Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Mnoho světů. Jeden bůh., Brandon Sanderson: Arcanum odhalené – Kosmírská sbírka

Sanderson Brandon : Arcanum odhalené - kosmírská sbírka

Muž, který je mistrem spisovatelské invence a do svých děl dokáže přidat velkou dávku originality. Muž, který je tak trochu bohem, protože tvoří úžasné a plně funkční světy. A kromě toho muž, který má plán – mnohem větší plán, než mnozí čtenáři vůbec mohli tušit. Dámy a pánové, přivítejte Brandona Sandersona!

Mohlo by se zdát, že muž, o kterém je řeč, tedy Brandon Sanderson, je ve své tvorbě trochu „rozlítaný“. Kromě jiného má rozepsány série Mistborn a Archiv Bouřné záře, a čtenáři se modlí, aby vše nedopadlo jako v případě G. R. R. Martina. Kolo času za Jordana Sanderson dopsat zvládl, ale kdo by případně dopsal jeho ságy? Nu, nemalujme čerty na zeď a pojďme si raději hrát s kosmírem…

Dlouhé krátké kusy

Stojíme na prahu knihy s téměř mystickým názvem: Arcanum odhalené, navrch s podtitulem Kosmírská sbírka. Pouhé konstatování, že se jedná o sbírku povídek jednoho z předních autorů světové fantastiky, je však v tomto případě proklatě málo. Nejedná se totiž o sbírku ledajakou!

Než však dojdeme velkého odhalení, povězme si o Sandersonovi něco víc. Jak bylo uvedeno výše, dokáže plynule přeskakovat ve své tvorbě mezi několika velkolepými ságami. A právě k oněm Sandersonovým knihám a ságám je vázána většina povídek v Arcanu obsažených. Pokud jste přečetli Elantris (mimochodem, loni vyšlo nové, rozšířené vydání k jubileu tohoto autorova raného díla), Mistborn nebo Archiv Bouřné záře, budete ve velké výhodě. Některé texty totiž přímo souvisí s událostmi obsaženými v těchto dílech a doplňují či vysvětlují některé nevyřčené příběhy. Na druhou stranu se každá z devítky povídek v Arcanu dá číst také samostatně, ale budete ochuzeni o část požitku a mnoho návazností, které dávají kratším epizodám při znalosti kontextu mnohem hlubší smysl.

Na rovinu říkám, že Sanderson kratší práce psát prostě neumí. Neděste se, problém není v žádném případě v kvalitě jednotlivých děl, ale v autorově hlavě přeplněné myšlenkami a výsledném rozsahu. Na jednoduchou kostru příběhu se stále nabalují další a další drobnosti, až nakonec z původní krátké povídky vznikne novela. O tomto „problému“ se dočtete u slušné řádky obsažených povídek – ano, každá povídka má krátký doslov, který má za úkol osvětlit čtenáři zasazení povídky, důvod vzniku, autorův vztah k postavám, zkrátka nějakou tu zajímavost; a většinou najdete i kouzelnou variaci na téma: „Původně to mělo být krátké dílo, ale z nějakého důvodu jsem plánovaný rozsah (několikanásobně) přešvihl.“

Čtení si každý milovník fantastiky stoprocentně užije. Sanderson má totiž fantazie na rozdávání, a díky tomu tvoří opravdu podmanivé a především komplexní světy s funkčními systémy magie. Jenže zatímco velká část autorů vymyslí jeden takový svět, který dále rozvíjí, Sanderson chrlí jeden originální koncept za druhým, přičemž každý je zcela odlišný od předchozího. Nevykrádá sám sebe, netápe a navíc má vše předem promyšlené do hloubky.

Kosmír? Kosmír!

Sanderson v Arcanu odhaleném vytasil další trumf. V tomto díle potvrdil svoji grafomanii, megalomanii a neskutečnou, ale opravdu NESKUTEČNOU koncepčnost své tvorby. Všechny ságy, ačkoliv spolu zdánlivě nijak nesouvisí, se odehrávají v rámci jednoho propojeného vesmíru, neboli v autorově pojetí kosmíru. Nejedná se o žádný unáhlený tah vycucaný z prstu – mnoho z autorových knih obsahuje nenápadné odkazy naznačující propojenost všech světů; a že jste si jich nevšimli nebo nevěřili, že by to mohla být pravda, je čistě váš problém. To, že se je v budoucnu chystá propojit, už je jen třešničkou na pomyslném mnohopatrovém dortu přetékajícím chutí!

A nebyl by to Sanderson, aby všechno nedotáhl ještě o krok dál. Ke každému známému světu rovnou nechal nakreslit a popsal celou soustavu, aby bylo jasné, jaké jsou na planetě klimatické podmínky; a přidal i mnoho dalších informací. Také se seznámíte s několika zbrusu novými světy, které má plodný autor teprve v zásobě, a nabídne z nich čtenářům jen menší ochutnávku. Samozřejmě nemůže chybět ani krátká zmínka o „božských silách“ zvaných Střepy, které jednotlivá místa výrazně formovaly.

Brandon Sanderson v pěti bodech

  1. Brandon Sanderson se narodil 19. prosince 1975 v Lincolnu ve státě Nebraska.
  2. V roce 1994 začal studovat biochemii, posléze však dal přednost studiu angličtiny a tvůrčího psaní na Brigham Young University, kde do dnešní doby pravidelně vyučuje.
  3. Sandersonovým prvním literárním počinem byl román Elantris (2005), zanedlouho poté následoval první díl ze série Mistborn – Finální říše (2006). Z Mistbornu se nakonec stala trilogie, do stejného světa však autor zasadil a plánuje zasadit i další knihy.
  4. V roce 2010 rozepsal autor svou dosud nejambicióznější sérii, Archiv bouřné záře, z níž prozatím vyšly pouze první dva díly, Cesta králů a Slova paprsků.
  5. Sanderson byl také vybrán vdovou po Robertu Jordanovi k dokončení kultovní série Kolo času. Sandersonovy díly vydalo v českém překladu nakladatelství FANTOM Print.

Jak bylo uvedeno výše, každý svět je zcela jiný a na každém platí naprosto odlišné principy. Někde se provozuje magie prostřednictvím pálení kovů v trávicím traktu mága, někde se čaruje s pískem a vodou (ano, jedná se o pouštní planetu), někde zase na lidi útočí krvežízniví duchové… Kouzlo Arcana nespočívá jen v geniálním a pro mnohé překvapivém nápadu s propojeným planetárním systémem, nebo chcete-li kosmírem, když už jsme tu s tímto termínem začali šermovat, ale především v úžasné rozmanitosti dávající na odiv autorovu bezbřehou fantazii.

Každý z devíti obsažených příběhů je kus poctivého spisovatelského řemesla. Sanderson ctí pravidla práce s povídkou, a protože si vytvořil na své vyprávění dostatek prostoru, může poměrně pozvolna rozvíjet situaci, zatímco ukazuje „vzorky“ magie nebo přivádí na scénu postavy známé ze svých knih. Pomalu a důkladně se s lehkostí sobě vlastní propracovává k pointě příběhu. Čtenář díky tomu dostane představu základních obrysů a principů fungování světa, ke kterému je děj povídky vázán – dostatek na to, aby se cítil navnaděn, ale stále málo, aby dokázal pochopit komplexnost a všechny drobné nuance.

Jak je obecně známo, vyžívá se autor ve svých knihách v různých kresbách. V této knize je však opět o pověstný krok napřed, a ke kresbám a malbám přidává ukázku z grafického románu ze zatím čtenářům neznámého světa, ke které je přidružen scénář také v textové formě. Nyní pochopíte, že slovo obrazotvorný je ve spojení s texty obsaženými v Arcanu neskutečně trefná charakteristika. Sanderson prostě umí, víc dodávat netřeba.

Mezi světy kosmíru

Až doposud jsme mluvili o Arcanu odhaleném spíše v obecné rodině, nyní přišel čas podívat se na jednotlivé světy (pozor, nikoliv texty!) trochu podrobněji. Pohodlně se usaďte, připoutejte se a za jízdy nehovořte se světatvůrcem! Moment: ještě drobná poznámka. U každého textu je, pokud je to nutné, upozornění, kam v časové ose patří nebo jaké spoilery může obsahovat.

Exkurze kosmírem začíná na světě, na které se odehrává Elantris. Knihu otevírá Císařova duše, věc, kterou můžete znát z knihy Tři tváře, z čehož na druhou stranu vyplývá, že se dá toto dílo číst samostatně. Druhá povídka z tohoto světa je již navázána na Elantris mnohem úžeji; jedná se o kratší „vystřiženou scénu“.

Další tři příběhy nás zavedou do světa allomantů ze ságy Mistborn. První dva byly určeny k představení světa a magie pro účely hry na hrdiny zasazené do Sandersonova oblíbeného světa. Jedenáctý kov je krátká epizodka pro začínající čtenáře, zatímco Allomant Jak a Eltranské doly, epizody 28–30 naopak ocení čtenáři, kteří mají za sebou knihu Poselství práva. I ti ostatní se ovšem neubrání úsměvu, protože celá kniha je psána formou šestákového Rodokapsu s úžasným hlavním hrdinou, jehož počínání komentuje a uvádí do reálných kolejí jeho partner, který s ním tato dobrodružství (tedy, kromě těch nejneuvěřitel­nějších, u těch vždy z nějakého záhadného důvodu chyběl!) prožil. Tato povídka je svého druhu experiment, který si sám Sanderson viditelně užíval, a v doslovu píše o tom, že tahle povídka s velmi komplikovaným názvem je to nejzábavnější, co kdy napsal. Mistborn: Utajená historie je pak další vystřiženou epizodou, byť se stopadesátistrán­kovým rozsahem.

Následují tři světy, které budou čtenáři neznámé, a ačkoliv v předchozím textu již bylo něco málo naznačeno, nerad bych kazil čtenáři požitek z jejich objevování. Takže jen čtyři slova: písek, stíny a zvláštní zvířena.

A na závěr svět, do kterého je zasazen Archiv Bouřné záře. Ostrokrok přináší postavu, která zatím v počeštěných svazcích příliš prostoru nedostala – a po dočtení tohoto „zavíráku“ celé knihy budete litovat a těšit se na další svazky této ságy.

Ano, vzal jsem jednotlivé texty dost zkrátka a obecně. Ale věřte mi, že ten, kdo se z nich bude radovat a pitvat je pod drobnohledem, má být čtenář, recenzent by měl jen říct, zda některý text vybočuje kvalitativně z řady nebo upozornit na věci nestandardní nebo naopak nadstandardní. Tak tedy: kvalita všech textů je nesporná, Sanderson je vypsaný a nemá problém i s kratšími útvary. Umí pointovat, vyprávět, dává ději rámec a postavy nezůstanou ploché. K tomu přičtěte kopu fantazie a zajímavé doslovy odhalující pozadí jednotlivých povídek. A to jsme ještě nezmiňovali rozmanitost pojetí povídek: kratší, delší, svižné, dobrodružné, zamyšlenější či přímo mystické, úsměvné či přímo humorné… Zkrátka velmi dobrý mix, velká variabilita témat.

Arcanum odhalené – Kosmírská sbírka Brandona Sandersona skrývá jedno nebezpečí: pokud neznáte autorova díla, hrozí, že po ochutnávce začnete zuřivě nakupovat jeho knihy ze světů, ze kterých jste měli možnost ochutnat. Povětšinou jsou to slušné bichle… Inu, těžký osud geniálních knih, co naplat.

10. října 2018, Martin Bečvář

Arcanum odhalené - kosmírská sbírka

Arcanum odhalené - kosmírská sbírka
Vložit do pytle na zboží  Koupit 599 Kč 539 Kč