Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Svědectví poodhaluje temná zákoutí Gileadu z vnitřních řad, Margaret Atwoodová: Svědectví (Příběh služebnice 02)

Atwoodová Margaret: Příběh služebnice 02: Svědectví

Margaret Atwoodová před třiceti pěti lety vytvořila ve svém románu Příběh služebnice dystopickou utopii, kde lidská společnost pomalu vymírá a ženská práva jsou zadupána v prach pro „vyšší účely“. Málo tehdy Atwoodová tušila, že se její vize pochmurné blízké budoucnosti bude postupně naplňovat.

Příběhu služebnice Fredova je v posledních letech věnována vysoká pozornost díky oceňované televizní adaptaci, ale také naléhavosti tématu. Neplodnost. Utlačování práv. Postavení ženy ve společnosti. Otázka víry a vlády jednoho muže. Základní pilíře románu hýbou současnou společností víc než kdy jindy. Služebnice Fredova prostřednictvím tajných deníkových zápisků popisovala život v totalitním Gileadu a jak je v něm nakládáno s lidskými osudy pod hávem lepší budoucnosti. Příběh volného pokračování Svědectví se na problematiku Gileadu dívá z opačného břehu.

Forma deníkových zpovědí zůstává, akorát dochází ke změně strany mince. Hlavními aktérkami Svědectví jsou tři ženy, které jsou součástí systému od samého začátku. Atwoodová si tentokrát vybrala zástupkyně třech generací, které ve svých podrobných zpovědích popisují každodenní život v totalitním režimu. Pro malou holku narozenou v systému jsou všechny odboje vůči Gileadu nepochopitelné a odmítá domnělým hrůzám uvěřit. Pro pubertální rebelku je život ve svobodné Kanadě samozřejmostí, pouze do chvíle, než o ni může přijít. Poslední členkou trojlístku je příběh Tety, která ve svých deníkových zpovědích bez příkras popisuje pád původní společnosti, převzetí moci Gileadem a postupně rozkvétající semínko temnoty, které musela přijmout za své, aby v novém režimu mohla přežít.

Margaret Atwoodová v pěti bodech

  1. Kanadská spisovatelka má na kontě ocenění Franze Kafky, Arthura C. Clarka a PEN Center USA za celoživotní přínos literatuře.
  2. V roce 2017 si v Praze převzala cenu Franze Kafky.
  3. Je feministkou a sociální aktivistkou, což často promítá do své práce.
  4. V její bibliografii lze najít jak poezii, literaturu faktu, fikci, ale také knihy pro děti.
  5. Nakladatelství Argo připravuje na rok 2021 vydání románu „Cat's Eye“, který původně vyšel v roce 1988.

Atwoodová zůstává věrná svému stylu, a tak dokáže o těžkých věcech psát lehce a poeticky. Kompozice textu může být místy náročnější, ale od autorky této velikosti se nic jiného neočekává. Jako příklad stačí uvést román Alias Grace, který šel s hrátkami textu a způsoby vyprávění nejdál. Svědectví je na rozdíl od Grace a Příběhu služebnice lehce napsanou zpovědí třech generací žen, které se musely nedobrovolně potýkat s problémy totalitní společnosti. Text nešokuje psychickým terorem, ale ladně a velmi pozvolně posunuje své postavy do nečekaně osudového finále. Se závěrečným vyústěním zároveň nastává zásadní problém knihy.

Příběh služebnice dodnes působí naléhavě a mrazivě právě díky závěru, který nabízí více otázek než odpovědí. Nechává otevřená pomyslná vrátka volným interpretacím a čtenářské fantazii. V případě Svědectví jde závěrečná rovinka na ruku současným trendům. Pozvolné vyprávění otočí výhybkou a vyprávění nabere rychlé tempo. Precizní profilování postav ustupuje do pozadí na úkor dějovosti. Postavy náhle jednají nevěrohodně a místy si protiřečí se svým předchozím vystupováním. Aby se Atwoodová příběhově zavděčila současné zrychlené době, vypomáhá si několika základními dějovými berličkami.

Je škoda, že závěrečná třetina kazí silný dojem ze zbytku příběhu. Tam, kde tkvělo kouzlo a tajemno příběhu Fredova, tam ve Svědectví nastupuje upřímný fan service. Fan service opisující z populárních Young Adult titulů.

Margaret Atwoodová se do Gileadu vrátila neplánovaně, aby potěšila své věrné čtenáře. Místy se bohužel nelze zbavit pocitu, že hlavním hnacím motorem za psaním románu byla vidina rychlého zisku.

Svědectví je řemeslně kvalitním titulem, který mile rozšiřuje původní mytologii a přináší svěží pohled na fungování Gileadu z vnitřních řad, ale zároveň fatálně selhává ve finálním rozuzlení. Příběh služebnice se dodnes řadí mezi kultovní romány, zda Svědectví obstojí a postaví se po jeho boku, ukáže až čas.

  • Margaret Atwoodová: Svědectví (Příběh služebnice 02)
  • Argo, 2020
  • Překlad: Kateřina Klabanová
  • 396 stran, 448 Kč (v e-shopu Fantasye již za 403 Kč)
7. října 2020, Ladislav Svatoš

Příběh služebnice 02: Svědectví

Příběh služebnice 02: Svědectví
Vložit do pytle na zboží  Koupit 448 Kč 403 Kč