Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

V Gothamu rozkvetly Květy zla, a tak se Batman musí dát na zahradničení, Scott Snyder, James Tynion IV: Batman – Květy zla

Scott Snyder, James Tynion IV: Batman: Květy zla (váz.)

Málokterá básnická sbírka se ve světové literatuře těší tak výsadnímu postavení jako Květy zla francouzského proklatce Charlese Baudelairea. Nový komiksový svazek Batmanových příběhů nese tentýž název – Květy zla. Nevypadá to ale, že by se Temný rytíř dal na čtení modernistické poezie.

Jistý Mr. Bloom, vytáhlý čahoun s kytkou místo obličeje, rozesel po městě zkázu v podobě zázračných semínek, které obyčejným lidem propůjčují nebývalé schopnosti. Tímto velkorysým gestem hodlá dobrodinec v masce obyvatelům Gothamu dodat potřebnou odvahu k činu a možnost bránit jejich milované město před všemožnými pohromami. Bloom už se ale zapomněl zmínit, že jednou z těch pohrom je on sám a energetické pole, které držitelé semen nevědomky vytvářejí, dost možná spolkne Gotham jednou provždy.

Mezi smrtí a květinou

Vzhledem k tomu, že je novinka Květy zla přímým pokračováním předchozího batmanovského svazku Supertíha, rozbíhá se její děj přesně v okamžiku, v němž na posledních panelech minulé knihy končil: Mr. Bloom napadl centrálu technologické společnosti Powers a designovaný Batman Jim Gordon, kterého se právě chystali odvolat, má plné ruce práce, aby ho zastavil. Hned v prvních vteřinách vzájemného souboje se Jim bolestivě přesvědčuje, že s úponkovitým sokem, jehož prsty pronikají do lidského masa, jako by jim nestálo nic v cestě, to nebude mít vůbec jednoduché.

V jiné části města si mladík Duke z místního komunitního centra hraje na hrdinu. Rád by v Penguinově doupěti něco zjistil o tajemstvími obestřené minulosti Mr. Blooma, během odvážného vloupání se však dle očekávání dostává do problémů. Ze šlamastyky jej musí tahat jeden z jeho vychovatelů, jemuž jeho vlastní neodbytná minulost v posledních dnech hlasitě buší na dveře. Stačí stisknout kliku…

Loučení se Scottem

Scenárista Scott Snyder (Americký upír, Superman Nespoutaný) odvedl během své několikaleté štace u Batmana obrovský kus práce: Společně s kreslířem Gregem Capullou představil komiksovému světu Soví tribunál, tajuplnou radu zákulisních hráčů, která stovky let spoluutvářela dějiny Gothamu, poté vyhodil v celém městě pojistky a nechal jej dřímat v temnotě (Rok nula), a nakonec pohřbil Batmana i s Jokerem hluboko v podzemí (Konec hry). Nyní se Snyderovo nápadité angažmá, jehož význam vynikne zejména ve srovnání s paralelními, poněkud konzervativněji pojatými řadami Detective Comics a Batman – Temný rytíř, pomalu chýlí ke konci a je to tak nejspíš dobře. Příběh Supertíha, rozpínající se přes dva svazky, totiž vyvolává minimálně rozporuplné pocity.

Pochvalu si Snyder jistě zaslouží za vytvoření nového, bezskrupulózního rivala. Mr. Bloom sice v upnutých kalhotách a černém roláku vypadá jako vyhublý teenager, co zrovna ujíždí na emo stylu, prvotní zdání však rychle vystřídá zděšení, když se na panelech mihnou jeho dlouhé, krví zbrocené prsty. Bloomova schopnost protáhnout špičaté končetiny dle libosti a propíchnout s nimi křehká tělíčka nebohých civilistů z něj činí obzvláště nebezpečné, stromovité individuum, čehož výborně využil i Greg Capullo při jeho vizualizaci. Bloom ověšený lidskými mrtvolami či obří Bloom nahlížející do jednoho z pater proskleného mrakodrapu, to jsou obrazy, které ve čtenáři setrvají ještě dlouho po dočtení.

Scott Snyder a Greg Capullo v pěti bodech

  1. Scott Snyder je americký spisovatel a komiksový scenárista. Tvůrčí psaní vyučuje i na univerzitě.
  2. Vyzkoušel si Batmana, Supermana, Bažináče či krátce marvelovského Iron-Mana.
  3. Českému fanouškovi se představil komiksem Americký upír, na němž spolupracoval se Stephenem Kingem, a zcela si jej získal batmanovskou legendou o Sovím tribunálu.
  4. Greg Capullo je zkušený kreslíř, který dělal u Marvelu na méně známé sérii Quasar či x-menovském spin-offu X-Force, ale zkusil si i práci na animovaném filmu.
  5. Radost si udělal vlastní minisérií The Creech, v níž se výsledek laboratorního pokusu stává lovcem a lovnou zvěří zároveň.

Nepoměrně menší nadšení vyvolává samotná zápletka. Snyder operuje s celou řadou prvků a minipříběhů a zapomíná přitom na obvyklou poučku, že méně někdy může být více. Souběžně tak čtenář sleduje osudy zraněného Jima Gordona, dozvídá se o existenci robotických prototypů Batmana, které později z poněkud nejasných důvodů vypadají jako mechanické ekvivalenty Batmanových arcinepřátel, přihlíží první akci samozvaného nového Robina a stává se svědkem matoucího počítačového rebootu Batmana. Není snad ani nutné dodávat, že v pozadí toho všeho samozřejmě hřmí všeprostupující Bloomova květinová revoluce.

Problémem přitom nejsou samotné nápady, ale to, že si Snyder na jednotlivé aspekty ve scénáři vyhradil příliš málo prostoru. Celý děj tak působí zkratkovitě a místy zmatečně a generuje řadu nejasností a otázek, na něž se čtenář nedočká odpovědí. Podtrženo sečteno: Fanouškům Batmana nabízí Květy zla stále poměrně solidní čtení, od oslavované tvůrčí dvojice Snyder – Capullo si ale čtenář, zmlsaný jejich předchozími sešity, jistě sliboval víc.

  • Scott Snyder, James Tynion IV: Batman – Květy zla
  • Crew, 2018
  • Překlad: Darek Šmíd
  • Obálka: Greg Capullo, Danny Miki, FCO Plascencia
  • 200 stran, 499 Kč brožovaná, 739 Kč pevná vazba (v e-shopu Fantasye již za 449 Kč a 665 Kč)
1. června 2018, Jakub Ehrenberger

Batman: Květy zla (brož.)

Batman: Květy zla (brož.)
Vložit do pytle na zboží  Koupit 499 Kč 449 Kč

Batman: Květy zla (váz.)

Batman: Květy zla (váz.)
Vložit do pytle na zboží  Koupit 739 Kč 665 Kč