Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Vítejte zpátky ve Středozemi, J. R. R. Tolkien: Nedokončené příběhy

nedokoncene pribehy

Není nic smutnějšího než fascinující dílo, které zůstalo nedopsáno. Některé ságy měly to štěstí, že se jich později ujali jiní (například Kolo času), případně ještě stále existuje naděje na jejich dokončení původním autorem (doufá ještě někdo ve Vichry zimy?). J. R. R. Tolkien po sobě nechal dost rozpracovaných textů a poznámek na dlouhou kariéru minimálně jednoho dědice, ale Christopher Tolkien není Brian Herbert, a tak otcův odkaz pouze opatřil nutným poznámkami.

Psát o historii Středozemě je v dnešní době poměrně složité. Málokdo by neznal klíčové události závěru třetího věku a většina díky Amazonu ví, co všechno se během druhého věku rozhodně nestalo. A ačkoli je seznam důležitých momentů v osudech tohoto světa opravdu dlouhý (History of Middle-Earth je dvanáctidílná série, která bohužel česky dosud nevyšla), Nedokončené příběhy představují ideální úvod pro všechny, kterým učaroval Hobit a Pán prstenů a nebaví je pouze dokola pročítat dodatky na konci Návratu krále.

J. R. R. Tolkien v pěti bodech

  1. Narodil se roku 1892 na území dnešní Jihoafrické republiky.
  2. Vystudoval na Oxfordu, kde později působil i jako profesor.
  3. Jeho nejslavnějším dílem je románová trilogie Pán prstenů.
  4. Ačkoli sepsal mnohem víc příběhů ze Středozemě, většinu z nich nedokončil a byly vydány až posmrtně díky jeho synovi Christopherovi.
  5. Zemřel roku 1973 v Británii.

Tato kniha je rozdělena do čtyř částí, a zatímco primární texty demonstrují Tolkienovu fantazii při budování Středozemě, komentáře jeho syna pomáhají čtenářům pochopit některé nesrovnalosti v příbězích, konkrétní opravy a úpravy (často provedené za účelem logicky propojit starší části či postavy s těmi novějšími). A najde se zde prostor i pro méně známé postavy, které nemusely hrát velkou roli v osudech Středozemě (například příběh o Drúadánech). Ty důležitější osoby (Tuor, Túrin, Aldarion a Erendis) se navíc dočkaly samostatných knih (Pád Gondolinu, Húrinovy děti, Pád Númenoru). Velmi zajímavé jsou pak ty pasáže, které popisují příchod čarodějů (těch, kteří se nevydali na východ a nic se o nich neví), spojenectví Rohanu a Gondoru, výpravu k Ereboru anebo Sarumanovu utajenou fascinaci Krajem a Sauronovu snahu získat zpět ztracený prsten. Při čtení tak reálně hrozí neodbytná touha sáhnout opět po Hobitovi či Pánu prstenů.

Nedokončené příběhy nabízí pohled na události, které by bez Christophera Tolkiena zůstaly neznámé. Žádný z nich není prozkoumám do detailu (od toho jsou již zmiňované samostatné tituly, které nabízí i pohled na jednotlivé verze těchto příběhů), a díky tomu slouží jako dokonalá návnada pro ty, kteří chtějí o Středozemi vědět vše. Navíc s ilustracemi nesmrtelných Alana Lee, Johna Howea a Teda Nasmitha.

  • J. R. R. Tolkien: Nedokončené příběhy
  • Argo, 2023
  • Překlad: Stanislava Pošustová-Menšíková
  • 508 stran, 688 Kč (v e-shopu Fantasye již za 619 Kč)
9. července, Tomáš R. Tokoš

Nedokončené příběhy (ilustrované Argo)

Nedokončené příběhy (ilustrované Argo)
Vložit do pytle na zboží  Koupit 688 Kč 619 Kč