spoustu lidských zlozvyků. Chris Bunch je zase v trilogii Pán draků (Dragonmaster, 2002–2004) využil jako jakási živá letadla. Celý jeho příběh trochu připomíná dobrodružství pilota Bigglese za první světové války převedené do fantasy světa.

Originálně se rozhodla pojmout svou prvotinu Drak Jeho Veličenstva (His Majesty Dragon, 2006) Naomi Noviková. Ta děj knihy zasadila do doby napoleonských válek, v jejím alternativním světě ale existují i draci. A nejen existují, Anglie i napoleonská Francie je zhusta využívají ve vzdušném boji. Hlavním hrdinou je tu drak Temeraire, kterého se po vylíhnutí musí ujmout námořní kapitán Lawrence. Nechtěná povinnost se ale posléze mění v pevné přátelství a Temeraire i Lawrence spolu absolvují výcvik i válečné akce. Autorka klade velký důraz na důkladné propracování obou hlavních postav, z nichž zejména Temeraire působí velice věrohodně a sympaticky. To je také jeden z důvodů popularity knihy a následného cyklu Temeraire (2006-). V dalších dílech se totiž drak i Lawrence dostávají až do Číny či Pruska a zažívají tu různá nebezpečná dobrodružství.

Nowiková Naomi: Temeraire 1 - Drak Jeho veličenstva
Drak, smok i změj aneb jakpak je to u nás doma

Ani my Slované nejsme proti drakům imunní. Mají své pevné místo v legendách i fantastice. Draci jsou velmi oblíbení v Rusku, kde vychází přehršel různých knih s touto tématikou. Ale nemusíme chodit tak daleko. Stačí se jen podívat k našim polským sousedům. I takový mistr jako Andrzej Sapkowski se vypořádal s dračím mýtem. Jeho povídka Hranice možností (Granica możliwości, 1991) je přímo excelentním ukázkou invence. Sapkowski v ní představuje potulného rytíře Borcha Tři kavky, který je vlastně zlatým drakem Villentretenmer­them. I on je podobným vyvržencem jako zaklínač Geralt z Rivie, je totiž také jakýmsi zaklínačem. Jen jeho úkol je přesně opačný než Geraltův, chrání netvory proti rozpínavosti lidí. Není tedy divu, že oba najdou společnou řeč. V následujících událostech se pak ukáže, že „nelidé“ se často chovají mnohem „lidštěji“ než lidé samotní.

I na Slovensku se urodilo pár pěkných dračích příběhů. Alexandra Pavelková jednoho z nich zobrazila v bravurně napsané povídce Jantarová kapka (1999) a dalšího v povídce Dračie cesty (2003). V trilogii Bohatýr (2006–2008) Juraje Červenáka dokonce pár z nich poškádlil i bohatýr Ilja Muromec.

Ale pojďme už do českých, moravských a slezských luhů a hájů. Ani my se totiž nemáme za co stydět. Více než neobvyklá a originální je trilogie Valhala (1994–2007) Františka Novotného, v níž má Odin ve Valhale tak velké problémy, že mu nezbývá než spoléhat se na letce z první světové války, které mu přivádějí valkýry. Ti pak vyrážejí na svých strojích do boje proti drakům. Novotného cyklus se už stal téměř kultovní záležitostí.

Novotný František: Dlouhý den Valhaly 1 - Meče a prsten
A obdobně kultovní jsou příběhy Kena Wooda (1991-) Jiřího Walkera Procházky, v nichž coby hlavní protagonista vystupuje bývalý kaskadér Ken Wood, jenž byl přemístěn na planetu Gameb stojící na hranici dobra a zla. I zde hrají draci význačnou úlohu jako Woodovi spojenci, s dračicí Matkou Drull ho navíc pojí pevné přátelství.

Klasické pojetí draků se špetkou romantiky pak zastupuje raná práce Jany Rečkové Svět nezrozených diamantů (1996), v níž se mladý zlatník nejen shodou náhod seznámí s krásnou královnou draků a po jejím boku se postaví entitě z cizího světa i provokacím ze strany mocných. Draci jsou hojně zastoupeni i ve světě Wetemay (1992-) Veroniky Válkové (Adam Andres). Obzvláště její Hrútvang (1996) zpracovává příběh Pána draků.

Hojně se draky zaobírá i Jaroslav Mostecký. Ať už vezmeme trilogii Vlčí věk (1995–2000), román Útesy křiku(2004) či povídkovou sbírku Ďáblovy dcery (2001), do každého z těchto textů otiskli tito tvorové svůj pařát. Je pravda, že Jarek je nepředstavuje v nijak růžových barvách, avšak k jeho pochmurným a drsným textům by se to jinak ani nehodilo.

Román Ilony Zikové V nenávisti člověka (2006) je zase ukazuje v poloze tvorů ohrožených lidskou nenávistí a zahnaných do rezervací. Jednoho dne se však vzbouří modrá dračice a rozhodne se osvobodit. A tak začíná její závod se smrtí. Zajímavý nápad autorka zasadila do současnosti, čím vznikl originální text.

Čermáková Michaela a Šmejkal Tomáš: Zpěv draků
Ani tvorba pro děti nezůstává pozadu. V roce 2007 vyšel poutavý román Michaely Čermákové a Tomáše Šmejkala Zpěv draků (2007), jenž je jakousi českou odpovědí na Eragona. V příběhu chlapce Dariona rezonuje čiré dobrodružství, jež má s draky společného více než dost. Ostatně právě Darionova největší touha je mít svého draka a létat na něm. Jeho sen se mu splní, ale zároveň ho dostává do smrtelného nebezpečí. Chlapec se totiž ocitá v nesmiřitelné válce draků a nestvůrných hadů ovládaných temnými mágy.

Jak vidíte, příběhů o dracích je nepřeberné množství a neustále vznikají další a další. A bude tomu tak, dokud lidé budou na křídlech fantazie cestovat do všech těch podivuhodných a strašlivých světů, které si jen umí představit. Vždyť kdo by je tam dopravil jistěji a rychleji než okřídlený drak. A kdo ví, možná jednoho dne v budoucnosti se kdesi v tajné genetické laboratoři legenda stane skutečností…

Tento článek je převzat z Dračího speciálu magazínu Pevnost, který vyšel v roce 2008.

30. března 2010, Martin Fajkus

Diskuze k článku

Is There A Generic Equivalent Of Cialis
Keldryday - 18. 06. 2017 15:25

Levitra Coupon Eratin Buy Wellbutrin Xl In Uk Isotretinoin cod accepted website Cheap Generic Viagra Kamagra Jelly For Sale On Line Drugs Generic For Cialis Buy Viagra Montreal Keflex Is Not Very Strong Buy Priligy Online Pharmacy Vente Cialis Doctissimo
Progesterone Can I Purchase Best Website No Doctor
Keldryday - 25. 06. 2017 21:42

Kamagra Zollprobleme Buy Online Cialis Cialis Achat Avis
Progesterone Can I Purchase Best Website No Doctor
Keldryday - 25. 06. 2017 21:42

Kamagra Zollprobleme Buy Online Cialis Cialis Achat Avis
Progesterone Can I Purchase Best Website No Doctor
Keldryday - 25. 06. 2017 21:42

Kamagra Zollprobleme Buy Online Cialis Cialis Achat Avis
Progesterone Can I Purchase Best Website No Doctor
Keldryday - 25. 06. 2017 21:42

Kamagra Zollprobleme Buy Online Cialis Cialis Achat Avis
Progesterone Can I Purchase Best Website No Doctor
Keldryday - 25. 06. 2017 21:42

Kamagra Zollprobleme Buy Online Cialis Cialis Achat Avis
Progesterone Can I Purchase Best Website No Doctor
Keldryday - 25. 06. 2017 21:42

Kamagra Zollprobleme Buy Online Cialis Cialis Achat Avis
Progesterone Can I Purchase Best Website No Doctor
Keldryday - 25. 06. 2017 21:42

Kamagra Zollprobleme Buy Online Cialis Cialis Achat Avis
Progesterone Can I Purchase Best Website No Doctor
Keldryday - 25. 06. 2017 21:42

Kamagra Zollprobleme Buy Online Cialis Cialis Achat Avis
Cialis Levitra Yahoo
Keldryday - 30. 06. 2017 07:05

Acheter Cialis Original Ligne online pharmacy Zithromax Time To Work
Cialis Levitra Yahoo
Keldryday - 30. 06. 2017 07:06

Acheter Cialis Original Ligne online pharmacy Zithromax Time To Work
Cialis Levitra Yahoo
Keldryday - 30. 06. 2017 07:06

Acheter Cialis Original Ligne online pharmacy Zithromax Time To Work
Cialis Levitra Yahoo
Keldryday - 30. 06. 2017 07:06

Acheter Cialis Original Ligne online pharmacy Zithromax Time To Work
Cialis Levitra Yahoo
Keldryday - 30. 06. 2017 07:06

Acheter Cialis Original Ligne online pharmacy Zithromax Time To Work
Cialis Levitra Yahoo
Keldryday - 30. 06. 2017 07:06

Acheter Cialis Original Ligne online pharmacy Zithromax Time To Work
Cialis Levitra Yahoo
Keldryday - 30. 06. 2017 07:06

Acheter Cialis Original Ligne online pharmacy Zithromax Time To Work
Cialis Levitra Yahoo
Keldryday - 30. 06. 2017 07:06

Acheter Cialis Original Ligne online pharmacy Zithromax Time To Work
Where To Buy Pyridium Medication Cod Only Store
Keldryday - 02. 07. 2017 14:20

scatola Kamagra Acquisto generic cialis Prescription Medication On Line
Where To Buy Pyridium Medication Cod Only Store
Keldryday - 02. 07. 2017 14:20

scatola Kamagra Acquisto generic cialis Prescription Medication On Line
Where To Buy Pyridium Medication Cod Only Store
Keldryday - 02. 07. 2017 14:20

scatola Kamagra Acquisto generic cialis Prescription Medication On Line
Where To Buy Pyridium Medication Cod Only Store
Keldryday - 02. 07. 2017 14:20

scatola Kamagra Acquisto generic cialis Prescription Medication On Line
Where To Buy Pyridium Medication Cod Only Store
Keldryday - 02. 07. 2017 14:20

scatola Kamagra Acquisto generic cialis Prescription Medication On Line
Where To Buy Pyridium Medication Cod Only Store
Keldryday - 02. 07. 2017 14:20

scatola Kamagra Acquisto generic cialis Prescription Medication On Line
Where To Buy Pyridium Medication Cod Only Store
Keldryday - 02. 07. 2017 14:20

scatola Kamagra Acquisto generic cialis Prescription Medication On Line
Where To Buy Pyridium Medication Cod Only Store
Keldryday - 02. 07. 2017 14:20

scatola Kamagra Acquisto generic cialis Prescription Medication On Line
Acheter Du Levitra Contre L Impuissance
Keldryday - 07. 07. 2017 23:26

Brand Name Cialis From Lilly viagra online prescription Amoxicillin Feed Additive Usage
Acheter Du Levitra Contre L Impuissance
Keldryday - 07. 07. 2017 23:26

Brand Name Cialis From Lilly viagra online prescription Amoxicillin Feed Additive Usage
Acheter Du Levitra Contre L Impuissance
Keldryday - 07. 07. 2017 23:26

Brand Name Cialis From Lilly viagra online prescription Amoxicillin Feed Additive Usage
Acheter Du Levitra Contre L Impuissance
Keldryday - 07. 07. 2017 23:26

Brand Name Cialis From Lilly viagra online prescription Amoxicillin Feed Additive Usage
Acheter Du Levitra Contre L Impuissance
Keldryday - 07. 07. 2017 23:27

Brand Name Cialis From Lilly viagra online prescription Amoxicillin Feed Additive Usage
Acheter Du Levitra Contre L Impuissance
Keldryday - 07. 07. 2017 23:27

Brand Name Cialis From Lilly viagra online prescription Amoxicillin Feed Additive Usage
Acheter Du Levitra Contre L Impuissance
Keldryday - 07. 07. 2017 23:27

Brand Name Cialis From Lilly viagra online prescription Amoxicillin Feed Additive Usage
Acheter Du Levitra Contre L Impuissance
Keldryday - 07. 07. 2017 23:27

Brand Name Cialis From Lilly viagra online prescription Amoxicillin Feed Additive Usage
Canadian Prescription Drugs Online
Chasengave - 09. 07. 2017 00:27

Cialis Comprar En Andorra generic cialis Levitra 10 Mg Torrinomedica
Canadian Prescription Drugs Online
Chasengave - 09. 07. 2017 00:28

Cialis Comprar En Andorra generic cialis Levitra 10 Mg Torrinomedica
Canadian Prescription Drugs Online
Chasengave - 09. 07. 2017 00:28

Cialis Comprar En Andorra generic cialis Levitra 10 Mg Torrinomedica
Canadian Prescription Drugs Online
Chasengave - 09. 07. 2017 00:28

Cialis Comprar En Andorra generic cialis Levitra 10 Mg Torrinomedica
Canadian Prescription Drugs Online
Chasengave - 09. 07. 2017 00:28

Cialis Comprar En Andorra generic cialis Levitra 10 Mg Torrinomedica
Canadian Prescription Drugs Online
Chasengave - 09. 07. 2017 00:28

Cialis Comprar En Andorra generic cialis Levitra 10 Mg Torrinomedica
Canadian Prescription Drugs Online
Chasengave - 09. 07. 2017 00:28

Cialis Comprar En Andorra generic cialis Levitra 10 Mg Torrinomedica
Canadian Prescription Drugs Online
Chasengave - 09. 07. 2017 00:28

Cialis Comprar En Andorra generic cialis Levitra 10 Mg Torrinomedica
Teladifil Canada Buy
KennCheery - 09. 07. 2017 00:43

Amoxil Dosage Weight viagra Cialis Lo Pueden Tomar Las Mujeres
Teladifil Canada Buy
KennCheery - 09. 07. 2017 00:43

Amoxil Dosage Weight viagra Cialis Lo Pueden Tomar Las Mujeres
Teladifil Canada Buy
KennCheery - 09. 07. 2017 00:43

Amoxil Dosage Weight viagra Cialis Lo Pueden Tomar Las Mujeres
Teladifil Canada Buy
KennCheery - 09. 07. 2017 00:43

Amoxil Dosage Weight viagra Cialis Lo Pueden Tomar Las Mujeres
Teladifil Canada Buy
KennCheery - 09. 07. 2017 00:43

Amoxil Dosage Weight viagra Cialis Lo Pueden Tomar Las Mujeres
Teladifil Canada Buy
KennCheery - 09. 07. 2017 00:43

Amoxil Dosage Weight viagra Cialis Lo Pueden Tomar Las Mujeres
Teladifil Canada Buy
KennCheery - 09. 07. 2017 00:43

Amoxil Dosage Weight viagra Cialis Lo Pueden Tomar Las Mujeres
Teladifil Canada Buy
KennCheery - 09. 07. 2017 00:43

Amoxil Dosage Weight viagra Cialis Lo Pueden Tomar Las Mujeres
Cialis Et Ulcere
Keldryday - 13. 07. 2017 18:42

Levitra Heartburn cialis price Propecia Canada Pharmacy
Cialis Et Ulcere
Keldryday - 13. 07. 2017 18:42

Levitra Heartburn cialis price Propecia Canada Pharmacy
Cialis Et Ulcere
Keldryday - 13. 07. 2017 18:42

Levitra Heartburn cialis price Propecia Canada Pharmacy
Cialis Et Ulcere
Keldryday - 13. 07. 2017 18:42

Levitra Heartburn cialis price Propecia Canada Pharmacy
Cialis Et Ulcere
Keldryday - 13. 07. 2017 18:42

Levitra Heartburn cialis price Propecia Canada Pharmacy
Cialis Et Ulcere
Keldryday - 13. 07. 2017 18:42

Levitra Heartburn cialis price Propecia Canada Pharmacy
Cialis Et Ulcere
Keldryday - 13. 07. 2017 18:42

Levitra Heartburn cialis price Propecia Canada Pharmacy
Cialis Et Ulcere
Keldryday - 13. 07. 2017 18:42

Levitra Heartburn cialis price Propecia Canada Pharmacy
Cialis 48 Horas
Chasengave - 14. 07. 2017 09:57

Zithromax Breastfeeding cialis buy online Where I Can Purchase Flagyl In Winston Salem
Cialis 48 Horas
Chasengave - 14. 07. 2017 09:57

Zithromax Breastfeeding cialis buy online Where I Can Purchase Flagyl In Winston Salem
Cialis 48 Horas
Chasengave - 14. 07. 2017 09:57

Zithromax Breastfeeding cialis buy online Where I Can Purchase Flagyl In Winston Salem
Cialis 48 Horas
Chasengave - 14. 07. 2017 09:57

Zithromax Breastfeeding cialis buy online Where I Can Purchase Flagyl In Winston Salem
Cialis 48 Horas
Chasengave - 14. 07. 2017 09:57

Zithromax Breastfeeding cialis buy online Where I Can Purchase Flagyl In Winston Salem
Cialis 48 Horas
Chasengave - 14. 07. 2017 09:58

Zithromax Breastfeeding cialis buy online Where I Can Purchase Flagyl In Winston Salem
Cialis 48 Horas
Chasengave - 14. 07. 2017 09:58

Zithromax Breastfeeding cialis buy online Where I Can Purchase Flagyl In Winston Salem
Cialis 48 Horas
Chasengave - 14. 07. 2017 09:58

Zithromax Breastfeeding cialis buy online Where I Can Purchase Flagyl In Winston Salem
Buy Cipro 500mg
KennCheery - 14. 07. 2017 19:37

Cialis Shop Gelsenkirchen viagra online pharmacy Levitra En Andorra
Buy Cipro 500mg
KennCheery - 14. 07. 2017 19:38

Cialis Shop Gelsenkirchen viagra online pharmacy Levitra En Andorra
Buy Cipro 500mg
KennCheery - 14. 07. 2017 19:38

Cialis Shop Gelsenkirchen viagra online pharmacy Levitra En Andorra
Buy Cipro 500mg
KennCheery - 14. 07. 2017 19:38

Cialis Shop Gelsenkirchen viagra online pharmacy Levitra En Andorra
Buy Cipro 500mg
KennCheery - 14. 07. 2017 19:38

Cialis Shop Gelsenkirchen viagra online pharmacy Levitra En Andorra
Buy Cipro 500mg
KennCheery - 14. 07. 2017 19:38

Cialis Shop Gelsenkirchen viagra online pharmacy Levitra En Andorra
Buy Cipro 500mg
KennCheery - 14. 07. 2017 19:38

Cialis Shop Gelsenkirchen viagra online pharmacy Levitra En Andorra
Buy Cipro 500mg
KennCheery - 14. 07. 2017 19:38

Cialis Shop Gelsenkirchen viagra online pharmacy Levitra En Andorra
133 Tadapox Online
KennCheery - 19. 07. 2017 22:56

Kamagra Gel France cheap cialis Sale Doxycycline
133 Tadapox Online
KennCheery - 19. 07. 2017 22:56

Kamagra Gel France cheap cialis Sale Doxycycline
133 Tadapox Online
KennCheery - 19. 07. 2017 22:56

Kamagra Gel France cheap cialis Sale Doxycycline
133 Tadapox Online
KennCheery - 19. 07. 2017 22:56

Kamagra Gel France cheap cialis Sale Doxycycline
133 Tadapox Online
KennCheery - 19. 07. 2017 22:56

Kamagra Gel France cheap cialis Sale Doxycycline
133 Tadapox Online
KennCheery - 19. 07. 2017 22:56

Kamagra Gel France cheap cialis Sale Doxycycline
133 Tadapox Online
KennCheery - 19. 07. 2017 22:56

Kamagra Gel France cheap cialis Sale Doxycycline
133 Tadapox Online
KennCheery - 19. 07. 2017 22:56

Kamagra Gel France cheap cialis Sale Doxycycline
Ward Picture
Keldryday - 20. 07. 2017 20:08

Cephalexin Perkacet Interactions Side Effects cialis Levitra Vs Cialis
Ward Picture
Keldryday - 20. 07. 2017 20:08

Cephalexin Perkacet Interactions Side Effects cialis Levitra Vs Cialis
Ward Picture
Keldryday - 20. 07. 2017 20:08

Cephalexin Perkacet Interactions Side Effects cialis Levitra Vs Cialis
Ward Picture
Keldryday - 20. 07. 2017 20:08

Cephalexin Perkacet Interactions Side Effects cialis Levitra Vs Cialis
Ward Picture
Keldryday - 20. 07. 2017 20:09

Cephalexin Perkacet Interactions Side Effects cialis Levitra Vs Cialis
Ward Picture
Keldryday - 20. 07. 2017 20:09

Cephalexin Perkacet Interactions Side Effects cialis Levitra Vs Cialis
Ward Picture
Keldryday - 20. 07. 2017 20:09

Cephalexin Perkacet Interactions Side Effects cialis Levitra Vs Cialis
Ward Picture
Keldryday - 20. 07. 2017 20:09

Cephalexin Perkacet Interactions Side Effects cialis Levitra Vs Cialis
Instatabs Viagra Haronura
Harosipt - 27. 11. 2017 18:55

Open Cephalexin Capsules Cialis Glicemia Orlistat No Prescription Rush Delivery viagra online prescription Usa Pharmacy No Script Viagra Prescription Alli Availability 2014
Instatabs Viagra Haronura
Harosipt - 27. 11. 2017 18:55

Open Cephalexin Capsules Cialis Glicemia Orlistat No Prescription Rush Delivery viagra online prescription Usa Pharmacy No Script Viagra Prescription Alli Availability 2014
Instatabs Viagra Haronura
Harosipt - 27. 11. 2017 18:55

Open Cephalexin Capsules Cialis Glicemia Orlistat No Prescription Rush Delivery viagra online prescription Usa Pharmacy No Script Viagra Prescription Alli Availability 2014
Instatabs Viagra Haronura
Harosipt - 27. 11. 2017 18:55

Open Cephalexin Capsules Cialis Glicemia Orlistat No Prescription Rush Delivery viagra online prescription Usa Pharmacy No Script Viagra Prescription Alli Availability 2014
Instatabs Viagra Haronura
Harosipt - 27. 11. 2017 18:55

Open Cephalexin Capsules Cialis Glicemia Orlistat No Prescription Rush Delivery viagra online prescription Usa Pharmacy No Script Viagra Prescription Alli Availability 2014
Instatabs Viagra Haronura
Harosipt - 27. 11. 2017 18:55

Open Cephalexin Capsules Cialis Glicemia Orlistat No Prescription Rush Delivery viagra online prescription Usa Pharmacy No Script Viagra Prescription Alli Availability 2014
Instatabs Viagra Haronura
Harosipt - 27. 11. 2017 18:55

Open Cephalexin Capsules Cialis Glicemia Orlistat No Prescription Rush Delivery viagra online prescription Usa Pharmacy No Script Viagra Prescription Alli Availability 2014
Instatabs Viagra Haronura
Harosipt - 27. 11. 2017 18:55

Open Cephalexin Capsules Cialis Glicemia Orlistat No Prescription Rush Delivery viagra online prescription Usa Pharmacy No Script Viagra Prescription Alli Availability 2014
Cost Of Viagra Vs Cialis
Jeffceld - 29. 11. 2017 18:20

Farmacie On Line Italia Propecia Medical cialis price Achat De Clomid En Ligne Levitra Ohne Rezept Preisvergleich Priligy Does It Work
Cost Of Viagra Vs Cialis
Jeffceld - 29. 11. 2017 18:20

Farmacie On Line Italia Propecia Medical cialis price Achat De Clomid En Ligne Levitra Ohne Rezept Preisvergleich Priligy Does It Work
Cost Of Viagra Vs Cialis
Jeffceld - 29. 11. 2017 18:20

Farmacie On Line Italia Propecia Medical cialis price Achat De Clomid En Ligne Levitra Ohne Rezept Preisvergleich Priligy Does It Work
Cost Of Viagra Vs Cialis
Jeffceld - 29. 11. 2017 18:20

Farmacie On Line Italia Propecia Medical cialis price Achat De Clomid En Ligne Levitra Ohne Rezept Preisvergleich Priligy Does It Work
Cost Of Viagra Vs Cialis
Jeffceld - 29. 11. 2017 18:20

Farmacie On Line Italia Propecia Medical cialis price Achat De Clomid En Ligne Levitra Ohne Rezept Preisvergleich Priligy Does It Work
Cost Of Viagra Vs Cialis
Jeffceld - 29. 11. 2017 18:20

Farmacie On Line Italia Propecia Medical cialis price Achat De Clomid En Ligne Levitra Ohne Rezept Preisvergleich Priligy Does It Work
Cost Of Viagra Vs Cialis
Jeffceld - 29. 11. 2017 18:20

Farmacie On Line Italia Propecia Medical cialis price Achat De Clomid En Ligne Levitra Ohne Rezept Preisvergleich Priligy Does It Work
Cost Of Viagra Vs Cialis
Jeffceld - 29. 11. 2017 18:20

Farmacie On Line Italia Propecia Medical cialis price Achat De Clomid En Ligne Levitra Ohne Rezept Preisvergleich Priligy Does It Work
Vendita Levitra Generico Acquisto Haronura
Harosipt - 30. 11. 2017 04:15

What Is Amoxicillin Used To Treat cialis price Generic Aricept No Prescription Mail Order Doxycycline Aurora
Will Zithromax Treat A Uti Evenign
Evenign - 21. 02. 2018 19:11

Alli Weight Loss Pills For Sale cialis Cephalexin Expired Drug Ok Comprare Cialis Germania
axionnaCamiHup ncjtx
tadalafil 40 mg daily - 04. 06. 2021 21:16

tadalafil max dose https://tadalafilgenc.com/ generic tadalafil tadalafil pills 20mg
axionnaCamiHup kicpe
order tadalafil - 04. 06. 2021 23:48

order tadalafil https://tadalafilgenc.com/ generic tadalafil 40 mg generic tadalafil united states
axionnaCamiHup bwffv
tadalafil 40 mg from india - 06. 06. 2021 03:53

tadalis sx https://pulmoprestadalafil.com/ 40 mg tadalafil tadalafil pills
axionnaCamiHup iaszm
tadalafil max dose - 06. 06. 2021 06:34

tadalafil https://pulmoprestadalafil.com/ tadalafil 40 what is tadalafil
axionnaCamiHup bvkjc
generic tadalafil - 06. 06. 2021 09:10

what is tadalafil https://superactivetadalafil.com/ 40 mg tadalafil order tadalafil
axionnaCamiHup fxzer
tadalafil 30 mg - 06. 06. 2021 10:06

tadalafil pills 20mg https://extratadalafill.com/ tadalafil daily use tadalafil max dose
axionnaCamiHup mvmfw
buy tadalafil - 06. 06. 2021 12:26

tadalafil online https://superactivetadalafil.com/ tadalafil 60 mg for sale tadalafil 40 mg daily
axionnaCamiHup fdsfv
tadalafil 30 mg - 06. 06. 2021 12:49

tadalafil 40 mg from india https://extratadalafill.com/ tadalafil gel tadalafil pills
axionnaCamiHup eqsuw
tadalafil - 06. 06. 2021 15:51

tadalafil 40 mg from india https://nextadalafil.com/ tadalafil 40 tadalafil tablets
axionnaCamiHup svavd
tadalafil 30 mg - 06. 06. 2021 18:58

40 mg tadalafil https://nextadalafil.com/ tadalis sx tadalafil generic
axionnaCamiHup tkzgr
tadalafil dosage - 07. 06. 2021 16:45

tadalafil 40 mg daily https://tadalafilgenc.com/ tadalafil tadalafil 40
axionnaCamiHup rzmws
order tadalafil - 07. 06. 2021 19:24

generic tadalafil https://tadalafilgenc.com/ tadalafil generic order tadalafil
ghmhoeeycrbo
fajqfn - 09. 05. 2022 07:59

antimalarial drug hydroxychloroquine do you need a prescription for hydroxychloroquine
cialis professional online
enurent - 09. 03. 2023 06:29

2 A, with higher levels in the letrozole treated 1471 cialis professional com 20 E2 AD 90 20Wie 20Wirkt 20Viagra 20Bei 20Frauen 20 20Viagra 2050mg 20Faq wie wirkt viagra bei frauen I sense a growing consensus that our very success in Chinahas run ahead of NZ Inc s capacity to service this explodingeconomic relationship, Groser said, adding that New Zealandcompanies operating in China must becoming more culturally awareof their trade partners
tadalafil pronunciation
Entibly - 05. 05. 2023 02:22

I was guessing 60mg 80mg a day for 4 weeks generic cialis 5mg
accutane for acne cost isotretinoinacne.shop
fqapuwva - 21. 06. 2023 08:36

accutane 10mg for sale where can i get accutane in australia buy accutane 40 mg
cost of accutane without insurance isotretinoinex.website
bqnriemc - 21. 06. 2023 08:36

Where can I buy Accutane 20 mg online? https://isotretinoinex.website/
buy accutane online canadian pharmacy isotretinoinonline.live
sihvngts - 21. 06. 2023 12:10

Interested in where to buy accutane? Check out where can i get accutane for accessible alternatives.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Pevnost Drakonis 1 - Nová krev

Pevnost Drakonis 1 - Nová krev
  219 Kč

Pevnost Drakonis 2 - Nová válka

Pevnost Drakonis 2 - Nová válka
  229 Kč

Andělé smrti

Andělé smrti
Vložit do pytle na zboží  Koupit 219 Kč 197 Kč

Hadí věž

Hadí věž
Vložit do pytle na zboží  Koupit 219 Kč 197 Kč

Draví a krvežízniví

Draví a krvežízniví
Vložit do pytle na zboží  Koupit 219 Kč 197 Kč

Dračí Hněv 2 - Bouře

Dračí Hněv 2 - Bouře
219 Kč 197 Kč

Krotitelka dráčků

Krotitelka dráčků
199 Kč 179 Kč

Temeraire 1 - Drak Jeho Veličenstva

Temeraire 1 - Drak Jeho Veličenstva
  289 Kč

Dračí hněv 1 - Ticho před bouří

Dračí hněv 1 - Ticho před bouří
219 Kč 197 Kč

Dlouhý den Valhaly 2 - Vetřelci

Dlouhý den Valhaly 2 - Vetřelci
Vložit do pytle na zboží  Koupit 229 Kč 206 Kč