Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Ve stínech Impéria – komiksy odhalují fascinující zákoutí „Třetí říše“ z předaleké galaxie, Kolektiv autorů: Vader / Stíny a tajemství; Vader sestřelen / Věznice povstalců; Válka na Shu-Torunu / Konec her

Gillen Kieron: Star wars: Vader

Komiksovou řadu Star Wars od Egmontu lze i v aktuální záplavě multimédií z předaleké galaxie – od filmů přes seriály po knihy – považovat za opravdovou vlajkovou loď celé téhle mašinérie. Její příběhy jsou o několik úrovní výše než cokoli, co na nás chrlí studio Disney+. Aby ne, když se soustředí především na jednu z nejlepších fiktivních postav historie.

V předchozích recenzích jsme se již podívali na zoubek pozdějším svazkům v sérii – více o eskapádách přeslavného Landa Calrissiana se dočtete zde, o Vaderových počátcích ve službách císaře zde.

Pojďme si nyní připomenout příběhový oblouk, který se soustředí především na vztah Dartha Vadera a archeoložky Aphry, s nemalou vedlejší rolí našich dobrých přátel z rebelie. Táhne se přes tři svazky: Vader/Stíny a tajemství, Vader sestřelen/Věznice povstalců, Válka na Shu-Torunu/Konec her. Laskavému čtenáři budiž také dáno na vědomí, že ať do těchto komiksů naskočil v jakoukoli chvíli, rozhodně se vyplatí se vrátit zpět a pořídit je všechny. Nejen zmíněná trilogie (resp. hexalogie) je naprostá pecka, o nic za ní nezaostávají ani zbylé svazky.

Zmíněné komiksy sledují Vadera v jiném období než později vydaný Vyvolený/Světlo pohasíná. Dá se dokonce říct, že ho sledují na vrcholu sil. Už Darth Vader z původní filmové trilogie si po právu vydobyl své místo v řadách legendárních padouchů, komiksy ale dávají nahlédnout, jak tehdy George Lucas ve skutečnosti klouzal pouze po povrchu jeho postavy.

Vader/Stíny a tajemství a následující svazky představují ambiciózního generála, kombinujícího politickou protřelost s hlubokým porozuměním mystické podstatě Síly, které mu dává rozhodující výhodu v prostředí plném vysoce výkonných kariéristů na vrcholu imperiální pyramidy moci. Je nelítostnou pěstí svého pána císaře, zároveň ale plně samostatným jedincem s vlastními pohnutkami a tajnými plány v plánech jiných plánů, do kterých ani císaři nic není. V jejich centru je vztah s Lukem, rozvíjející se dávno předtím, než si jej mladý Jedi uvědomuje… a právě spolupráce s doktorkou Aphrou, která tvoří Vaderovu tajnou údernou jednotku, mimo veškeré záznamy.

Parta do nepohody

Doktorka Aphra je fascinující postava, která přesně sedí do onoho morálně šedavého podhoubí nejednoznačných charakterů, které se v posledních letech snaží na televizních obrazovkách budovat duo Favreu / Filloni … rozhodně proto doufáme, že se jí pánové ujmou a pomohou jí prorazit do světa pohyblivých obrázků. Tahle ženská verze Indiany Jonese, ovšem s porouchaným morálním kompasem, je prostě k sežrání. Jejími modlami jsou kredity a vlastní přežití a pro zajištění jednoho i druhého pracuje chvíli pro Vadera, chvíli pro rebely a většinou sama pro sebe.

Navíc ji doprovází božská dvojice zabijáckých droidů, a pokud člověk při jejich objevení zakroutí hlavou nad zjevným zkopírováním C-3PO a R2-D2, brzy zjistí, že tihle dva jsou velmi svébytní. A vlastně mnohem, mnohem zábavnější než ti originální droidi, které každý hledá. Posledním příležitostným spojencem do party je wookijský zabiják Černý Krrsantan (který se navíc už na obrazovkách v seriálu objevil, aha!).

Tahle parta nabízí zase trochu jiný pohled na svět předaleké galaxie, takový, který je doménou především her – vesmír s rozmanitou a tajemnou minulostí plnou padlých civilizací a nesmírně mocných artefaktů… vesmír, v němž je celé mocné Impérium jen mrknutím oka. Doktorka Aphra – zbrklost sama – nadělá samozřejmě při honbě za takovými artefakty více škody než užitku, ale o to větší zábava je její eskapády sledovat. Nemluvě o těch, kdy plní mise zadaný svým temným zaměstnavatelem ze Sithu a usilovně přemýšlí, jak tenhle pracovní poměr vůbec přežít. Protože jestli se při zametání svých stop nerozpakuje Aphra, co pak teprve Darth Vader, snažící se vyhnout poněkud nepříjemné audienci u císaře…

Aby toho nebylo málo, zmíněné svazky dávají dostatečný prostor rebelii, konkrétně Lukovi, hledajícímu své místo ve světě, Leie, snažící se udržet všechno pohromadě, a Hanovi, který… je prostě Han. Skvělým parťákem je jim i Hanova manželka (sic!) Sana Starros, jejíž vztah s Aphrou propojuje všechny skupiny dohromady.

Je více než jasné, že obzvláště v době, kdy velké plátno nabízí ze světa Star Wars maximálně bezzubé povídačky o vnoučatech slavných, jsou komiksy jasná volba pro fanouškovo vyprahlé srdce. Soustředí se na to nejlepší období, jaké kdy v předaleké galaxii panovalo, a na ty nejlepší charaktery, jaké se po ní proháněly. Činí tak pod dohledem těch nejlepších komiksových scénáristů (za všechny jmenujme Jasona Aarona, proslaveného sérií Skalpy) a v kresbě, která není umělecky avantgardní, ale ryze účelová, což je ostatně přesně to, co po ní chceme.

Začátek téhle komiksové série nastavil tu nejvyšší laťku, kterou se jí prozatím stále daří přeskakovat. Doufejme, že se dočkáme ještě mnoha svazků!

19. července 2022, David P. Stefanovič

Star wars: Vader Stíny a tajemství

Star wars: Vader Stíny a tajemství
Vložit do pytle na zboží  Koupit 599 Kč 539 Kč

Star wars: Vader sestřelen - Věznice povstalců

Star wars: Vader sestřelen - Věznice povstalců
Vložit do pytle na zboží  Koupit   499 Kč

Star wars: Válka na Shu-Torunu – Konec her

Star wars: Válka na Shu-Torunu – Konec her
499 Kč 449 Kč