Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Z mimozemského cirkusu až k vesmírné revoluci , Kristýna Sněgoňová: Pán hor (Legie 06)

LEGIE_VI_PAN HOR v2 front CMYK

Posádka vesmírné lodi Kraksna se zdánlivě rozpadá, ale tým ve skutečnosti drží pohromadě. Takže zatímco kapitán Moravec zachraňuje Agu a profesorka Krasinská i Gerasim spolupracují s kary, na Guiseppem s Vodičkou zůstala výprava za Amandou. Sice z nich leckdo bude přitom dělat šašky, ale stejně se nakonec zúčastní plnohodnotné odbojářské akce.

Pán hor, šestý díl ságy Legie, své dva protagonisty nejdříve vysílá na planetu obývanou obřími žížalami, kde Kristýna Sněgoňová vytváří pravděpodobně nejexotičtější výjevy, jaké jsme v sérii doposud mohli vidět. Pozemští hrdinové jsou konfrontování s perspektivou úplně cizího, a ne zrovna pozitivně naladěného mimozemského druhu. Naštěstí se zde setkají také s novými přáteli, nebo alespoň nedobrovolnými spojenci. Zde ovšem jejich kroky (a vesmírné lety) neskončí. Ve vesmíru se stále nachází ještě hodně planet, kde spolu soupeří přisluhovači enlilů s bojovníky za svobodu. Avšak pozor, kromě nových přátel lze narazit i na staré nepřátele.

Série Legie:

  1. František Kotleta: Operace Thümmel (Legie 01)
  2. Kristýna Sněgoňová: Amanda (Legie 02)
  3. Kristýna Sněgoňová: Šprti a frajeři (Legie 03)
  4. František Kotleta: Rudý vrabčák (Legie 04)
  5. František Kotleta: Aga (Legie 05)
  6. Kristýna Sněgoňová: Pán Hor (Legie 06)

Pánu hor od samotného začátku lehce ubližuje, že vyprávění kapitána Moravce v první osobě je nahrazeno líčením děje v osobě třetí, byť příběh stále silně zachycuje pocity a myšlenky hlavních hrdinů. Především však ani nepřítomnost Moravcových průpovídek neznamená, že by děj Legie ztratil na své konstantní vtipnosti. Autorka odlehčuje drama, kde se dá, i když to v praxi vede až k přehnaným referencím. Minimálně dva názvy kapitol zde odkazují na Červeného trpaslíka a přinejmenším jedna další se objevuje v textu jako takovém…

Obě části knihy přinášejí do mlýnku něco specifického. Začátek je pro ty, kteří mají na space opeře rádi neobvyklé prvky, pozdější děj se zase spíš drží při zemi s „lidskými mimozemšťany“ a klade větší důraz na drama a namísto akce volí střízlivější dobrodružství, jemuž nicméně zůstává akcent na jímavý obsah a v tomto případě i dojemný závěr.

Legie si ve své polovině zachovává veškeré dřívější kvality a s každým novým dílem nám dochází, že jde do tuhého a bude potřeba, aby loď protagonistů byla hlavně Vzdorující, a nikoli Kraksnou…

  • Kristýna Sněgoňová: Pán hor (Legie 06)
  • Epocha, 2022
  • Obálka: Jiří Arbe Miňovský
  • 336 stran, 320 Kč (v e-shopu Fantasye již za 288 Kč)
6. dubna 2023, Jiří Kábrt

Legie 06: Pán Hor

Legie 06: Pán Hor
Vložit do pytle na zboží  Koupit 320 Kč 288 Kč