Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Mrazivý příběh podle skutečné události protkaný jemnou poezií, Margaret Atwoodová: Alias Grace

Margaret Atwoodová: Alias Grace

Grace Marksová byla v roce 1843 obviněna z vraždy svých pánů. Pod dohledem autorky knihy Příběh služebnice se příběh podle skutečné události mění v mrazivé svědectví protkané jemnou poetikou.

Existují spisovatelky, které s každým svým titulem čtenářům odhalují svou novou stránku. Margaret Atwoodová do této skupiny bez pochyby patří. Od 80.let se pravidelně umísťuje na předních příčkách prodejnosti po celém světě. V současné době se z jejích knih mohou těšit čtenáři v České republice, kde se jí dostává patřičné pozornosti. V roce 2017 se nového vydání od nakladatelství Argo dočkala utopie Příběh služebnice. Letos přišla na řadu další Atwoodové hrdinka, která si stejně jako Offred vysloužila kvalitní televizní adaptaci, tentokrát od Netflixu. Grace Marksová alias Grace.

Psal se rok 1843 a za sychravého počasí byl vynesen rozsudek, který vstoupil do historie. Mladičká služebná Grace Marksová a James McDermott byli odsouzeni za brutální vraždu svých pánů. Případ otřásl veřejností svou brutalitou a rouškou tajemství, jež jej obestírala. Grace během procesu trpěla amnézií a svým nevinným vystupováním provokovala společnost, která k ní nebyla shovívavá. Po deseti letech od vynesení rozsudku se k případu vrací idealistický psychiatr Simon Jordan. Během odborných sezení s Grace odemyká tajné komnaty případu, o kterých neměl nikdo nejmenší tušení. Je Grace chladnokrevnou manipulátorkou předstírající ztrátu paměti nebo nevinnou obětí zkorumpovaného systému? Jordan odhodlaně rozplétá síť lží, aby na jejím konci zjistil šokující odhalení, jež může změnit vydaný ortel.

Margaret Atwoodová v pěti bodech

  1. Kanadská spisovatelka, která má na kontě ocenění Franze Kafky, Arthura C. Clarka a PEN Center USA za celoživotní přínos literatuře.
  2. V roce 2017 si v Praze převzala cenu Franze Kafky
  3. Je feministikou a sociální aktivistkou, což často promítá do své práce.
  4. V její bibliografii lze najít jak poezii, tak literaruru faktu, fikci, ale též knihy pro děti.
  5. Na podzim 2018 oznámila knižní pokračování Příběhu služebnice, které vyjde v září 2019 pod názvem „The Testaments“ Pokračování bude přímo navazovat na knižní originál, nikoliv na seriál, který v příběhu Offred pokračuje.

Tvorba Margaret Atwoodové se od většiny mainstreamových autorek odlišuje v několika aspektech. Tím prvním je práce s ženskými postavami. V současné době se v literatuře sází na hrdinky, které jsou schopné jednat jako terminátor, ztlumit emoce a zapudit vlastní zranitelnost. Atwoodová stejně jako ve Služebné v Grace vytvořila komplexní postavu se silnou vůlí přežít ve vlastní pavučině lží. Oproti Offred to měla autorka těžší, neboť Grace byla reálná osoba. Poskládat komplexní charakter a způsob jejího myšlení jenom na základě dochovaných dokumentů? K tomu je potřeba talent a velký cit pro práci s podklady. Precizní rešeršní práce je tím druhým aspektem, který z Alias Grace dělá zásadní dílo na poli literatury kombinující fakta a fikci.

Každé dílo Atwoodové je originál, který se od toho předešlého liší. Ať už se jedná o meta hrátky s žánrem, kousavou satiru nebo originální formu. Právě způsob, jakým je příběh Grace vyprávěn, může být čtenářsky náročnější, ale o to přínosnější. Vyprávění je rozděleno do tří částí, které se od sebe stylisticky liší. Linie kolem Grace je vyprávěna první osobou a střídá se v ní přítomnost s flashbacky. Oproti tomu vyšetřování Simona Jordana je popisováno prostřednictvím třetí osoby a odehrává se výhradně v přítomnosti nebo v dopisové korespondenci. Tou třetí částí je inovativní zapracování dochovaných dokumentů souvisejících se samotným případem nebo osobou Grace. Ať už se jedná o novinové výstřižky, básně tematizující případ nebo citáty veřejně známých osobností tehdejší doby (např. sestry Brontëovy).

Margaret Atwoodová je pozoruhodnou autorkou, která dokáže odvyprávět příběh s napětím, střídat literární styl a pracovat s nepřeberným množstvím dobových reálií. Autorčino jméno je v současnosti často skloňované s televizní adaptací Příběhu služebnice, Alias Grace nebo nedávno oznámeného pokračování knižní Služebné. O Atwoodové se bude ještě dlouho mluvit a Alias Grace je důkazem, že si takovou pozornost po právu zaslouží.

  • Margaret Atwoodová: Alias Grace
  • Argo, 2018
  • Překlad: Petr Pálenský
  • 560 stran, 389 Kč
2. ledna 2019, Ladislav Svatoš