Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Poslední Kingova novela je duševním povznesením, Stephen King: Povznesení

King Stephen: Povznesení    PŘEDOBJEDNÁVKA

Stephen King za svou kariéru vytvořil nenápadnou síť příběhů, které mají společný průsečík. Nejděsivější místo v USA. Castle Rock. Pod základy tohoto malebného městečka se skrývá nevysychající pramen zla. Pramen, který ovlivnil spoustu životních osudů obyvatel Castle Rocku.

Grafická novela Kouzelná skříňka pro Gwendy měla být poslední návštěvou prokletého městečka. Některá místa se opouštějí s těžkým srdcem, a tak se maestro rozhodl do slavné destinace vydat ještě jednou. Naposledy.

Povznesení je obdobně jako Gwendyna skříňka melancholickým příběhem zahaleným pod rouškou mystéria. Scott Carey je průměrným americkým občanem. Nijak nevybočuje. Nevyhledává konflikty a žije si ve svém vlastním mikrosvětě. Jeho životní rutinu nabourá přistěhování lesbického páru, který v Castle Rocku doufá v nový začátek. Scott Carey zprvu sousedky ignoruje a snaží se vyřešit vlastní nevysvětlitelný problém. Každým dnem ztrácí na hmotnosti, ale ciferník na váze ukazuje stále stejně. Ať už je svlečený či v rybářském baloňáku. Careyho křehké ego a životní rutina dostává trhlinu, která se díky sousedským sporům neustále rozšiřuje. Postaví se Carey problémům čelem nebo se uzavře do vlastního světa a postupně zmizí?

Stephen King je široké čtenářské veřejnosti známý pro své děsivé příběhy a legendární monstra. Zapálení fanoušci ovšem ví, že Kingova tvorba je mnohem rozmanitější, a právě melancholické příběhy průměrných lidí se řadí mezi jeho nejlepší díla. Lisey a její příběh, Zelená míle, Čtyři roční doby či zmíněná Gwendy jsou atypické kingovky obsahující minimum děsivých výjevů a zaměřují se především na psychologii postav.

Stephen King v pěti bodech

  1. Začínal jako knihovník v univerzitní knihovně v Maine.
  2. V roce 1973 debutoval svým románem Carrie, který je dodnes řazen mezi žánrovou klasiku.
  3. V roce 2017 vyšla filmová adaptace kultoního románu TO, který se zařadil mezi nejvýdělečnější horory všech dob.
  4. Se svým druhým synem Joem Hillem napsal krátkou novelu In the tall grass.
  5. V tomto roce se českého vydání dočká román Institut.

Scott Carey je představitelem průměrného amerického občana, jenž by nejraději zůstal doma a s nikým nepřicházel do styku. King mu do cesty postaví lesbický pár, který v malebném městečku způsobí kataklyzma. Omezená komunita Castle Rocku musí čelit něčemu, co se vymyká tamějším standardům a nebojí se to ukázat. Stephen King již mnohokrát ve svých dílech reprezentoval vlastní politické názory a od zvolení Donalda Trumpa je většina jeho pozdějších knih sociálně kritičtější než kdy dřív. V Růženkách se zaměřil na téma genderové otázky, zatímco v této útlé novele řeší menšinovou rovnost.

Ač se může zdát, že LGBTQ propaganda je hlavním motivem Povznesení, není tomu tak. Stephen King tento motiv nenadužívá jako většina současných tvůrců, ale pouze ho používá jako prvotní akcelerátor událostí. Scott Carey současně s přistěhováním „problematických“ sousedek začne nevysvětlitelně ztrácet na váze. Je jenom otázkou času, než se přiblíží nule. Scott se musí naučit žít se svým handicapem a zároveň se ponořit do městského života. S přibližující nulou bilancuje vlastní život a uvažuje nad fungováním životní karmy.

Povznesení je Kingovo nejkritičtější novelou. V útlé novele se nebojí ostře kritizovat omezenost uzavřených komunit, aktuální politickou situaci v USA, ale zároveň prostřednictvím hlavní postavy bilancovat vlastní život. Je možné, aby se člověk před vlastním soudným dnem napravil? Dojde vnitřního klidu a duševního povznesení? Vyprávění Scotta Careyho je příběhem s velkým srdcem. Stephen King je mistrem ve svém řemesle a dovede nejen vyděsit, ale mezi řádky sdělit silná životní poselství a pohladit po duši. Pokud se skutečně jedná o poslední návštěvu Castle Rock, nemohl si k tomu Stephen vybrat lepší příběh. Příběh o životním bilancování a hledání vnitřního klidu.

  • Stephen King: Povznesení
  • Beta Dobrovský, 2019
  • Překlad: Linda Bartošková
  • 144 stran, 269 Kč (v e-shopu Fantasye již za 242 Kč)
3. června 2020, Ladislav Svatoš

Povznesení

Povznesení
269 Kč 242 Kč