Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Čítanka Neila Gaimana: To nejlepší pro fanoušky i začátečníky, Neil Gaiman: Čítanka Neila Gaimana

citanka neila gaimana

Britský spisovatel Neil Gaiman má za sebou plodnou kariéru plnou komiksů, povídek, románů, seriálů, filmů a řady dalších počinů. Když tak po přibližně čtyřiceti letech na trhu dával dohromady sbírku toho nejlepšího z vlastní tvorby, měl to velmi jednoduché – nechal prostě čtenáře hlasovat na internetu o jejich nejoblíbenější díla, výsledné texty seřadil dle data vydání a voilà, kniha byla na světě. Reprezentativní výběr 47 povídek a 5 románových úryvků nyní vyšel i česky a je to jeden z nejlepších počinů sklonku roku 2023.

Neila Gaimana snad fanouškům fantastiky netřeba představovat, jeho Čítanka však cílí i na dosud nepolíbené, a tak v krátkosti nabízíme shrnutí i pro ně – talentovaný britský spisovatel je učiněný žánrový chameleon, který si svou imaginací, humorem i procítěností neustále dobývá nová a nová území. Už jen pokud by se úspěch měřil adaptacemi pro plátno a obrazovky, má Gaiman na kontě slušnou řádku počinů – zfilmovány byly Hvězdný prach, Koralína či Jak balit holky na mejdanech, jako seriál pak zazářily Nikdykde, Dobrá znamení (stvořená spolu s Terrym Pratchettem), Američtí bohové či Sandman (a velmi volně inspirovaný Lucifer). Inu, tento autor se rozhodně nedrží zkrátka.

Stejnou proměnlivou a geniální tvář pak nastavuje i v eponymní Čítance Neila Gaimana, kde na více než 600 stranách představuje to nejlepší ze své tvorby. Stěžejními kameny jsou sice úryvky z pětice jeho nejslavnějších románů (vedle Nikdykde, Hvězdného prachu a Amerických bohů jde také o Anansiho chlapce a Oceán na konci cesty) a k nim přidružené příběhy (hrdinu Amerických bohů potkáváme i ve dvou kratších textech), najde se ale i prostor pro mnoho dalších počinů.

Neil Gaiman v pěti bodech

  1. Už jako dítě miloval knihy, čtení a příběhy (Lewis, Tolkien, Poe, LeGuin a jiní).
  2. Narodil se v Anglii v roce 1960, ale mnoho let pobýval také ve Spojených státech.
  3. Kromě knih píše také básně, písně, povídky a filmové scénáře.
  4. Byl dvakrát ženatý, s první manželkou má tři děti, s druhou, zpěvačkou Amandou Palmer, pak jednoho syna.
  5. Původním povoláním je žurnalista se zaměřením na sci-fi a fantasy.

Tak například: hlavním Gaimanovým tématem vždy byla inovativní práce s mýty a všemožnými zažitými fenomény, a tak můžeme sledovat hned například několik velmi zdařilých pohádkových retellingů (například příběh o Sněhurce z pohledu její macechy, a pak ještě další, v němž Sněhurka zachrání Šípkovou Rrůženku). Přijde řada i na tragické či humorné varianty známých vyprávěnek (svérázná verze Dvanácti měsíčků, či povídka o srdečné, avšak neústupné starší paní, která ve výprodeji omylem koupila Svatý grál a teď ho odmítá vydat nešťastnému rytíři Kulatého stolu). Nevyhneme se také lovecraftovským prvkům (například v povídce, kde je americký turista na vandru po britském pobřeží a jeden večer posedí s hororovými nestvůrami), Sherlocku Holmesovi (co se mu asi tak stalo po fingované smrti?), a dokonce jejich rozkošnému skloubení (slavná Studie ve smaragdové). A dojde i na předlohu k jedné epizodě Doctora Who/Pána času a pak samozřejmě na řadu krátkých, ale o to zajímavějších mikropovídek.

Kamenem úrazu většiny takových sbírek bývá jejich kvalitativní rozkolísanost, kdy se ne každý text musí líbit každému. Gaimanova tvorba ale jako by čtenáři šla naproti – kdykoli se začne nudit, naservíruje mu autor zase něco úplně jiného. Vlastně si tak tuhle bichli lze skutečně užít jako čítanku toho nejlepšího – pomalu a postupně se texty probírat, prokládat třeba i jinými knihami a opět se k nim vracet. I pro ty, kdo už spisovatele mají dávno načteného od Amerických bohů po Sandmana, bude totiž řada příběhů v novém kontextu působit nově a neokoukaně. V celkovém součtu pak všechny hravě strčí do kapsy lecjakého soudobého literáta, ať už ve fantastice, či mimo ni. Poslední slovo pak patří výbornému překladu dvojice Richard Podaný-Viktor Janiš, od nichž už jsme si sice zvykli očekávat vysokou úroveň, vždy je ale radost číst jejich nejnovější počiny.

  • Neil Gaiman: Čítanka Neila Gaimana
  • Argo, 2023
  • překlad: Richard Podaný, Viktor Janiš
  • 632 stran, 788 Kč (v e-shopu Fantasye již za 709 Kč)
7. července, Jan Nohovec

Čítanka Neila Gaimana

Čítanka Neila Gaimana
Vložit do pytle na zboží  Koupit 788 Kč 709 Kč