Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Rafaelova škola Renaty Štulcové je mnohem víc, než jen další verze Bradavic, Renata Štulcová: Rafaelova škola – Vílí křídla

Renata Štulcová: Rafaelova škola

Marina si až donedávna myslela, že je jako každá jiná dívka připravující se v páté třídě k přijímacím zkouškám. O tom, že tomu tak není, ji možná měly varovat zvláštní výrůstky na zádech nebo stále špičatější uši. Až na Rafaelově škole, kam se hlásí na přání ztracené maminky, však zjišťuje neuvěřitelnou pravdu o sobě i světě kolem.

Renata Štulcová je zkušenou a stále populárnější autorkou tuzemské literární scény pro děti a mládež. Možná právě proto, že je učitelkou, nedělá jí potíže vcítit se do uvažování a představ dospívajících hrdinů. Jejich svět i starosti, jimž musí čelit, pak působí naprosto přirozeně.

Spisovatelčiny příběhy vždy obsahují velkou míru napětí a tajemství, jež jsou ještě umocňovány mnohými fantastickými prvky. V případě Rafaelovy školy je to celý kouzelný svět, v němž žijí nejrůznější fantastické bytosti, které jako lidé pouze vypadají. Svět existující vedle toho našeho i přímo v něm, avšak ukrytý před pohledy obyčejných lidí.

Kouzla a čáry bez magických hůlek

Páťačka Marina se připravuje k přijímacím zkouškám na gymnázium. Zároveň se s ní dějí nepochopitelné věci. Přepadají ji úporné bolesti zad a hlavy, na zádech jí vyrostly podivné hrbolky. Některé odpovědi Marina nalezne v Rafaelově škole, kde studují bytosti ze skrytého světa.

Gromyko Olga: Povolání - Zaklínačka
Spriznenci_carodeju_web

Redakce Fantasye doporučuje:

Ze světa, kde žijí víly s motýlími křídly, pukové, kentauři a nesčetná jiná magická stvoření, jimž profesoři pomáhají probudit v lidských tělech jejich pravou podstatu. Mnoho odpovědí však zatím nenašla. Nechápe význam znepokojivé věštby, neví, kdo se má stát její osudovou láskou nebo kam zmizela její maminka. A neznalost by ji mohla stát život.

Dobrodružná literatura dnes

Rafaelova škola patří k nové vlně příběhů, které těží ze současné oblíbenosti fantastických prvků v literatuře. Využívá motivů kouzelných bytostí, magických světů a tajemna, které dráždí a ponoukají k odhalení hlavní postavy i čtenáře samotného.

Zároveň jen tak mimochodem naznačuje, co je v životě podstatné. Ukazuje jakou cenu má přátelství, pomoc druhým, sounáležitost, rodina, láska a přátelství. Zdůrazňuje, že je třeba chránit život kolem, přírodu. To, že je nezbytné jí pomáhat, protože bez ní bychom nemohli žít.

Rafaelova škola je určena zejména dívkám kolem dvanácti let, protože právě tolik je jejím hlavním dětským hrdinům. Stejně tak by si ji mohli užít i stejně staří chlapci, ale i čtenáři o několik let mladší či starší. Není třeba chodit daleko od tématu. Zářným příkladem je Harry Potter, kterému bylo v prvním dílu deset, a přesto zaujal miliony čtenářů napříč všemi věkovými kategoriemi.

Kniha je čtivá a napínavá, velmi dobře napsaná. Překrásně vyvedená vázaná obálka laděná v růžové a zelené potěší na první pohled. Stejně jako ostatní, neméně půvabné ilustrace uvnitř knihy, provázející každou novou kapitolu. I s vlastním příběhem pak vše dohromady tvoří celek, jenž pohladí po duši. Potěší nejen malé a větší slečny, ale třeba i jejich maminky, jež jim z Rafaelovy školy budou jistě velmi ochotně předčítat.

  • Štulcová, Renata: Rafaelova škola – Vílí křídla
  • Mladá fronta, 2011
  • Ilustrátor: Jarmila Marešová
  • 376 stran, 299 Kč
5. června 2012, Olga Buriánková

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).