Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Druhá šance navštívit kreslený Podlondýn Neila Gaimana, Neil Gaiman, Mike Carey, Glenn Fabry: Nikdykde - grafická novela

Gaiman Neil, Carey Mike a Fabry Glenn: Nikdykde - grafická novela

Když se začne mluvit o urban fantasy, dříve či později by měla padnout zmínka o Nikdykde od Neila Gaimana. Původně se jednalo o televizní seriál, který roku 1996 začala vysílat BBC a na kterém pracoval Neil spolu s Lennym Henrym. Ještě než ale rok skončil, přepsal Gaiman Nikdykde do podoby románu. A ta byla o devět let později pod taktovkou Mikea Careyho převedena do devítidílné komiksové adaptace, jejíž druhé vydání právě vydává nakladatelství Crew.

Příběh se odehrává v Londýně a sleduje osud úředníka Richarda Mayhewa. Ten tráví dny prací, vždycky bez odmlouvání poslouchá svoji snoubenku a vlastně mu takový život bez vlastní vůle docela vyhovuje. Jednou, když míří se svojí přítelkyní na večeři, najdou na zemi ležet zraněnou dívku. I přes nesouhlas své přítelkyně se rozhodne dívku odnést domů a ošetřit a od té chvíle se mu svět obrátí naruby. Děvče jménem Dvířka totiž představuje pojítko s tajemným Podlondýnem a díky tomu, že se s ní Richard zapletl, přijde hrdina o svůj dosavadní život.

Hlavní předností příběhu Nikdykde je jeho pestrost a originalita, díky které je čtenář už po chvíli zvědavý, s čím vlastně Gaiman/Carey přijde na další stránce. Pro milovníky Londýna to platí dvojnásob, protože Podlondýn byl autory umně propleten s tím reálným – například historická budova Angel ve čtvrti Islington se v příběhu stává skutečným andělem jménem Islington a v komiksu se objeví i další známá místa.

Autoři v pěti bodech

  1. Mike Carey se narodil v Liverpoolu a už jako malý psal a kreslil komiksy, aby pobavil svého mladšího bratra.
  2. Vystudoval St. Peter’s College v Oxfordu, a než se začal naplno věnovat komiksům, patnáct let učil.
  3. Mimo jiné stojí třeba za sérií Lucifer, některými díly Hellblazera, anebo sérií X-men: Legacy.
  4. Glenn Fabry začal svoji kariéru v roce 1985, kdy se spolu s Patem Millsem pustil do série Sláine pro 2000 AD.
  5. V roce 1995 vyhrál Eisner Award v kategorii nejlepší obálka za svoji práci na Hellblazerovi.

Znalci originálu jistě pochopí, že nedostanou známý příběh převyprávěný do detailů. Jak ostatně sám Mike Carey vysvětluje v úvodu knihy, děj se musel přizpůsobit jinému médiu. Chybí tak některé postavy, dialogy nemají možnost být tak rozsáhlé a příběh je vyprávěn z pohledu Richarda. Ale i přesto je před čtenáře předložena komiksová adaptace, která Neilovi Gaimanovi určitě ostudu nedělá.

Navzdory vlastně docela temnému příběhu je kresba, kterou má na svědomí Glenn Fabry (Sláine, Soudce Dredd), velmi barevná. Kreslířův styl je detailní a ve spojení s širokou paletou osobitých lokací a postav v příběhu je na jeho práci radost pohledět. Převážně jeho celostránkové ilustrace si zaslouží vyzdvihnout. Naopak výsledný dojem trochu sráží práce s mimikou, kdy některé výrazy postav občas můžou působit přehnaně.

Komiksové zpracování Nikdykde je výborné dílo a čtenáři by dozajista neměli zaváhat, než se zase vyprodá. Ti, kteří nečetli knižní předlohu, dostanou od Mikea Careyho naservírován kompletní příběh. Přitom jim ale po přečtení stále zůstane několik nezodpovězených otázek a chuť přečíst si původní dílo. Naopak fanoušci klasického Nikdykde mají možnost přečíst si o něco rychlejší a jednodušší verzi svého oblíbeného příběhu a pokochat se tím, jak se s tímto klíčovým dílem urban fantasy popasovala fantazie autorů komiksu.

  • Neil Gaiman, Mike Carey, Glenn Fabry: Nikdykde – grafická novela
  • Crew, 2017
  • překlad: Stanislava Pošustová
  • obálka: Glenn Fabry, Tony Luke
  • 224 stran, 679 Kč (v e-shopu Fantasye již za 611 Kč)
27. července 2017, Jan Holan

Nikdykde - grafická novela

Nikdykde - grafická novela
Vložit do pytle na zboží  Koupit 789 Kč 710 Kč