Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Prokletého věštce čeká závod o holý život, který vás nenechá vydechnout, Benedict Jacka: Prokletý (Alex Verus 02)

Jacka Benedict: Alex Verus 02 - Prokletý   PŘEDOBJEDNÁVKA   VYJDE CCA 10.4.

Mladý věštec Alex Verus je zpátky. Naposledy se s ním čtenáři setkali poté, co se mu podařilo dostat bájný a mocný artefakt z rukou temných mágů. Tento jeho počin se stal tak trochu veřejným tajemstvím a z do té doby poměrně nenápadného mága je najednou celebrita. Jak to tak ale s nabytou slávou ve světě mocných bývá, znamená to často víc potíží než užitku. Dokáže to hlavní hrdina ustát nebo skončí zapomenutý a v neoznačeném hro­bě?

Alex, který si doslova liboval ve své nenápadnosti a v roli šedé myši, je náhle obklopen dávkou nežádoucí pozornosti. Ta se nejvíce projevuje v tom, že dostává pracovní nabídky, o které nijak zvlášť nestojí, ale jež nejde tak úplně odmítnout. Stane se proto součástí vyšetřování neobvyklých úmrtí magických tvorů, z nichž se zdá někdo vysává jejich moc. Je jen otázkou času, než se podobná praxe rozšíří také na lidi.

Benedict Jacka v druhém pokračování série o mladém mágovi s podtitulem Prokletý opět rozjíždí akční jízdu, v níž nenechá hlavního hrdinu nijak zvlášť vydechnout. V zásadě byste spočítali na prstech ruky stránky, v kterých nejde Verusovi o život. Pro milovníky akční, méně „ukecané“ fantasy ideální titul. Navíc autor zvládá napětí velmi dobře vykreslit a patálie hlavního hrdiny dokážou od prvních stran vtáhnout do děje a až do úplného závěru nepustit. Jacka v tom jednoduše umí chodit a odvádí výbornou práci.

Nicméně u každého akčněji zaměřeného titulu jsou důležité také ty pomalejší pasáže, kdy si čtenáře oddychne a zároveň se trochu víc seznámí s hlavním hrdinou i dalšími postavami. Díky tomu mu pak na nich v napínavých částech knihy o to víc záleží. V případě Jackova počinu působí tyto části poněkud rozporuplně a jde z nich ještě cítit jistá nezkušenost autora.

Benedict Jacka v pěti bodech

  1. Rodák z Londýna, který vystudoval na univerzitě v Cambridge filozofii.
  2. Po studiích se začal věnovat psaní.
  3. Jackovi první tři knihy, které nikdy nebyly publikované, se řadí do žánru dětské literatury a jejich ústředním hrdinou byl Ninja.
  4. Následovaly další čtyři pokusy ze světa náctiletých elementálů, které ale nikdy neskončily na pultech knihkupectví.
  5. Úspěch zaznamenal až se sérií Alex Verus, která aktuálně čítá 11 dílů.

Faktem zůstává, že ústřední postava románu působí jako velký sympaťák s milým smyslem pro humor. Jakmile se ale autor rozhodne pustit do dialogů hlavního hrdiny s ostatními vedlejšími postavami (jmenovitě s Lunou), kde řeší vzájemné vztahy, začne kvalita textu kolísat. Jackovi se zatím nedaří naplno uchopit tyto části a podat dialogy a vykreslit vnitřní pocity a myšlenky postav na tolik, aby kvalitou odpovídaly akčnějším pasážím.

Jde však spíše o kosmetickou vadu na kráse jinak povedeného titulu, jelikož akční sekvence bohatě vynahradí kostrbatější pomalejší pasáže. Na zábavnosti titulu navíc opět přidává netradiční Verusova schopnost nahlížet do budoucnosti a pracovat s jejími možnými verzemi. O něco více se už také vyvíjí schopnosti Luny, Alexovi učednice, a do budoucna slibují velký potenciál.

Prokletý je znovu velmi povedeným příspěvkem do nové fantasy série o věštci Alexi Verusovi. Nabízí spoustu kvalitní akce, u níž budou čtenáři napjatě otáčet stránku za stránkou a téměř konstantně se strachovat o život nejedné z postav. Pokud se Jackovi v dalších pokračováních podaří doladit také zatím kostrbaté „pomalejší pasáže“, v nichž se zrovna postavy nebijí hlava nehlava, ale jednoduše řeší běžné lidské starosti a vzájemné vztahy, začne se tu na obzoru rýsovat opravdu skvělá fantasy série.

  • Benedict Jacka: Prokletý (Alex Verus 02)
  • Fantom Print, 2020
  • Překlad: Kateřina Niklová
  • 320 stran, 319 Kč (v e-shopu Fantasye již za 223 Kč)
3. prosince 2020, Adéla Košařová

Alex Verus 02 - Prokletý

Alex Verus 02 - Prokletý
Vložit do pytle na zboží  Koupit 319 Kč 223 Kč