Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Cizinec v cizím městě. Castle Rock je znovu otevřen, Richard Chizmar: Kouzelné pírko pro Gwendy

Kouzelné pírko pro Gwendy (Chizmar)

Gwendy dospěla a pohodlí rodného městečka Castle Rock vyměnila za nevyzpytatelnou síť politických intrik. Kouzelnou skříňku a minulost nechala pečlivě uzamčenou ve svém dětství, ke kterému má klíč pouze ona. Alespoň si to myslela do chvíle, než se na scéně znovu objeví tajemný muž s buřinkou. Bohužel ani tentokrát to nebude bez následků.

Kouzelná skříňka pro Gwendy byla koncipována jako labutí píseň odehrávající se v legendárním městečku. Sám King svá slova porušil, a o rok později se s emotivní novelou Povznesení do temných uliček Castle Rocku přece jen vrátil. Dveře hrůzami zužované komunity se tímto dílem měly nadobro zapečetit. Nicméně i tato pečeť byla prolomena, když se na scéně objevil cizinec s klíčem k městu darovaným od nejvyššího – Richard Chizmar.

Richard Chizmar není na české literární scéně známou tváří, ač se ve světě jedná o uznávaného autora a scénáristu. Chizmar se ve své tvorbě především zaměřuje na drobnokresbu maloměsta. Bylo jen otázkou času, než se městská brána Castle Rock pro své návštěvníky znovu otevře. Po dopsání Gwendy nabyl King pocitu, že se příběh novodobé Pandořiny skřínky uzavřel. Netrvalo dlouho a Chizmarovo nadšení a entuziasmus jej přesvědčil o opaku. Co by se stalo, kdyby se Gwendy se záhadným cizincem v buřince setkala v dospělosti? Král hororu v předmluvě neskrývá z práce jiného autora nadšení, a proto nechal Chizmarovi volnou ruku.

Stephen King v pěti bodech

  1. Začínal jako knihovník v univerzitní knihovně v Maine.
  2. V roce 1973 debutoval svým románem Carrie, který je dodnes řazen mezi žánrovou klasiku.
  3. Úspěšně spolupracuje se svými syny. S Joe Hillem vydal krátkou povídku Ve vysoké trávě a s Owenem Kingem román Růženky.
  4. V 2017 vyšla filmová adaptace kultovního románu TO, který se zařadil mezi nejvýdělečnější horory všech dob.
  5. Poslední česky vydaným románem je Billy Summers.

Kouzelné pírko pro Gwendy volně navazuje na Kouzelnou skříňku. Z Gwendy je dospělá a úspěšná žena pohybující se mezi žraloky na politické scéně ve Washingtonu. Stín dětství nechala za sebou vznášet nad Castle Rockem. O to víc je Gwendy překvapena, když ve svém pokoji objeví kouzelný předmět z dětství. Kola osudu se dají znovu do pohybu a je pouze na Gwendy, aby je zpomalila, a zastavila tím rostoucí temnotu v rodném městečku.

Kouzelné pírko je poměrně ambiciózní titul. Expozice novely odpovídá dospělým politickým thrillerům s příměsí nadpřirozena, zatímco formát, počet stran a velikost fontu písma odpovídá spíš YA thrillerům. Přesto Chizmar nachází mezi těmito světy balanc, který udržuje napětí do samotného konce. Z Gwendy se v průběhu let stala plnohodnotná postava, která prostřednictvím sebereflexe nastavuje předchozímu počinu zrcadlo. Naivní dětství vs. trpké vystřízlivění dospělosti. Z roztomilé holčičky je archetyp silné hrdinky, která ze shledání s druhou hlavní postavou již nemá strach.

Richard Chizmar v pěti bodech

  1. Je editorem magazínu Cemetery Dance a vlastníkem Cemetery Dance Publications.
  2. Živí se především jako producent, scénárista, lektor tvůrčího psaní, ale také psaním povídek.
  3. Na svém kontě má ceny World Fantasy award a International Horror Guild award.
  4. Kouzelná skříňka pro Gwendy vyšla v Americe pod nakladatelstvím Cemetery Dance Publications.
  5. Součástí audioknihy je krátká povídka „The Music Room“, která původně vyšla pro časopis Playboy.

Druhým hlavním aktérem je samotné městečko. Chizmar přistupuje k popisu Castle Rocku s respektem. V jeho podání je slavná destinace vřelejší – a podobně jako King – se věnuje postupné profilaci jednotlivých obyvatel města. Gwendy se svým návratem musí čelit přízraku minulosti, ale především sobě samé, aby nad geniem loci města mohla zvítězit.

Podobně jako předchozí řádky, stejně musel vypadat původní koncept novely. Velmi ambiciózně, ale problémem Kouzelného pírka pro Gwendy je, že se snaží chytit několik zajíců v pytli. Každý exemplář je jiný, plný nápadů, a přesto se do jednoho pytle nevejdou. Krásné ilustrace odkazují na magický první díl, ale neodpovídají vyznění pokračování. Gwendy se snaží bojovat s rostoucí temnotou, ale původní charakter připomíná vzdáleně. Pírko více než jako samostatné dílo působí spíše jako přemostění (nyní již) trilogie o Gwendy. Obavy týkající se finále jsou na místě, nicméně přítomnost samotného maestra Kinga zpět na palubě skepsi částečně snižuje.

  • Richard Chizmar: Kouzelné pírko pro Gwendy
  • Beta Dobrovský, 2021
  • Překlad: Dina Podzimková
  • 304 stran, 329 Kč (v e-shopu Fantasye již za 296 Kč)
14. září 2022, Ladislav Svatoš

Kouzelné pírko pro Gwendy

Kouzelné pírko pro Gwendy
Vložit do pytle na zboží  Koupit 329 Kč 296 Kč