Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Velká výprava II., Od moře po ledovce, Michael A. Stackpole

Stackpole - Od moře po ledovce

Klasická hrdinská fantasy si stále uchovává své osobité kouzlo, takže příběhy plné děsivých válek, krvavých bitev, temné magie, hrdinských činů a nesmiřitelného boje proti zlu a temnotě si najdou i dnes dostatek oddaných přívrženců. Zvláštní oblibě se těší vícedílné cykly, které autorovi umožňují pořádně se „rozmáchnout“, a čtenáři zase strávit více času se svými oblíbenými hrdiny. Ovšem získat a udržet si čtenářovu pozornost není nic jednoduchého, a u takových cyklů to platí více než dvojnásob. Chce to nejen nadšení, vypravěčský talent a více než štědrou porci fantazie, ale také pevně držet „otěže“ příběhu v rukou, mít neustále přehled o jednotlivých postavách i prostředích a miliónech dalších detailů, a navrch si pořádně „máknout“, protože takový cyklus, to jsou tisíce slov, vět a odstavců.

Tohle všechno zvládl velmi dobře Michael A. Stackpole ve svém cyklu Válka o dračí korunu, který získal přízeň českých čtenářů už v roce 2003 svým prologem, románem Maska válečníka. Stackpole v něm poprvé představil Tarranta Hawkinse a jeho společníky ve smrtelně nebezpečném dobrodružství, kde proti nim stála aurolanská císařovna Chytrina a její vojáci i temní čarodějové. Příběh pak v dalších letech pokračoval dvojicemi knih Pevnost Drakonis, Dračí hněv a naposledy první polovinou románu Velká výprava. A právě druhou částí této knihy s podtitulem Od moře po ledovce se nyní cesta Tarranta Hawkinse ve velkém finále završuje.

Válka, kterou Chytrina rozpoutala, aby získala konečné vítězství, a hlavně další úlomky Dračí koruny, je v plném proudu. Armády nelidských zrůd jsou na pochodu a vojska Jižanů jim vzdorují ze všech svých sil. Bojuje se na mořích i souši, krev útočníků i obránců skrápí úrodné jižní pláně i věčně zmrzlou půdu Severu. Princezna Alexie dělá přesně to, k čemu byla celý život cvičena a připravována, vede armády Jihu do války stejně nesmiřitelné jako nevyhnutelné. Jejími protivníky jsou nemrtví sullanciriové i samotná Chytrina, tedy zkušení válečníci, ale Alexie jim hodlá připravit nemilé překvapení. Na další frontě zatím svérázný generál Markus Androgans postupuje až na hranice aurolanského území. No a v Oriose se pohybuje sbor prince Erlestoka, který hodlá dokázat, že jeho krajané nejsou tak prohnilí a pletichářští jako jejich král.

Máme-li však věřit proroctví, o výsledku války nerozhodnou meče či luky válečníku, ba ani děsivé drakonely nebo ještě děsivější draci, ale jeden jediný muž – Norrington. Naneštěstí to ale vypadá, že zachránce lidstva už není mezi živými. Je tu ale malá naděje, že by se mohl zrodit znovu. A tak se malá skupinka odvážných v čele s elfem Rezolutem vydává na ostrov Vorquellyn, aby tu nalezla pravdu. Jejich úkol nebude ani zdaleka jednoduchý, protože ostrov je obsazen Chytrininými jednotkami, takže se z něj lehce může stát smrtící past. Ale Rezolut je odhodlán to risknout…

Stackpoleho cyklus je příjemnou ukázkou velkého epického příběhu, který kombinuje smrtelně nebezpečná dobrodružství hlavních hrdinů s mocenskými intrikami a válečnými operacemi ve stylu military fantasy. A právě posledně jmenovaný žánr výrazně zasahuje do děje poslední části cyklu. Autor s neobyčejnou pečlivostí a entuziasmem popisuje různé válečné akce – od přesunů větších i menších jednotek přes různé sabotáže a léčky až po šarvátky a regulérní bitvy. Střídá jednotlivá prostředí i situace, aby čtenáři nastínil co nejplastičtější obraz právě probíhajících události a zároveň děj oživil. Nezapomíná ani zprostředkovávat myšlenky a úmysly velitelů, což však zahrnuje především koaliční vojska. Bojové plány aurolanských vojsk a myšlenky jejich vůdců se čtenář dovídá jen zprostředkovaně, očima spojeneckých sil.

Když se však podrobné líčení války stane poněkud jednotvárným a únavným, přesouvá Stackpole pozornost na Rezolutovu skupinu nebo do samotného Aurolanu, kde se mezi hlavní protagonisty příběhu zařazuje Chytrinina adoptivní dcera Isaura. Spolu s hrdiny tak autor rozkrývá těch několik zbývajících tajemství, ale přece jen si nakonec nechává pár překvapení. Napínavá, rychle se odvíjející akce tak zdařile vyvažuje líčení válečných operací, kde hraje významnou úlohu strategie a taktika. To ovšem neznamená, že by se přitom ztrácel lidský faktor. Ba právě naopak. Čtenář má možnost pohlédnout na bojiště z pozice velitelů a ocenit jejich nelehkou pozici i odpovědnost, když rozhodují o životě a smrti dalších lidí.

V centru příběhu jsou samozřejmě stále naši staří známí v čele s Havranem, Alexií, Markem Androgansem a stále mocnějším mágem Kerriganem. Ovšem nejvýraznější a také nejpřirozenější postavou celého příběhu je stále Rezolut. Jeho nenávist a odhodlání ho přetavilo ve vynikajícího, i když nesmiřitelného válečníka, živelná povaha i přímočaré jednání z něj zase dělají velmi sympatickou postavu, ačkoliv někteří by ho mohli pokládat za poněkud xenofobně naladěného. To ale nic neubírá na jeho oblibě, v níž se mu může rovnat snad jen Havran. Ten coby prototyp téměř čítankového hrdiny „bez bázně a hany“ kupodivu nepůsobí strnule, ale hluboce lidsky. Je jen škoda, že autor rezignoval na důkladně prokreslení protivníků hlavních postav. Sullanciriové i Chytrina nabízeli velmi zajímavé možnosti, které však Stackpole bohužel nevyužil.

To se ostatně dá říci o celém pojetí koncovky. Autor si vybudoval velmi slibnou pozici s mnoha případnými vedlejšími odbočkami, které mohly vnést do příběhu ještě více vzrušení a napětí. Stackpole ovšem nakonec dal přednost mnohem přímočařejšímu pojetí, které ještě „ořezal“ až na holou kost. Jako by už byl příběhem unaven a chtěl ho co nejdříve dokončit. Zatímco část věnovaná válečným operacím je rozpracovaná velmi důkladně, samotné finální střetnutí působí trochu triviálně a fádně. Vše končí až příliš překotně a jednoduše, což působí trochu nevěrohodně. Z tohoto pohledu je zakončení Války o Dračí korunu tak trochu zklamáním. Přesto je ale tento příběh celkově velmi dobrý a stojí za to ho s Havranem, Rezolutem či Alexií prožít. Každý přece chce být alespoň na chvíli hrdinou…

  • Michael A. Stackpole: Velká výprava II. – Od moře po ledovce
  • překlad: Konstantin Šindelář
  • obálka: Milan Fibiger
  • vydal: Triton, Praha 2008
  • 424 stran / 249 Kč
22. října 2008, Martin Fajkus

Diskuze k článku

Ad Velká výprava II., Od moře po ledovce
Dalcor - 03. 11. 2008 15:49

Mě teda konec vyloženě zklamal

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Velká výprava 2 - Od moře až po ledovce

Velká výprava 2 - Od moře až po ledovce
249 Kč 224 Kč