Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Meč přísahy: Rozvláčná genialita Brandona Sandersona, Brandon Sanderson: Meč přísahy (Archiv bouřné záře 3)

Sanderson Brandon: Archiv Bouřné záře 03 - Meč přísahy PŘEDOBJEDNÁVKA

Autor velké populární fantasy ságy asi prostě musí být megaloman. Tolkien si musel vymyslet funkční fiktivní jazyk, Martin komplikovanou historii a tunu postav, Jordan myriádu různých kultur, o komplikovanosti Eriksonova světa ani nemluvě. Sanderson na tom není jinak a jeho Meč přísahy, třetí svazek cyklu Archiv bouřné záře, je toho důkazem.

Dle sbírky Arcanum odhalené má zatím Sandersonův Kosmír sedm světů. Rošáru, kde se Archiv bouřné záře odehrává, má v Kosmíru připadnout deset knih rozdělených mezi dva pětidílné cykly. To samo o sobě značí, že někde nastane fáze, kdy musí postavy procestovat pár zemí, něco zjistit, na cosi si vzpomenout, trochu se vzchopit… Meč přísahy je třetím dílem onoho prvního pětidílného cyklu v rámci Archivu bouřné záře a je to přesně ten typ svazku, kde se děje všechno to cestování, zjišťování a vzchopování.

Stejně jako v předchozích knihách i tady sledujeme především čtveřici hlavních hrdinů: Kaladina, Šalán, Dalinara a Adolina. V aktuálním svazku je zcela nejzajímavější dějovou linkou ta Dalinarova, která se víceméně odehrává v minulosti, v níž si tento někdejší šampion bitevního bole vydobývá své ostruhy – a kde také ztratí svou manželku a posléze i veškeré vzpomínky na ni. Dalinarovo vzpomínání, společně s jeho současnou snahou sjednotit Rošár v boji proti probudivším se paršům, dodávají Sandersonovu světu hloubku, na kterou jsme dlouho čekali.

Brandon Sanderson v pěti bodech

  1. Brandon Sanderson se narodil 19. prosince 1975 v Lincolnu ve státě Nebraska.
  2. V roce 1994 začal studovat biochemii, posléze však dal přednost studiu angličtiny a tvůrčího psaní na Brigham Young University, kde do dnešní doby pravidelně vyučuje.
  3. Sandersonovým prvním literárním počinem byl román Elantris (2005), zanedlouho poté následoval první díl ze série Mistborn – Finální říše (2006). Z Mistbornu se nakonec stala trilogie, do stejného světa však autor zasadil a plánuje zasadit i další knihy.
  4. V roce 2010 rozepsal autor svou dosud nejambicióznější sérii, Archiv bouřné záře, z níž prozatím vyšly pouze první tři díly.
  5. Sanderson byl také vybrán vdovou po Robertu Jordanovi k dokončení kultovní série Kolo času. Sandersonovy díly vydalo v českém překladu nakladatelství FANTOM Print.

Druhou hlavní postavou Meče přísahy je pak Šalán, která se po zjištění z konce předchozí knihy zdráhá vzchopit a místo toho sledujeme, jak se pomalu propadá do lítosti a své opojné schopnosti měnit vzhled a postavu. Šalániny pasáže na jednu stranu dávají vhled do magického systému Rošáru, na druhou ale také do její zkroušené duše, která ještě bude muset nalézt vnitřní klid.

V kontrastu dilemat předchozích dvou postav hrají Adolin a Kaladin spíše druhé housle, i u nich však dojde v nové knize k několika zásadním momentům. Jako u každé správné rozsáhlé fantasy však nejsou jediní, na které dojde řada – vrátí se parška Vinli, Szet bez tváře, čtvrtá mostní, Krveduchové, Filuta, Taravangian, rytířka Lift, Nejvyšší Akasix a řada dalších.

Pořádná tlusťoška

Meč přísahy čítá 1150 stran a na svazku je to znát. Nejen, že si ho s sebou nevezmete jen tak do vlaku, ale také se soustředí na řadu detailů, které Sandersonův svět dále rozvíjejí a staví základy pro další vývoj příběhu. Na prostoru hned několika kapitol se tu Kaladin dostane mezi uprchlé parše a zjišťuje, že to jsou normální bytosti jako sami lidé, v jiné části knihy se zase skupina postav propadne do Stínomaru, paralelního světa, z něhož pocházejí sprenové. V Dalinarových vizích, které přicházejí během bouří, se dozvídáme o tom, jak a proč proběhlo Odrození, a v jeho současnosti zase navštěvujeme různé panovníky, lokace a kultury.

Sandersonova novinka samozřejmě obsahuje i řadu bitev, akce a dějových zvratů. Sledujeme bitvu o Kholinar mezi lidmi a parši, boj proti zvráceným velesprenům, kteří slouží nepříteli a začali se probouzet, a závěrečných 150 stran je vlastně jedním velkým střetem, který bude mít pro všechny zúčastněné dalekosáhlé následky. I ty pomalejší pasáže jsou v této knize navíc čtivé tak, jak to Sanderson umí, a mnohdy přináší psychologický vývoj hlavních postav.

Série Archiv bouřné záře

  1. Brandon Sanderson: Cesta králů (Archiv bouřné záře 1)
  2. Brandon Sanderson: Slova paprsků (Archiv bouřné záře 2)
  3. Brandon Sanderson: Meč přísahy (Archiv bouřné záře 3)

A potěší samozřejmě i drobné radosti – způsob, jakým autor ve své knize řeší mužské a ženské role či homosexualitu, víru, čest a vládu práva nebo třeba psychické problémy. V neposlední řadě jsou šperkem svazku i ilustrace různých autorů, které dále rozvíjejí spisovatelův svět.

Nelze tedy říct, že by v případě Meče přísahy šlo o knihu prostou čtivosti či akce. Autorovi fanoušci jednoznačně zaplesají a díky mnoha událostem tohoto dílu budou nadšeně vyhlížet nový svazek The Rhythm of War, který autor plánuje v originále na konec roku 2020. Přesto se tentokrát hlavní pozornost soustředí spíše na budování světa a člověk se neubrání dojmu, že kdyby autorovi američtí redaktoři seškrtali pár stovek stran, měli bychom tu mnohem kompaktnější svazek s víceméně stejně hodnotnou náplní. Každá velká fantasy sága ale potřebuje chvíli oddechu, kde se přeskládává šachovnice – pokud bude Meč přísahy v rámci Archivu bouřné záře tím jediným zaměřeným víceméně pouze na budování světa, je to pořád skvělé skóre.

  • Brandon Sanderson: Meč přísahy (Archiv bouřné záře 3)
  • Talpress, 2019
  • překlad: Milena Poláčková
  • obálka: Michael Whelan
  • 1152 stran, 959 Kč (v e-shopu Fantasye již za 863 Kč)
13. dubna 2020, Jan Nohovec

Archiv Bouřné záře 03 - Meč přísahy

Archiv Bouřné záře 03 - Meč přísahy
Vložit do pytle na zboží  Koupit 959 Kč 863 Kč