Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Zlomení andělé (Takeshi Kovacs 2), Richard K. Morgan

Morgan Richard K.: Takeshi Kovacz 2 - Zlomení andělé - druhé vydání

Nájemný žoldnéř Takeshi Kovacs, voják se speciálním výcvikem i fyzickým vylepšením, známý čtenáři už z Půjčovny masa, se vrací v dalším příběhu Richarda Morgana, jen je o pár desítek let starší (rozuměj v novém těle) a pár desítek světelných let od matičky Země.

S Takeshim se ocitáme v nemocnici poté, co byla celá jeho jednotka rozprášena v právě probíhající válce na chudé planetě Sanction IV. Jenže vojáci v 25. století jsou degradováni na čipy, které můžete po smrti jednoho těla prostě vsunout do jiného. A tak se nelze divit, že po těch desítkách let už toho má Takeshi po krk a skočí po příležitosti z této mašinérie uniknout. Navíc s příslibem tučného konta, pouzdra dle vlastního výběru a přesunu na klidnější planetu. Stačí „jen“ dodat jakýsi marťanský artefakt jedné mocné obchodní korporaci. Na místě naleziště sice právě zuří válka, ale jak dokonale „vyčistit“ prostor od všeho živého už lidstvo zjistilo ve století dvacátém. A o pět století později prostě vlastní atomovku kdekdo. Takže stačí jen naklusat v protiradiačních pouzdrech se speciálně poskládanou jednotkou na místo a nalepit na marťanský artefakt nálepku „tohle je moje“?

VYMĚŇTE SI TĚLO V PŮJČOVNĚ MASA – recenze na první díl dobrodružství Takeshiho Kovacse

Richard Morgan na první pohled postavil docela jednoduchou zápletku, ovšem v jejím průběhu si čtenář uvědomuje, že nikomu nelze věřit, a i samotný hrdina, přestože je příběh vyprávěn v první osobě, ve vás vzbuzuje pochybnosti, za který tým zrovna kope. A zatímco přemýšlíte o motivech jednotlivých postav, vrhá na vás autor nepředstavitelné pozůstatky po schopnostech mimozemské civilizace, až si uvědomujete, jak nicotná batolata jsme my pozemšťané. Nejen na papíře, ale i ve vašem podvědomí autor nastoluje filozofické otázky, a právě na příběhu plném násilí, krve i mučení, s hrdinou bez svědomí a s vlčími geny, který je vlastně víc nástroj k zabíjení než lidská bytost, ukazuje bezvýchodnost a nesmyslnost válek.

Morgan Richard K.: Varianta 13

Přečtěte si i recenzi na další Morganův román – VARIANTU 13

Zatímco Půjčovna masa se dá označit za detektivku, Zlomení andělé jsou spíše sci-fi thriller. Už zde není kladen důraz na princip výměny těl a otázku dlouhověkosti či nesmrtelnosti, autor především poukazuje na to, jak byl degradován člověk, což je nejlépe vidět ve scéně, kdy si jde Takeshi „nakoupit“ svou jednotku do skladiště s nekonečnými hromadami čipů vyrvaných z páteře. Většina z nich ještě ani není očištěná od zbytků masa a kostí, prostě je posbírali na bojišti, některé si někdo koupí, zkontroluje ve virtuálu, zda je mysl ještě použitelná, strčí do dalšího těla, znovu pošle do boje a tak pořád dokola. Nesmrtelnost v téhle „růžové“ budoucnosti pro drtivou většinu obyvatel neznamená nekonečnou radost, ale nekonečné utrpení.

Zlomení andělé oproti Půjčovně masa postrádají rychlé tempo, drhnou především ze začátku, přinášejí ale více tajemna v podobě mimozemské lodi. Vysvětlují některé otázky týkající se osídlování vesmíru, „přizpůsobování“ planet tak, aby na nich mohli žít lidé – což je další pěkná ukázka „humánnosti“ –, a taky osvětlují pár míst z Takeshiho minulosti. Přesto lze číst Zlomené anděly samostatně, jde o různé příběhy z téhož vesmíru s tímtéž hrdinou, ale bezprostředně na sebe nenavazují.

Richard K. Morgan v pěti bodech:

  1. narozen r. 1965 v Londýně, v současnosti žije ve skotském Glasgow;
  2. vystudoval politickou historii a učil angličtinu v zahraničí;
  3. v roce 2002 vyšla jeho první kniha Půjčovna masa (Altered Carbon), za níž získal cenu P. K. Dicka;
  4. na první knihu úspěšně navázal dvěma pokračováními Zlomení andělé (Broken Angels) a Probuzené běsy (Woken Furies); všechny knihy spojuje hrdina Takeshi Kovacs a ponurá budoucnost 25. století;
  5. do budoucnosti také zamířil v románech Brutální byznys (Market Forces) a Varianta 13 (Black Man), naposledy zabrousil do žánru epické fantasy s trilogií A Land Fit for Heroes.

Richard Morgan píše velice chytlavě a nedá vám spát. Půjčovna masa se mu povedla ale o kousek líp, možná to bylo tím, že se odehrávala na Zemi, možná jiným typem příběhu, možná tím, že byl první, možná jen přílišnou vzdáleností neznámé planety a možná je to jen mnou.

  • Morgan, Richard K.: Zlomení andělé (Takeshi Kovacs 2)
  • Triton; 2012, 2. vydání
  • Překlad: Eva Brožová
  • 416 stran, 299 Kč (v e-shopu Fantasye již za 269 Kč)
1. října 2012, Renata Heitelová

Diskuze k článku

Ad Zlomení andělé (Takeshi Kovacs 2)
finka - 02. 10. 2012 14:33

Renčo, není to tebou :-) Všeobecně se soudí, že Půjčovna je lepší. Pro mě je to sdrcová záležitost, nekriticky Takeshiho miluju(ať je v jakémkoli pouzdře), takže kam jde on, jdu já a jásám. Třetí díl se mi líbil snad nejvíc, možná proto, že byl obsáhlejší a já si Taka užila :-) Nicméně Zlomené anděly jsem četla několikrát a několikrát ještě budu. Sláva Morganovi!
Žánrový odklon
Jiří Popiolek - 02. 10. 2012 15:30

Já bych k tomu ještě doplnil, že obě knihy jsou žánrově v podstatě úplně jinde - Půjčovna je spíš detektivka (jak Renča psala) a kyberpunk, Andělé zase thriller a space opera. Trojku jsem ještě nečetl, tak nevím, kam to zase posunul dál, ale mně se v každém případě líbili víc Andělé, ale to je tím, že space opera obecně je moje srdcovka.
RE: Žánrový odklon
finka - 02. 10. 2012 16:48

Dle mě jednička sci-fi detektivka, dvojka jasná space opera a trojka sci-fi thriller :-) Všechny tři díly parádní, ať si kdo chce co chce říká. Moje fantazie si užila orgií :-) Prostě Morgan to psal pro mě. Jo, jsem se svým nadšením už trapná, ale je mi to jaksi jedno, cha.
RE: RE: Žánrový odklon
Renča - 02. 10. 2012 18:17

Finko, já jsem za tvé nakažlivé nadšení moc ráda, jinak bych se do Takeshiho vůbec nepustila :) Mně přišli Zlomení andělé oproti Půjčovně utahaní. Já se vlastně nejvíc bavila až v závěru, kdy je zajali. Líbilo se mi ovšem, jak autor v každém díle řeší něco jiného. V Půjčovně se víc zabýval tou výměnou těl, co to přináší za možnosti (i když většinou jen pro bohaté), jak to působí na psychiku člověka, odpoutává tělo od duše a vlastně je tam malý milostný trojúhelník tím, že Tak se seznámí s ženou, která milovala muže, jehož pouzdro teď Tak obývá. Tohle se v Andělech neřeší vůbec, klade se tu důraz právě na zneužívání této možnosti ve válce. Další díl jsem teprve nakousla, uvidíme :)
RE: RE: RE: Žánrový odklon
finka - 22. 10. 2012 17:40

Renčo, už to máš dočtené? Tak co?

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).