Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Vydejte se do nitra tajemného anglického sídla ve skvělém třetím pokračování magické série, Benedict Jacka: Zmizelí (Alex Verus 03)

Jacka Benedict: Alex Verus 03 - Zmizelí

Když jsme se s Alexem Verusem viděli naposledy, snažil se odhalit záhadu neobvyklých úmrtí magických tvorů, z nichž kdosi vysával jejich moc. V nejnovějším díle magické série od Benedicta Jacka hlavní hrdina dostává pro změnu za úkol vyšetřit tajemná zmizení čarodějnických učedníků, kteří mizí doslova beze stopy. A jde o zatím nejlepší díl celé série.

Všude ve Velké Británii mizí záhadně kouzelničtí učedníci, a to zcela bez ohledu na to, zda patří mezi světlé nebo temné mágy. Situace je natolik znepokojivá, že na případ nasadí Alexe Veruse, aby tomu všemu pomocí své věštecké magie přišel na kloub. Než se však stihne hlavní hrdina seznámit s fakty, je do celé situace velice rychle zainvestován, když se připlete do ochrany jedné z učednic, a jako obvykle bude přitom bojovat o holý život. Luna, Alexova učednice, se mezitím dál učí pracovat se svými schopnostmi a trénuje na velký učednický turnaj, kde má poprvé změřit síly s ostatními. Shodou okolností se turnaj odehrává v tajemném anglickém sídle, které přímo vybízí k tomu, aby se tam děly vážně divné věci.

Zmizelí přináší to, co předchozím dílům místy scházelo, a to precizní práci s dynamikou děje. Jacka si pro třetí pokračování vybral skvělé kulisy strašidelného, tajemného domu a z každé stránky sálá napjatá atmosféra, která vyvrcholí ve výborné finále, při němž už v podstatě nebudete dýchat. Navíc věnuje i o něco více prostoru budování vztahů mezi postavami, a tak čtenáři na hlavních hrdinech čím dál tím víc záleží.

Benedict Jacka v pěti bodech

  1. Rodák z Londýna, který vystudoval na univerzitě v Cambridge filozofii.
  2. Po studiích se začal věnovat psaní.
  3. Jackovi první tři knihy, které nikdy nebyly publikované, se řadí do žánru dětské literatury a jejich ústředním hrdinou byl Ninja.
  4. Následovaly další čtyři pokusy ze světa náctiletých elementálů, které ale nikdy neskončily na pultech knihkupectví.
  5. Úspěch zaznamenal až se sérií Alex Verus, která aktuálně čítá 12 dílů. Do češtiny byly zatím přeloženy čtyři: Předurčený (2020), Prokletý (2020), Zmizelí (2021) a Vyvolený (2022).

Jedinou drobnou výtku lze směřovat na novou vedlejší postavu Annu. Byť jde o sympatickou dívku, podobá se až příliš Luně, která je na úkor toho v celém díle poněkud upozaděná. Možná si ale autor nějaký odlišný charakterový vývoj obou hrdinek schovává do následujících dílů. Naopak pochvalu Jacka zaslouží za ústředního záporáka, jenž svým zavřením výborně doplňuje celkovou děsivou atmosféru.

Třetí pokračování série o věštcovi Verusovi jednoznačně dokazuje, že autor díl od dílu roste, a zlepšuje se ve své už tak kvalitní tvorbě. Zároveň se ale nijak neodkloňuje od osvědčené šablony, takže Zmizelí opět nabízí spoustu akce, zajímavý systém magie a poutavý svět, kterým čtenáře provází sympatické postavy. Navíc k tomu všemu přidává i povedenou práci s gradací děje a všudypřítomné napětí. Nezbývá se tedy těšit na další díl, který vyšel v českém překladu v letošním roce s podtitulem Vyvolený.

  • Benedict Jacka: Zmizelí (Alex Verus 03)
  • Fantom Print, 2021
  • Překlad: Kateřina Niklová
  • 320 stran, 349 Kč (v e-shopu Fantasye již za 244 Kč)
20. října 2022, Adéla Košařová

Alex Verus 03 - Zmizelí

Alex Verus 03 - Zmizelí
Vložit do pytle na zboží  Koupit 349 Kč 244 Kč