Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Stephen King přináší kouzelnou skříňkou plnou nápadů, Stephen King, Richard Chizmar: Kouzelná skříňka pro Gwendy

Kouzelná skříňka

Každý má svou vlastní skříňku, kam ukrývá kostlivce. Skříňku, kde je možné ukrýt sám sebe před celým světem. Existují, ale také skříňky, které není radno otvírat a nemusí nutně být Pandořiny.

Stephen King není pouze králem hororu, ale především skvělým vypravěčem. Napříč jeho bibliografií lze nalézt fantasy, detektivku, sci-fi, pohádku pro děti, tíživé horory, ale taktéž psychologické romány a novely s nádechem magického realismu. Kouzelná skříňka pro Gwendy je zástupcem právě této kategorie.

Málokterý autor je za celou svou spisovatelskou kariéru tak plodný jako Stephen King. Během tří let stihl vydat pět knih a všechny se umístily na prvních příčkách prodejnosti. Kouzelná skříňka pro Gwendy je jednou z nich.

Stephen King v pěti bodech

  1. Začínal jako knihovník v univerzitní knihovně v Maine.
  2. V roce 1973 debutoval svým románem Carrie, který je dodnes řazen mezi žánrovou klasiku.
  3. V minulém roce vyšla filmová adaptace kultovního románu TO, který se zařadil mezi nejvýdělečnější horory všech dob.
  4. Se svým druhým synem Joem Hillem napsal krátkou novelu In the tall grass.
  5. V roce 2019 se české vydání dočká temný Outsider a poslední příběh z městečka Castle Rock – Elevation.

Příběh útlé novely zavede čtenáře do známého městečka Castle Rock, které se stále vzpamatovává z traumat let dávno minulých. Vyhlídka Castle View na okraji městečka je obehnána sebevražedným schodištěm. Schodištěm natolik klikatým a strmým, že stačí jediný krok vedle a z nevinné procházky se stává boj o holý život. Dvanáctiletá Gwendy Petersonová nebezpečné schodiště vybíhala každý, aby se zbavila problémů s nadváhou. Jednoho dne do její rutiny vstoupí neznámý, vysoký muž s černým kloboučkem a učiní Gwendy neodolatelnou nabídku. Nabídku, která může změnit chod celého světa.

Rok 2017 byl ve znamení spoluprací. V případě Růženek spojil Stephen síly se svým synem Owenem, u Gwendy přiložil ruku k dílu Richard Chizmar. Jakou mírou se na finálním rukopise Chizmar podílel je otázkou, neboť z výsledné podoby je cítit Stephen King na více než 200 %. Hlavním motivem novely není, jak se na první pohled může zdát, mysteriózní kouzelná skříňka, ale psychologický rozvoj hlavní postavy. Společně s Gwendy si čtenář prožije těžké dětství, roztěkané dospívání, až s ní doputuje do věku dospělosti.

Richard Chizmar v pěti bodech

  1. Je editorem magazínu Cemetery Dance a vlastníkem Cemetery Dance Publications.
  2. Živí se především jako producent, scénárista, lektor tvůrčího psaní, ale také psaním povídek.
  3. Na svém kontě má ceny World Fantasy Award a International Horror Guild Award.
  4. Kouzelná skříňka pro Gwendy vyšla v Americe pod nakladatelstvím Cemetery Dance Publications.
  5. Součástí audioknihy je krátká povídka „The Music Room“, která původně vyšla pro časopis Playboy.

Pod hávem magického realismu o křehké duši dívenky, která dostane do rukou velkou zodpovědnost, se skrývá příběh o životě a jeho jednotlivých etapách. Od dospívání, kdy každé rozhodnutí může skutečně znamenat konec světa. Až po dospělost, kdy se ze zodpovědnosti za vlastní činy může stát břímě do konce života. Autorské duo King & Chizmar na poli 155 stran vytvořili kouzelnou novelu, do které je radost začíst se. Krásná originální obálka, výtvarné rámování každé kapitoly doprovázené ilustracemi Keitha Minniona dotváří už tak dokonalý atmosférický počin. Překladatel Ivan Němeček znovu dokazuje, že jeho překlad sluší Kingovo knihám nejvíce. Dokonale rozumí autorovo jazyku a každá myšlenka, byť ukrytá mezi řádky, díky jeho práci dokáže ve čtenáři rezonovat dlouhou dobu po přečtení.

Stephen King se před lety vyjádřil, že Kouzelná skříňka pro Gwendy bude poslední výpravou do slavného městečka Castle Rock. Ve společnosti Richarda Chizmara, Keitha Minniona a v neposlední řadě Ivana Němečka, připravil pro své čtenáře skutečně kouzelné rozloučení s oblíbeným letoviskem, na které se nedá zapomenout. Nebyl by to Stephen King, aby při promo turné po Americe pro svůj thriller Outsider neprohlásil, že do Castle Rock přece jenom ještě jednou zavítáme v nepřímo navazující novele Elevation.

  • Stephen King, Richard Chizmar: Kouzelná skříňka pro Gwendy
  • Beta Dobrovský, 2018
  • Překlad: Ivan Němeček
  • 156 stran, 259 Kč (v e-shopu Fantasye již za 233 Kč)
1. května 2019, Ladislav Svatoš

Kouzelná skříňka pro Gwendy

Kouzelná skříňka pro Gwendy
Vložit do pytle na zboží  Koupit 259 Kč 233 Kč